1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Suyu Nasıl Olmalı?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 1 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu suyu bazı özel elementleri içermesi gereken ve homojen yapıda doğal deniz suyuna en yakın değerleri veren bir medya olarak kabul edilmeli. Su nasıl olmalı, nasıl bakımı yapılır göz atarak anlamaya çalışacağız. Barındırılmak istenen tüm canlıların ana sağlığı tek koşul altında deniz akvaryumu suyu niteliğinde yatar. Ne kadar çok su özelliklerini tanırsak ve deniz suyu kimyasını kavrarsak o oramnda uzun süre sağlıklı canlılar yaşatabiliriz.

    Deniz Akvaryumu Suyu Amonyak, Nitrit ve Nitrat Nedir?


    deniz akvaryumu suyu nasıl olur.jpg

    Deniz akvaryumu amonyak her yeni akvaryumda azot döngüsünün ilk ve en tehlikeli aşaması diyebiliriz. Oturmuş ve biyolojik dengesi hayat bulmuş akvaryumda anormal sayılacak bir durum demek doğrudur. Ancak, bu eski akvaryumlarda hiç oluşmaz anlamına gelmez. Fazla yemleme, aniden aşırı canlı yüklemesi, kayaların arasında tespit edilemeyen büyük boy canlı ölümü ani amonyak yükselmesine neden olabilir. Önemli olan yeni akvaryumlarda döngünün oluşumunu beklemek ve amonyak kontrolü yapmaktır. Nitrit ise, biyolojik döngünün amonyak ile nitrat arasında olan formudur. Oturmamış akvaryum, yani biyolojik döngüsü tamamlanmamış bir deniz akvaryumu suyu bünyesine görülür. Deniz akvaryumu suyu içindeki oranı 0,01mg/lt şeklinde olduğunu unutmamak gerek. Fazlası son derece zarar vericidir.

    Deniz akvaryumu Nitrat ise, yukarıda ifade edilen amonyak ve nitrit toksik maddelere göre mercanlar ve balıklar açısından daha az zararlıdır. Elbette, bir çok omurgasız ve fosfatla birlikte aşırı istenmeyen yosuna oluşumuna neden olur. Deniz akvaryumu suyu içindeki oranı aşırı seviyelere ulaşmadan önlem alınmalı. Sağlıklı bir deniz akvaryumu suyu içinde olması gereken değeri 10mg/lt kadar.

    Deniz Akvaryumu Suyu Fosfat, Silikat ve PH Nedir?

    Deniz akvaryumu suyu içine ilk giriş suyu ile yani kurulum aşamasında bulaşır. Fosfat değeri yüksek yemleme ile girer. Yüksek alglerin beslendiği filtreler ve fosfat tutucu kimyasallar yardımı ile sistemden uzaklaştırılabilir. 0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmaması gerekir. Ancak sıfır değerlerinde tutulması omurgasızlar üzerinde renk kaybına yol açar.

    Silikat ise, genellikle ilk kurulum suyu ile girer. Çeşme suyu kullanımı tavsiye edilmez. Buharlaşan suyu tamamlarken silikat içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun için reverse osmose suyu kullanmak yerinde olacaktır. Yoksa istenmeyen cyano bakteri ve diatom oluşumu gerçekleşir. 2-3mg/lt değerinin üzerine çıkmamalıdır. Aşırı oluşması durumunda piyasada satılan silikat toplayıcı kimyasallar kullanılabilir. Sağlıklı bir deniz akvaryumu suyu üzerinde olması gereken pH değeri 8,3 civarı ve yoğun mercan bulunan akvaryumlarda sabah saatlerinde akşama göre daha düşük olabilir.

    Fotosentezin etkisiyle ancak akşam saatlerinde 8,3 değerine ulaşır. Akvaryumlarda ph düşme eğilimindedir. Bunun sebebi yeterince yapılmayan su değişimi, efektif, arızalı, çalışmayan ps ,değiştirilmeyen elyaf,akvaryumda biriken aşırı tortu sebep olabilir. Öncelikle sebebi bularak ortadan kaldırmalı. En son çare olarak piyasada satılan ph yükselticiler kullanılabilir.

    Deniz Akvaryumu Suyu Kalsiyum, Magnezyum, iyot ve Stronsiyum Nedir?

    Kalsiyum sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda 400-450 mg/lt değeri civarında sabit olmalı. Bunun için hazır satılan kalsiyum katkıları yada kalsiyum reaktörü kullanımından yardım almak mümkün. Aşırı deniz akvaryumu magnezyum kullanıldığında canlılarda anestezik etki yapmaktadır.Kullanmadan önce suyumuzdaki değerini ölçmemiz daha doğru olacaktır.

    Deniz suyunda 1350mg/lt değerinin üzerine çıkmamalı. Stronsiyum ise deniz akvaryumu suyu bünyesinde az konuşulan ama önemli etkilere neden olan bir elementtir. Yoğun sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda ve omurgasızlar için sürekli eksik değerin tamamlanması gerekir.Aşırı kullanılması iyot elementinde olduğu kadar problem yaratmaz.Sert mercanların gelişimini olumlu yönde etkiler. İyot ise, omurgasızların ve alglerin beslendiği akvaryumlarda sürekli kontrol edilmesi gereken bir element. 0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmamalı. Akvaryumlarda omurgasızlar kadar tang ve melek balıkları içinde önemli.

    Deniz Akvaryumu Suyu Biyolojik Döngü

    Biyolojik döngü deniz akvaryumu suyu için çok önemli, tüm organik yaşam ünitelerinde olduğu gibi akvaryumlarda da çeşitli sebeplere bağlı olarak kimyasal oluşumlar ortaya çıkar.Bunların bir kısmı yaşam dengesinin korunması için yarar sağlarken bir kısmı da ölümcül sonuçlara yol açabilir. Deniz akvaryumlarında bakteri kolonilerinin oluşması ve üremesi çok daha önemlidir ve oldukça uzun sürer. Bunun sebebi de tahmin edebileceğiniz gibi tuzlu su bileşiğinin tatlı suya göre çok daha karmaşık bir yapıda olmasındandır.

    Faydalı olarak ifade edilen bakteriler için yeterli yerleşim alanı sağlanamaması ve bu bakterilerin yerleşmesi için yeterli zman olmaması durumunda akvaryumun kimyasal dengelerinin kurulması ve oturması çok mümkün olmayacaktır. Deniz akvaryumu suyu ortamında azotun ortaya çıkması normal ve kaçınılmaz bir durumdur.Azot akvaryumda farklı yollarla ortaya çıkar.Akvaryumdaki azot içeren atıklar;protein atıkları,amonyak, Nitrit, ve Nitrat'tır. Azot kelime anlamı veya akvaryum üzerindeki anlamı ile nedir diye merak edecek olursak, azot, periyodik cetvelde N simgesi ile gösterilen bir element olup atom numarası 7 dir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve inert bir gazdır.

    Azot, dünya atmosferinin %78’ini oluşturur ve tüm canlı dokularda bulunur. Azot ayrıca, amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi önemli bileşikler de oluşturur. Saf azot, oda sıcaklığında renksiz ve reaktif olmayan bir gazdır. Sıvı azot iyi bilinen bir dondurucudur.

    Azot adının İngilizcesi olan Natrium sözcüğü, (Latince nitrum, Yunanca (“doğal soda”, “genler”, “değişmek” anlamında olan) Nitron ifadesinden gelir. Daniel Rutherford 1772’de azotu keşfettiğinde onu zararlı hava veya sabit hava olarak adlandırmıştır. Havanın belli bir oranının yanma olayında yer almadığı, 18. yüzyıl kimyacıları tarafından iyi bilinmekteydi. Azot, yaklaşık aynı tarihlerde Carl Wilhelm Scheele, Henry Cavendish, ve Joseph Priestley tarafından da araştırılmaktaydı. Antoine Lavoisier de azotu, Yunanca αζωτος “cansız” anlamına gelen azote olarak bilinir.

    Bu sözcük Fransızca içinde de kullanılır ve sonraları geniş bir şekilde kullanıldı. Azot bileşikleri orta çağlarda dahi biliniyordu. Simyacılar nitrik asidi aqua fortis olarak biliyorlardı. Azot bileşiklerinin ilk endüstriyel ve zirai kullanımı; güherçile (sodyum veya potasyum nitrat) ve kısmen de barut yapımı şeklinde oldu. Daha sonraları da gübre ve kimyasal hammadde olarak kullanıldı. Aynı zamanda azot endüstriyel anlamda, sıvı havanın kısmi destilasyonu ile ya da gaz halindeki havadan mekanik olarak (basınçlı ters osmos yöntemi) elde edilir. Azot, hayvan dışkılarının, üre ve ürik asit halinde büyük kısmını oluşturur. Moleküler azot, büyük oranda Satürn’ün Ay’ı Titan’ın atmosferinde bulunur. Ayrıca, yıldızlar arası uzayda da varlığı David Knauth ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalarla saptanmıştır.

    Deniz Akvaryumu Suyu Güzel Değerler Nedir ve su kontrol

    Karbonat sertliği (kh)8-10 Dkh
    ph değeri 8,0-8,5
    Kalsiyum 400-450 mg./l
    Amonyak max.0,2 mg./l
    Nitrit 0
    Nitrat max.20 mg./l
    Demir 0,05 mg./l
    Fosfat max.0,1 mg./l
    Deniz akvaryumu suyu tuz yoğunluğu 1022-1025

    Makalemiz içinden çıkarılacağı gibi deniz akvaryumu suyu aslında başarının anahtarı. Elbette, bir kimyager olmak gerekmiyor ama sağlıklı bir deniz akvaryumu yürütebilmek için en azından deniz akvaryumu suyu ana parametrelerini kavramak gerekiyor.

    Deniz Akvaryumu Portalı
     
    Düzenleme: 1 Mart 2015
    Ahmet Solmaz, JOEBLACK73, Pennywise ve diğer 10 kişi bunu beğendi.
  2. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Emeğine sağlık Temel hocam.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Delikanlı gibi yaz okudun mu?:D
     
    JOEBLACK73 ve TencoMelih bunu beğendi.
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Temel Abi başlangıç seviyesi bu yazın için teşekkür ederim. Ama bazı eksikler gördüm. Bu ansiklopedik kaynakları coğu yerde bulabiliyoruz. Ama bu değerleri nasıl elde edebileceğimiz konusunda bir bilgiye sahip değilim. Birden fazla dozlama yöntemi katkı girişi var. Mesala bu değerlere ulaşmak testlerden mi geçiyor, test sonuçları olmadan gözlemle bu bilgiler edinilebilir mi, katkilar nasil dozlanmali, gunumuzde tercih edilen dozlama metotlari nelerdir. Özellikle bu konularda da bizi bilgilendirebilirsen çok memnun oluruz abi. Özellikle gözlem yolu ile akvaryum suyuna hakimiyet konusunda sana çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğuş başlangıç aşaması için yeterli evet, senin için aşağıdaki makale bilimsel olarak derinlere iner.

    http://akvaryumportali.com/threads/bilimsel-bakışla-su-değerleri.7145/

    Bilimsel bakışla su değerleri makalesi ciddi bir kaynaktır ve ileri seviye forumunda bulunuyor. Fakat senin ne demek istediğini anladım sanırım. Gözlem ile su değerleri çok ayrı tecrübe ve kişinin kendi tankına dair hakimiyet ve yine profesyonellik ister. Bunu makale ile yazabilmek ne kadar başarılır fikrim yok, her mercanın tepkisi, her akvaryumun tepkisi farklı sonuçlar doğurur. Bende yaşananlar sende ne kadar yaşanır emin olmak çok güçtür. Tuz değerleri, kullanılan tatlı su kalitesi, mercanın yabani veya yerli olması, biyolojik denge farklılığı, kum katmanı, coraline alg yapısı, katkı türü gibi işin içinden çıkılması zor bir tünel gibidir. Gözlem ile akvaryumunun suyuna örnek olarak benim gibi hakim olmak istersen benim şartları birebir oluşturman gerekir gibi tuhaf bir durum oluşur.

    Test kesinlikle şart değildir, test yapanların bir kısmı çok faydalanabilir veya öyle görünebilir ama büyük bir kesimin de zarar gördüğünü belirtmek mümkün. Katkı dozlaması evet yazılabilir çünkü bu tamamen şartları tanımaya bağlıdır ve bir süre sonra otomatiğe kolayca bağlayabilir ama bunda dahi canlı yükü değişkenlik gösterir.

    Sence işin içinden çıkılabilir mi?
     
    Alparslan bunu beğendi.
  6. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Cevap vermeden önce paylaşmış olduğun makaleyide okuma ihtiyacı hissettim abi. Sanırsam daha geniş bir perspektiften görmekten ziyade baktığımız yeri görebilmemiz gerekiyor. Bir balık solungaçlarını açıp hızla nefes alırken veya bir mercan besin uğruna akıntıyla boğuşurken baktıklarımızı göremiyor veyahut anlayamıyoruz.

    Bahsettiğin gibi abi her akvaryum kendine özgü her akvaryum kendine özel. Yaşadiğın tecrübeleri gözlemle kazanılan deneyimi bize aktarabilmen böyle bir durumda çok zor gözüküyor; peki abi sorunu biraz daha genelliyorum. Deniz akvaryumunun dilini nasıl ögrenebiliriz, onun bizimle konuşmasını nasıl sağlayabiliriz. Bu konuda bir telkin veya önerin olacak mı abi?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bak bu çok güzel soru işte. :) Akvaryumla konuşmaya gerek yok ama anlatmaya çalıştığını anlamak yeterlidir. Ben akvaryum konularını basit ve kolaya alır şekilde lanse etmeyi eskiden beri çok severim. Çünkü herkes fikir karmaşasının, öneri çeşitliliğinin altından kalkacak düzeyde değildir.

    Sorunlar...sorunlar ve hep var olacak olan sıkıntılar. Çok basit bir mantıkla bakarım genelde sorunlara, çünkü bunu lanse ederken kolaya kaçmak başka şeydir, karşındaki kişinin tecrübesizliği sonucu işleri daha da berbat edecek olması ayrı şeydir. Birçok ilaç veya katkının ardından işler karışır, karmaşık sorunlar baş gösterirken, bir diğer malzemeye, bir başka ürüne ihtiyaçlar derken hobiye yeni başlamış veya tecrübesi az arkadaşın kafasına durmadan vuran balyoz gibi etki yapar. 400 litre akvaryumu olan bir hobici mercanlarında sorun yaşadığında, mercanları ölmeye başladığında, açmadığında, yosun sorunu olduğunda, cyano sorunu, dino sorunu olduğunda, fosfat sorunu, ağır metal sorunu, Nitrat sorunu olduğunda durup nefes alarak genelin ne yaptığına bakalım.:) Bu noktada ilaçlar kullanılabilir ve kullanılır da, katkı önerileri devreye girer, fosfat tutucu, nitrat bozucu, gaz alıcı, mercan besinleri ve aklımıza gelebilecek birçok şey denebilir. Ben denemem ve kişileri daha basit yol olan o sudan kurtulma yoluna iterim. Değişebildiğin kadar doğru suyla, iyi tuzla su değişimi en basit yoldur ve tuz parası tüm akıl kargaşası yanında alınacak olanlardan da ucuza çıkar. Bu çoğu balık sorunda da çalışır.

    Akvaryum ne söylüyor anlamak, işte zaten her şey burada başlar ve biter. Yukarıda söz ettiğimiz sorunlarda konuşan bir akvaryum ile konuşmayıp gör diyen, duymanı değil görmeni isteyen bir akvaryum arasında fark vardır.

    Gör diyen akvaryumda tüm canlılar keyifsiz olur, puslu görünüm, keyifsiz ve hasta balıklar olur, yarısı ölmüş yarısı bir umut akıllanır da bir şeyler yaparsa şuradan hayata gaz vereyim diye dayanır.

    Konuşan akvaryumda ise bazı canlılar iyi gibidir, aradan bazılarının karnı ağrır, bazılarında sayım da suyum yok, lastiğim kaydı havası vardır. Mercanlar çok iyidir ama balıklar benektir. Bu akvaryum konuşuyor.

    Mesela mercanlar belki girdiklerini seviyor ama bu ph, Kh değeri ile bu kadar oynama balıklar sevmiyor diyor. Mercanlar iyi olup yosun sorunu oluyorsa bu sefer, bak skimmer yetmiyor veya fazla yem girme bana, şu suyu düzelt, şu katkıyı azalt, bak bunda demir var, şunda silikat var, şu malzeme salınım yapıyor, hiç aklın yoksa şunlara bir tek tek bak diyor.

    Bir star polip mercanın varsa güzel bir kh test kitin var demektir, güzel alkali su test kitin var demektir. Diatom yağmurunda kararır, kapanır, düşük kh değerinde kapanır, yüksek kh değerinde parçalanır. Star polip güzel gelişiyorsa yol kısmen doğrudur denebilir. Düğme polip veya Zoa polip yine benzer şekilde kh test kiti gibidir, sadece ona bakarak kh değerini unutman veya unutmaman gerektiğini anlayabilirsin ve aynı zamanda tentaküllerini geri aşağı çeviriyorsa ışık hakkında fikir sahibi olabilirsin. Durduk yere cyano oluşuyor ve sen test kitleri ile fosfat ölçmeyle boğuşabilir ve skalada sıfır fosfat görüp işin içinden çıkamayabilirsin ama bu durum senin Nitrat testin de olabilir, yani her şey düzgün ise ama cyano varsa Nitrat testi çalışmış ve sana Nitrat yok demiştir. Aynı şekilde Nitrat testi iken hiç bir test kitinin ölçmediği ama insanların ölçemediği, göremediği, anlamadığı yapıya bakteri ilave etmesi gibi bir mantığın gerçekçi haliyle sana biyolojik dengem oturmadı bir dur be kardeşim de diyebilir.

    Arkası yarın diyelim, aklımıza geldikçe devam edelim.:)
     
    seckinmucteba, tamer, nhtkmn ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  8. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Hocam senin yazılarını 2 defa okuyorum kaçırdığım bir yer olmasın diye
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  9. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Ben bunu başka bir yerde okudum kıskandım. Ya ne güzel yazmış yazan diye. Meğer yazı eski olsa da yine de bizim yazıymış.
    eline sağlık abi. Bundan sonra yeni başlayanlara bu sayfayı copy + paste yapıştırıp okumalarını sağlarız.
     
    cimlikaya ve King Elvis bunu beğendi.
  10. oytun34

    oytun34

    Mesajlar:
    53
    İsim:
    oytun durucu
    Temel bey iyi günler önericeğiniz en iyi tuz markası ne olabilir ????
     
  11. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bence ile başlayan birçok öneri olabilir.
    Bence Red Sea Coral Pro iyidir.
     
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    +1 bende coral proyu destekliyorum kokusu bile bir başka tuzun.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tuz konusunda net fikir yazmaktan kaçındım genelde ve tecrübe verilerini edinmek adına hemen hemen tüm tuzları doğal deniz suyu dahil aktif kulandım. Dikkat edilirse tuzların genel sorunu değerlerin her kovada degişebilmesi. Tuz markaları aslında kendini ön plana çıkarmak adına fazla şansa sahip değil. Belli bir kalite kategorisi var ve fiyat aralıkları ile sıralanmak yanında içerikteki element miktarı, kh seviyesi veya basit potasyum düzeyleri ile kendilerini lanse ediyorlar. Bu konuda en iyi karar aslında farklı tuzları deneyerek verilir.

    Basit mantıkla hobici değerleri en stabil giden ve bunu bozmadan devam ettirebilen tuzu kaliteli bulur. Ne yazık ki buna örnek son zamana kadar fazla yoktu, bu konuda en başarılı tuzlar Redsea ve instant ocean görüldü ve böyleydi de.

    İlginç gelecek ama kendi tuzumu tasarlayıp 25 kg bazında hazırlamam toplamda 3 saatimi alır. :) Hep aklımda olsa da hep erteledim. Şuan yürüttüğüm üretim odaklı tank buna çok musait, balık kolonisi zaten var, birkaç mercan da ilave edip ilk gözlem notlarını almak istiyorum. En azından bu konuda da ülkemizde DIY anlamında bir ilk olsun ve yapmış olalım.
     
    Düzenleme: 16 Mart 2015
    nhtkmn, muradtekin, Alparslan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  14. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Hah bir DIY tuzumuz eksikti o da olsun ;)
     
    nhtkmn, YIKIKTEMO ve Pennywise bunu beğendi.
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi calismalari bilmem kac yilina dayaniyor portalda konusu bile vardi


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  16. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Yani Red Sea 'yı bitiricem diyorsun Temelim.
     
    harfuzmani, Pennywise ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Benim rakipler malum hep en üst düzey markalar olmuştur. :D

    Çalışması evet Doğuş eskiye dayanır. Fakat zaman geçtikçe bizde geliştik ve daha iyiyi daha sağlam yollardan yapmayı öğrendik.

    O dönem yapacağımız tuzla korkudan ayrı bir tank kurar ve birkaç parça mercan, bir damsel ile korkarak deneme yapardık.

    Şuan tuzu yapar direk mevcut 500 yavrulu tankta su değişimi yaparım.
     
    Alparslan ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  18. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Ben zaten özel üniversitelerden birine kayıt yaptıracağım seneye mesut. Kimya bölümüne. Burada öğrendiklerimizle kendimi 1-2yi okumadan 3. sınıfa geçecekmiş gibi hissediyorum.
    Yakında şu şekilde deney yapacaklardan olabilirim.
    http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/99434/yilin-kimya-hocasi
     
    YIKIKTEMO, harfuzmani ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  19. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi peki emeklere değecek mi? Hobici neden kendisi yapacak maliyeti mi düşürecegiz, kaliteyi mi arttıracağız. Yoksa hem maliyet düşüp hem kaliteyi arttırarak bombamı yapacağız.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yok yani benim öyle beklentim yok. Zaman insana çok şey öğretiyor. Sen otur şimdi tuzun babasını yap bunu ancak sen bilirsin.

    Daha açık yazayım bak iyi oku.

    Tuz yaptım ben süper de ve 5 kg kovaya Redsea coral pro tuzu koy kullanacak birine yolla. Bu arkadaş da tuz olarak zaten redsea pro kullanıyor olsun. Yolladığın tuzu ocü görmezse, mercan yamuldu vs diyip burun kıvırmazsa yüzüme tükür. Yerli olması, sıradan birinin yapmış olması tek başına içini kemirir ve olmayacağına odaklanır zaten.

    Bu yüzden umrumda değil kimin ne için yapacağı, ben 25 kg kovayı 40 TL fiyata mal edersem ve işimi de görürse ne ala. Bu aşama sonrası daha da gelişmesi zaten oyuncak olur ve oynar eğlenirim, en sonunda çıkana bakılır.
     
    nhtkmn, Alparslan ve harfuzmani bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş