1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

100-40-50 bitkili akvaryum kurulumu için önerileriniz

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde pontmercy tarafından 24 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. pontmercy

    pontmercy

    Mesajlar:
    31
    İsim:
    ibrahim gönül
    elimdeki malzemeler;
    - 100-40-50 boyutlarında akvaryum
    - elheim jagger 200w ısıtıcı
    - life tech 835 dış filtre
    - 25kg hagen siyah kum
    - 10 kg aquaclay kum

    -ışıklandırmayı nasıl yapmalıyım ?

    şu an daki sorularım ;

    Taban kurulumu yaparken hangi kumun altta kalması gerekiyor ? veya ekstradan herhangi bir kum almam gerekiyor mu ? gübre kullanmalımıyım ?
    Akvaryumun arka tarafına fon gerekiyor mu ? gerekiyorsa nasıl bir şeyler önerirsiniz ?
    Dekorasyon malzemesi kullanırken deniz kenarından topladığım ağaç kökleri taş gibi malzemeler kullanılabilir mi yoksa mango kökü veya lav kırığı kayası gibi malzemeler mi almam gerekiyor ?

    * unuttuğum bir şey varsa lütfen bana hatırlatın kuruluma başlamadan önce bütün malzemelerimi toplamak istiyorum.

    Not: başlangıç seti alıp akvaryumu öyle yeşertmeyi düşünüyorum. Balık konusuna gelecek olursa illaki bu balık olsun diye bir takıntım yok. Öncelikle yeşil ve göze hoş gelen bir akvaryum yapıp içine bir kaç tane de balık katmak istiyorum.


    Malum turizim sektöründe çalıştığım için hemen bütün günümü işte harcıyorum sadece bir kaç saatlik boşluğum oluyor elimden geldiğince araştırma yapmaya çalışıyorum.

    Yardımlaınız için teşekkürler
     
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Aquaclay ile hageni karistirmaniz gereksiz olur cunku karisacak kumlar degil aquaclay hep üste çıkacaktır. İmkan varsa tabana floredepot dazs soik gibi yada ikisini birden kullanmanız zaten ayıracağınız az vakti efektif kullanmanızı sağlar kolay türler seçerseniz gübre ihtiyaciniz kalmayacaktır. Balık konusunda tetra grubu yakışıyor 11 li sürülerle neon rasbora olabilir içerisine amerikan cichledlerinden diskus veya melek cifti koyarsanız sürüler gercekten sürü özelligi tasimaya baslayacaktir. İlk kurulumu çok fazla sayida bitki ile yapmak daha mantikli olandir karides ilavesi yapabilirsiniz daha sonra yosun yiyen turleride ekleyebilirsiniz. Floresan konusunda 100 cm için uygun olan floresanlardan tercih edebilirsiniz. 4 lu veya 6 li bir kombonizasyon dusunebilirsiniz. Benim önerim en alt katmanda dazs soil hada kil agirlikli taban kumu. Üzerine hagen ile floredepot karisimi en ust katmanada hagen. Aquaclayi hic karistirmayin. Bahsettiginiz dis filtre gayet makul.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    pontmercy bunu beğendi.
  3. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Öncelikle hoşgeldiniz.
    Işıklandırma için, high tech yani yüksek destekli(gübre-co2-yüksek ışık) bir tank olacaksa, 4*39 floresan işinizi görür. Düişük destekli olsun, kolay bitkiler bakayım yavaş gelişsin derseniz de, 90 cmlik sanırım 30w t8 floresanlar işinizi görür.
    Kombinasyon olarak, 1 groluks,2 aquastar,1 adet de lumilux(ya da muadili 4.5-5.5 k kelvin arası) alabilirsiniz.

    Aquaclay i hagenden önce alt zemine serebilirsiniz, çok da faydalı olur, ancak çok güzel şekilde sineklik çekmelisiniz, ya da file bulup aquaclayı 2-3 kg lık şekilde sanki poşete koyulmuş da zemine serilmiş gibi kullanabilirsiniz. Çok hafif bir kumdur, en ufak hareketlenmede tabanınızı bozar yoksa. Üstüne 25kg hagen yeterli olur.
    1 adet tablet-misket gübre alıp kurulumda aquaclayden sonra serebilirsiniz.

    Fon ve dekor tamamen size kalmış. Salınım yapmayan-suyu sertleştirmeyen kayalar kullanmaya özen gösterin. Bunu da en kolay anlama yöntemi tuz ruhudur. Kayaların üstüne 1 damla tuz ruhu attığınızda köpürüyorsa bu kaya suyu sertleştirir demektir. Kullanmaktan kaçının.

    Lifetech gibi bir filtre ile o hacimdeki bitkili akvaryumu kaldıramazsınız. Tatlısu tankları içinde en kaliteli filtreye ihtiyaç duyan tanklar bitkili tanklardır. Bitkilerin kopan-çürüyen yaprakları devamlı filtreyegidecektir, bunu unutmayın. Lifetech-jebo vs filtreler normal akvaryumlarda bile 2 haftada yarı debiye inerken, bitkili akvayrumda ne hale gelir siz düşünün. Astro 2210 böyle bir tank için ideal filtredir. Kendim de uzun yıllardır astro kullanıyorum, tamamen arkasındayım :) Boş yere eheim-jbl vs filtrelere para vermeyin.

    Bunlar dışında şimdilik pek bir ihtiyacınız yok. Akvaryum oturduktan sonra gübreleri ve mümkünse maşa-makası alırsanız bir eksiğiniz kalmaz.
     
    pontmercy bunu beğendi.
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Lifetech 2 yıl boyunca temizlenmeden bitkili akvaryumda kullanıldı içerisinde sadece elyaf ve her kutuda kiremit kırıkları vardı. Ama sızdırma meselesi vardı su emiş borusu agır geldigi için vanayı esnetiyordu. Onları ayarlamak dışında sıkıntı çıkarmadı tuzlu su kurulumu yaparkende sattım hatta. O zamana kadar 0 ses gitti lifetehc 835 işi bilen birinin elinde efsane olabilir. Yeterki seramik mil aşındıktan sonra seramik milin üzerini serum hortumuyla kapattıktan sonra.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    pontmercy bunu beğendi.
  5. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Doğuş o zaman sıfır bir lifetech 835 al, bi debi testi yap bakalım kaç çıkacak, bir de 2 hafta sonra yaparsın. değerlere bakarız.
    Para verip aldığın bir malda bu kadar hata çıkıyorsa o mal kötüdür, lifetechin üstüne 3-5 daha ekleyip astro alınabiliyor zaten.
     
    pontmercy bunu beğendi.
  6. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Ben kullandığım bir ürün hakkında kullanım yorumu mu yaptım. 2 haftadan bahsediyorsun da neredeyse 2 yıllık temizlenmeyen bir lifetech kullanımından söz ediyorum. Ki şu anda bitkili kurulumu yapsam filtrede kullanmam açık açık söyleyeyim. Ben bitkilere nitrat dozlarken aynı anda amonyakta dozlayan biriydim. Amonyağın bitkilerdeki gelişimine katkısı azımsanmayacak dozlarda. Şayet imkan varsa tabanın %70 ten fazlası bitkilerle doldurulabiliyorsa sistemde klor da bulunmuyorsa aynı gün balık ve bitki eklenebilir. Bitkiler yüksek ışıklara maruz bırakılsın yeterli. Gerisi çer çöp. Litreye en makulünden 1-1,5 watt ışık şart. Onun haricinde ilk 3 ay pazartesi ve perşembe günleri %30 su değişimi 3 aydan sonra pazartesi çarşamba cuma düzenli gübreleme. Pazar günleri su değişimi su değişim oranı %50. Şayet basit türlerse pazartesi perşembe su değişimine ömür boyu devam. Bitkili akvaryumun sırrı yüksek ışık bol su değişimi. İlk 6 ay boyunca günlük %20'ye kadar su değişimleri abartılabilir.
     
    pontmercy ve ka2n bunu beğendi.
  7. pontmercy

    pontmercy

    Mesajlar:
    31
    İsim:
    ibrahim gönül
    ilginizden dolayı çok teşekkür ederim arkadaşlar.

    sizlerin yorumlarına dayanarak;
    4*39w t5 floresan takmaya karar verdim Kaan beyin söylediği gibi.

    taban konusunda en alta dazz loik üstüne sineklik ( ama 2,5 kg paket halinde satılıyor yeterli olur mu bilmiyorum) üstüne Aquaclay sineklik, hemen üstüne 1 adet misket gübre ve Hagen siyah Kumla yapmak istiyorum.

    akvaryum içine ağaç Görüntüsü vermek için ağaç Kökleri ve tek kullanıp Moss la üstünü tamamlamayı düşünüyorum

    yardımlarımızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. bütçemin çok dışına çıktın umarım sonu güzel olur ;)

    filtre konusuna gelirsek, şu an için değiştiremem aldığım bir ürün ilerde arıza verirse önerilerinizi değerlendirecem.
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Sineklik ilerde dert olur tabana dazs soil - üzerine hagen floredepot karışımı - en üzerineden hagen kumu serin eldeki malzemeleri değerlendirme ihtiyacı oluşmasın. Elbette güzel şeyler ama benim öngörüm bu konuda yukarıdaki saydığım şekilde yapmanızdır. 4x39 yerine 6x39 da değerlendirebilirsiniz. Bu arada yükseklik mi 50 cm ?
     
    pontmercy bunu beğendi.
  9. pontmercy

    pontmercy

    Mesajlar:
    31
    İsim:
    ibrahim gönül
    evet Yükseklik 50 Cm.
    şu an için 4 ışık kullanacam maliyetinden dolayı

    şu anda akvaryumda 18w lık tek bir Işık kurulu gelecek. ben bunu söküp yerine 2*39w 2 tane taktıracam. ama tam olarak nelere ihtiyacın var bilmiyorum
     

Sayfayı Paylaş