1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Potasyum Katkısı ve Mercan ilişkisi

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde Pennywise tarafından 3 Haziran 2015 başlatılmıştır.

  1. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Uzun zamandır @Fatih BARLAS tarafından önemi anlatılan potasyum nedir? Akvaryumda ne işe yarar? Kullanım tecrubelerimiz ve sonuçları nelerdir? Bu konuda bunu ele alalım arkadaşlar.

    Örneğin ben bu konuda kimsenin dikkat etmediğini görünce hiç oralı olmamistim. Testini de bulmak bu günlerde imkansız olunca bende eksik değildir diye düşünmüştüm. Ta ki dün akşama kadar. Evde kararmaya yüz tutmuş birkaç sps vardı. Ama çok da umursadigim söylenemezdi. Asıl derdim elegance coral küçülmeye başladığı için Aşkın abinin tanka koyalım dedik. Yanında birkaç ceset öncesi durumda olan mercan ile birlikte evine gittim.
    Eve girince özellikle plate türünün aslında çok güzel olduğunu renginin de canlı renklerde olduğunu gördüm. Bu durumda benim akvaryum için ciddi su değerleri problemi olduğunu gösterdi bana. Peki nedir eksik olan.
    Kh 7
    Ca 438
    Mg 1320 değerlerini yakalamistim. Nitrat ve fosfat hep yüksekti. Ama aşkın abi nin de nitrat 15in altında değildi. Iste burada devreye elinde potasyum testi olan tek adamın evinde olmaktı şansım. Potasyumu ölçtüm istenilen değer 400 veya 420 aralığında seyretmeli bendeki değer ise 300 yani @25 den fazlası eksikti bende. Bu da renksizligin sebebini açıklıyor. Bugün katkıyı aldım ve uygulamaya başladım. Çıkacak sonuçları burada paylaşmaya devam edeceğim. Siz de deneyimlerinizi buradan yazabilirsiniz.
     
    Düzenleme: 3 Haziran 2015
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi potasyumun görevini açıklamak gerekirse bir marş motoru olarak görmek gerektiğini düşünüyorum. Daha önceden test sonuçları kayıt altına alındıysa incelemekte fayda var potasyum ilavesi ile değerlerin tüketimide artacak. Çünkü motoru calistiran marş motorudur. Onsuz 5.0 motorda olsa faydasını göremeyiz. Benim bildiğim potasyumun görevi bu. Ama bazı akvaristlere görese potasyum tuzda zaten var ve gereksiz deniliyor. Peki salifert testleri sadece ülkemizde ki yok yoksa üretimi mi durdu. Üretimi durduysa koskoca salifert bu testi neden kaldırmış olabilir. Pazar payı mı düştü yoksa oda mı gereksizliğini düşünmeye başladı. TM neden potasyum testi yapıyor. Ben deli olarak kuyuya taşları attım. Bilgili abilerimizden cevapları merakla bekliyorum.

    Bu arada bu çalışma içinde tebrik ederim abi önemli bir nokta.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Sinan09, TencoMelih ve Pennywise bunu beğendi.
  3. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Etkisni kanıtlayan bilimsel hiçbir makale yok ama kullanımca etkilerini görmemek için kör olmak lazım.
    Azı sorunlar çıkartıyor ama fazlasıda sorun yaratıyor enteresan bir katkı
     
  4. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Renklenmede potasyum, potasyum iodür, demir katkılarının rolü büyük olsa da sizdeki durumu tamamen buna bağlamdk doğru değil. Mercanlarınızın kararmasının asıl sebebi sudaki dalgalanmalar. Kh, ph, fosfat, sıcaklık dalgalanmalarını minimuma indirmeniz gerek.
     
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Akvaristleri bırakın esnafta ararken gereksiz katkı olduğunu düsündüğüm için testlerini de getirmiyorum dedi.

    1-Tuzda ne kadar var?
    2- Tecrübeli ve detaylı sps tankları olan arkadaşlarımız katkı ve testletini kullandığına göre kesinlikle az veya yok.
    3-Yukarıdaki sözleri söyleyen esnaf bu işin duayeni sayılıyor bu hobide. Neden bu şekil gerek duymuyor ve eksikliğini kesinlikle hissetmiyor?
    4-Potasyum azlığı sps mercanda kısa ve uzun vade de ne gibi etkiler gösteriyor olumsuz yönde.
    5-Bu eksiklik giderilince ben mercanda gözle görülür değişimi fark edecek miyim? (renklenme polip açılımı gelisim)
    6-Potasyumun eksikligi diğer su parametrelerine nasıl etki ediyor veya ediyor mu?( Mercan bunun eksikliğini başka bir element mineral vb bir parametreyi kullanarak giderebiliyor mu?)
    Benim merak ettiklerimde bunlar olsun.
    Tabi konu potasyum olduğu icin diğer tank degerlerinin stabil olduğunu düşünerek konusuyoruz.
     
  6. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Veysel bey malesef bu soruların cevabı hep hobici gözlemi .
    Ben bu konuyu o ankaradaki duayen ile konuştum ki bilgisinin ve tecrübesinin ne kadar ileri seviyede ayrıca tamamen bilime dayalı olduğunu biliyoruz banada işe yararlığı konusunda bilimsel makale olmadığını kullanmanın saçma olduğunu söyledi ama biz hobicilerin tanklarında özellikle renklenmedeki etkisi ortada açıkça görüyorum potasyum ekleyince ortaya çıkan farkı fazla kaçırıncada neler olduğunu görüyoruz polip sorunları gibi demekki tamamen etkisiz değil.
    Bu arada çok aramama rağmen bende faydasına dair kaale alınacak bilimsel bir araştırma bulamadım.
    Yalnız zeovit kullanılan tanklardaki önemi ile kullanılmayan tankdaki önemi ve kullanım miktarları arasında çok ciddi farkda var zeovit sistem kullanıyorsanız hayati önemi var lps tankı varsa su değişimi ile giren yetip artıyor bile.
    ARK göre eklemekde test etmekde saçmalık :) ama onun danışmanlığındaki tankların durumu ortada .çok başarılı tanklar :)
    Tuzların birçoğunda oranı doğal oranın ya altında yada sınırda.
    Kent marin ve kz tuzlarında oranı yüksek.
    Ben saliferte mail atıp test konusunu sordum bir süredir üretilmediğini avrupada hiçbir bayi veya aracıda bulunmadığını söylediler ama zorlamama rağmen nedenini belirtmediler.
     
    TencoMelih, Pennywise ve veysel bunu beğendi.
  7. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Nedir şu iyonik denge iyonik denge diye diye hep klasik kelime yahu...

    Resif geneli değil Dünya geneli.....

    %3,5 tuzluluğun içinde payları;

    Oksijen 85,84
    Hidrojen 10,82
    Klor 1,94
    Sodyum 1,08
    Magnezyum 0,1292
    Kükürt 0,091
    Kalsiyum 0,04
    POTASYUM 0,04
    Brom 0,0067
    Karbon 0,0028


    İşte kabaca esas ihtiva bunlar.. İncelerseniz ne kadar kalsiyum okadar potasyum...

    Yok abi potasyum lazım değil bu ülkeye.... Ben anlamam İYONİK denge menge....
     
    TencoMelih ve veysel bunu beğendi.
  8. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Peki bir kalsidikasyonda yanlış hatırlamıyorsam 2.8 dkh karşılığı kabaca 20ppm ca tüketiliyor mesela az farkla gidişatı biliyoru ama potasyum ne oranda gidiyor bilgisi olan varmı?
     
  9. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Potasyumu algler yosunlar tüketir denizde.... Potasyum yosunların vücut oluşumları ve fotosentez için hayati önem taşır. SPS sadece Taş değildir. Üzerinde milyonlarca alg hücresi yaşamaktadır. Eğer potasyum olmazsa Algler yaşayamaz Sps üzerinde ölmeye başlar. SPSde dolaylı olarak ölür.


    """"""""""
    Bitkilerdeki işlevlerine ve kalite üzerindeki önemli etkilerine karşın potasyumlu gübrelere, ülkemizdeki gübreleme programlarında gerektiği kadar yer verilmemektedir. Örneğin 2004 yılı verilerine göre işlenen bir hektar tarım arazisine uygulanan potasyumlu gübre (K2O) miktarı 1 kg olarak kabul edildiğinde azotlu gübre (N ) 15 kg, fosforlu gübre (P205) ise 7 kg’dır. Potasyum bitkilerde hayati öneme sahip metabolik, fizyolojik ve biyokimyasal işlevlere sahiptir. Bu işlevlerin etkisi sonucu bitkilerde ürün miktarı ve kalitesi artar. Potasyum enzim aktivitesine, fotosenteze, bitki besin elementlerinin ve fotosentez ürünlerinin taşınmalarına yardım eder, protein kapsamını artırır, turgoru düzenler, bitkilerde su yitmesini ve solmayı önler. Potasyum bitkilerde kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkilerken bitkilerde yatmayı önler, soğuğa dayanıklılığı artırır, erkencilik sağlar, azotun etkinliğini artırır, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı olumlu şekilde etkiler. Bu etkinlikleriyle potasyum, ürün miktarı üzerine olumlu ve önemli etki yapar. Potasyum protein kapsamlarını artırmak suretiyle gıda ve yem bitkilerinin besin değerlerini yükseltir, meralarda yem bitkilerinin daha kaliteli olmalarına yardım eder. Mısır ve öteki dane bitkilerinde danelerin dolgun olmalarını, üniform şekilde erken olgunlaşmalarını sağlar. Çeşitli meyvelerin renk, büyüklük, tat ve aromalarına olumlu etki yaparken depolanmaları sırasındaki ağırlık kaybının az olmasını, pazarlama oranının artmasını ve pazarlanacak yerlere taşınmaları sırasındaki kaybı en aza indirmek suretiyle kaliteyi artırır. Bitki gelişmesi ve kalitesi üzerinde potasyumun etkileri dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılmış araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle toprak analizleri dikkate alınmak suretiyle ülkemizdeki gübreleme programlarında potasyumlu gübrelere yer verilmesi her türlü açıklamanın üzerinde önem taşımaktadır.

    Ankara Üniversitesi Ziraat bölümü yazısı. Tabi ne alakası var diyeceksiniz.

    Domates nasıl bizim besinimizse algler ve yosunlarda su altındaki canlıların besini.




    Spslerin üzerindeki simbiyotik algler dinoflagelatlar türüdür bilginize.
     
    Pennywise, veysel ve TencoMelih bunu beğendi.
  10. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Bu sorunun karşılığı olarak cevap bulunabileceğini pek sanmıyorum. Henüz ne işe yaradığını çözmekte sıkıntı yaşıyoruz.

    Ben potasyumu daha önceden de kullanıyordum, şimdide kullanıyorum.(gerekli olduğunu düşünüyorum). Büyüme üzerinde etkisi ile ilgili tespit edebildiğim herhangi bir gözlemim yok,o yüzden yorum yapamıyorum. Fakat eksikliğinde renklenmede yaşadığım sıkıntılar var.

    Benim merak ettiğim şu: Özellikle renk almayla ilgili, hatta daha da daraltacak olursam mavi renk özellikle, potasyumun pozitif etkisini gözlemleyen oldu mu?
     
  11. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Ahmet bey tabi ki tek bir sebep değildir. Stabil değerlerden de dertlerim olabiliyor. Dertlerimin başında renklenme var. polip

    Veysel
    1- Red Sea Coral tuz kullanıyorum potasyum miktarı kutu üzerinde yazmıyor. Diğer markaları bilemiyorum.
    2,3- Duayen dediğimiz abi ne kullanıyor. Bunu bilmeden yorum yapmak bence doğru değil. Eğer ki ARK abi sadece kendi ürünlerini kullanıyorsa SPS tanklarında bu ürünlerin ihtiva ettiği potasyum var mı? Var ise miktarı ne kadar? Bunları bilmek lazım. Ayrıca Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Kendi şov tankını da görmek lazım. Benim gibi kolaydan 2-3 tane sps besliyorsa buraya bakmam. Benim referansım belli abi. Birisi Aşkın abi diğeri de Fatih Barlas. Akvaryumcunun içerisindeki **** tanklarında eğer ki satış varsa baz almam onları. Satış olan şov tanklarında içerisinden de su verildiği için bunu yeni tuzla tamamlamış oluyorlar. Yani bizdeki gibi su tamamlama kullanamazlar. Bunu da su değişimi gibi düşünürsen neredeyse hergün su değişimi yapılan bir tank söz konusu olur. İçerisine ne kadar potasyum girer bunu hesap etmek zor.
    4,5- Renk konusunda ciddi fark yaratıyor deniliyor. Ama bunun için kendi tankımda gözlemledim diyemiyorum. Çünkü daha yeni başladım. Bunu burada gözlemleyebileceğiz.
    6- Bilemedim ben onu.
     
  12. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Milkada çok görüyorum etkilerini basınca potasyumu renkler müthiş kesince renkler tırta bağlıyor :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Pennywise bunu beğendi.
  13. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Sadece bu gözleminle bile ARKnin tezini çürütmüş olmuyor musun Onur?
    Gereksizliğini savunmak bence saçmalıktan öte değil.
     
  14. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    İyide biz adamın dediği herşeyi eksiksiz yapmıyoruzki:)
    Birde zeovit tanklar kıstas değil zeovitde başarısızlık çok büyük bir başarıdır!

    Bide şunuda söyleyim hiç potasyum eklemeyen tanklar biliyorum milkalar mükemmel ben kendi adıma oyun oynuyorum iyonik denge tam oturmadığı için demir potasyum vs ekleyerek kestirmeden renk aldırıyorum bu aslında bişeylerin yanlış olduğununda işareti özetle benim yaptığım işler hiçbir şekilde kimseye kıstas olmaz :)
     
    Düzenleme: 3 Haziran 2015
  15. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Dönüp dolaşıp Tuza geliyorsuz. Tuzunda potasyum tam ise Ki.... Niye potasyum ekleyesin.
     
  16. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Tropic marin nasıl iyonik denge konusunda ben kentden memnundum ama cok sert bir tuz değerler çok yüksek
     
  17. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    İki tuzda Dünya forumlarında incelemelerde hemen hemen NSW uygun tuz.... Birinde selenyum yok diğerinde var vs.... Ama testlerde iz element olarak gözüken en iyi tuz Tropik Marin gözüküyor.
     
  18. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Yurtdışında potasyumu genelde ULNS takılanlar tartışıyor. F. Barlas'ın üstte yazmış olduğu simbiyotiklerle ilgili mesajına tamamen katılıyorum.



    Milka'da aynı tespiti bende yapmıştım.

    Ben ARK'ın söylemini kendi kulaklarımla duymadım fakat acaba belkide adam potasyum seviyesi yüksek bir tuz kullanıp(veya ilave iz element kombinleri), haftalık düzenli su değişimleri ile değeri olması gereken düzeyde tutuyor ve böylece ilave potasyum girişine gerek görmüyor. Olabilir mi acaba?
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  19. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    İlave olarak önceki zamanlarda bu konuyu merak edip bazı yurtdışı forum sitelerine bakmıştım. Hatırladığım kadarıyla R. Holmes'te dahil birkaç kişi potasyum ilavesinin ucu kaçırılırsa alg patlaması yaşanabileceğini belirtmişlerdi.
     
  20. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    K elementi sps tanklarında kesinlikle takip edilmesi ve müdahale edilmesi gereken elementlerden biridir.Maalesef birçok iyi marka diye bildiğimiz tuzlardada olması gereken değerden düşüktür.Bu nedenle sürekli müdahaleye gerek vardır.
    K elementinin azıda,fazlasıda zarardır.İdeal miktarda renklenmede önemli etkisi vardır.Yine mavi,mor ve pembe renklerin ilk baktığı elementlrdendir.
    Üç aşağı beş yukarı test kitiyle ölçülebilen bir değerdir.İyonik dengede oranı bellidir.Eğer deniz akvaryumunda stabilite ve iyonik denge kilit noktaysa,nasıl bir mantık bunu dışarda bırakabilir?
    Bu yazdıklarım tamamen benim düşüncem ve tecrübemdir.Hiçbir bilimsel kaynağa dayanmaz.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Fatih BARLAS ve Pennywise bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş