1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Led Armatürler Hakkında

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Erdal tarafından 26 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Üretici ithalatçı ve kullanıcıların led hakkında yeterince bilgiye sahip olmaması ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor.

    LED armatürler Türkiye’de ve dünyada büyük bir hızla ilerliyor fakat gelişemiyor. Bilinçsiz satıcılar, üreticiler ve alıcılar yüzünden Türkiye Led çöplüğüne dönmüş durumdadır.
    • Led sektörünün cazibesi,
    • Satıcı ve üreticilerin konuya yeterince hakim olmamaları,
    • Tüketici bilinçsizliği, taahhüt süreleri, kısa vadeli ekonomik hedefler,
    • Üreticiler, tüketiciler ve bazı kuruluşların fikri haklar konusundaki ortak umursamazlığı,
    Hem kendine özgülükleri hem de zaman içinde çözüleceği kesin olmakla birlikte bazı sorunları vardır. Teknolojik imkanlar gelişmekte, ithal ürün genişlemekte ve tüketici tarafında talep patlaması yaşanmaktadır.

    Bu durum, tek kişilik şahıs şirketlerinden büyük firmalara kadar çok sayıda şirket için ticari fırsatlar anlamında (doğal olarak) son derece çekici görünmektedir. Ancak, söz konusu çekicilik, üretim alanında bir sonraki bölümde de detaylı olarak anlatılacağı üzere uzmanlık eksikliği sorununu beraberinde getirmektedir.

    Sektör, kaliteli ve uygun fiyatlı ürün oluşturmaya odaklı bir rekabet yerine Ar-Ge’ye zaman ya da para harcamadan, kısa vadede en ucuz ürünü bir biçimde ithal ederek ya da bir şekilde bir ürün yaparak satmaya yönelik bir rekabete doğru ilerlemektedir. Tüketicinin sektörün yeni olması nedeniyle optimum seçimi yapacak bilgi ve tecrübeye sahip olmadığı bir pazarda ise bu durum son derece kaygı vericidir.

    İkinci bir sorun ise pek çok Led aydınlatma ürününün modüler, kesilip birleştirilebilir ya da tak çalıştır yapıya ve düşük gerilimle çalışma özelliğine sahip olması; daha doğrusu durumun böyle basit ve kolay görünmesidir. Gerçekte çok farklı kalitelere sahip ürünler, görünüş olarak birbirine benzemektedir. Bu da, ürünlerin ithalatını ya da üretimini, ürünlerin kullanıldığı çeşitli ölçekteki uygulamaların gerçekleştirilmesini aslında olmadığı kadar kolay göstermektedir.

    Standart ampuller satan mağaza ve dükkanlarda LED çubuklar, şeritler, power LED modüller artık sıklıkla görülmektedir. Burada sorun şudur ki, standart bir T5 floresanın tersine bu tür LED ürünler, henüz tam anlamıyla son kullanıcıya yönelik bitmiş ürünler değildir.


    Sonuç ise müşteri tarafından yuvarlak ya da kare biçiminde her iki ucundan da güç kaynağına bağlanmış Led şeritler ya da doğrudan 220 V AC gerilim verilmiş power LED modüller olmaktadır.

    Halojen projektör kasasının içine yerleştirilmiş delikli plexi malzemenin üzerine monte edilip, star tip mini soğutucusu dışında başka bir soğutucuya sahip olmayan 1 W’lık LED’lerden yapılmış ürünlere bile piyasada rastlanabilmektedir (Çin malları dahil).

    • Pek çok ürün sabit akım değil, bir direnç üzerinden sabit (?) voltajla sürülmektedir.
    • Soğutma işlemi, genellikle termal tasarım gereklerine ve hesaplamalara göre değil göz kararı yapılmaktadır.
    • Termal özellikli yapıştırıcı pazarı, talep yokluğundan dolayı hemen hemen bomboş durumdadır.
    • Bazı yüksek güçlü LED’li ürün tasarımları, metal PCB kullanmadan yapılmaktadır.
    • Yüksek güçlü LED’lerin montajında üreticinin belirttiği kritik lehimleme profillerine genelde dikkat edilmemektedir.
    • Pek çok su geçirmez ürün, deyim yerindeyse “çekomastiğe kuvvet” yapılmakta, tasarımdaki izolasyon problemleri bu şekilde giderilmektedir. Bunun sakıncaları ise ortadadır.
    • LED markalarına ve tiplerine göre optimize edilmiş lensler, gerçekte mevcut olduğu halde sadece lens açısına ve lens tutucunun LED’in üzerine yaklaşık olarak oturup oturmadığına göre lens ve tutucu seçimi yapılmaktadır. Optimize lenslerde lens-LED arası mesafe gibi özellikler de önemlidir.
    • İkincil optik denilen lensler, armatürlerin aslında en kritik bileşenlerini oluşturmakla beraber, bu ürünlere gereken önem verilmemektedir. Piyasa, bir “no-name” lens cenneti durumundadır. Kullanılan çoğu lensin markası, malzemesi, sıcaklıktan nasıl etkilendiği, ışık geçirgenliği, uzun vadede renklenme yapıp yapmadığı gibi faktörler bilinmemektedir ve sorulmamaktadır.
    • Sıklıkla, tüketiciye power LED ömürlerinin en az 50 bin saat olduğu söylenmektedir. Bu denenmiş midir, raporları var mıdır?
    • RGB projektörlerin önemli bir kısmı (ithal olanların pek çoğu da dahil) tam parlaklıkta beyaz dengesi için optimize edilmemiştir. Sonuç, genellikle kırmızı ışığın baskın olduğu pembemsi veya morumsu bir beyaz olmaktadır.
    • LED’lerin sağladığı elektrik tasarrufu, tüketiciye sıklıkla yanlış aktarılmaktadır. Pek çok tüketici (kişisel ya da kurumsal), Led aydınlatmaya geçtiklerinde aydınlatma giderlerinin yüzde 80-90 oranında düşeceğini sanmaktadır. Bu problem, kısmen tüketicilerin okudukları teknik yazıları yanlış yorumlamalarından veya kulaktan dolma bilgilere güvenmelerinden de kaynaklanıyor olabilir. Ancak, sektörümüzün de bu yanlış inanışları düzeltme noktasında pasif ve eksik kaldığı bir gerçektir.
    Piyasada lux, lümen gibi aydınlatma birimleri birbirine karıştırılmakta, “bir armatürün çıkardığı toplam lümen miktarı” lux gibi gösterilmekte değişik yalan yanlış bilgiler verilmekte tamamen anlamsız değerlerden söz edilebilmektedir. LED sektörüne bazı girişimciler, 840-830 teriminin anlamını dahi bilmemekte; ürünleri sektörün temsilcileri mimarlara soğuk beyaz sıcak beyaz gibi terimler kullanarak sunmaktadır.Gerçekte böyle bir terim yoktur. Tamamen 827, 830, 840 gibi ürün renk sıcaklığı vardır. Sektörde CRI’in ne olduğunu bilmeyen üreticiler-satıcılar bile bulunmaktadır. Oysaki CRI, çok önemli bir konudur.

    Armatür ışık akılarının LED ışık akılarının toplamına eşit olmadığı sıklıkla göz ardı edilmekte, toplam akı değeri iddiaları bu nedenle gerçek hayatta ölçülebilen sonuçlarla uyuşmamaktadır.

    LED armatür tasarımı için klasik tasarım yöntemleri geçerli değildir. Çünkü, LED’lerin doğal ışıma biçimleri geleneksel ışık kaynaklarından farklıdır. Armatür, ışık kaynağının bu özel yapısına göre şekillendirilmek zorundadır. LED’lerin termal karakteristikleri gereği, pek çok durumda armatürün kendisi soğutucu yapının bir parçası olmak ya da soğutucuyla termal tasarım gereklerine uygun biçimde birleştirilmek zorundadır. Soğutma tasarımı, başlı başına bir uzmanlık konusudur. Noktasal ışık nedeniyle, kamaşma önlemenin gerekli olduğu uygulamalar için buna göre tasarım gereklidir. Armatür veya soğutucunun yapısı, armatürün birim alanında harcanan güce bağlıdır. Armatür ve soğutucunun kalitesi bile termal karakteristikler üzerinde etkiye sahiptir.

    Akımın sabit olmaması, ürünün hayat süresinde kısalma,
    LED’lerde arızalanma, ışık renginde kayma (beyaz ışığın bir süre sonra morumsu ya da pembemsi) renge dönüşmesi gibi çeşitli sonuçlara neden olur. Eğer standart bir sürücü kullanılmıyorsa akım regülatörlerinin ısınmaya katkısı ve soğutulması da yine göz önünde bulundurulmak durumundadır. Görüldüğü gibi armatür ve LED ışık kaynağı, standart bir halojen spot, tasarruflu ampul ya da floresan lamba ile kullanacak bir armatürün tasarımının tersine teknolojinin şu anda bulunduğu noktada birbirinden bağımsız değil, birbirine göre şekillenip tasarlanmak zorunda olan, bu anlamda iç içe girmiş yapılardır. Ürünler ve yarı ürünler, modülerleşmiş veya standartlaşmış olmaktan henüz uzaktır. Armatür tasarımı için elektronik, termal ve optik tasarım konularında ciddi mühendislik bilgi ve tecrübesine, mümkünse optik ve termal tasarım yazılımlarına ve tüm bunların düzgün şekilde bir araya getirilebilmesine ve hatırı sayılır yatırıma ihtiyaç vardır.

    Aynı nedenlerle, mevcut bir armatür kasasını ya da bir alüminyum profili alıp içine LED dizmek, kasada önemli değişiklikler yapılmadığı takdirde olumsuz sonuçlar vermektedir.
     
    Okurt, Abdullah34, Montimahir ve diğer 15 kişi bunu beğendi.
  2. ogeday_ylz

    ogeday_ylz

    Mesajlar:
    259
    Yer:
    Karşıyaka / izmir
    İsim:
    Ogeday YALAZ
    Erdal hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz ağzınıza sağlık. Ben de led araştırıyordum fakat gördüm ki gerçekten satan kişilerde pek bilgili değil. Eğer yapılan ledlerden akvaryumun içinde karanlık kalmayacak şekilde ışık alınıyorsa satıcılar o ledi öyle bir anlatıyor ki sanırsın onu alınca akvaryumda herşey on numara olacak. Elektrikçiye gidiyorum bana abi bu tam senlik diyerek şerit led çıkartıyor. Herkes bundan para kazanmak istiyor.
    Aslında bu ve benzeri durumlara bakarak anlıyorum ki bütün hata bizim , her duyulana inanıyor ve hemen kapılıyoruz.Araştırmadan , sormadan , soruşturmadan bir heves ediyoruz tonla para döküyoruz sonunda ise o heves hüsrana dönüşüyor.
     
    nihatyenihançer, Abdullah34, Seyrani ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Akvaryumda kullanilacak kendini kanitlamis bir ledin fiyati minumum 4 basamakli fiyatlardan olusuyor bu bi gercek hakkida o zaten adamlarin isi bu argesi ona gore.
     
    helios2007 ve ogeday_ylz bunu beğendi.
  4. helios2007

    helios2007

    Mesajlar:
    738
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Güneş Erol
    Eline Sağlık Erdal
     
    Erdal bunu beğendi.
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Başka bir konuda da belirtiğim gibi sadece merak ettiğim kessil marka ürün var diğerleri pek ilgimi çekmiyor led konusunda.
     
    Erdal bunu beğendi.
  6. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Aqua reef le görüşün derim.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Ocak 2015
  7. antepli27

    antepli27

    Mesajlar:
    10
    İsim:
    baris cakir
    hicam benin 90 litrelik bir deniz akvaryumu duzdurdum isik olarak power let yapdim 1 w 150 rumenlik 9 adet beyaz 6 adetde mavi sizce bu akvaryuma yeterli olurmu
     
  8. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    Çok çeşitli konfigürasyon seçeneklerine imkan veren bu aydınlatmayı ne yazık ki kullanamıyorum.Biraz teknoloji fukarası olduğumdan dolayı. :) bu alet çok ayrıntılı 1 dakika aralıklarla bile çeşitli şekillerde(bulutlu,yağmurlu,yıldırm, vs) programlabiliyor. Kumand panelinde ÇET-SAN yazmasona rağmen ingilizce kullanım klavuzu çıktı. Kendilerinde de yokmuş.bunu daha önce kullanan varmı kombinasyon kurup günün saatlerine göre aydınlatma yapan ? Aldım ama kullanamıyorum zoruma gidiyor :) yardımcı olabilecek kimseler arrranıyor. :)
     

    Ekli Dosyalar:

  9. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    Okuyan yok sanırım henüz...
     
  10. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    O kontrol paneliyle o bahsettoginoz seulerin yapilabilecegini sanmiyorum. En fazla tek kanal zamanalama yapilabilir gibi geldi bana.
     
  11. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    Yapılıyor denedim ama doğru ışığı bulana kadar bana tanıdığı süre bitiyor.Çünkü 8-9 çeşit ışık rengi var.Her birinin de ayrıca 7-8 şiddette tonu var.Ama beni zorlayan ayar için tanıdığı sürenin azlığı.kullanım klavuzu ingilizce o daha da zor.. firmayı aradım onlarda da yok türkçe :)
     
  12. Devrim

    Devrim

    Mesajlar:
    48
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Devrim Aygün
    Merhaba, Bu ürün yerli imalat belli iled modül ledlerini kullanmışlar zaman saati çin ithalatı kutunun arkasından sarkan ufak şey rgb kontrol ünitesi,
    bu ürünü hangi akvaryumda kullanıyorsunuz?
     
  13. Özgür Cihan KISACIK

    Özgür Cihan KISACIK

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Özgür Cihan KISACIK
    70 litre sadece balık akvaryumunda.2 palyaço 1 damsel. Işık zamanlamasını hızlıca yapabilsem yavaş yavaş gün doğumundan gün batımına kadar simülasyon imkanı veriyor.1 dakika aralıkla bile mod değişimi yapılabiliyor.ama yapabilene işte... :)
     
  14. Devrim

    Devrim

    Mesajlar:
    48
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Devrim Aygün
    Ayarları uzaktan kumada üstünden'mi yapıyorsunuz yoksa, zaman saati üstünden'mi?.... Kumandanın bir resmini koyabilirseniz daha çok yardımcı olabilirim.
     
  15. garmagan

    garmagan

    Mesajlar:
    208
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Gökhan Armağan
    Birşey sormak istiyorum. Bu ürünü çorluda imal eden bir firmadan mı aldınız?
     

Sayfayı Paylaş