1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Denitrifikasyon Bakteri Kültürü

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Erdo15 tarafından 26 Temmuz 2015 başlatılmıştır.

  1. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Tüm Türkçe formları aradım fakat hiçbir yerde denitrifikasyın bakterilerinin üretilmesi ile ilgili birşey yok bende bunu ilk yapan Akvaryum Portalı olsun dedim şimdi başlayalım:
    Malzemeler:
    2 cam kavanoz 200ml
    Plastik şiringa
    Şeker
    Çim gübresi
    Yeni hazırlanmış deniz suyu
    Oturmuş deniz suyu
    NO3 testi

    Yöntem:
    Cam bir kavanoza 300ml deniz suyu ekleyin sonra yeni hazırlanmış deniz suyunu diyer kavanoza koyun ve bir çay kaşığının 1/2 si kadar çim gübresini dökün ve karıştırıp 1 saat bekleyin sakın karıştırmak için metal parça kullanmayın.Şimdi bu 300ml hazırladığımız deniz suyunun 50 ml diyer kavanoza koyun
    ve daha sonra o kavanoza yarım çay kaşığı şeker ekleyin ve bir süre sonra sudaki nitratı ölçün ve diyelim ki nitrat 5ml bunu düzenli takip edin azaldığı ve 0ml olduğu zaman anlayın ki kültür oluşmuştur bu kültürü oluşum boyunca karanlıkta ve kavanoz kapağı sıkı kapatılmış bir şekilde kapatın kültür oluştuktan sonra kavanızdan şiringa yardımı ile 5ml alarak akvaryumda herhangi bir kayaya veya kalın bir kumunuz varsa en derine enjekte edebilirsiniz.

    Unutmayın denitrifikayon bakterileri karanlık ve oksijenin az olduğu kuytu yerleri sever bu yüzden direkman suya salamazsınız!


    Not:Alıntı değildir tamamen kendi bilgi ve öğrenimlerimle hazırladığım bir konudur sorulara ve eleştirilere açığım........
    Kopyalanması kesinlikle yasaktır.
     
    Düzenleme: 26 Temmuz 2015
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Denitrifikasyon bakteri kültürü üretimi konuları pek yok çünkü akvaryum tarafındaki işleyiş pek öğrendiğin gibi işlemiyor. Kültür oluşturmak söz ettiğin şekilde mümkün ama akvaryumlara aşılamak o kadar basit değil ve kaldıki manuel olarak kayaya veya kum derinliklerine enjekte etmek de biraz hayali bir işlem. Bir akvaryum düşün ki yaşayıp gelişsinler diye bir canlı ekliyorsun ve bu canlıyı zaten kendin oluşturuyorsun, yani besin ve şartlar uygun ortam hazırlayıp kendi oluşmasını bekliyorsun.

    Enjekte ettiğin alan uygun alan madem ve besinde var madem o halde zaten orada oluşacaklardır. Oluşmuyor ve yaşamıyorlarsa ekledikkerin de zaten yaşamayacaktır.

    Daha gerçek unsurlara odaklı makaleler okumalı ve bunları tecrübe ederek yazı düşüncesine dökmelisin. Yoksa 'suyu tamamen degistir önerileri yapılıyor' diye açtığın konudaki gibi daha çok terse yatarsın. :) Çalışmaya devam.
     
    Erdo15 ve Alparslan bunu beğendi.
  3. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Evet Temel abi aslında enjekte kısmı biraz hayali olmuş aslında şirketler bu kültürleri satması santrüfıj yaparak karışımı saflatirirlar ama tabi hobicinin elinde öyle bir imkan yok benim yapmaya çalıştığım Akvaryumda denitrifikasyon bakteri sayısı az ise onları ayrı bir ortamda şeker,votka ile iyice cogaltıp sonra akvaryuma vermekti elbette iyice oturmamış Akvaryumda yaşamazlar zaten orda oturmuş deniz suyu kullanın dedim akvaryum en az 8 aylık olmalı.Her neyse eğer konu yararsız ise konu silenebilir ;).......
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yararsız konu yoktur, üzerine tartışılan her konu basit veya uç noktada bilimsel olsun hepsi hobi adına birşeyler kazandırır. Örnek olarak yararsız dediğin bu konu devamına yazılacak olumlu veya olumsuz mesajlar senin uygulama kısmındaki nihai karar vermene yardımcı olur.
     
    TencoMelih ve Erdo15 bunu beğendi.
  5. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Eğer bu konuyu çözebilirsek ve denitrifikasyon bakteri kültürü konusunda başarılı olursak bu formda pek çok şeyi değiştirecek yabancı formlarda denitrifikasyon bakteri kültürü ve üretimi konusunda çok fazla konu var ve denendi başarılı olundu yani bir deney yapıp başarılı olursak nelerin değişeceğini düşünemiyorum bile.....
     
  6. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Aslında şirketler istese bu bakteriyi üretebilirler fakat bir sorunca bizim de bildiğimiz gibi bu bakteriler karanlık ve oksijeni yer isterler bu büyük bir sorum ambalajı karanlık olmadı lazım onuda geçtik diyelim ki ürünü kullanmaya başlayacağız fakat kapağı açtığımız anda içeriye hava görecek ve bakterilerin ölmesine sebeb olacak bir diyer etken ise sağlık oksijeni solunum yapan bakterilerin çoğu insan sağlığına zararlıdır örnek vermek gerekirse biz fen öğrencilerinin deyişiyle clostordium tetani yani tetanoz bakterisi son derece tehlikeli bir bakteri olmasi yani sıra oksijensiz solunum yapar ve azot üretir hatta bu bakteri yaraya bulaştığı zaman doktorların tavsiyesi yarayı asla örtmemek çünkü bu bakteri oksijenli ortamda ölür Pekiyi diyeceksiniz ki bu tetanoz madem anerobik bakteri ve toprağın altında yaşıyor nasıl insanlara bulaşıyor? Bunun cevabı şöyle en çok bilinen tetanos aracı çivi(Paslı veya deyil farketmez)sürekli toprakla temastadır ve toprağa batıp çıkar bununla beraber bu patojenleri de üstünde toplar ve çivi size batınca bu mikrop vücudunuza geçer Pekiyi düşünün bir sirket tetanos veya başka zararlı bir bakteriyi kültürlerse ve bu kültür yaranıza damlasa işte sebebler bunlar bu bakteri işiyle gerek nitrifikasyon gerek drnitrifikasyon olsun unutulmamalıdır ki bunlar akvaryumumuzda iken yararlı üzerinizde veya kanınızda iken deyil bu yazıyı buraya kadar okuduysanız ne mutlu bana umarım yardımcı olmusumdur.(Bu gidişle bir gün kısıtlamalı forma girecem :rolleyes:)
     
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Denitrifikaston bakterilerine ne için ihtiyaç duyuyoruz?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Akvaryumdaki nitratı uzaklaştırmak ve akvaryumda sağlam bir ekosistem oluşturmak ayrıca su değişim aralığınıda uzatabiliriz.
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Heteretrof bakteriler ne iş yarıyor peki? Ne tüketiyorlar akvaryumda. Sırf nitratı tüketecek diye denitrifikasyon bakterilerine ihtiyaç duymayız. Organik atıkları tüketen ve bunu oksijen varliginda da yapabilen bir canli varken karanlik oksijensiz bölge zor olur. Şayet yapılır derin kum yatağı. O zamanda bunu kültur hailinde üretmeye gerek olacağını sanmıyorum.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Heteretof bakteriler amino asit ile beslenirler nitrat ile değil bu bakteriler sadece nitrat yükselmesini yavaşlatabilirler heterotof bakteriler 3 gruba ayrılır 1)çürükçül 2)parazit 3)simbiyoz bunların parazit olanı canlılara zararlıdır heterotof bakteriler akvaryumda denge bozabilir çünkü amino asit,glikozla ve vitamin beslenirler ve bunları balık ve mercanların ihtiyaç duyduğu şeylerdir
     
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bilgi güzeldir, çokda iyidir. Ama eksik bilmek dahada büyük hatalara yol açar.

    Heteretrof bakterileri biraz daha araştır bence.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Her tarafı araştırdım ve hiç biryerde hetotrof bakterilerin nitrat ilşkisini bulamadım benim öğretmenim biolog biz otorof ve hetotrof bakterileri gördük nitrat ile ilişkileri yok okul labaratuvarlarında bunları inceledik bu bakteriler besini tüketirken aynı zamanda atık ta üretiyor bir meyvenin çürümesini düşünün.....

    Heterotrof canlılar

    Ototrof organizmaları ve çürüyen maddeleri besin olarak kullanan canlılardır. Hayvan ve mantarların tümü ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir. Heterotrof organizmalar beslenme özellikleri yönünden,
    1. Holozoik formlar (besinlerini katı parçacıklar halinde alarak sindiren canlılardır. Örn : Hayvanların birçoğu.) Aldıkları besinin yapısına göre üçe ayrılır:
    a- Herbivor (sadece bitkilerle beslenenler)
    b- Karnivor (sadece etle beslenenler)
    c- Omnivor (hem ot, hem etle beslenenler)
    2. Saprofitik Formlar (organik maddeleri doğrudan hücre zarlarıyla absorbe eden canlılar. Örn : Mayalar, küfler, bakterilerin birçoğu) Bu canlılar hücre zarı dışına salgılayabildiklari sindirim enzimleriyle hücre dışında sindirim yaparlar. Daha sonra da bu enzimlerle parçalanan bileşikleri hücre zarlarıyla metabolizmalarına alırlar. Hücre dışında gerçekleşen bu tepkimeler, organik bileşikleri yeniden inorganik bileşiklere ayrıştırmaktadır. Saprofitler, ekosistemdeki madde çevrimi yönünden önemli bir işlev görürler.
    3. Parazitik Formlar (bitkisel ya da hayvansal parazitler konukçu olarak tanımlanan bir bitki ya da hayvan üzerinde ya da içinde yaşar ve besinini konukçudan sağlayan canlılardır.) 2 çeşittir:
    a- Endoparazitler: Vücut içinde yaşarlar. Örn: Bağırsak solucanı b- Ektoparazitler: Vücut dışında yaşarlar. Örn: Bit, pire vs. Bazı tür canlılar hem ototrof hem de heterotrof beslenme biçimlerini kullanılar. Bu tür canlılara örnek Böcekçil bitkilerdir. Bu tür bitkiler esasen fototrofturlar. Ancak böceklerin biyokütlelerini sindirerek de madde alışı yapmaktadırlar. Böcekleri sindirmeleri, bitkinin azot gereksinimini sağlamak içindir.
     
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    O zaman her şey okulda öğrenilmiyor. Bu işin sırları Votka Dozlama Günlüğünde.

    Okuduğuma değil gördüğüme inanıyorum ben. Ve okuduklarımda destekliyor.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    votka denitrifikasynla alakalı hetotroflar oksijen solunumu yapar bende gördüğüme inanıyorum ve labaratuvarda yaptığımız deney üstelik mikroskopla gözledikten sonra bu düşünceden vaz geçmek pek kolay deyil ;)
     
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Sana kolay gelsin.




    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    YIKIKTEMO ve Erdo15 bunu beğendi.
  16. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Ben hobi bu kadar ilerlemişken hala nitrat diye bir sorunu yaşayanlara şaşırıyorum desem arkadaşlar belki kızar bana ama haklıyım☺
     
    Nowhite bunu beğendi.
  17. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Anladigim kadarıyla çoğu kişi bu konuyu gereksiz buldu en iyisi bu konuyu silmek eğer bu konu hiç kimseye yardimci veya yararlı olmadıysa silinmesi yararlı olur :(
     
  18. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Erdoğan kardeşim benim yanlış anladın sen durumu konu faydasız olumu hiç insan herşeyden doğrusuyla hatasıyla fikir alır sen ortaya bir fikir attın ona herkez zaman ile birşeyler katar olumlu veya olumsuz sonuçta elle tutulur birşeyler çıkar öyle olmadı silelim diye bir cümle olmaz daha olup olmadığı gibi bir durum yok ortada herkez fikrini yazsın sonra o fikirleri irdeleyelim bakalım ortaya birşey çıkacakmı ;);)
     
    YIKIKTEMO, Erdo15 ve veysel bunu beğendi.
  19. Erdo15

    Erdo15

    Mesajlar:
    965
    Yer:
    Kıbrıs
    Evet öyle fakat akvaryumlarda çoğu kişinin derdi nitrat bu konunun açılma amacıda bu zaten fakat hiç kimse nitratı dert etmedi ben nitratla derdi olanların geleceğini konunun cozulecegini sanıyordum her neyse ben çok bile konuştum hayalet olmaya devam........ ;)
     
  20. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Abi şöyle bir sistem nasıl olur. Tekli dozaj pompası ile günlük votka, sonra ph kontroller ilede kalk ilavesi sabit ph gece gündüz. Ayrıca haftada birde gerekirse ekstra ca katkısı ve mg. Kalkıda ca açısındanda zenginleştirirsek birde kalk için reaktörümüz olsa 300 litre altını rahatlıkla götürür gibime geliyor.

    Böyleliklede ne nitrat sorunum olur ne kH. Ca yida sabitlersek bitti gitti iste. Sonra canlilarla ilgilenmeye gecebiliriz.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Sayfayı Paylaş