1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

50cm Küp Akvaryum

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde CemilAL tarafından 6 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

  1. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Herkse iyi günler, sağlıklı balıklar.
    Uzun süredir 50cm küp akvaryum kurulumu yapmak için araştırma yapıyorum. Hedefim, zemini bitki kaplı ve bakımı kolay bitkiler ile bir low-tech akvaryumda melek balığı merkezli Güney Amerika Cichlid leri ve bunların yanında yardımcı canlılar ve bazı omurgasızlar beslemek. Merak ettiğim, emin olmak istediğim ve tecrübesizliğimin neden olduğu açığı kapatmak için öğrenme niyetinde bazı konular var.

    1. Zemini bitkisi ile tabanı kaplamak başlangıç için önerilmiyor sanırım, ancak moss kullanarak da zemin kaplamak uygun olabilir. Çeşitli uygulamalarını gördüm fakat tür seçerken kararsız kaldım. Davranışlarını da tam bilmediğim için emin olamadım. Önerilen bir tür var mı? Zemine telle koymak gerekmesi de sıkıcı bir durum doğrusu. Kolay, köklü zemin bitkileri varsa tercihim o yönde olacaktır tabi ki. Yosun topu parçalayarak taban kaplamak nasıl olur, yeteri kadar sağlam tutunabilir mi?

    2. Kullanacağım toprak/kum; üst katmanda siyah kum, görüntüsü hoşuma gittiği için, alt katmanda ise aquaclay tarzı büyük taneli kum ve misket gübre. Ayrı bir katman olarak Aquabasis yada Monado gibi kumlar kullanmayı düşünmüyorum. Hem pahalı geldi, hem de gübre varken ne kadar lazım olur bilemedim. Çok katmanlı yapıp aklımın karışmasını da istemedim, öğrenci işi olacağı için fazla kaliteli ve pahalı malzemeler edinmem de güç zaten. Onun yerine Tunç bey tarafından yapılan gübrelerden kullanmayı düşünüyorum. Önerir misiniz, hangileri gerekli olur? Potasyum ve sıvı gübre önemli diye okudum, misket gübre dahil bu kadar mı sadece?

    2,5. İzlediğim bazı videolarda kumdan önce zemine çeşit çeşit tozlar döküyorlar. Ne olduklarını anlayamadım pek, açıklamalarda da yazmıyordu. Siyah olan karbon olabilir, beyazlar konusunda fikrim yok ama toz potasyum/kalsiyum gibi mineral olma ihtimali var sanırım, açık kahverengi mercimek boyutundaki taneler misket gübrenin bir varyasyonu galiba. Ama saydıklarımdan çok çeşit döküyorlar, bunlar benim nacizane teorilerim, bu konularda bilgim zaten yok denebilir.

    3. Zemine alternatif olarak önerilen dere kumu, deniz kumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bazıları gerçekten memnun değilken, çok yararlı olduğunu söyleyenler var. Perlit için durum nedir tam olarak, aquaclay yerini alabilir mi işlenmemiş perlit? Tabi bu malzemelerin temizliğinin zor olduğu aşikar.

    4. CO2 sistemi kurmayı düşünüyorum, uygun olanlarından. Mayalı ve tüplü sistemler arasında fark var mı, hangisi daha uygun olur? Tüplü sistemler pahalı geldi biraz, mayalı bir sistem yeterli olur diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?

    5. Filtreleme sistemi için, hem hacim hem CO2 nin akıntı durumunu düşününce, dış filtre düşünüyorum. Haqos Expro-500 filtre uygun olur mu acaba? Biraz yetersiz olur gibi duruyor ama emin olamadım. CO2 sistemiyle birliklte kullanabileceğim, aynı zamanda bahsettiğim türler ile uyumlu iç/dış filtre öneriniz var mı? Hava motorunu da her ihtimale karşı bulundurmak istiyorum, sürekli kullanmam gereken bir alet mi normalde?

    6. Aydınlatma sistemi konusunda kararsız kaldım. T5 florasanlar uygun ölçülerde yok sanırım, T8 ler aynı verimi sağlar mı acaba, ikisinden kaçar tane kullanmam gerekir, kelvin değeri çok önemli bir unsur mu benim kuracağım akvaryum için? Florasan yerine LED kullananlar var ancak bana biraz karışık geldi ve yosunlanma durumu beni endişelendirdi biraz. Bu ikisi dışında uygun ampuller ile masa lambaları kullananlar var, bu konuda ne düşünüyorsunuz acaba? Benim için masraf açısından daha uygun olur gibiler ve uygun armatür, florasan veya LED için nereden temin edilir acaba?,bulma sıkıntısı da çekmem sanırım. Ayrıca dalğıç florasanlar için iyi olmadığı söyleniyor, o yüzden değerlendirmeye katma gereği duymadım.

    7. Isıtma sistemi için 100watt bir ısıtıcı düşünüyorum, yeterli olur mu 120 litre civarı bir akvaryumu stabil tutabilmek için? Ayrıca pahalı olanlardan almama gerek var mı, bazı ucuz markalar var, sorun çıkarırlar mı acaba?

    8. Balıklar için ilaç ve su düzenleyicisi olarak, Tunç beyden ilaç da almayı düşünüyorum misket gübre, sıvı gübre ve potasyum gübresi ile beraber. Kullanmakta olanlar memnun mu bilmek isterim. Kullanmam gerekendüzenleyiciler nelerdir, hangilerini önerirsiniz, ya da kullanmam gerekli mi?

    9. Hangi yemleri kullanacağıma, hangi balıklar olacağına tam olarak belirlemediğim gibi, henüz karar vermedim ancak bir yandan kendim yapabileceğim yemlere bakmıyor değilim.

    10. Bitki olarak, dediğim gibi, bakımı kolay bitkiler düşünüyorum acemiliğimi atabileceğim. Uzun arka bitkilerinden klasik tilki kuyruğu ve saz, çınar da olabilir, düşünüyorum karışık. Bunlara ek, geniş yapraklı bazı bitkiler istiyorum, eğer çiçekli kolay bir bitki varsa eklemek isterim doğrusu. Limon, zeytin, anubias gibi bitkiler uygun gibi duruyor. Aynı zamanda gül gibi renkli yapraklı bir bitki de istiyorum. Çiçek ve yaprak rengi koruma konusunda tavsiyeleriniz var mı? Hydrocotyle türlerinin de yaprak şekilleri, minyatür nilüfer gibi denilebilir, ve ince dalları da hoşuma gitti açıkçası. Zemin bitkisinin aralarından yer yer yükselmesi hoş olabilir. Kolay bakılabildiğini okudum, doğru mudur?

    11. Yosunlanma sorunu için ilaç veya UV lamba kullanmak yerine yosun yiyici bir kaç balık, salyangoz ve karides bulundurmam yeterli olur mu? Aklımda bazı türler var, besleyeceğim balığa tam olarak karar verdikten sonra onların arasından uygun olanları seçmeyi düşünüyorum. Önerdiğiniz türler var mı, hem akvaryumu hem kendilerini dengede tutmak açısından? Amano karides ve kiraz karides, elma salyangozu ve katil salyangoz, frenatus, otocinclus var aklımda. Sae balığı büyüdüğü zaman sorun çıkarabilir deniyor o yüzden çıkardım.

    12. Bakmak istediğim balıklara gelirsek, başta belirttiğim üzere melek balığını baz alarak diğer balıklarımı seçmeye başladım. Canlı doğuran ağırlıklı istemiyorum, ki zaten sorun olabilirmiş sanırım. Tetralar küçük geliyor ama bazı çeşitleri gerçekten hoşuma gidiyor, bir grup ember tetra veya kardinal tetra listemdeki diğer balıklara da uyarsa eklenebilir. Diğer küçük balıklardan; endler, moli, plati(Canlı doğuran olabilir ama problem yaratmayacağını düşünüyorum fazla), kılıç kuyruk, şeffaf kedi balığı, tetrazon(biraz problemli bir balık, olmasa daha iyi sanırım), mono(acı su balığı olduğu için rahat eder mi bilemiyorum, huzursuz olmasındansa olmasın daha iyi) var aklımda. Eğer birazdan göreceğiniz listedeki balıklar uygun olmazsa bu balıklara bakmayı umut ediyorum, uyumlu olduklarına inanarak.

    13. Asıl istediğim balıklar ise; Kuhli, Ram türleri(Bolivian Ram), Cüce Gurami, Anahtar Deliği Cichlid(Emin değilim tam olarak) Ramirezi(Beslemek istioyum ancak zor olduğu söyleniyor, çekindim biraz açıkçası),Krib(Gökkuşağı), Kakadu, Warneri(Küçük ama gerçekten güzel bir balık) şeklinde devam ediyor.Ne derece yaşayabilirler birlikte, şartları çok farklı değil gibi duruyordu, pek agresif balıklar da değiller galiba? Hacmi göz önüne alarak eleme yapmayı düşünüyorum son aşamada.

    Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. Olabildiğince problemsiz ve bilgili bir şekilde başlamak istiyorum. Gerekli bilgileri topladığım zaman yavaş yavaş kurmayı düşünüyorum, hedefim bir aksilik çıkmadan, emin adımlarla, sağlıklı bir akvaryuma kavuşma yönünde. Bitki, balık türleri konusunda başka önerilerde de bulunabilirsiniz, hatta memnun olurum, aynı şekilde diğer konularda da. Bazı sorularım daha önce soruldu mu bilmiyorum ama bir aydan uzun süredir araştırma yapıyorum, hala aklıma takılan sorular bunlar. Zamanla yeni sorular ekleyebilirim mahsuru olmaz ise. Umarım bilgilerinizi, tecrübelerini esirgemezsiniz, tekrardan iyi günler dilerim.
     
    ka2n bunu beğendi.
  2. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Cemil bey öncelikle aramiza hosgeldiniz. Aramizda bitkili tatlisu akvaryumlari konusunda Kaan ve Veysel daha deneyimliler onlar sorulariniza en uygun yaniti vereceklerdir. Keyifli paylasimlar dilerim.
     
    ka2n ve sinsitilki bunu beğendi.
  3. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Teşekkür ederim, hoşbuldum. Sağ salim akvaryumu kurabilirim inşallah. Deniz forumu olunca biraz çekindim aslında ama tatlı su bölümü olunca elbet vardır birileri diye yazdım.
     
    ka2n ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  4. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Bircogumuz oralardan gectik ama bulgilerimiz guncel olmayabilir hergun yeni bisey çıkıyor :) soyledigim kisilerde halen bitkili de var muhakkak baskalari da vardir. Muhammed hoca var mesela aklima gelen. Umarim aeadiginiz cevaplari bulabilirsiniz ;)
     
  5. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Benim de beklentilerim o yönde, teşekkürler ilginiz için. :)
     
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hayırlı olsun bilgi ve birikim olarak sordugunuz sorulardan en net cevabı Kaan ve Muhammed hocam cevaplar. Malum denize daldık.

    Yazabilecegim, t8 floardan verim alabillirsiniz, mutlaka uv kullanmanızı öneririm kendi tankımda günlük 2 saat civarı çalıştırıyorum. Isıtıci olarak tetra tech veya sera olabilir. Şu anki tankımda anubias gibi fazla bakım gerektirmeyen bitkiler ile devam ediyorum.
    Kırmızı yapraklı bitkiler zordur bunlardan ilk başlangıçta uzak durun.
     
    ka2n bunu beğendi.
  7. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    T5 le kıyasla T8lerin daha uygun boyları var tabi, uygunsa tercih ederim. Isıtıcı olarak önerdiğiniz markalara bakmıştım ancak oldukça tuzlu geldiler, özellikler sera. 100 watt yeterli olacak mı 125litre için? Kırmızı yapraklı bitkilerin zor olduğunu gördüm gerçekten, ancak gül düzgün bakılırsa biraz kızarabilir gibi. Yeşil ile kontrast yaratması açısından oldukça uygun olurdu. Teşekkür ederim yardımınız için, bakalım Kaan, veysel ve Muhammed beyi bekliyorum diğer soruları netleştirmek için. Tecrübe kazandığım zaman denize ben de dalabilirim umarım.
     
  8. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Valla ben yazdım yukarıda karışmam daha.:D
    Isıtıcı 200 w lik alabilirsiniz sıkınti olmaz, ben çin malı ısıtıcı vardı onu kullanıyorum hopar bulabilirseniz iyinidir. Ama hopar olacak kenis markası olmayacak. Shark markadan uzak durun kesinlikle almayın.

    Aquarium system iyi onu da kullandım. Eheime jagger kalibrasyon ister yapamazsan ayarı tutmuyor sevmiyorum onun için.
     
    ka2n bunu beğendi.
  9. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Öncelikle hoşgeldin.
    Dilim döndüğünce sorularını yanıtlayım.

    1- Başlangıç bitkili tanklar için en önemli şey, ne kadar emin adımlarla başlarsan o kadar rahat edersin. O yüzden en kolay ya da en zor bitki ile başlaman arasında pek fark yok ekipmanların yeterliyse, tabi işin içine tecrübe faktörü de girince sıralama yapmamız gerekiyor. Taban bitkisi olarak en yaygın kullanılanlar, Hemianthus cuba, hemianthus monte carlo, eleocharis parvula, glossostigma elatinoides, marsilea hirsuta ve uutricularia graminifolia. Benim sana önerim, monte carlo ya da parvula olur. 2 si de en kolay bakılan taban bitkileridir. Diğerleri gerek besin istekleri, gerek yosun tutmaya elverişli olmaları nedeniyle şimdilik uzak durman gereken türler.(İstersen hepsine bakarsın o ayrı, yok yere kendini yorma diye diyorum ;) )
    Elbette moss ile taban da yapabilirsin ama çok daha zor olur. Özellikle moss ball ile. Moss ball taban dediğin şey aslında blanket moss. Moss ball gibi bir yapısı var ama yuvarlak değil plaka şeklinde. Bu tarz tabanların bakımı çok zordur. Balıklar çok dağıtır, çok pislik tutar, budaması her zaman daha zor olur.

    2- Katmanlı taban iyidir, tek kat taban ve misket gübre takviyesi de iyidir. Her türlü tabanda hemianthus cuba(en zor 2 taban bitkisinden birisidir, diğeri de utricularia) bakabilirsin. Aquaclayden kesinlikle uzak durmanı tavsiye ederim. Çok hafif bir topraktır. Çoğu zaman yıkarken bile suda yüzerler. Alt taban olarak 1 kere kullandım pişman oldum. Çok güzel bir bakteri yatağı, kökler aşırı rahat ediyor ama en ufak değişiklikte taban darmaduman oluyor. O yüzden tavsiyem alt kısma 3-4 mm boyunda lav kırığı, araya misket gübre, en üste de hagen kum. Hem kök gelişimi rahat olur, hem gübre desteği olur, hem de görüntü istediğin gibi olur. Hagenin 1 artısı da ağır olmasıdır, taban bitkilerini dikerken zorlanmazsın. Tunç Bey'in gübrelerinden kullandım. Hala da elimde olan var, gayet başarılı ve uygun fiyatlı gübreler. O dökülenlerin kimi gübre kimi bakteri.

    2,5- O kadar karıştırma derim. İlla kullanayım dersen en uygun fiyatlısı jbl volcano. 16-17 lira gibi fiyatı var ve senin işini görür. Onun dışında dediğim gibi, Lav kırığı-Misket gübre-Hagen ile bakamayacağın bitki yok emin ol.

    3- Uygun fiyatlı olsundiyorsan hagenden şaşma derim. Dere kumu da iyi bir tercih ama taban bitkilerini tutturma konsunda seni yorar.

    4- Elinde para varsa kesinlikle tüplü sistemle başla, hatta özelden irtibata geç piyasadan daha uyguna tüplü sistem kurmanda yardımcı olurum. Mayalı sistem uzun vadede daha zahmetli ve pahalı bir iş. Hem de düzenli değil. Bir ay gider, ilk başlarda saniyede 3 damla verir en sonlarda 1 damla. Devamlı ph dalgalanması olur. Önermiyorum, ama tüpe ayıracak param yok dersen de yapacak birşey yok, hiç yoktan iyidir.

    5- Haqos expro 500 uzun yıllar kullandığım bir filtre, fiyat performans olarak piyasadaki en iyi filtre bence. Gözün kapalı al. Piyasada çakmaları bile çıkmış durumda ex-pro 500 diye, onlara aldanma yeter.(Altı üstü tek model bir filtre ve çakması var, gerisini sen düşün kalite konusunda ;) ) Hava motoru el altında bulunsun çok çok acil durumlarda kullanman gerekebilir.

    6- Kapağı kendin yapacaksan sağdan soldan 5cm geniş olsun t5 kullan. 50cm yükseklik az değil. 6*24 t5 ile sana hayır diyecek bitki olmaz o akvaryumda. Ama dersen ki yerim yok, 6*15w t8 de işini görür. Benim şimdiye kadar belki 20 tane bitkili akvaryum geçmişim olmuştur.Eğer ki t5 kombinasyonu olacak dersen, 2 groluks, 2 aquastar, 1 daylight(6500-8500k), 1 sunlight(4500-5000k) derim.
    Ha ama 1 alternatif daha var pl-l. Bir nevi t5 lambaların katlanmışı gibi düşünebilirsin. normalde 39w t5ler 90cm iken, 36w pl-l 45 cm. Hemen hemen 2ye katlanmışı gibi yani, resimlere bak anlarsın. 2 adet 36w 6500k pl(osram ya da philips ama) 4 adet de 15w groluks koy, arkana yaslan keyfini çıkar tankın. Birazdan resimleri atarım 50*35*35 tankta 1 adet 36w pl, 2 adet groluks varken bitkilerin ne hale geldiğini kendin görürsün ;)
    Lede bulaşma derim. Şuan için seni üzer. Neden dersen, ışığın etkisinin nasıl olduğunu ilk etapta anlaman biraz zor. Verimli bir led armatürünün olması için, elinde çok sayıda yedek led olması lazım. Ve tabi tecrübe. Bu led olmadı bunu değiştiriyim diyerek doğru kombini bulman lazım ki bu da zor şimdilik.

    7- 100watt kaliteli bir ısıtıcı işini görür. Tetratec öneririm. Bulunduğıu yer çok soğuk oluyorsa 200w da alabilirsin. Yıllarca haqos-hopar-angora gibi piyasada 'dandik' olarak görülen ısıtıcılardan kullandım hiç sorun yaşamadım bunu da belirtiyim.

    8- İlaç olarak sadece su düzenleyicisi öneririm. Gerisine ihtiyacın yok. Gübreleme olacaksa, Micro, demir, nitrat, fosfat, potasyum alman lazım.
    Işık-co2-gübre 3lüsü beraber olmadığı sürece hiç bir işe yaramaz. Yani 2si tam 1i eksik diye bir seçenek yok. Senin istediğn tank high-tech olarak adlandırılıyor ve sağlam bir ışık, co2 ve gübreleme sistemi istiyor.

    9- Yem kolay. Ev yapımı yeme yönelme derim. Astarı yüzünü geçer, nitrat-fosfat problemi yaşarsın.

    10- Bitki seçimin çok güzel başlangıç için. Bu seçime göre en güzel gidecek taban bitkisi parvula olur bana sorarsan. Biraz daha karmaşık olsun dersen hemianthus micrayı devamlı budayarak taban bitkisi forumda tutabilirsin. İStediğin bitkilerin hemen hepsinden bende var, olur da bulamazsan budama zamanında hepsinden güzel bir paket yapıp hediye edebilirim.

    11- İmkanın varsa uv kesinlikle al. Yararı tartışılmaz bitkili akvarym için. Ama ondan da önemlisi güzel bir temizlik ekibi. Tankı kurduğun zaman ilk 1 ay yem yiyen balık koymayacaksın, sae, otocinclus, amano, nerite, yavru cüce vatoz tarzı yosun yiyiciler koyacaksın ki, daha nitrat fosfat girmeden tanka, yosunlanma başlamadan sistemi kontrol altında tutacaklar. Sae ilk etapta 5 tane at, tank düzene girince, saeler besiye gelince çıkartırsın. Temizlik ekibini almak için asla yosun çıkmasını bekleme. Yosun çıkmadan eklediğin uv ve temizlik ekibinin yararını ilerde anlayacaksın ;)

    12- Endler, plati, moli güzel tercih. Mono olmaz, sert ve büyüyen bir balık. Kılıç önermem. Gördüğüm en avcı canlı. Damızlık kılıçlar için akvaryum küçük kalır hem. Yavru alma isteğim yok dersen güzel melek türleri ekleyebilirsin, guramiler, kiraz barbus, zebra danio ve dediğin gibi tetra türleri aklıma gelenler.

    13- Amerikanlar cüce olsa da, eş tuttuklarında agresifleşebiliyorlar. O kadar fazla tür sorun çıkartabilir. Hem bolivian ram hem ramirezi önermem mesela. 1 ini tercih et derim. Kakadu güzel bir seçim. Gökkuşaklarına bayılıyorum, gertrudae, furcatus u da araştır eminim beğenirsin.

    Umarım aradığın cevapları bulabilirsin. Başka ne olursa, bilgimiz dahilinde elimizden gelen yardımı yapmaktan memnun oluruz portal olarak.
    Aramıza hoşgeldiniz.
     
    gogol, Pennywise ve veysel bunu beğendi.
  10. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Gerçekten çok teşekkür ediyorum, değerli bilgiler vermişsiniz zamanınızı ayırıp. Notlarım arasına ekliyorum tek tek. Nedenleriyle açıkladığınız için ayrıca teşekkür ederim, genelde zor deyip çekiliyorlar. Sayenizde çok büyük bir kısmı oturdu akvaryumun. Emeğinizi boşa çıkarmayıp düzgün bir sistem kurmayı deneyeceğim. Gerektiğinde ulaşmam sorun olmaz umarım.

    PL-l florasanlara baktım, http://www.otuz.com/product_info.php?cPath=9420_9416_9347_1211&products_id=30190 sanırım bu linkteki oluyor. İsmi farklı ancak şekli benzer olduğu için aynı olabileceğini düşündüm.

    Aquclay kullanırken üzerine sineklik serildiğini okumuştum dediğiniz problemlerle karşılaşmamak için. Eğer hatrı sayılır bir farklı varsa lav kırığı ile aquaclay deneyebilirim, yoksa lav kırığı bence de makul.

    JBL Volcano bahsettiğim siyah toz değil, bu videodakiler gibi tabanın da altına koyulanları kastetmiştim. Katılanlar sanırım bakteri kültürleri, bakterilerin yaşamasını kolaylaştıran, tabana oksijen sağlayan vb. maddeler. ADA firmasının ürünleri çokmuş zaten bu konuda, video da bunu gösteriyor. Ülkemizde bu ürünlere de erişim biraz sıkıntılı galiba. Fazla irdelemeden abanın daha çabuk oturmasını sağlıyor diyebiliriz sanırım. http://www.akvaryum.com/Forum/bakteri_kulturlerinin_sirri_k537306.asp bu forumda konuyla ilgili bir tartışma buldum.

    Parvula çok güzelmiş gerçekten, çim gibi durduğu için aklımdaki düzene en uyan o zaten, kesin bitkiler arasına eklendi. Zor olur diye düşünüyordum ama aşırı fazla ilgi de gerekmiyormuş galiba. Ayrıca emers (http://www.akvaryumda.com/emers-ortamda-bitki-yetistirme/) olarak yetiştirilebilen bir türmüş, açtığı çiçekler tekrardan suya konulduğu zaman ölür mü, merak ettim doğrusu? Denendiyse hey şeyden önce çimlerimi yetiştirmeye başlayabilirim. :D

    Önerdiğiniz balıkları bayağı beğendim, özellikle gertrudae ne kadar hareketli bir balıktır öyle. Listeye eklendiler, teşekkür ediyorum.

    Mayalı sistem bahsi geçen bitkileri sağlıklı tuttuğu sürece tüplüyü düşünmeyeceğim sanırım. İleride tabi ki tüplü sistem tercihim olacak, daha stabil olduğu aşikar.
     
    ka2n bunu beğendi.
  11. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Teşekkürler önerileriniz için, dediğiniz markaları almak zorunda kalırsam iki kere düşüneceğim.
     
    veysel bunu beğendi.
  12. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Ne demek ricaederim, umarım güzel bir akvaryum kurulumu olur.
    Dediğim gibi o tozların içinde bakteri kültürü de var, gübre de.
    Evet pl o lambalar, osram ya da philisp lambalar genelde 7.5-10 tl arası, yani gayet hesaplılar da.
    Gertrudaeleri sevmemin sebebi şu videodur.

    Emersi şimdilik düşünme derim ileride denersin. Parvula en kolaylarından biridr, görüntüsü güzeldir, ışık ve co2 dışında birşey istemez. Başlangıç için ideal bitkilerden yani.
    CO2 için de dediğim gibi, imkan varsa kesinlikle tüplü sistem alırdım ben ama mayalı da iş görür mü görür :)
    Son olarak da, aquaclayden kesinlikle uzak dur ;) Bi yerlerden yarım kg al bi dene, ne demek istediğimi görürsün.
     
    veysel bunu beğendi.
  13. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Ben de bu videoyu izledim, gerçekten seyretmeyi seveceğim türden bir canlı. Bulabilirsem eklemeyi düşünüyorum kesinlikle. Düşündüğüm balıkları bulmada biraz sorun yaşayacakmışım gibi geliyor ama hadi hayırlısı. :) Birde gördüğüm balıklar çok güzel renkli canlı tamam ama öyle olamayanları da var. Bunun sebebi genetik mi bakım, ile mi alakalı? Yani alırken renkli bulamasam bile sağlıklı balıklar daha sonradan düzelir mi?
     
  14. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Bu renkte akvaryumcudan bulamıyoruz malesef. Ufak alıp güzel bir beslemeyle bu hale getiriyoruz ;)
     
  15. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Beslendikleri zaman düzeliyorlarsa hiç sorun değil tabi ki. İstediğim balıkları satan yerler bulabilirsem yavaş yavaş eklerim diye düşünüyorum. Birden akvaryuma yük bindirmenin anlamı yok zaten.
     
  16. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Dediğim gibi ilk 1 ay sadece temizlik ekibi. 1 ayın sonunda ufaktan plati moli gibi bitkisel takılanlar, onlardan sonra da ne geliyorsa akla.
     
  17. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Her şey oturduktan sonra kurulum öncesi bir program yapmayı düşünüyorum zaten, en azından ön fikir olması açısından.
     
  18. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hoş geldiniz konu güzel takipteyim...;)
     
  19. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Kaan bey sağolsun, rehber gibi konu oldu. :D
     
    ka2n bunu beğendi.
  20. CemilAL

    CemilAL

    Mesajlar:
    17
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Cemil AL
    Ve yeni biraz daha soru.

    Akvaryumu aydınlatırken önüne buzlu cam vb. koyarak ışığı dağıtabilir miyiz? bir faydası, zararı olur mu? Amacım ışığın belli yerlerde yoğunlaşmasını önlemek, yoğunlaşma olmasa bile ışığı daha yumuşak bir şekilde dağıtmak. Böylece akvaryumun tavanı rahatsız edici parlak çubuklardan ziyade aydınlık gökyüzü gibi durabilir.

    Ayrıca geceleri akvaryumu çok hafif bir şekilde aydınlatmak mümkün müdür acaba? Normal aydınlatma sistemini zamanlayıcıya bağlayıp kullanırken bu küçük ışığımızı ayrıca kullanarak karanlıkta biraz aydınlatma zararlı olur mu? Düşündüğüm aydınlatma miktarı gece ay ışığının yaptığından fazla değil. Gölgeler hala zifiri karanlık gözükecek yani akvaryumda. aydınlatma çağına gelirsek maksimum 50cm, yani 50cm den sonra artık ışığımızın her hangi bir etkisi olmayacak. Renk olarak yine ay ışığı gibi mavimsi bir beyaz düşünüyorum. Terminolojiyi bilmiyorum kusura bakmayın böyle gairo tarif ettiğim için.

    Bir de akvaryumda kullanılan ışığın balıklar üzerinde çok etkisi olur mu, kırmızı ışık mavi ışık mesela, balıkları farklı mı etkiler? Yosunlanma konusunda da renklerin etkileri farklı sanırım, ve bu gece ışığı da yosunlanma problemi yaratır mı?

    Aydınlatmanın kademeli söndürülmesi ise florasan da pek mümkün durmuyor. Bu konu da ne yapılabilir? Önerdiğim buzlu cam kısmına filtre koyarak kademelendirebiliriz aslında ama çok zahmetli olur. Aniden açılıp kapanma balıkları çok rahatsız eder mi?

    2 hafta sonra artık teoriden pratiğe geçiyorum. Kuruluma yine buradan sizlerin yardımıyla devam edebilirim umarım.
     

Sayfayı Paylaş