1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aidan'ın Resif Akvaryumu

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde ka2n tarafından 7 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

  1. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Aidan ve Rod'un Soft Mercan Resif Akvaryumu

    reef-2-29-12.jpg


    Sps tankları bu günlerde moda olmuş durumda, ama ben soft mercanların form ve su içindeki hareketlerinden gerçekten büyük zevk alıyorum. Aidan ( 10 yaşındaki oğlum) ve ben, tankımızı bu güzel mercanları daha yakından tanımak için kurduk. Neden soft mercanlar ve LPS? Anladım ki, soft ve LPS mercanlar beslenme ihtiyaçları, düşük akıntı ve su değerleri konusunda birbirini tamamlar nitelikte.

    Tank Özellikleri

    Ana tank:
    Aquel marka 170 lt 90*45*40h
    Aydınlatma: 4*39w t5 armatür 2x Ati Blue Plus, 2x GE 6500
    Ek olarak 25watt el yapımı cree xp-g, xt-e ve Osram Kırmızı Led armatüre eklendi.
    Overflow: Life reef nano overflow box
    Sump: Aquel marka 70 lt cam tank
    Isıtıcı: Eheim 200 watt
    Su tamamlama: RODI(ro-direct) su tamamlama
    Filtre medyaları: Çorap ya da mekanik bir medya yok, aktif karbonla beraber phosban 150 reaktör
    Geri dönüş: Tunze silence 1070.2o
    Sirkülasyon: 2x hydor koralia nano 400
    Sump aydınlatması: sunpark pars38 15watt 5000k Led ( spagetti alg büyütmek için)
    Kurulum tarihi: 11 Kasım 2009


    Mercanlar


    Tank soft ve LPS mercanların karışımından oluşuyor. 2 kategorinin mercanları da nazik bir akıntı ve genellikle bolca beslenme ihtiyacı duyuyor. Sarcophyton Elegans, cladellia sp. ve xenia gibi çoğu soft mercan türü yüksek ışık altında gelişiyor. Tankımın genel kuralı "az besle, ihtiyacından fazla ışık ver". Tankımda 1 adet de sert mercan bulunuyor. Arkada, merkez kaya grubunun üstünde, güzel turuncu bir montipora capricornis.
    • Acanthastrea sp. (Acan)

    • Briareum sp. (Green Star Polyps)

    • Capnella sp. (Kenya Tree Coral)

    • Cladiella sp. (Colt Coral)

    • Euphyllia glabrescens (Green Torch)

    • Euphyllia Paradivisa (Frog Spawn)

    • Gioniopora sp.

    • Montipora Capricornis

    • Nephthea sp. (Green Nephthea)

    • Palythoa sp. (Palys assorted)

    • Sarcophyton Elegans (Yellow Fiji Leather)

    • Wellsophyllia Radiata (Open Brain Coral)

    • Xenia sp.

    • Zoanthus sp. (Zoas assorted)
    1..jpg
    Goniopora sp.
    Goniopora mercanın güzel poliplerine yakından bakış.

    2..jpg
    Acanthastrea sp. Acan mercanın beslenme tentakülleri

    3..jpg
    Xenia sp. Narin xenia mercanı

    4..jpg
    Zoanthus sp. Bu küçük ve güzel polipler düşük ışıkta hızlı bir şekilde büyüyorlar

    5..jpg
    Soft ve LPS mercanlar: Güzel bir üçlü, Sarcophyton, Nephthea and Goniopora.


    6..jpg Yandan görünüm: Coltun tüylü kolları onu en güzel mercanlardan biri yapıyor.Xenia'lar sonunda tankın arka kısmını kapladı.

    7..jpg
    Torch coral: Bu mercan hakkında ne diyebilirsiniz ki, kesinlikle havalı duruyor.

    Resif balıkları

    Tank ağır bir şekilde balık yüklenmedi. 1 çift ocellaris, küçük bir grup Green Chromis ve 1 Pigme Waspfish var tankımda. Grup ya da eş halinde yaşayan balıkların davranışlarını daha ilginç buluyorum. Palyaço çiftimin kıvrılıp titremelerini izlerken saatler harcıyorum. Torch coralı host edinmiş durumdalar.
    • (2) Ocellaris Clownfish

    • (5) Green Chromis

    • (1) Pygmy Waspfish

    8..jpg
    Pigme waspfish: Zehirli üst dikenlere sahip, barışçıl bir resif canlısı. Genelde canlı yem tercih etseler de dondurulmuş mysis de yiyor.


    9..jpg
    Green chromis:
    6 chromisle başladım ama büyük chromisim en küçüğünü indirdi. Sayımız beşe düştü.


    Filtrasyon:

    Şuan sistem gayet basit ve sistemin bakım ihtiyacı az. Su tanktan "Life reef nano overflow box" yardımıyla aşağı iniyor. Gerçekten güvenilir ve elektrik kesitisinde sifonlama problemi çekmeyen bir sistem. Overflow 70 litrelik bir sumpa dökülüyor. Filtre çorabı kullanılmadı. Sumpın büyük bir kısmı spagetti alg ile kaplanmış durumda. Overflowa ya da sumpa giren herhangi bir partikül büyük bir deniz yıldızı(resme bakınız) ve amphipod popülasyonu tarafından hızlıca tüketiliyor.Spagetti algleri aydınlatmak için Sunpark PAR38 15w LED lamba kullandım. Phosban 150 reaktör kısmen aktif karbonla dolu. Aktif karbon, çözünmüş organik atıkları uzaklaştırmak, suyu berrak tutmak ve kokuyu ortadan kaldırma konusunda şaşırtıcı bir şekilde başarılı. Soft mercanlar kimi zaman biraz kötü kokabiliyor.

    Protein skimmerı da, Granül demir oksit(GFO) sistemini de denedim daha önce. GFO fosfatı ortadan kaldırma konusunda biraz daha iyi. Küçük akvaryumlarda fosfatı sıfırlaması ve mercanları açlıktan öldürmesi çok kolay olacaktır, dikkat edin. Bence protein skimmerlar ağır balık yüklü akvaryumlar için mükemmel bir opsiyon. Geçmişte Bubble magus nac6 kullanmıştım. Akvaryumda hiç bir değişiklik olmamıştı, Spagetti algin daha yavaş büyümesini beklerdim. Haftada 1 protein skimmer temizleyeceğime, ayda 1 spagetti alg budamayı tercih ederim.


    10..jpg
    Sump:Düşük teknoloji, az bakım. Nitrat ve fosfat kontrolünde spagetti alg etkili bir yöntem.


    11..jpg
    Temizlik ekibi:
    Yenilmeyen yemler ve ufalanmış kaya parçaları büyük yılan denizyıldızı popülasyonu sayesinde hızlıca temizleniyor.


    Bilim:

    Kimya benim için her zaman bir hobiydi ve kısıtlanmış bir resif sisteminin bakımından gerçekten keyif alıyorum. Organik ve inorganik bileşiklerin sistemdeki rolünü anlamak büyük önem taşıyor. Nitrat ve fosfat aslında kötü çocuklar değil, ototroflar için 2 ana besin kaynağı. Yokluklarında mercanlar açlıktan ölecekler. Ağzına kadar balıkla doldurulmuş küçük hacimli bir tankta nitrat ve fosfatın kontrolden çıkması elbette kolay olacaktır. Dengeyi korumak için çabalayın. Çözülmüş organik bileşiklerinizi sevin (CO2 dahil), onlar, resifte yaşamı devam ettirmenin temel taşları.


    Aydınlatma:


    Oğlum ve ben elektrik işleriyle uğraşmayı seviyoruz, haliyle ne zaman bir armatür ihtiyacımız olsa lehim makinemizi çıkartıp işe girişiyoruz. Kısmen çalışan 4*39watt t5 bir armatür aldım ebay'den. Öncelikle birkaç kblonun yerini değiştirdik ve yeni bir soğutma fan grubu ekledik. Armatürün üstündeki lambaları çıkardık ve 2 Ati Blue plus, 2 adet de GE 6500k floresan ekledik. Yeni ışık gerçekten harikaydı. Ati lambalar ürünün lambalarından %30 daha parlak yanıyordu. Gayet memnunduk. Sonra, 10 adet cree XP-G, XT-E ve Osram Led ekledik armatürümüze. Ledleri 2,5*2,5*90 cm alüminyum bir plakaya dizdik ve armatürün en altına boylu boyunca monte ettik. Ledleri toplam tüketimi 23 watt olan 0.7 amper bir driverla çalıştırdık (3.2v x 0.7A=2.2 watt her biri). Ledler akvaryuma mükemmel bir renk ve dalgalanma verdi. Ledler için gerekli olan tümürünleri Rapidled.com adresinden aldık.
    Güncelleme: 12 Ağustos 2012: Led eklemesi beklediğimden çok daha iyi şekilde çalışıyor. Mercan gelişimi arttı, tanktaki renk ve dalgalanma efekti olağanüstü. Aidan'la tüm t5 leri ledle değiştirmeye karar verdik. Yeni fotoğraflar ve detaylar gelecek.


    Bakım:


    Günlük işlerde size yardım eden birinin olması muhteşem. Aidan günlük yemlemeyi ve testleri yapıyor, ben de ağır işleri ve cam temizliğini. Rutin işlerimiz iyice basit bir hal aldı: yemleme, dozaj, temizlik ve su değişimi. Günde 1 kere de ekipmanları, sumptaki su seviyesini, sıcaklığı, mercanları ve balıkları kontrol ediyoruz. Camları eğer gerekirse birkaç günde bir temizliyorum.


    Besleme:

    Mercanları ve balıkları sık sık beslemek gerektiğine inananlardanım. Balıklar Formula One flake, donmuş mysis ve cyclop-ezee karışımı ile günde 2 ya da 3 sefer besleniyor. Mercanlar içinse haftada 2 ya da 3 kere harmanlanmış mysis, cyclo-eeze ve zooplankton ile hedef besleme yapılıyor. Karışımı akvaryuma yaymadan önce sump motorunu 1 saatliğine besinin tanka karışmasına yetecek kadar kapatıyorum. Bu sayede tanktaki küçük yıldızlar, fan wormlar ve diğer su süzücüler beslenebiliyor. Xenia ise beslenme eğilimi göstermeyen tek mercan. Sudaki çözünmüş besin maddelerine olan bağlılıklarının, xeniaları ağır filtrasyona karşı hassas bir duruma düşürdüğünden şüpheleniyorum.


    Dozaj:

    Haftalık 200ml Brightwell Aquatics two-parts dozluyorum akvaryuma. kH, su tamamlama sistemim ile beraber damla damla ekleniyor hafta boyunca. Kalsiyum bileşiğini manuel olarak Çarşamba ve Pazarları dozluyorum. Ürünlerinin kimyasal içeriğini ve yüzdelerini net bir şekilde belirttikleri için Brightwell ürünlerini tercih ediyorum. Kalsiyum katkıları Magnezyum ve Stronsiyum da içeriyor. Diğer elementleri ayrı ayrı eklemem gerekmediği için de büyük bir zaman kazancı sağlıyor. Haftada 1 kere de küçük bir miktar demir ve İodine katkısı ekliyorum. Goniopora demir katkısından hoşnut gibi duruyor. Daha önce popüler B-ionic two-part da denedim ama dozaj sonrası aniden 2 emerald crab ve birkaç snail kaybettim. Kimi B-ionic katkıları bakır içeriyor ve bu bana göre sakıncalı.


    Haftalık/Aylık:

    Haftada 1 kere Tropic Marin Pro tuz ile %10 su değişimi yapıyorum. Tropic Marin tuz kolayca karışıyor ve testlerde tutarlılık sağlıyor. Ayda 1 kere de, motorları ve diğer ekipmanları kontrol ediyor, gerekliyse spagettiyi buduyor, akvaryumun ve armatürün camını siliyorum. Aktif karbonu ayda 1 kere değiştiriyor, Kalsiyum ve Magnezyum testlerini de ayda 1 kere yapıyorum.


    Geçmiş:

    Tankı 11 Kasım 2009'da oğlumun odasına kurduk. Tankın yan da ya arka camlarına dokunmayan ölü kayalarla kurulmuş bir sistem istiyordum. Bu, tankın camlarını 4 cepheden de silerek coralin algden kurtarmamda yardımcı oldu. Bir başka yararı da, tankı ölü noktalardan arındırmak ve çoğalması engellenemeyen Xenia gibi mercanların diğer kayalara atlamasının önüne geçmem oldu. Tanka başlamadan önce Nano Reef, Reef Central ve Advanced Aquarist'te bolca profil inceledim.Neler yapılıp yapılmayacağını, deneyimli hobicilerden öğrenmek başlangıçta büyük kolaylık sağladı. Uzmanlıklarını resimlerle ve yazılarla bizle paylaşıp, bilgilenmemize katkıda bulunan tüm hobicilere teşekkür ediyorum. Ve tabi, hepimizin keyifle zaman geçirdiği bu siteleri kurmak için sayısız saatler harcayan moderatörlere de.

    12..jpg
    Kasım 2009: Kaya dizaynı tamamlandı ve daha fazla mercan için hazır. Başlangıçta basit bir tank içi filtre kullandım, su tamamlama ya da sump yoktu. Sump ve su tamamlama eklendiğinde hayat çok daha kolaylaştı.

    13..jpg
    Ekim 2010: LPS mercanlar, yeni evlerinden hoşlanmış gibiler. Wellsophyllia daha önce hiçbir mercanda görmediğim gibi yemek yiyor. Açık, havada duran kayanın diğerlerinden daha seyrek kalması gerekiyor tank bütünlüğü için.

    14..jpg
    Mart 2011: Xenianın yayılma yeteneği gerçekten etkileyici. Bir arkadaşımın Acropora'sına bakıcılık yapıyorum, acaba karışık dizayndan hoşlanacak mı?


    Hatalar:

    Geçen yıllarda birtakım hatalar yaptım. kH dozaj programımdaki ani değişim pH'ta ani düşmeye ve birkaç balık ölümüne sebebiyet verdi. Sifonlamanın dikkatsiz yapılması muhteşem bir Elegance Coral(Catalaphyllia Jardinei)'ın doku yaralanmasına ve ölümüne sebebiyet verdi. Aktif karbon sistemindeki aşırı karbon Montipora digitata ve Capricornis'te RPN(hızlı doku kaybı)'na sebep oldu. Neyse ki, küçük yaratıcı bir fraglamayla 2 koloniyi de kurtardım.


    Gelecek Planları:

    Tank ağzına kadar doldu ve hala eklemek istediğim mercan türleri var. Yakınlarda kesinlikle daha büyük bir tanka geçeceğiz. 100*100*55 ölçülerinden eurobraced(kayıt kuşak benzeri)'li cam bir tank düşünüyorum. Aklımdaki diğer ürünler ise, otomatik su tamamlama sistemi, dozaj pompası, reefangel akvaryum kontrolörü vs bazı kumandalı tunze pompalar.

    Rod Azarmi (2012)


    Çeviri: Kaan Aydınoğlu

    Çevirinin tüm hakları www.akvaryumportali.com 'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.
     
    Düzenleme: 7 Ağustos 2015
    ümit özer, basma tulumba, utkukara ve diğer 12 kişi bunu beğendi.
  2. Gmsy

    Gmsy

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Hüseyin GÜMÜŞAY
    Emeğine sağlık güzel bir paylaşım olmuş kardeşim. Böyle bir oğlan bide bize lazım :p
     
    ka2n bunu beğendi.
  3. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Kaan eline sağlık.

    Tabi adamın da eline sağlık.
     
    ka2n bunu beğendi.
  4. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Eyvallah hacım. Benim öyle oğlum olsun sadece pringles'la toblerone'la beslerim :D

    Abi teşekkürler, umarım vakit buldukça devamını getirirm.
    Tankı gördüm vuruldum resmen. Xenia sevgimden kaynaklı biraz da :)
     
    Onurs bunu beğendi.
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Satır aralarından gördüğüm kadarıyla,
    Ps kullanmıyor
    Az balık
    Az akıntı
    Sabit dekorasyon
    Sürdürülebilir şekilde ufak mercanların büyümesini beklemis.
    Düzenli haftalık su değişimi
    Çok yem veriyor.
     
    TencoMelih, ka2n ve Onurs bunu beğendi.
  6. maıden

    maıden

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mustafa Aydın
    Elinize sağlık Kaan bey çok güzel olmuş. Ayrıca keyifle okuduğum bir paylaşım yapmışsınız, onun için ayrıca tebrik ederim.

    Saygılarımla,
     
    ka2n bunu beğendi.
  7. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Güzel olmus Kaan eline sağlık çeviri için.
     
    ka2n bunu beğendi.
  8. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    başarılı tankların ortak özellikleri hep aynı
     
    Pennywise ve harfuzmani bunu beğendi.
  9. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Akvaryumu fazla kurcalamamak bence de en güzeli. Soft ve LPS türleri bir arada mutlu mesut yaşıyorlar bunda çok sorun olmuyor. Ancak SPS devreye girince akıntı başta olmak üzere denge tutturmak zorlaşıyor. Yukarıdaki tankın en büyük artısı bence ilk koyulan kayaların 2 sene sonra da aynı yerinde durması. Bir de sanıyorum kayaları devirmiyor, kestane, anemon gibi canlıların olmaması sistemi stabil tutmayı kolaylaştırıyor. Hergün dondurulmuş yem vererek sistemde cyano gibi oluşumlar olmaması ve bunu ps olmadan başarması asıl bana ilginç gelen noktası. Ölçüler hemen hemen benim tankımla aynı. Ancak planlı yapılan bir kurulum olduğundan benim tankım ile mukayese etmek çok doğru değil. Takdir edilesi güzel bir kurulum. Son düşüncesini gerçekleştirmiş mi acaba. 100x100x55 ölçülerini uygulamış mı Kaan.
     
    TencoMelih ve ka2n bunu beğendi.
  10. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Soralımabi :)
    Mail atayım. Hem ben de, sumpta ters aydınlatma yapıp yapmadığını ve test değerlerini merak ediyordum. Eğer ki onlara da cevap gelirse paylaşırım burada.
     
    veysel ve Pennywise bunu beğendi.
  11. murat1084

    murat1084

    Mesajlar:
    101
    İsim:
    murat yener
    çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler kaan :)
     
    ka2n bunu beğendi.
  12. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Güzel ve detaylı anlatım olmuş, Sayfalarca süren forum üyelerimizde keşke arada akvaryumlarını böyle bir sayfada ara sıra özetliyebilse .
     
    Oktay Kuştutan ve ka2n bunu beğendi.
  13. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Aslında bu konuda çok haklısınız. Bizim sayfalarımız daha çok günlük şeklinde ilerliyor. Tanıtım dediğinizböyle olmalı. Yapılabilir mi? @Fatih BARLAS ile baslayabiliriz.
     
    ka2n bunu beğendi.
  14. ka2n

    ka2n

    Mesajlar:
    4.306
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kaan AYDINOĞLU
    Belirli aralıklarla aynı noktadan çekilmiş fotoğraflar olsa yapılır konunun içinden toplarız da, bu kadar derli toplu olur mu bilmem :)
     
  15. Oktay Kuştutan

    Oktay Kuştutan

    Mesajlar:
    553
    Yer:
    YunusEmre / Manisa
    İsim:
    Oktay Kuştutan
    Burçak'a katılıyorum, özellikle katkılar konusunda farkları görebilmek açısındanda güzel olur, günlüklerde sayfa atlamalarında karmaşıklıklar, anlayamamalr olabilyor diye düşünüyorum. Saygılar.
     
  16. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Sadece fotoğraf değil aslında fark. Anlatım tekniği çok önemli. Benim ne zamandır yapmayı planladigim da bunun gibi bir şey var aslında . Ama vakit lazım çok fazla. Derlenip toparlanmasi gereken çok şey var. Bir de external hd sorunum var. inşallah verileri ve fotoğrafları kurtarabilirim.
     
    ka2n bunu beğendi.
  17. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Eline sağlık Kaancım. Mesele akvaryum kurmak bozmak değil. İnsanlara bir şey kazandırmak. Böyle devam...
     
    ka2n bunu beğendi.
  18. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Elinize sağlık maşallah :)
     
    ka2n bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş