1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Giriş Sorularım

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde Taylan tarafından 11 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

  1. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    Arkadaşlar merhaba.Deniz akvaryumu kurucam ancak öncelikle bilgi bankamı genişletme peşindeyim.Size defalarca forumda sorulmuş klasik sorulardan ziyade forumda cevabını belki beceriksizliğim belkide sorulmayışından ötürü bulamadıgım kendimce zor sorular sorucam yardımlarınız için simdiden teşekkürler.

    Deniz akvaryumu kurmayı bi yandan isterken bi yandanda istemiyorum.İstemeyişimin en büyük sebebiyse Su değişimidir.1000 liralık ps alabilirim 2000 liralık akvaryum alabilirim bunlar sorun değil hatta ufacık akvaryuma 10 bin lirada harcayabilirim ama dogada insan eliyle üretilemeyen suyu fazlasıyla kullanmak istemiyorum.Su değişimi konusunda bi sürü makale okudum ve kimi haftada yüzde 20 si değişsin kimi ayda yüzde 10 yeterli kimisi 3-4 haftada bir yüzde 15 yeterli gibi şeyler yazmış.Deniz akvaryumu hatayı tolere etme konusunda pek affedici olmadıgı icin bu rakamlar birbirlerinden cok farklı hangisine göre hareket edeceğimi bilemedim.Sanırım size hayalimdeki tankı tarif ettiğimde hangi sıklıkla ve ne kadar su değişimi yapmam gerektiğini bana söyleyebilirsiniz.


    Öncelikle cok büyük balıklar ve çok çeşitli balıklar beslemek istemediğim icin 700 800 litrelik bir akvaryum bakmadım suan aklımda 300 litrelik bir akvaryum var ancak bunu 400 e de cıkarabilirim çünki elektrik kesintisi vs gibi durumlarda tankın büyüklüğü hayat kurtarıcı oluyo diye okumustum ama 400 ün üstüne cıkmak istemiyorum.Ve sadece palyaço balığı beslemek istiyorum.Hepiniz bu balıgı biliyosunuzdur eminim :)

    300 litrelik bir akvaryumumuz oldugunu ve sadece palyaço balığı beslediğimizi düşünürsek bu akvaryumda su değişiminin minimuma indirgenmesi icin sanırım az balık koymak iyi bir etkendir bende tıka basa doldurmayı sevmiyorum zaten büyük akvaryum kücük ve az canlı 4 tane yavru palyaço yada 2 tane birazcık büyümüş çift palyaço bile besleyebilirim 300 400 litrelik akvaryumda.

    300 litrelik bir akvaryumda minimum 2 max 4 palyaço balıgı beslenilse ve ps canlı kaya temizlik sistemlerinden vs de para kısılmamış ve kaliteli harcamalar yapıldıgı varsayılırsa acaba hangi sıklıkla ve yüzde kaç oranında su değişimi yapmam gerekir.

    Ve su arıtma cihazlarından bahsediliyor forumda osmosis vs terimlerini görüyorum.Sanırım bunlarda akvaryuma konulacak 10 litrelik su icin 3-4 kat çeşme suyu harcıyolarmış ama kesin bilgi değil az da harcayabilirler fazlada harcayabilirler.Benim merakım şu.Çeşme suyunu insanlar içmek icin kullanıyolar ve ben insanların içme suyunu hobim icin kat kat kat fazla kullanmak istemiyorum.Bana hayalimdeki bu tank icin haftada yada ayda kaç litre içme suyuna patlar bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.Eğer temizlik sistemlerindeki harcamayı artırmam su değişimini azaltacaksa bu konuda para harcayabilirim su değişimini azaltıcak tüm etmenlerle ilgilide tavsiyede bulunabilirsiniz şunu yaparsan az su değiştirirsin bunu yaparsan az su olur vs gibi.
     
    ismetsami01 bunu beğendi.
  2. motie

    motie

    Mesajlar:
    595
    Yer:
    İstanbul - Çengelköy
    İsim:
    Murat YAZICI
    Su konusundaki hassasiyetiniz için öncelikle sizi canı gönülden tebrik ediyorum. Ancak tuzlu su akvaryumlarında su değişimi olmazsa olmazlardan. Ben tankı kuralı 3 ayı geçti henüz su değiştirmedim. Su değişimi yapmamamın nedeni ise tankta canlı olmayışı idi. Özellikle mercan olan resif akvaryumlarında su değişimi daha da hassas. Çünkü tazelenen sudaki tuzun içeriğinden besleniyorlar. Ustalar daha detaylı anlatacaktır. Şimdiden hayırlı olsun tankınız.
     
  3. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    Cevabınız için teşekkür ederim hocam ben akvaryumdaki canlıların sağlıgı için su değişiminin ne denli önemli oldugunu biliyorum ama birde içme suyunun değeri var.Ben açıkçası 1000 litrelik bir akvaryum yaptırıp içine yıgınla canlı koyup temizlik sistemlerinden parayı kaçırıp o akvaryumun sık sık kirlenmesini ve haftada yüzde 20 lik su değişimini yaşamayı istemiyorum.İnanın bana beni 2 tane palyaço balıgı bile çok mutlu eder zaten çok şirin canlılar ve benim deniz akvaryumu kurmamın tek sebebi bu afacanlar.Yoksa malawi akvaryumlarıda beni tatmin edebilir üstelik maliyette düşer.Ancak ben tuzlu su akvaryumu istiyorum.Acaba benim doğru bildiklerim gerçekten doğrumu.

    Mesela 300 litrelik akvaryuma az canlı koymam su değişimimi minimuma indirirmi veya temizlik sistemlerindeki bütçemi artırmam.Yoksa naparsan yap yüzde 20 yi değiştiricen arkadaş mıdır bu işin kuralı.Ben canlı çeşitliliği ve canlı büyüklüğü arttıkça suyunda daha fazla kirleneceği kanısındayım.Bence az canlı koymak ve donanım konusunda bütçeyi artırmak benim sorunumu çözecektir ama genede haftada yada ayda ne kadar su harcıcam bunu bilmek ve bilerek hareket etmek cok önemli benim için.

    Yardımlar için tekrar tesekkürler simdiden.
     
    motie ve ismetsami01 bunu beğendi.
  4. Nowhite

    Nowhite

    Mesajlar:
    117
    İsim:
    Ozan Sular
    Ben 15 günde bir %10 su değiştiriyorum. ve bir adet biodigest ekliyorum sorunsuz...
     
  5. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    Peki tankınızın büyüklüğü ve beslediğiniz canlı sayısı ve büyüklüğü hakkında bilgi verebilirmisiniz ben açıkçası 300 litrelik akvaryum sağlam donanım ve 2-4 arası palyaço balıgı ile yüzde 10 un üzerine katiyen çıkmak istemediğim gibi yüzde 5-6-7-8 lerle bu işi kapamak istiyorum ama becerebilirmiyim orası muamma
     
  6. Nowhite

    Nowhite

    Mesajlar:
    117
    İsim:
    Ozan Sular
  7. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Merhaba öncelikle hoş geldiniz.
    Suya duyarlı olmanızı anlıyorum yalnız bizim ülkemizde çöl yok nasıl petrol çıkan ülkeler arabalarına benzin koyarken düşünmüyorlarsa bizde ülkemizin bol su kaynaklarını rahat bir şekilde kullanıp tadını çıkartmalıyız diye düşünüyorum.
    Su değiştirme konusunda 400 litre akvaryumda sadece iki veya dört palyaço beslenecekse zaten su değişmeye hiç gerek yok, buharlaşan suyu tamamlayarak o akvaryum yürür gider...;)
     
    Taylan, Nowhite ve ismetsami01 bunu beğendi.
  8. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    Akvaryumunuz gerçekten çok güzel :) boyut olarak hemen hemen bende sizin akvaryumunuza yakın bir akvaryum kurucam ancak canlı sayısı sizinkine oranla bi hayli az olucak sanırım bu durum sizin yüzde 10 luk su değişim oranınıza oranla benim daha düşük rakamlara inmemi sağlar.
     
    Nowhite bunu beğendi.
  9. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Arkadaşlarında belirttiği gibi su hakkındaki hassasiyetinizi ben de canı gönülden tebrik ederim. Benim 60*60*50 lik bir akvaryumum var. Şuan aktif değil yurtdışında olmamdan ötürü. Fakat su hakkındaki çekincelerinizin aynısı bizim ailemizde de yaşanmaktadır. Özellikle bu konuda babam benden kat be kat daha hassastır. Evet Reverse Osmos (Su arıtma) cihazı kullanırken ortalama %40'ı temiz %60'ı atık su olarak ayrılıyor. (Bu oranlar az çok oynayabilir.) Bizim bu konu hakkında bulduğumuz çözüm ise, atık suyu belirli bir kapta topluyoruz. Yaklaşık 50 litre büyüklüğünde musluğu olan bir tank ve gerektiği zaman ev temizliğinde ve evimizdeki bitkileri sulamada kullanıyoruz. İsterseniz siz de böyle bir yol izleyebilirsiniz.

    Diğer konuya gelecek olursak, şu değişimi şart mıdır değil midir o gerçekten tartışılır. Fakat değiştirmekte yarar vardır. Neden mi? Balıkların dışkısından dolayı oluşan nitrat, nitrit ve fosfatı ortamdan uzaklaştırmak için. Tabi mercanlar bu birleşenlerin bir kısmıyla beslenmektedir. O yüzden oranı ayarlamak biraz da gözlemle alakalıdır. Benim için kesin bir oran yoktur. Fakat sizin tarafınızdan bakmak gerekirse, 2 palyaço balığından bahsediyorsunuz. Öncelikle ben onun 2 palyaço balığıyla sınırlı kalmayacağınızdan adım gibi eminim. :) 50 litrelik akvaryum bana yeter hayatta büyütmem diyenlerin akvaryumunu 1 ay sonra büyüttükleri gibi. :) 2 palyaço için protein skimmerın gerekli temizlemeyi yapabileceğini düşünüyorum. Çünkü herhangi bir mercan düşünmüyorsunuz bu nedenle su değişikliği bu dönemde elzem olmayacaktır. Fakat 2 ya da 3 haftada bir %5 lik su değişimi tankın canlılığını koruyacaktır. Fakat tamamen size bağlı. Dediğim gibi gözlem bu hobide çok önemli. Gözlemlerime göre bazen %10, bazen %20 su değişikliği yaptığım zamanlar oldu ve hepsinden de olumlu sonuç aldım. Onun dışında hiç su değişikliği yapmayıp da akvaryumu yaklaşık 2-3 yıl götüren insanlarda gördüm yurtdışındaki forumlarda. Önemli olan sistemi doğru kurmak ve acele etmemektir diye düşünüyorum. Tabi ki kaliteli ekipmanlar bu işte her zaman önemli! Size önerim sumpların da alg kullanan insanları araştırmanız ve özellikle su değişikliği istemiyorsanız geniş bir sump düşünmeniz. Şuan adını hatırlayamadığım bir "alg perdesi" vardı. Hatırlayan olursa yazar diye tahmin ediyorum. Son olarak akvaryumu elinizden geldiğince büyük tutarsanız değerleri sabit tutma ve keyfini çıkarma konusunda daha tatmin olursunuz.

    Benim yazacaklarım bu kadar. Biraz uzun oldu sanırım ama tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı ve karar vermenize yardımcı olur.

    İyi günler dilerim. :)
     
    Alparslan, YMR_AY, ismetsami01 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  10. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    @Görkem ÇAKIR Hocam yazınız için tesekkür ederim :) bende akvaryuma palyaço balıgı haricinde balık girmeyeceğinden emin olabilirsiniz cünki beni heyecanlandıran aman aman pek balık çeşidi yok tuzlu su balıkları arasında.Palyaço balıklarınınsa en cok anemonlarla olan ilişkileri beni onları tercih etmeye sürükleyen sebep :) 2 palyaço değilde 4 5 palyaçoya çıkabilir belki rakam ama 2 x balık 4 y balık 3 z balık olmucak burası kesin :)

    Su değişimini tamamen ortadan kaldırayımın pesinde değilim ancak 1000 litrelik bir akvaryumun ayda ne kadar su değişimi istediğini bilemicem ancak tek seferde bir yüzde 15 kesin ister ve evimizde kullandıgımız arıtma cihazı bazen 1 e 2 bazen 1 e 3 su israfı yapıyo bu durumda 1000 litrelik bir akvaryumun tek seferlik su değişiminde 450 litre çeşme suyu kullanımı ortaya cıkıcak. Yaz gününde bir insanın ortalama 2.5-3 litre su ictiğini varsayarsak 150 kisinin günlük su ihtiyacını harcıcaz buda bana fazla geliyor veya bir kişinin 450 YAZ GÜNÜ su ihtiyacını harcıcaz TEK SEFER icin.Bunu düsününce açıkçası rahatsız oluyorum bu yüzden olabildiğince azaltmaya calısıcam :) bahsettiğiniz alg konusunu hemen araştırmaya baslıyorum tekrar tesekkür ederim cevap icin :)
     
    motie bunu beğendi.
  11. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Eğer canlı sayısı konusunda kesinlikle eminseniz, kendi akvaryumumun boyutlarını öneririm. 60*60*50. Yükseklik az çok oynayabilir seçiminize göre. :)
     
  12. motie

    motie

    Mesajlar:
    595
    Yer:
    İstanbul - Çengelköy
    İsim:
    Murat YAZICI
    Sizin bu su hassasiyetiniz ve bilinciniz beni de düşünmeye sevk etti. Yaz aylarında mümkün olduğunca her gün duş alan ve serin suyun altında dakikalar geçiren biri olarak utandım o_O Bence siz 4 palyaço ve ilerleyen dönemde güzel anemonlar koyun ve sump sistemini geniş tutun. Yosun duvarı ve ilave tüketim yapan algler sayesinde hiç su değişimi yapmadan ilerlersiniz diye düşünüyorum. Benim tankım da 70*70*50 ölçülerinde ve oldukça memnunum. Yalnız su değişimi yapmasanız da yaz aylarında buharlaşan suyu eklemek zorundasınız. Aksi halde tuzluluk oranı artar ve canlılarınız bundan hiç hoşlanmaz.
     
    Nadir bunu beğendi.
  13. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bu işe baslayanlarin %70i 2 palyaço 1 anemon ile yola çıkmıştır. sonrasında c balance kullanımını anlatır hale gelmişlerdir. Bu konuda kendinizden bile emin olmayın.
    Su evet bu konuda hassasiyetiniz güzel ancak sadece palyaço için 4-5 tane de olsa 300 litrelik bir akvaryum gereksiz olacaktır. Bu kadar su harcamaniza gerek yok. 30-40 litrelik akvaryum işinizi görecektir. 100x60x50 bir akvaryum alırsanız balıklar 30x30 bir alanda takilacaklar zaten.
     
    Nadir ve motie bunu beğendi.
  14. muhittinibrahim

    muhittinibrahim

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    Manisa
    İsim:
    muhittin ibrahim hardal
    Benim tank 120litre yaz aylarında iki günde 5 litre su buharlaşma söz konusu. Madem hassas sınız ve madem iki palyaço alacaksınız neden 300 litre. Şu değişimi az olsun diye litre çoğalır sa buharlaşma da aynı su kaybına neden olacak. Ufak bir piko işinizi görecektir.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  15. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Muhittin Beyin dediği de doğru. Aslında susuz ilave su olmadan bu iş olmaz. Ne yaparsanız yapın su harcayacaksınız. En az su ihtiyacı olarak bakarsanız da nano ile bile ayda 5 litre civarında suya ihtiyaç duyacaksınız.
     
  16. Taylan

    Taylan

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    VegaShot
    Şimdi benim söylediklerim yanlıs anlasılmış ben tankın içine bi avuc su koyayım 20 yıl hiç değiştirmeyimin pesinde değilim.Deniz akvaryumu konusunda bir sürü makale okudugumu belirttim ilk yazımda ve o makalelerin coğunda yüzde 10 luk 15 lik 20 lik su değişimlerinden bahsediliyor.Bazıları haftalık bazıları 2 haftada 1 bazıları ayda 1 tavsiye etmiş ben bu ayda 1 yada haftada 1 gerçekleşicek büyük su değişikliklerini en aza nasıl indirgeyebileceğimi sordum size su değişimini katiyen yapmayım nasıl beceririm demedim 1000 litrelik akvaryumun tek seferde 450 litrelik çeşme suyu harcıcağını kolay bir hesapla ulasabilirsiniz.Hiç bir şekilde buharlaşma ayda 1 yapılıcak su değişimine denk olucak değildir.Ayrıca muhittin bey sizin soğutucunuz var mı ?.

    Levent bey ben 5 litresinde değilim :) aylık belirli bir miktar su değişiminede razıyım benim sorum bu yüzdelik dilimi en aza indirgemek.Yani eğer x marka sistem yerine y marka sistem kullanırsam yüzde 5 lik bir dilim kazanabileceksem bunun tavsiyesinde bulunmanız yahut daha az canlı koydugumda su değişiminden belirli yüzdede kurtulabileceksem bunu bildirmeniz yoksa ne yapsamda su buharlaşmasa koydugum suyu 20 yıl kullansam gibi bir soru sormadım su değişimi OLMAZSA OLMAZ.Ama bunu yüzde 20 den yüzde 15 e yüzde 15 se yüzde 10 a indirmekte hobicinin elinde diye düşünüyorum nitekim yorumlarda algler sayesinde 1 sene su değişimi yapmayan hobicilerdende bahsedilmiş.Ben nasıl aza indirgerim bunu soruyorum.
     
  17. furkant

    furkant

    Mesajlar:
    812
    Yer:
    İstanbul
    Hemen hemen benim söyleyeceklerimde cogunlukla aynı olacak. Bende 2 palyaço yeter diye başlayıp 4 tane tank kurdum. Su konusundaki hassasiyetiniz güzel eğer su değişimiyle uğraşmak sizi bu hobiden itiyorsa. 50-60 litre içten psli bir akvaryumda hazır okyanus suyu ile kurulum yapabilir 4-5 palyaço bakabilirsiniz. Yine rutin olarakta hazır okyanus suyu kullanarak değişimleri yapabilirsiniz. Tabii su maliyeti yüksek olacaktır ama 300-400 litre bir akvaryum kurmayı , 2000 lirayı bir psye vermeyi gözden cıkarmışsanız size ekonomik bile gelebilir :)


    iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
     
    muhittinibrahim bunu beğendi.
  18. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Canlı yükünüze ve mercanlara göre su değişim sıklığı değişecektir.
    Yüzdesel olarak bu oranları vermek doğru olmaz. Benim tankımda aşırı balık var. Ben 200 litre akvaryumda 15 ayda kurulum hariç 30 kg tuz harcamışım. Bu da yaklaşık olarak 900 litre su eder. Bunu da ay ortalamasına vurursak 60 litre su yapar ayda %30 haftada %7.5 su değişimi yapar. Bu rakamlar tabi ki kaç litre su harcanacağını göstermeyecektir.
    Örneğin Kaç litre su buharlaşıp takviye yaptığımı ezbere size söyleyemem. Ama su değişiminden çok da az değildir. PSi temizlerken ne kadar su harcayacaksınız bunu garanti edemem. Ro cihazından ne kadar atık attığını hesap edemem. Ama şunu garanti edebilirim size tank ne kadar büyükse su ihtiyacı da o kadar fazla olacaktır.
    Soğutucu derseniz de elektrik faturası artacağı için ne kadar daha zararlı olacağını hesap etmek lazım.
     
    muhittinibrahim bunu beğendi.
  19. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Tüm arkadaşlar sorularınızı net yanıtladığı için sessiz kalıyorum ama gaz vereyim su değişimi candır ;) su değişimindede ro cihazı 1 saatte bana tam bir damacana su sağlıyor ;du basıncı bu konuda önemli
     
  20. muhittinibrahim

    muhittinibrahim

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    Manisa
    İsim:
    muhittin ibrahim hardal
    Bu sıcaklara soğutucu olmadan suyu 25 civarı tutabilmenin yolu var mı ki Taylan?
     

Sayfayı Paylaş