1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Siporax Medyasının Nitrat Düşürücü olarak Kullanımı

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Ontheway tarafından 26 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Siporax Medyasının Nitrat Düşürücü olarak Kullanımı

    Sintered glass, yada sinterlenmiş cam olarak geçen bu malzemenin aslı, ısıl işlemden geçmiş kumdur. Sinterleme işlemi, taneciklerin birbirine tutunması için erime sıcaklığının altında yapılan bir uygulamadır. Bu ürünler, aynı görüntüye sahip olmakla beraber, makarna tabir edilen seramik halkalardan farklıdır.

    Aşırı derecede gözenekli yapısından dolayı, gerçek yüzey alanı bu materyalde son derece yüksektir. Bir litre siporax için, 270 m2 yüzey alanına sahip olduğu ifade edilmektedir. Buna ilişkin birçok test youtube da mevcut, genelde klasik test, küçük bir tabağa 10-15 damla mürekkep damlatılıyor, sonra mürekkebin üzerine bir siporax halkası konuluyor. Halka anında tüm mürekkebi emiyor, sonra üzerine bir tane daha koyuyorlar, bu şekilde üst üste birkaç tane siporax, oradaki tüm mürekkebi gözeneklerine çekebiliyor. Bu da gözenekli yüzey alanının ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

    fig07.jpg

    Siporax’ın değişik büyüklüklerde formları var, ancak bizim ilgilendiğimiz, halka şeklinde olanlar. Bunlar da, standart akvaryum boyu (15 mm çap) ve havuzların biyolojik filtrasyonu için yapılmış büyük boy (25 mm çap). Eğer yer varsa, geniş olanın kullanılması, tortu tutmaması açısından tercih sebebi.

    fig04.jpg

    Orjinal sera siporax ürünü 0.5, 1, 10 ve 50 litrelik paketlerde satılıyor, 1 litresi yukarda da görüldüğü üzere, 290 gram geliyor, ancak ağırlık kriteri sadece hiç kullanılmamış ürünlerde geçerli. Kullanılmış materyalde litraj esas alınmalı. Ben kovadan bölerek satan bir mağazadan, online alışverişle edindim, daha uygun fiyata geldi.

    Tatlı su akvaryumlarında nitrifikasyon döngüsüne yardımcı olması için çok uzun yıllardır kullanılan bu malzeme, son zamanlarda tekrar moda oldu ve bu kez deniz akvaryumlarında denitrifikasyon bakterilerine habitat oluşturması amacıyla kullanılıyor. Bizim için gözeneklerin esprisi, içlerinde bakteri gelişimine imkan tanıması. Bu iş normalde kaya ve kum tarafından yapılıyor bildiğiniz üzere. Ancak bu malzemenin küçük bir alana çok geniş bir yüzeyi sıkıştırabilmiş olması sayesinde, belki onlarca kilo kayanın veya metrekarelerce kum yüzeyinin denitrifikasyon bakterilerine sunacağı alanı, çok daha az yer kaplayan siporax kendi başına sunabiliyor.

    Bu materyalin denitrifikasyon sürecinde işe yaraması için bazı koşulları oluşturmak lazım elbette. Öncelikle, bu bakteri grubunun arzu edilen yönde çalışması için anaerobik (oksijensiz) ortam yaratılması gerekli. Sudaki oksijen tükenince, bakteriler NO3 (nitrat) içindeki oksijeni kullanmaya başlıyorlar, reaksiyonlar sonrasında nitrattan geriye en son N2 (azot) gazı kalıyor ve o da havaya karışıp gidiyor. Havasız ortamı yaratmanın sırrı ise, oksijence zengin suyun bakterilerin bulunduğu bölgeden çok hızlı geçmemesinde gizli. Bakteri yatakları üzerinden yavaşça geçen sudaki oksijeni muhtemelen diğer aerob gruplar kullanınca, oksijen seviyesi oldukça düşük bir su kalıyor geriye ve bakteriler mecburen Nitrattaki oksijeni tüketmek için nitratı indirgemeye başlıyorlar, burada ilk ürün de nitrit (NO2) oluyor, daha sonrasında süreç yukarda çok basitçe anlatıldığı şekilde azot gazına kadar ilerliyor. Formunun halka şeklinde olması sayesinde, halkanın iç kısmı oksijensiz ortam yaratılmasına katkıda bulunuyor.

    Yurtdışında siporax kullanımına yönelik örnekleri incelediğimde, genellikle sump içinde hazırlanmış petek menfezden mamül kutulara düzgün şekilde dizildiğini gördüm, daha yüksek litrajlı kurulumlarda bildiğiniz plastik mevye kasası da kullanılıyor, sadece altı ızgaralı kutular da var. Delikler dikey doğrultuda kalacak şekilde dizilmelerinin nedeni, tortu birikmesine engel olacağının düşünülmesi (evde dikey yüzeyler pek tozlanmaz, misal). Yoksa karışık yığıldığında da elbette fonksiyon görüyor, ancak artık maddeler nedeniyle gözeneklerin daha çabuk tıkandığından, bakteri kolonisi zarar görmeden tortuların temizlenemediğinden bahsedilmiş.

    [​IMG]

    Bu şekilde hazırlanan siporax kutusu, sump içinde “en temiz” ve “en az akıntı alan” bölgeye yerleştiriliyor. Tabii sump u büyük olanlar bu noktada çok şanslı. Birçok uygulamada, siporaxların tıkanmaması için filtre çorabı kullanıldığını ve düzenli olarak temizlendiğini gördüm. Ancak kutu şeklinde yapılan uygulamada, siporax kutusu suyun içinden pek çıkarılmadan silkelendiği taktirde, (dikey şekilde düzgün dizilmişse) artık maddeler tortular vd. zaten üzerinden dökülüyor, daha sonra bu tortular su değişiminde sump zemininden sifonlanıyor. PO4 (fosfat) üzerindeki etkisi kayda değer değil.

    Genelde tavsiye edilen siporax litrajı, toplam su hacminin %3-5 i civarında. Ancak çok daha yüksek hacimlerde kullanımlar da var, aşağıdaki örnekte, reefcentral’de ayın tankı seçilen bir tankta 600 litrelik akvaryumda 140 (!) litre siporax kullanılmış, kum kullanılmamış.

    http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/126-tank-of-the-month

    Siporax kullanımına yönelik güncel bilgi edinilebilecek adreslerden de örnekler verelim;

    http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?744707-AAC-Siporax-is-back-I-kid-u-not!

    http://www.ultimatereef.com/TOTM/2012_september/

    Siporax kullanıcılarının en popülerlerinden Roberto Denadai ile yapılmış kısa bir röportaj,

    http://www.h2oplusomething.pt/index.php/arquivo/34-sps-keeping/116-siporax-old-philosophy-revisited

    E bunca şeyi gördükten sonra denememek olmazdı haliyle :)

    Sanki koyacak çok yerim varmış gibi, 15 mm’lik olanlardan 2 L bir yerden sipariş ettim, sonra üzerine çeşitli kanallardan 4 litre kadar da 2. el siporax edindim, daha da üstüne 4 litre civarı 25mm’liklerden aldım. Plastik kare menfezin bol bulunduğu o meşhur Karaköy’den Kayseri’de bulunmadığından, mecburen bulaşık süzdürme aparatı aldık, onu kesip biçmek suretiyle menfez kutumuzu hazırladık. Planım 2 sump gözünün ikisini de tam kapasite siporax ile doldurmaktı, ancak gelin görün ki aldığım bulaşık süzmatiklerden 6 tanesinin bu işe ancak yeteceği anlaşıldı. Ben de 4 tane almıştım :(

    fig00.jpg

    fig01.jpg


    fig02.jpg

    fig03.jpg

    Durum böyle olunca, ben de sump'ın bir haznesindeki boşluğa tam oturacak bir kutu yapıp, bunu da tam kapasite (!!!) kullanmaya karar verdim, 4 litre 25liklerden ve 2 litre civarı da 15liklerden kullandım, toplam siporax yüzey alanı bu durumda 6 litre x 270 m2 = 1620 m2 :D (kutunun altında oluşturduğum boşluğun sebebi, tortuların siporaxlardan uzaklaşabilmesi ve sirkülasyona engel olmaması için).

    fig05.jpg

    fig06.jpg

    Siporax konusu özetle bu şekilde. Bendekiler an itibariyle 2 gündür sudalar, bakteri filmiyle kaplanmaları ve iş görmeye başlamaları için haliyle daha çok erken. Gelişmeleri buradan paylaşmaya çalışacağım.
     
  2. Paranormal

    Paranormal

    Mesajlar:
    107
    Yer:
    Istanbul
    İsim:
    Tolga YILDIRIM
    Sen onları bende sizi takipteyim.hocam.Emeğinizin sonucunu hep beraber alırız inşaallah ☺

    SM-G928C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    MESUT_KERİM ve Ontheway bunu beğendi.
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bu tür anlatımlarınız için tekrar teşekkürler, emeginize sağlık.
     
    Ontheway bunu beğendi.
  4. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Teşekkürler, inşallah birilerinin (ben de dahil :) ) işine yarar.
     
    veysel ve 8020_r31s bunu beğendi.
  5. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Hayırlı olur inşallah ben sepeti çok beğendim ama sanki iki yan kapalı olsa daha güzel olur gibi geldi bana nedense.
    2 boy siporax da güzel denk gelmiş.
    Siporazların belli bir ömürleri vardı diye hatırlıyorum bu ömür ne kadardı?
    birde filtre çorabı kullanıyormusunuz bilmiyorum ama ben olsam bu durumda kesin kullanırdım tortuyu sumpdan uzak tutmak için.
     
    Ontheway bunu beğendi.
  6. gogol

    gogol

    Mesajlar:
    438
    Yer:
    Kartal-İSTANBUL
    İsim:
    gökhan göl
    Detaylı güzel bir anlatım olmuş. Tabi bundan sonrası önemli, takipteyim
     
    Ontheway bunu beğendi.
  7. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Yanların kapanması bakımından; Aslında bana da öyle geliyor ama biraz bekleyip görmek istiyorum, muhtemelen 1 ay civarı, eğer bir fark yaratamazsa nitratta, o zaman sump ın içine bakan tek yüzü kapatabilirim, diğerleri cam duvarlara dayalı zaten.
    Orjinal Siporax ın bir ömrü sınırsız gibi. Mantığı da, bakteriler yardımıyla sürekli kendini temizlemesi, tortu barındırmıyor. Ama olur da temizlenmek istenirse, ıslak siporaxlar mikrodalgaya atılıyor, sıcağı yiyince gözeneklerin içindekiler buharla kendini dışarı atıyor, sonra durulayıp tekrar kullanım.
    Filtre çorabı kullanmıyorum maalesef, onun yıkanması temizliği vs işlerine yetecek sabrım yok, bir kenarda yığılı kirli filtreler evde de sıkıntı çıkarır kesin :)
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Çok güzel bir kaynak olma yolunda ilerleyen bir konu. Daha hobide toy bile sayılmam, ama şunu belirtmek isterim. Denitrifikasyona ihtiyaç duymaktansa bu durumu hiç meydana getirmemek daha uygun olmaz mı? Mesela görselliği dışında bakteriler üzerindeki etkisi kanıtlanamamış bir kumdansa dengeli bir şekilde yerleştirilmiş kayalar ve doğru akıntı ile nitratı meydana getirecek tortu birikimini en aza indirerek, litraja uygun balık popilasyonuna erişerek, doğru besleme yaparak, dengeli bir şekilde canlı yükleyerek nitratı absorbe edebilecek bir denge kurup daha fazlasını irdelemeden kendimizi canlılarımıza adasak?

    Bu benim şimdiye kadar doğruluğunu teyit edemediğim zamanında tam aksini savunduğum şimdi ise düşüncelerimin bu yöne doğru kaydığına emin olduğum bir bilgi.

    Bence yeterli olan tek şey doğru seçilmiş bir protein skimmer. Teferruatı ışık ve akıntı. Gerisi dekorasyon.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Ontheway bunu beğendi.
  9. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Dedikleriniz gayet doğru ve mantıklı aslında, ama nitrat in tek kaynağı yok maalesef. Herşeyi düzgün yaparsınız, canlının biri kıyıda köşede bir yerde ölmeye karar verir. Buyrun nitrata. O yüzden biyolojik filtrasyon her zaman gerekli.
     
  10. murat1084

    murat1084

    Mesajlar:
    101
    İsim:
    murat yener
    gelişmeleri dört gözle bekliyorum :)
     
    Ontheway bunu beğendi.
  11. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bence bu hazırladığınız kutuyu kapalı bir kutu içerisinde muhafaza ederek, düşük debili bir motor yardımı ile su giriş çıkışını kontrol ederseniz işe yaraması kaçınılmaz olacaktır.Bu haliyle oksijensiz ortamın oluşacağına pek ihtimal vermiyorum, tabi çalışmasını görmek lazım.
     
    ogurcay ve Ontheway bunu beğendi.
  12. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Aslında, Hakan bey birebir düşünmüşüz. Ben de tam olarak bu söylediğinizi halihazırda planladım, ama B planı olarak :) Eğer nitratta değişiklik görülmezse, ufak bir akvaryum var evde, bir karış kadar boyu olan, onu siporaxla doldurup sump un kafa motoru bölmesine yerleştireceğim ve küçük bir filtre motoruna hortumu takıp, ucunu da siporax kutusunun tabanına indirip üstten taşmasını sağlayarak deneyeceğim. Aslında biraz zaman geçtikten sonra, şu anki siporaxların içinden pipetle su çekip oksijen testi (Salifert?) yapma düşüncem de var (bu ORP zımbırtısı zaman zaman lazım oluyor hakkaten :) ).
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  13. afatih

    afatih

    Mesajlar:
    163
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Fatih Kahraman
    Alper bey, eheim substrat pro yu bir file ile sumpın temiz bir kenarında kullanmayı hiç düşündünüz mü?
    Sanki oksijen aralara daha az girer, ama tortu birikirmi tam emin değilim.

    uploadfromtaptalk1445980149931.jpg uploadfromtaptalk1445980153519.jpg

    GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  14. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Eheim substrat pro, yüzey alanı olarak siporax dan daha büyük alan sağladığını iddia eden bir malzeme (450m2/L yanılmıyorsam). Siporax'ı tercih etmemdeki ana neden, düzgün dizildiğinde kolay temizlenebilmesi..
     
    Düzenleme: 27 Ekim 2015
    ka2n ve afatih bunu beğendi.
  15. murat1084

    murat1084

    Mesajlar:
    101
    İsim:
    murat yener
    alper bey malzemeyi tanka yerleştirdiniz mi ? :)
     
  16. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Evet 3 gündür sudalar.
     
  17. murat1084

    murat1084

    Mesajlar:
    101
    İsim:
    murat yener
    hadi vatana millete hayırlı olsun gelişmeleri bekliyorum :) hemen kolları sıvayacağım :D
     
  18. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Daha çok erken :) 1 aydan önce birsey olmasını pek beklemiyorum.
     
  19. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Siporaxların üzerine carbon takviye etsek süreç hızlanmaz mı?
     
    Montimahir bunu beğendi.
  20. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    :) Ediyoruz da çaktırmıyoruz. Metanol denitratorunden çıkan bol bakteri li suyu herseyi durdurup üzerlerine boşaltıyorum. Karbon kaynağı değil bakterinin direkt kendisini veriyorum.
     
    Düzenleme: 28 Ekim 2015
    Montimahir bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş