1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

imparator Angel

Başlığı 'Angel Melek Balıkları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 13 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İmparator angel bakımı, fiyatları ve beslenmesi konularına değinmeden önce ülkemizdeki imparator angelfish geçmişine kısa bir göz atalım. Deniz akvaryumları yaygınlaşmaya başlayıp yavaş yavaş değişik türler gelmeye başlayınca elimizdeki akvaryumun ekipman yetersizliğini düşünmeksizin o heyecanla farklı türleri akvaryumlara ekledik. Bu türler genellikle tang türleri olmuştu. Artık esnafta farklı türler görmeye başlayınca ve bunlardan biri de İmparator Angel olunca işte benim balığım bu dedim.



    Akvaryumlarda esareti en zor kabul eden balık diyebilirim. Özellikle aynı familya içerisindeki balıklarla birlikte olmaktan hiç hoşlanmıyor. İlk günlerden biraz çekimser davransa da ilerleyen günlerde tam tersi tavırlar sergilemeye başlıyorlar. Büyük satın alınan türler adaptasyon sürecinde yem sorunu çıkarsa da, bu sorun çeşitli yem seçenekleri ile rahatlıkla aşılabilir. Hint Okyanusu ile Kızıldeniz'de bulunan imparator Angel türleri Süveyş Kanalı açıldıktan sonra Akdeniz'e geçme ihtimalleri de vardır. Kızıldeniz türlerinin renkleri turuncuya yakın ve sırt yüzgeçleri daha uzundur. Kızıldeniz imparator angel piyasada daha yüksek rakamlara satılmaktadır ve ülkemize çok sık gelmiyor.

    imparator Angel Bölgesel Farklar

    imparator angel.jpg


    İmparator yavruları uzun yıllar ayrı bir tür olarak bilinmiş. Bunun sebebi yavruların erişkin bireylerden çok farklı renk ve desene sahip olmasıydı. Aslında doğaları gereği ve yavru imparator angel bireylerinin erişkinler arasında agresif tavırlara uğramaması ve bölgede rahatça gezebilmesi adına renkleri farklıdır. Genel bilgileri linkten edinebilirsiniz.

    http://www.akvaryumportali.com/threads/imparator-angel-pomacanthus.4619/

    yavru imparator angel.jpg

    Yazının başında belirtiğim gibi, işte benim balığım dediğimde akvaryumumun bu balığa yeterli olmadığını öğrenmem uzun sürmedi. Bunun üzerine akvaryumumdaki tüm balıkları çıkardım, sump sistemine geçtim ve akvaryumun tüm ekipman sistemini değişmek zorunda kaldım. Tabi tüm bunlar akvaryuma eklendiğinde sorun çıkarmayacağı anlamına gelmiyordu. Bu gün halen esnafta her gördüğümde ilgi ile izler, özellikle sağlık durumlarına bakarım. İtiraf etmek gerekir ki, malesef genelde sağlıklı olmuyorlar. Bunun sebebi geldikleri günleri takiben bağışıklılık sisteminin artık dayanamadığı an yüzgeçlerde beyaz oluşumlar ve biraz daha ileri safhası ise, vücutta yaralar ve gözlerde puslanma denilen sorundur.

    İşte bu nokta aslında yaşaması ile kaybedilmesi arasındaki süreçtir. Bu durumun açıklaması ise bellidir. İmparator Angel su değerlerini beğenmemiştir ve akvaryuma müdahale gerekmektedir. Bu zaman diliminde ilgisizlik genelde esnaf arkadaşlarımızda vardır. Bu yüzden ilk ithal günlerinde satılması taraftarıdırlar ve fiyatları yeni geldiğinde daha uygundur. Bu boğuşulması gerekecek istemeyen sorunlara sebeb, alışkın olmadığı akvaryum ortamına girmenin stresi, ph değerinin ve su değerlerinin sabit ve sağlıklı olmayışı baş nedenler olarak gösterilebilir. Özellikle yüzgeçlerde oluşan kalın beyaz lekeler ph değerleri yüzündendir. Akvaryuma eklenmeden 2-3 gün önce ph değerini sabitlemek yerinde olur. Bunu reef buffer kullanarak yapabilir, yine destek olmak amacıyla kule içerisine bir miktar mercan kırığı ekleyebilirsiniz.

    Tüm bu müdahalelerin sonucunda olumsuzluklar elbette her zaman çok kolay yok olmuyor. Bazen müdahale etmekte geç kalınabiliyor. Gözlerin tamamen pus ile kaplanma aşaması geldiğinde ise, tatlı su banyosu yaptırmak faydalı oluyor. Banyo yaptırılacağı suyun ph değerini yine bir çay kaşığı reef buffer kullanarak yükseltmek gerekir. Banyo yaptırılacak kova derin olmalıdır. Banyo süresi yaklaşık olarak 6 dakika kadardır ve banyo yaptırırken elimizle mukozasını ve gözlerinin üzerini çok hafifçe sıvazlayarak temizlemek gerekir. Yine her zaman söylediğimiz gibi, eğer akvaryumun su değerleri düzeltilmemiş ise, tüm bunların hiç bir anlamı yoktur. İleri derece kötü su koşullarında akvaryum suyu tamamen değiştirilebilir. İmparator Angel gibi aslında tüm angel akvaryumlarında temizlikçi karides bulundurmak gerekir.

    Bu adaptasyon döneminde İmparatora çok faydalı olacaklardır. Yine balık ağırlıklı akvaryum ortamında uv filtresi faydalıdır. İmparator angel akvaryum içerisindeki agresifliğinin çoğunu kendi rengine yakın balıklara gösterir. Akvaryuma ekleme sırası olarak ele alındığında en son eklenmeli. İmparator angel diğer bazı angel türlerinde olduğu gibi gırtlak sesi çıkarma özelliği var. Bu ses son derece caydırıcı bir sesdir. Doğada bölgesini korumada da kullanır. Bu özellik onu diğer akvaryum balıklarından fazlasıyla kollayacaktır. Benim önemli bir şikayetim ise, bir çok türde olduğu gibi angel türlerinin avlanmasında, yakalanmasında siyanür kullanılmasıdır. Yerel halkın geçim kaynaklarından biri de bu balıkların yakalanması ve toptancılar aracılığı ile ithal edilmesidir. Siyanürü atarak su yüzeyinden zahmetsizce balıkları toplamak ucuz ve kolay gelmektedir. Siyanürle yakalanmasının yanı sıra balıklara bir darbe de kalitesiz ithalat vurmaktadır. Kilosu hafif çekmesi ve uçak masraflarının düşmesi adına su miktarları azaltılmaktadır. Dünyanın parasına satılan bu canlılara akvarist, siyanürlü olup olmadığını bilmeden anlamadan sahip olmaktadır. Siyanürün belirtisi kendisini 20 ile 30 gün arasında sırtından, yanaklarından zayıflama ile belli etmektedir. Öyle ki bu süre zarfında iştahla yem bile alabilirler. Ancak yinede zayıflamalarına engel olamazsınız.

    Siyanür balıkların iç organlarına büyük zarar veriyor. Siyanürle yakalanmasına ramen bunu atlatan balıklar olabilir, fakat bu her zaman karşılaşılacak bir şans değildir. Balıkların bayıltılması sonrasında toplanan balıklar, bu süreç sonrasında bir çok olumsuzlukla boğuşmaktadır. Yetersiz ve kötü şartlarda bulundurulması, aç bırakılması, uzun seyahatler sonrası esnaf akvaryumları ve belkide çok kısa bir süre sonra kendisine bile gelmeden bizlerin akvaryumları. Angel türlerinde süyanürlü balığı anlamak çok zor. Kesin olmamakla birlikte benim gözlemim, balığın gövdesinin iki yanında, karın kısmında bariz şişlik oluyor.

    İmparator Angel Fiyatları

    Eski sayılabilecek dönemde imparator angel fiyatları 400 ile 600 dolar arasında fiyata sahipti. Yavrular bazen 150 veya 200 dolar civarına satılırdı. Günümüzde artık 100 TL fiyata imparator angel bulmak mümkün. Pahalı rakamlara satılsın veya uygun bulunsun imparator angel balıklarını uzun bir gözlemden sonra satın almak gerekir.

    Deniz Akvaryumu Portalı
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015
    Pennywise ve ybarbaros bunu beğendi.
  2. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Benimde aquavisionda en çok takip ettiğim, en hayran olduğum balık imparator angel balığı. Kendisi gerek renk dağılımı, görselliği, hareketleri cezbeder izleyene ayrı bir keyif verir ve bu paylaşım için tekrar teşekkür ederim size.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Haziran 2015
  3. gbgonenc

    gbgonenc

    Mesajlar:
    79
    Yer:
    İstanbul Kadıköy
    İsim:
    H.Gökberk Gönenç
    İmparator Angel çok güzel ama en çok müziğe bayıldım.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Haziran 2015
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    O video bu makalenin yazıldığı döneme ait yani eski biraz. Akvaryumu büyültüp değiştirmiştim daha yeni o sıralar. Çok değişti artık canlı yükü çok arttı. Aşağıdaki linkten tüm eski ve yeni videoları izleyebilirsiniz.

    Ben size akvaryumun son zamanlarından ama bir olaya odaklanmış bir videomu izletmek isterim. Bir eşini daha hiçbir yabancı platform dahil bulamazsınız. Mütavazi olamadım kusura bakmayın. canım.gif

    İzlesene.com : Video - son dans
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015
  5. gbgonenc

    gbgonenc

    Mesajlar:
    79
    Yer:
    İstanbul Kadıköy
    İsim:
    H.Gökberk Gönenç
    Bu videoda gerçekten çok güzel cichlid lerin karşılıklı kur yapmalarına benziyor.

    Tebrikler.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Haziran 2015
  6. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Sağlıklı ve güzel balıklar.Tebrikler

    Yanlız Temel video da iş yok, cimrilik etme de HD video kamera al bir iki tane balık parası nasıl olsa, mütevazileri ben 350 liraya almıltım sanırım Toshiba Camilia markayı.

    Alda şöyle net ve tam ekran izleyelim.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Haziran 2015
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ufuk abi inan bir dijital fotoğraf makinası ve bir adet sony dvd kamera var. Bir kamera daha almaya kalkarsam fazla gelir sanırım. Ancak ilerleyen süreçte elbette almak isterim.

    Yorumuna teşekkür ederim.
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015
  8. görkemtemel

    görkemtemel

    Mesajlar:
    400
    Temel abi maşallahı var balıklarının. imparator angel balığı da süpermiş.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 19 Haziran 2015
  9. ersan kpt

    ersan kpt

    Mesajlar:
    157
    İsim:
    ersan devrim
    Benim emperor angel in renkleri biraz anormal gibi geldi. Juvenile den adult a gecerken bu kadar beyazlaşması normalmi?
    14496081881951559267786.jpg
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 22 Aralık 2015
  10. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Balığın sağlık durumu iyi değil. Dr karides var mı tankta
     
    corax bunu beğendi.
  11. corax

    corax

    Mesajlar:
    1.472
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    Özkan Taşkıran
    Benim imparatorda ara sıra bu beyazlıklar oluyor ancak en büyük boyu 1 TL boyundadır..Genel sağlığı iyiyse sabaha geçer genelde..

    Levent yaklaşabilen Dr karides var mı diye sormak lazım..:oops:;)
     
  12. ersan kpt

    ersan kpt

    Mesajlar:
    157
    İsim:
    ersan devrim
    Henuz yok ama yarin hemen bi tane almayi dusunuyorum...
     
  13. ersan kpt

    ersan kpt

    Mesajlar:
    157
    İsim:
    ersan devrim
    Şimdi ben de tereddüte düstum dr karides fuzuli masraf mi olur? Balik ilk geldiginde sadece ust yuzgecinin hizasinda bastan kuyruga kadar yaklasik 1 cm genisligindeydi beyazlik.. Ama cok aktifti,son bikac gunde tankta bazı kayiplarim olunca (muhtemelen ufak boydaki undulate trigger im yuzunden) baliklar strese girdi diye dusunuyorum...
     
  14. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    İmparator Dr karidese birşey yapmıyor diye biliyorum.
     
  15. corax

    corax

    Mesajlar:
    1.472
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    Özkan Taşkıran
    Bir şey yapıyor demedim ama yanınada yaklaştırmıyor bendeki;)

    Hiç uzun süre byazlık olmadı..Bendeki durum ph kaynaklı büyük ihtimal.
     
  16. ersan kpt

    ersan kpt

    Mesajlar:
    157
    İsim:
    ersan devrim
    Cleaner wrasse emperor angel icin daha iyi bir tercih olur mu?
     
    corax bunu beğendi.
  17. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Özkan 10 gün besledim ben de direkt karidesin yanına yatmıştı. Artık dr karidesler saklanmaya başlamışlardı o da ateş karidesin yanına gidiyordu. Birgün ölüsünü bile bulamadım bu beyazlık gitmedi diye.


    Tabi tankta trigger varsa karidese yazık olabilir
     
    corax bunu beğendi.
  18. corax

    corax

    Mesajlar:
    1.472
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    Özkan Taşkıran
    @YMR_AY Üstada sormak lazım.

    3 karidesten yanına yaklaşabileni görmedim..Karakter farkı demekki..
    Benim bahsettiğim kuru havada derimizin kavlaması gibi.. 3 aydır falan sık sık oluyor..Bende ilk başta renk değişimi yüzünden sandım ama alakası yok bence..[​IMG]
     
    Pennywise ve YMR_AY bunu beğendi.
  19. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Estağfirullah sadece sevdiğim türler :)
    Ersan bey sizin balığınızın durumu iyi değil gibi.Diğer balıklarınızdada varmı butür bir durum? Dr karideş alın tankta bulunmasında fayda var.

    Özkan bey sizinki maşallah renk değişimi başlamış.Süperrr :nazar::nazar:
     
    corax bunu beğendi.
  20. corax

    corax

    Mesajlar:
    1.472
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    Özkan Taşkıran
    Ayrılık vakti yaklaşıyor.temo26
     

Sayfayı Paylaş