1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Canlı Kumlar Gerçekten Canlı mı?

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde AnakinSkywalker tarafından 18 Mart 2016 başlatılmıştır.

  1. AnakinSkywalker

    AnakinSkywalker

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Deniz
    Arkadaşlar Bir süredir yerli ve yabancı kaynaklardan canlı kumları araştırıyorum. Genelde naylon poşetler halinde hava alacak şekilde paketlenen bu ürünlerde bakterilerin hayatta kalamıyacakları veya yararsız düzeyde populasyona sahip olacakları konusunda çok yorum var. Zaten kurulum sırasında bakteri kültürleri kullanılabildiği için , canli barındırdıgı idda edilen bu kumların pozitif bir faydası olduğunu düşünüyormusunuz ?
    Not: Bir iki güne kadar piyasadaki canlı kumlardan alacam , eğer vaktim olursa bir labratuarda test ettirmeyi düşünüyorum. Astarı yüzünden pahallıya gelecek ama en azindan benden sonra alacaklara faydam olur.
     
    Düzenleme: 18 Mart 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Canlı kumlar tartışmalı bir konu ama torba içerisinde bulunan ölmüş veya kist oluşturmuş bakteri topakları her koşulda yeni kurulumdaki bir tankta hayat başlatır. Paket içinde ölümler sonrası amonyak vb olsa dahi bu biyoloji aşamasında bakterilerce kullanılır. Şahsi fikrim kumun canlı kum ibaresi olup olmamasının hiçbir önemi yok.

    Diatom çabuk başlar veya biter gibi bazı faydalardan söz edilir, bu konuda yorum zor ancak bu çabukluğun kime ne faydası vardır bilemem.
     
    ka2n, YMR_AY, ozgun_cyprus ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Şimdi olayı sadece canlı kum gibi düşünürseniz haklı olabilirsiniz. Ama aslında olay biraz daha farklı. Şöyle ki,

    Adam Almanya'nın X şehrinde yaşıyor ve internette dolaşırken deniz akvaryumlarını görüp beğeniyor. Neden bende de bir tane olmasın diyor. Akvaryumcuya gidiyor, akvaryumu ekipmanları ve gerekli diğer şeyleri alıp eve geliyor.
    Akvaryumu ve ekipmanları kurduktan sonra zemine canlı kumunu seriyor, canlı fiji kayaları ile dekorunu yaptıktan sonra satın almış olduğu kızıldeniz hazır tuzlu su ile akvaryumunu dolduruyor. Bu noktada akvaryumu tam anlamı ile doğal ekosistemin bir kesiti oluyor. Dolayısı ile mercan ve balıklarını da hemen ekliyor ve ekipmanlarında bir sıkıntı yoksa problemsiz bir şekilde akvaryum devam ediyor.
    Yani işin özeti diatom olurmuydu, podlar büyürmüydü, bakteriler çoğalırmıydı derdi yok. Çünkü sistem zaten suyu kumu kayası ile hazır geliyor.
    Bence tek başına kum ve/veya hazır su ve/veya canlı kaya sadece ekosistemin oturmasını tetikleyen/hızlandıran bir katalizördür. Ama olmazsa olmaz değildir. 1 yaşını doldurmuş bir akvaryumdan alınacak bir şişe su da ayni görevi görür, tek fark ekosistemin oturma süresi uzar.
    Şahsi fikrim alabiliyorsanız kum-su-kaya hepsini hazır alın. Maddi gücünüz sınırlı ise bunlara vereceğiniz parayı iyi bir PS ve armatüre harcayın, balık ve mercan ekleme işini 3 ay sonraya erteleyin yeter.
     
    mekatronik, ka2n, Courageous ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  4. AnakinSkywalker

    AnakinSkywalker

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Deniz
    Teşekkürler zaten canlı kum alacam 50 litre nano tankta her mazemeyi piasadaki en kaliteli olanlar arasindan seçmek lazim . Sonuçta hacim küçuk . Natures Ocean - Bio Activ veya CaribSea aralarında cok fark yok fiyatlarida aynı. Ama bana canlı kum biraz abartılmış bir ürün gibi geldi sizinde düşüncelerinizi duymak istedim.
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  5. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Reefkeeping magazine de bi makalede der ki: cansız kumda da nitrifikasyon bakterileri mevcuttur, tıpkı çevremizde ve toprakta bulunan bacillus bakterileri gibi. Canlı kum süreci hızlandırır. Canlı kumda cansız kuma göre daha fazla bakteri mevcuttur yani...
     
    ka2n, AnakinSkywalker ve ozgun_cyprus bunu beğendi.
  6. AnakinSkywalker

    AnakinSkywalker

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Deniz
    Evet aslında bakteriler heryerde her yüzeyde havada suda . Aslına bakarsanız bakteriler olmasa hayatda olmazdı.
     
  7. Collector

    Collector

    Mesajlar:
    224
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Yağız
    Bence canlı kum tamamen anlamsız bi para tuzagı.peki neden ? birçok akvaryum kurdum yada kurulumuna şahit oldum kiminde canlı kum kullanıldı kiminde kullanılmadı aralarında bi fark oldumu peki ? hayır.peki neden hayır ? bizim isimize yarayan nitratı azota ceviren bakteriler zaten oksijensiz solunum yapan bakteriler bunlarda oksijenle teması halinde ölürler yani içinde gerçekten varsa bile akvaryuma koyarken hepsi olucek he eger dersenizki ya biz onumu soyluyoruz bakteriyi baslatmak amac derdimiz o degil dersenizde bende derimki kumdaki 2 tane bakteriyemi kaldınız bi tup bakteri starter kırın daha fazla bakteriyi tanka sokmus olursunuz zaten(bu yonteminde nitrifikasyon bakterilerine hicbir fayası olmaz zaten mantıken oksijensiz ortamda yasıyan bi canlının tuple kırılarak suya karıstırlması beklenemez onun icn naparsanız yapın 3-4 a kadar beklemek gerekli).Ayırca sabırlı birisiyseniz bakteri startera bile gerek yok ps havadan verir gerekli bakteriyi tanka.Diatom olayıda kumla belki 1 gun ya farkedio ya etmio ona gelene kadar aydınlatmayı saglam yakıp led yerine t5 kullanıp duzenli olarak sanki tank doluymus gibi yakmak cok daha hızlandırır veya bunun gbi bircok etken var yani devenin kulagı bu kum olayı bence :)
     
    Düzenleme: 19 Mart 2016
    AnakinSkywalker bunu beğendi.
  8. HAKAN ÖZÇELİK

    HAKAN ÖZÇELİK

    Mesajlar:
    168
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    hakan
    Selamlar,
    anlatacaklarım direk deneyimlerim le doğru orantılıdır!
    Canlı kum nakliyesi doğru yapılmış (torbanın zarar görmediği) doğru marka seçimi ve doğru kullanımı ile işi hızlandıran ve kesinlikle azot döngüsünün ilk 2 basamağını direk geçilebileceği bir kumdur.
    Birde hazır deniz suyu ve gerçek canlı kaya veya sıfır kaya ile kurulumunda hiç bir problem yaşamadığım bir kumdur.
    Deneyimlerim;;
    *Nano akvaryumlarda kullanımı uygundur.(maddi manevi)
    *Tank değişimi cam çatlaması vs gibi acil durumlarda %100 işe yaramaktadır(6 saat içinde bizzat değişimi kendim yaptım)
    *Kullanımında illa ki dikkat edilecek konu önceden hazırlanmış (24 saat ve daha öncesi)su veya tank değişimlerinde eski suyunuz 4/1 oranında tanka ekleyip kum torbasını suyun içinde açmak.

    Aslında klasik olarak kurulum taraftarıyım ve bu gibi ürünleri gereksiz bulurum.Yukarıda bahsettiğim durumlar dışında güzel bir deniz akvaryumu kurulumunun klasik yöntemler seçilmesi hem deneyim hemde hobi adına daha yararlı olacağına inanıyorum
    saygılarımla
     
    AnakinSkywalker bunu beğendi.
  9. gogol

    gogol

    Mesajlar:
    438
    Yer:
    Kartal-İSTANBUL
    İsim:
    gökhan göl
    Acelem var: canlı kum, acelem yok : kuru kum (bu arada acelesi olmayan insan da nadirdir)
     
    ertnylmz, AnakinSkywalker ve Alparslan bunu beğendi.
  10. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Bütün tanklarini canlı kum ile kurdum ve ennfazla 1 haftada balıkları ekledim
    Hatta 99 senesinde yanlış hatırlamıyorsam ilk tankimi kurarken herşeyi alıp tankı kurup balıklarda aynı gün eklemiştim.
    Bugüne kadar hiç sorun yaşamadım tek sorun istediğim kalınlıkta canlı kum bulamıyor olmam
    İçerisinde canlı yengeç ve plankton yok sadece bakteri sporları var
    Zaten bu konu çok tartışmaya açık bence aldığınız kayalar bile ne kadar canlı acaba ?
    Kaç kişinin dükkanlarda aldığı canlı kayaların üzerinde sünger var ?
     
    AnakinSkywalker bunu beğendi.
  11. AnakinSkywalker

    AnakinSkywalker

    Mesajlar:
    52
    İsim:
    Deniz
    Herkes mükemmel açıklamış , ben bir paket 9.07 kilo aldım Nano tank için yetiyor. Fakat büyük hacimler için masraflı olacağı kesin . Canlı kaya kullanmak istemiyorum. Tanka koyacağım Kayaların üzerinde ki mikro yaşamın oluşmasını izlemek ayrı bir zevk . O yüzden canlı kum ve bakteri kültürü ile herşeyin sıfırdan başlamasını istiyorum .
     

Sayfayı Paylaş