1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Çay kullanımı ...

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde aqua_boy tarafından 16 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Merhabalar ;

    Rainbow konumda çaydan bahsetmiştim . Çay kullanımını bana öğreten Onur Abimden aldığım onun yazdığı gözlemleri aşağıya koyuyorum ;

    ***********************************************************************************************************


    Asidik su balıklarının genelde sularının sarı ve siyah tonlarda olduğunu hemen herkes bilir.Bunu sağlayan bileşikler büyük oranlarda çeşitli tanenler.Tanenler geniş etkiye sahip bileşikler.Bunun yanında bir sürü bileşikler var çayın içinde.Hepsinin de çeşitli etkileri mevcut.İşte bunlardan birkaçını bilerek cesaretimi toplayarak yapmış olduğum bir deney sonucu akvaryumda çay kullanımını açıklığa kavuşturmuş olduk.

    Çayın içeriği

    Polifenoller,kateşinler,flavonoller,flavonlar,fenolik asitler,theaflavinler ve thearubiginler,tanen ve gallik asit türevleri.

    Özellikle polifenoller stres unsurlarını ve stres sonucu oluşan negatif etkiyi ortadan kaldırmakta birebirdir.

    Kateşinlerin en büyük özelliklerinden biri güçlü derecede antiviral ve antibakteriyel olmasıdır.

    Diğer gruplar da çok etken olmasına rağmen çoğunu buraya yazmayacağım.Genel olarak içinde bulunan kimyasalların topluca özelliklerinden biraz bahsetmek istiyorum.

    Antioksidatif(strese karşı),antimutajenik(mutasyonu önleyici),antikarsinojenik(kansere karşı),antibakteriyel,antiviral,antifungal(mantar önleyici).Bunların yanında zamansız hücre ölümlerini önler ve yaşlanmayı da geciktirir.

    Bunun yanında çok çeşitli vitaminler ve eser mineraller içerir.

    İçeriğine bakıldığında aslında az çok akvaryumda nerelerde kullanılması gerektiğini anlayabiliyoruz.

    Çayın pHı 5 dolaylarında.Çayın türüne göre bu değişkenlik gösterebilirken genel olarak 4.7-5.3 arasında değişkenlik gösteriyor.

    Çayın balıklarda kullanımı

    Aslında çayı kullanma maceram yaklaşık olarak 2 hafta önce limon tetralarda başlamıştı.İçeriğindeki temel etken maddeleri bilmeme rağmen diğer maddelerin etkilerinden emin değildim.Bir şey bulabilmenin verdiği cesaretle çayı belirli oranlarda akvaryuma ekledim.Önce 10 ltye bir yemek kaşığı çay denk gelecek şekilde akvaryuma ekledim.Bu eklemeyi oldukça yavaş yapmakta fayda var.Çünkü çayın pHına 5 demiştik hatırlarsanız.Bu akvaryumda ciddi bir pH düşmesi yapacaktır.

    Bu eklemeyi yapmamın ardından 15 dakka kadar sonra limon tetralar ilk defa ürediler.Yine hatırlayacağınız gibi antifungal özelliği var demiştik.6 saat içinde yumurtaların bir kısmı mantarlaşmaya başladı.Çayın dozunu artırma kararı aldım ve ikiye katladım.Böylece mantar hücrelerinin faaliyeti tamamen durdu.Öyle ki,yarısı mantarlaşmış yumurtalar bile günlerce öyle kaldı.Normalde o yumurtanın tamamının bembeyaz olması lazımdı.

    Her balığın kendine has asitliğe ve bu bileşiklere dayanma limitleri vardır.Bu genelde balığın yaşadığı suyun asitliği ile doğru orantılıdır.Bunu baz alarak suyu çok çok açık sarıdan koyuya yakın sarıya varana kadar çayla boyayabilirsiniz.

    Çayın su değelerine etkisi

    Çay pH ve sertliği düşürdüğü için özellikle sert su seven balıklarda ve karides gibi omurgasızlarda kullanılmamalıdır.

    pH ve sertlik deneyini Serdar AŞÇI yapmıştır.Yine konudan inceleyebilirsiniz.

    Gölden topladığım gammaruslarda çay uygulamam sonrasında büyük oranda rahatsız olduklarını gördüm.Bu da bize omurgasızların bu işten oldukça rahatsız olduklarını gösteriyor.
    Tabi aynı zamanda afrika cichlidleri gibi balıklarda da uygulanmamalıdır.

    Çay pHı düşürdüğü için amonyak/amonyum dengesi amonyuma kayacak ve balıklar için daha iyi bir ortam sağlanmış olacaktır.Aynı zamanda iletkenliği de bir miktar düşürdüğünü düşünüyorum ama henüz deneyini gerçekleştirmedim.

    Çayın bitkilere etkisi

    Çayda bulunan birçok element ve karbon grupları sayesinde bitkilerin gelişimini hızlandırabileceğini düşünmüştüm ki düşündüğüm gibi de oldu.Çay eklediğimde bitkilerin fotosentez hızlarında artış oluyor.

    Aynı zamanda pH düşürdüğü için birçok bazik su seven yosunun da gelişimini bir nebze engellemiş oluyor.

    Not:Çayı demlediğimizde posasını değil sadece dem kısmının suyunu ekliyoruz.Çayı birden değil kademeli olarak eklemeye çok özen gösterin.Ayrıca burdan yola çıkarak yapacağınız uygulamalardan hiçbir şekilde sorumlu değilim,sadece bilgi verme amaçlıdır.Verdiğim oranlar sadece kendimin limon tetralarda uygulamış olduğu oranlardır.Farklı balıkların dayanma limitleri ayrı olacağından oranlar az da olsa değişebilir.

    Yazan:Onur ŞAHİN


    *********************************************************************************************************************************


    Kendi gözlemlerim ise oldukça olumlu yönde . Gerçekten çayı koyduğum andan itibaren balıklardaki değişmeyi gördüm , renkler canlanıyor , kurlaşmalar başlıyor vs ... Ayrıca yazıda da yazdığı gibi her balığın çaya dayanma limiti değişiklik gösterebilir . Mesela tetralarda yukarıdaki oranlar uygulanırken ben kendi rainbowlarımda çok daha az miktarda kullandım . O yüzden deneye deneye doğru ölçüyü bulmanızı tavsiye ederim . Birde tanganyika , malawi gibi sert su balıklarında olumlu etki olacağını pek zannetmiyorum ...


    Yazı ve gözlemler tamamen Onur Şahin'e aittir ve kendisinden izin alarak koyuyorum ...
    Saygılar ..
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çay kullanımı ...

    Ellerine sağlık Cenk, değişik uygulamaları severim bilirsin. Hele faydası zaman içinde ortaya çıktığında çok mutlu olurum. Konuyu hobiye taşıyan arkadaşımızı da kutlarım ve paylaştığın için sada da çok teşekkür ederim. Çayın balık renginde rol oynayan maddelerden biri tannin maddesi sanırım. Bazı balık türleri bu maddeye özel duyuyor bildiğim kadarıyla.
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Çay kullanımı ...

    Cenk Rainbow konunda da yazmıştım yine yazıyorum. Çay uygulamasını emin ol hayatım boyunca ilk defa senden duyuyorum. Konuyu detaylarıyla anlatmışsın. Sormak istiyorum acaba canlıdoğuranlar için de uygulanabilir bir yöntem mi ?
     
  4. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Çay kullanımı ...

    İlk defa duydum,hiç kullanmadım,ihtiyaç duyacağımıda sanmıyorum.Başarılar...
     
  5. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Çay kullanımı ...

    Tabiki Hüseyin Abi . Canlıdoğuranlarda çay yöntemini kullanabilirsin ...
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çay kullanımı ...

    Tetra ve Discus'larda kullanılan bu yöntemin başarılı sonuçlarını okumuş ve görmüştüm.. Ben canlı doğuran tankımda bilinçsizce denemiştim ne bitkilerde nede balıklarda olumlu olumsuz bir etki görmedim.Ama tabii bide bu olayı kontrollü şekilde denemek lazım.Yani ihtiyaç duyanlar deneyebilir.
     
  7. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Bugun forumlarda dolaşırken akvaryumda çay konusu kafama takıldı.Burdada konu acılmış ama pek ilgi görmemiş.Bende tetra türleri ve lepistes besliyorum.Ve bu akşam akvaryuma ekleme yapmayı düşünüyorum.Ama bu foruma sormadan hiçbişey yapmadığım için konuyu bir horlatıyım dedim.Sizce 115 litre akvaryuma ne kadar lipton:crazy: ekliyim
     
  8. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Çay ekleme konusunda baya sessiz kaldık.Daha önce kullanna olmadımı Temel abi özellikle senden fikir ve düşüncelerini ayrıntılı olara kbekliyorum
     
  9. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    Kesinlikle lipton eklemeyin,marka karşıtlığından değil ama fermantasyon işlemi sırasında kimyasal katkı maddesi kullanılmamış doğal yollarla hazırlanmış çay tercih etmek gerekiyor.
    Dozaj kullanma amacına göre tercih edilmeli.Tamamı bir defa da değil de gözlemleyerek kademeli şekilde uygulanmalı.
    Cama cam tabir edilen tanklar uygun değil.
    Gübre kullanılan bitkili tanklarda yosunlanmaya sebep olabileceği göz ardı edilmemeli.
    Ağırlıklı olarak özellikleri:
    antibakteriyel,antfungalve antiviral.
     
  10. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Abi liptonu zaten makarasına söyledim.Birde kullanım amacına göre dozaj derken mesele bakteriel sorunlarda ne kadar.Üreme konularında ne kadar 100 litreye mesela.
     
  11. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    40 litreye 10 ml.gibi bir dozaj ortalama olarak kullanılan miktar.
    Üstte yazdığım gibi,ilk uygulamada azar azar kontrollü ilave etmekte yarar var.
     
    expe bunu beğendi.
  12. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Teşekkürler abi tetra türü ağırlıkta benim akvaryumda okuduklarımdan tetra türlerinde üreme konusunda cok faydalı diye okudum.Bir denemek istiyorum.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında düşüncem bu konuda gayet basit. Bünyesinde % 10 Tanen bulunan çayın kullanılma amacına bakmamız gerekir. Ne tür balık besliyoruz, doğadan gelen asidik su isteyen türleri mi barındırıyoruz, üreme döneminde olan Discus türünün yumurtalarını mantardan mı korumak isityoruz ?

    Tanen aslında doğada çürüyen yapraklar, ağaç kökleri vb ile suya karışır ve suyun asidik düşük ph değerinde olmasına etki eder. Discus balıklarında renklenmeyi teşfik edebilir ama bu suya etkisinden de kayanaklanabilir. Tanin balıklara zararlı bir madde değildir ama suya görünüm olarak kullanılan miktar doğrultusunda sarımtrak kahverengi renk verecektir. Aslında birçok hobici de bundan kurtulmaya çalışır. Neon, discus, melek türlerinin Tanen maddesine hayır diyeceğini düşünmüyorum ama kullanımı her akvaryuma göre değildir.

    Yeni bir akvaryum kurduğumuzu düşünelim, tanen girişi ile suyu eskitmek ve ph değerini düşürmek, suyun rengini ekleyeceğiniz bu suyu seven türlere göre hazırlamak mümkün. Mesela zor barındırılan Neon türlerinde çay ile tanen kullanımından sonra yaşam oranı yüzdesindeki farkı gözleleyebiliriz.

    Örnek olarak Tartışmaya açık olarak Discus, Neon akvaryumu kurulumunda suyu asidik yapacak ağaç kökü ve bazı yapraklar ve yine Ph düşürücü su düzenleyiciler yerine kullanılacak olan 4 damla çamaşır suyu aynı işi görebilir. Çünkü karbonat ve kalsiyumu çökerterek pH değerini düşürür ve su asidik hale daha çabuk gelir.

    Ortaya çıkan uygulamaların amaca hizmet ettiği nokta en doğru noktadır.
     
  14. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Abicim bişey sorucam sana ama kusura bakma.Sen ne işle uğraşıyorsun.:D
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Niye sordun ?:F
     
  16. expe

    expe

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    emre aydınlar
    Verdiğin cevaplarla kafayı yiğiyorumda onda.Kalkıp camaşır suyu kullan diyosun.Çamasırsuyu koyucam abi desem birazda viski ekle diyeceksin diye korkuyorum.:F
     
  17. ayberkbyberk

    ayberkbyberk

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    KIRKLARELİ
    İsim:
    ayberk
    Cevap: Çay kullanımı ...

    fikirleriniz süper once saçma şey duydum balık satıcılarından ve epey balık kaybettim ama en güzeli düzenli bakımları yapıp dengeli akvaryum yada cesaret edip yeni deneyimleri uygulamak ve bu sitedeki fikirler harika ve uygun olanları deneyeceğim... balık satıcıları ki omlar akvaryumcu değil satıcı fikirlerini kendilerine saklamaya devam etsin... artık sizleyim.. bu sitede emeği olaun herkese sonsuz teşekkurler
     
    cirol bunu beğendi.
  18. lordnelsono6

    lordnelsono6

    Mesajlar:
    247
    Yer:
    Avusturya-Klagenfurt(Orta Avrupa:))
    İsim:
    Yunus Emre Tiryaki
    Cevap: Çay kullanımı ...

    Sarı prenses akvaryumunda uygulanabilir mi bu yöntem?
     

Sayfayı Paylaş