1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Reef Odyssey - 60x60x40

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde Jeddite tarafından 27 Mayıs 2016 başlatılmıştır.

  1. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
    Merhaba Portal Ailesi,

    Yaklaşık 3-4 senedir tuzlu su hakkında makale, foto, video, malzeme, yerli/yabancı forumların altını üstüne getirdikden sonra başlangıç için yeterli teorik altyapının oluştuğuna kanaat getirerek yeni başlamış olduğum ve resif tankı olmasını umduğum tankımın kurulumunu sizlerle paylaşmak ve gelişmeleri buradan sizlere aktarmak istedim. Her ne kadar konu hakkında teorik anlamda bilgi sahibi olunsa da pratik anlamda uygulayarak tecrübe kazanırken yaşanılanların ileride hobiye başlayacak diğer arkadaşlarada bir nebze yardımcı olabileğini umuyorum.

    Başlamadan önce altını çizmek istediğim nokta; bu kadar uzun süre araştırma yapmış olmamın nedeni bu hobinin hem maddi hemde zaman anlamında kısıtlayıcı olabileceğinden öte kurulan ekosistemdeki canlıların çoğunun tanklarımızda üretilemiyor olmasından tutunda aslında olmamaları gereken bir yerde sadece sizin sunduğunuz imkan ve atmosferde yaşam mücadelesi içindeyken hobicinin üzerine büyük bir sorumluluk yüklüyor olması. Bu nadir ve güzel canlılar için "canımızın ne istediğinden" çok bilgi birikimiyle onlara doğru ortamı sunabilmek adına sabırla her aşamayı mantık çerçevesinde uygulayarak ve çok yönlü düşünerek ilerletmek lazım.

    Aşama aşama ve kronolojik sırayla başlamak gerekirse:

    15 Mart 2016:

    60x60x40 full ekstra clear 10mm cam ve altına 50x50x30h sump siparişi verildi. Arkadan taşırma kutulu çift iniş (32lik vanalı iniş + 32lik emniyet) ve T boruyla 2'ye ayrılmış 20lik çıkış. Çıkış konusunda akvaryumu yapan ustanın tavsiyesi ile amaçlanan durum, çıkış borusunun çapını düşük tutarak ekstra bir akıntı moturunun yerine güçlü bir kafa motoru ile ana tank içerisindeki sirkülasyona debiyi yükselterek yardımcı olmakdı.

    IMG_4360.JPG

    Tankın siparişi verildikden sonra ahşap atölyesi sahibi bir arkadaşımın desteğiyle masanın yapımına başladık. Kalın ahşap iskelet yapımı tamamlandıkdan sonra yat verniği ile 3 kat geçilip üzerini evde durması gereken yere uygun olması için beyaz lake plakalarla kapladık. Yapım aşamasından görüntüler şu şekilde:

    IMG_3645.JPG
    IMG_3646.JPG
    IMG_3648.JPG IMG_3649.JPG
    IMG_3652.JPG

    27 Nisan 2016:

    Uzunca bir ara bekledikden sonra tankın yapımı tamamlandı. Masa çok önceden bitmiş ve evdeki yerini almıştı. Evim terasda 4üncü katta ve asansörsüz oldugu icin masayı eve çıkartana kadar canımız çıkmıştı, keza akvaryumuda taşırken baya yorulduk ve akvaryumu eve taşıyarak yerine yerleştirdik.


    IMG_4374.JPG

    Ve borulama işlemine başladım:

    IMG_4768.JPG


    3 Mayıs 2016:

    Aydınlatma:
    Evin teras olması ve 4de3ünün cam olması dolayısıyla yaz aylarında artan sıcaklıkların üzerinden soğutucu veya fan ile üstesinden gelebileceğimi düşünürken beni en çok zorlayan başka bir konu aydınlatmanın ledmi t5mi olması gerektiğiydi. T5'in mercanlar üzerindeki doğru florasan kombolarıyla garanti büyüme sağlayabilmesine karşın hem suyu ısıtıcak olması hem buharlaşmadaki olası artış hemde 6x24 t5'in günde 10-12 saatten elektrik sarfiyatı+lamba değişim masrafları gözümü korkuttu.

    Başlangıç olarak soft, lps türleri denemek istiyor olduğum için kendini kanıtlamış bir led armatürle sistemi götürebileceğimi ve ileride sps türlerine geçiş olursa led'i T5 ile destekleyebileceğimi düşünerek sisteme Ecotech Radion XR15 pro ekledim.

    IMG_4574.JPG

    Sump dizaynı ve malzemeler:

    Sumpı olabildiğince minimal ve görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde olmasını istediğim için 2 bölmeli şekilde dizayn ederek ilk bölümde su yüksekliğini 24cm olacak şekilde ayarladım. Her ne kadar kullanıyor olduğum skimmerin (Reef Octopus 110sss) uygun çalışma yüksekliği 20cm olsada skimmer'ı yükselterek performans problemini çözüp ileride skimmer değişikliğine gidilecek olursa piyasadaki bir çok markanın 24cmde tam performans çalışabiliyor olduğunu göz önünde bulundurdum. Geri dönüş motoru ise newjet 3000'ü ikinci bölmeye ekleyerek silikon boru ve plastik kelepçe yardımıile taşırma kutusuna bağladım. Isıtıcı olarak sump'a eklenen fakat fotoda bulunmayan malzeme ise Aquarium Systems -Visiterm 200w.

    Su dolarken ortaya çıkan sump fotosu şu şekilde, su oranı tank tam su dolup fazla su aşağı inince düzeldi.

    IMG_4763.JPG

    10 Mayıs 2016:

    Kaya Dizaynı: Bir miktar kuru caribsea kaya ile akvaryumu eşit 6 parçaya altın oran presensibini kullanarak (yamuk yumuk) böldüm ve kaya dizaynına başladım. Kafamdaki plan akvaryum kare olduğu için kaya dizaynı yardımıyla bir nebze derinlik katmakdı. Bu nedenle büyük kayaları öne koyup arkaya doğru küçülterek elimden geldiğinde bir tasarım oluşturmaya çalıştım sonuçlar şu şekilde oldu:

    IMG_4730.JPG
    IMG_4733.JPG

    10 Mayıs 2016:

    Su dolumu:
    Portatif R0/DI cihazını tuvalete bağladım. Suyu 10-12LT boşa akıttıkdan sonra bir çay bardağına doldurarak TDS metre ile iletkenliğini ölçüm. 000pm çıkış alabildiğimi gördükden sonra 20metre hortum kullanarak doluma başladım. Ana tank + sump'ı doldurmak 2 gün sürdü, ara ara dolumu yarıda keserek tekrar TDS ölçümü yaptım ve sıfır TDS ile dolumu tamamladım.


    IMG_4750.JPG
    12 Mayıs 2016:

    Tuzlama:
    Su doldukdan sonra ısıtıcıyı devreye alıp sıcaklığın 25C olması için bir müddet bekletikden sonra Red Sea marka tuzu litre/tuzluluk hesabına göre hassas tartıyla hesaplayarak tuzun üzerinde yazan orana göre 2kglık kilitli mutfak poşetlerine böldüm ve sumpa bırakıp üzerine birkaç delik açtım. Yaklaşık 2-3 saat içerisinde tüm tuz erimişti. Ertesi gün refraktometre ile yaptığım ölçümde 1.026 tuzluluk oranını yakaladım.

    13 Mayıs 2016:

    Tuzluluk ve sıcaklık konusunda uygun koşullar sağlandığını düşünerek bir paket caribsea arag live canlı kumu tankın içerisinde keserek açıp tanka yaydım ve ortalık toz duman oldu:

    IMG_4790.JPG

    15 Mayıs 2016:

    Skimmer, dalga motorları aktif, ışıklar günde 2-3 saat çalışacak şekilde sistemi döndürmeye başladım. Dalga motoru olarak 1x vortech mp10 bir adette Jebao rw-4 tankın arka tarafında çalışıyor. Geri dönüş 2ye ayrıldığı için dalga motorlarını kenarlara, çıkış borularını ise ortaya bakacak şekilde ayarladım(fotoda çıkış borularada kenara dönük şekilde daha sonra değiştirildi). Toz-duman dindikden sonraki görüntü şu şekilde oldu:
     

    Ekli Dosyalar:

    Düzenleme: 27 Mayıs 2016
    Moliro, Eren İkiok, burak ozu ve diğer 9 kişi bunu beğendi.
  2. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
  3. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
    18 Mayıs 2016:

    Sistem kendi kendine dönerken sisteme yaklaşık 6 senedir faal olan başka bir hobici abimin akvaryumundan bir parça canlı kaya ve bir miktar ölü karides eklendi ve el ayak çekilerek döngünün başlaması ve amonyak, nitrit değerlerinin sıfırlanması için beklemeye geçildi. Eklenen canlı kayada zararlı canlı bulunmamakla beraber görüntüsü şu şekildeydi:


    [​IMG]

    26-27 Mayıs 2016:

    Dün ve bugün itibariyle tankda diatom oluşumu gözlemlemeye başladım. Döngünün bu kadar hızlı olamayacağına inandığım için bunun nedeninin kullanılan canlı kum ve kuru kayalardaki silikat salınımından olduğunu düşünüyorum artık test kiti edinmenin zamanı geldi. Döngünün oturup oturmadığını anlamak adına testsiz canlı girişinde bulunmamaya karar verdim, hızlı yayılan diatomdan cüretkar pozlar:

    [​IMG]

    Gün itibariyle test kiti edinmek için ay başını bekliyorum, yorumlarınız ve düşünceleriniz benim için önemli tankın gelişimi her türlü görüşe açık olmakla beraber, bir sonraki paylaşıma kadar herkese iyi forumlar diliyorum.
     
    Moliro, 4runner, Karakus ve diğer 9 kişi bunu beğendi.
  4. SEFERR

    SEFERR

    Mesajlar:
    157
    İsim:
    Sefer benli
    Masallah super olmuş
     
    Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  5. Hoşgeldiniz, pek görülmeyen ;) bilinçli bir kurulum olmuş, hayırlı olsun :nazar:
     
    seaman038, Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  6. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    sabır diye buna denir sanırım. 3 4 sene araştırma biraz fazla olsa da bilinçli bir kurulum. hayırlı olsun.

    SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    seaman038 ve Jeddite bunu beğendi.
  7. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
    Saolun Gokhan Bey,

    Malzeme toplarken armatur konusunda sizinde basinizi agrittim : ) kusura bakmayin. Bu zaman zarfi bi yandan okurken bi yandan bitkili tank kurup bozarak gecti japon turist modunda bir kac kare yine : )

    30x30x30

    [​IMG]

    Sonrasinda:

    50x25x30

    [​IMG]

    Ve bonus olarak tanki kurmadan once yakin bir arkadasima kurmakda oldugumuz ada 60-f cakmasi 60x30x18

    [​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Moliro, burak ozu, Pennywise ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  8. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    ne demek her zaman :) armatürünüz güzel.

    60 30 18 e bayıldım bu arada. bende de 70 45 25 beklemekte. planlar kafamda oluştuktan sonra kurulumu yapacağım.

    biyerlerden bi şekilde gönderildi.
     
    Jeddite bunu beğendi.
  9. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Portala hoş geldiniz, keyifli ve düzenli bir kurulum olmuş. Uzun soluklu bir tank olmasın dilerim, emeginize sağlık.
     
    Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  10. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
    Lokasyon Ankara oldugu icin bende endiselenerek uzun soluklu olmasini diliyorum Veysel Bey : )


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Pennywise, MilesDavis, YMR_AY ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  11. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97

    Kurulumunuz simdiden hayirli olsun, eskiye nazaran bitkili kurulum yapmak icin cok guzel gelismeler var, ada substratlardan tutun tropica bitkilere ordan dragon stonelara kadar cok steril kurulum yapilabilir hale gelmis hobi. Herhalde zaman icerisinde ilgi artiyor.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    veysel bunu beğendi.
  12. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    :D Siz bana bakmayın.
     
    Pennywise, gokhantiknaz ve Jeddite bunu beğendi.
  13. Sanguis

    Sanguis

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Cuneyt akyurt
    Kitap gibi olmus tebrik ederim.yeni baslayip en basit seyler(ornek akvaryumum kahverengi yosun kaplandi ne yapmaliyim) icin bile hic arastirmadan konu acip soru soranlara ornek gosterilmeli. Keske tum kurulumlar deneye deneye degilde once okuya okuya ogrenilse.(bence portal okumak arastirmak isteyen icin buyuk bir nimet) Tecrube kazanilana kadar kaybedilen canlilara uzuluyorum gercekten.

    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
     
    Beril olcay, MilesDavis, YMR_AY ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  14. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Aramıza hoş geldiniz:) Büyük bir titizlikle tıkır tıkır yürüyen bir kurulumunuz olmuş.Yeni kurulum yapan tüm arkadaşlarıma seve seve yardımcı olmaya çalışıyorum.Ama size kendi adıma; araştırarak kurulum yapıp bu aşamaya gelmiş olduğunuz için teşekkür ederim.Uzun soluklu ve içi cıvıl cıvıl canlılarla dolması dileğiyle..
     
    Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  15. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hoş geldiniz...
     
    Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  16. m.avcıoğlu

    m.avcıoğlu

    Mesajlar:
    1.471
    Yer:
    bayrampaşa/istanbul
    İsim:
    Metin Avcıoğlu
    Çok açıklayıcı ve bilinçli kurulum olmuş tebrik ederim. Inşallah sıkıntısız devam eder başlangıcı gibi.

    SM-A300H cihazımdan gönderildi
     
    Jeddite bunu beğendi.
  17. Beril olcay

    Beril olcay

    Mesajlar:
    301
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Olcay
    Hoş geldiniz kurulum çok güzel olmuş maşallah
     
    Jeddite bunu beğendi.
  18. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Güzel bir kurulum yapmışsınız, iyice inceleyerek ve uzun süre okuyarak başladığınız işi, canlı girişinde acele ederek bozmamanızı öneririm. 13 Mayısta tuz eklediğiniz görünüyor. Canlıları ne kadar geç eklerseniz o kadar iyi olur. Önümüz yaz, siz de teras katındaymışsınız, sıcaklıklar da yükselecek. Benim önerdiğim canlı ekleme süresi normalde 2 ay. Bu arada bakteri kültürü de kullanabilirsiniz faydası olur. Belki 1.5 aydan itibaren basit yapılı soft mercanlardan girebilirsiniz, zoa gibi, xenia gibi. Bu uzun başlangıç bekleme sürelerinin faydasını ilerde çok çok göreceğinize hiçbir şüpheniz olmasın. Deniz akvaryumunu 1-2 yıllık bir heves olarak görmüyorsanız ne kadar uzun beklerseniz ilerde o kadar rahat edersiniz. Başarılar dilerim.
     
    Beril olcay, YMR_AY ve Jeddite bunu beğendi.
  19. Humility

    Humility

    Mesajlar:
    138
    Maşallah kurulum kadar tanıtım da sistemli ve güzel olmuş. Tekrardan hoş geldiniz.
     
    Beril olcay ve Jeddite bunu beğendi.
  20. Jeddite

    Jeddite

    Mesajlar:
    97
    Oneriniz icin tesekkur ederim. Canli ekleme konusunda dusuncelerinize katiliyorum. Ne demek istediginizi cok iyi anladim fakat bu konu portalda biraz muallakda o yuzden Kafadan bir sure belirlemektense aciklayici olmasi acisindan canli ekleme sureci konusundaki fikirlerimi biraz kafa utuleyici sekilde paylasayim:

    Bircok yeni baslayanda gozlemledigim kurulum ve dongu surecinde suya mudahaleden cok yapilan hata diatomu kistas olarak alip direk canli girisinde bulunuyor olmasi. Egerki birde kurulum kuru kaya ile yapilmissa durum daha sikintili. Diatomun ana besin kaynagi isik ve silikat oldugu icin tankda bakteri populasyonu artip dongu baslamadan yada dongunun baslarinda diatom gormek olasi bir durum. Bir cok arkadas diatomu gorup test yapmadan yada silikat salinimini hesaba katmadan canli girisine basliyor ve ilerleyen zamanlarda tekrar diatomla karsilasiyor veya bu surec cok uzuyor. Bu nedenle diatomdan cok amonyak ve nitrit oranlarinin sifirlanmasi kontrol edilip silikat salinimi kaynakli diatomun tankda salinim durunca kendi kendine gerileyip kaybolacagini bilmek ve bu konuda sabirli davranmak lazim.

    Ikinci bir husus, kuru kayalarin veya onceden kullanilip kurutulmus kayalarin fosfat salma ihtimali. Denizden cikarilip getirildigini dusundugumuz bu kayalar aslinda limontasi ozutlu ve karadaki madenlerden cikartilarak kutulaniyor. Fosfat durumunun onune gecmek icin bu kayalari 2-3 hafta kova icerisinde ro suda bekletip surekli suyunu degistirmek ve bu surede icerisindeki fosfat salinimini olcumleyip sifirlanmasini beklemek daha dogru bi kullanim yontemi mesela ben bunu atladim.

    Son olarak bakteri populasyonundan bahsedelim. Bakteri populasyonu tankda canli girisiyle paralel olarak ne kadar ekmek o kadar kofte mantigiyla artmakda. Farazi bir ornek vermek gerekirse 1 conch girisiyle tankdaki bakteri populasyonu 10 birim artiyor, bu nedenle kademeli canli artisi yapilmayip tanka yuklenilirse bakteri populasyonu yeterli kalmayip bir takim sorunlarin baslangicina neden olabiliyor veya siselenmis bakteri cozumlerine yonelmek gerekiyor. Bu nedenle canli ekleme surecinin minik adimlarla atilmasi ve tankin alt yapisiyla esit oranda buyuyecek sekilde yapilmasi onemli.

    Hazir bakteri kulturleri konusunda kafamda bir cok soru isareti var, bana faydali ama bagimlilik yaraticak urunler gibi geliyor. Bir kere girersek 15-20 gun arayla girilmemesi durumunda bisiler olmasi gerektigi gibi olmayacakmis seklinde paranoyak yaklasiyorum ve o konuda para harcamak istemiyorum zaten ihtiyac olan bakteri havada bedavaya mevcut.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Sayfayı Paylaş