1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

80 Litre Tuzlu Su İlk Kurulum

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde ikahraman tarafından 17 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Merhaba arkadaşlar,

    Belki klasik olacak ama bende uzun süredir tatlı su akvaryumları ile ilgilenen ve kuran bir hobiseverim. Tuzlu su akvaryumları bir çok kişinin olduğu gibi benimde ilgili çekmekteydi. Uzun süredirde formları takip ediyordum geçenlerde ikinci el bir sistemi görünce satın alıp kurulumu yapmaya karar verdim. Kurulum aşamasında ve ilerleyen zamanlarda bolca yardımlarınıza ihtiyacım olacak mümkün olduğunca soru sormadan önce forumu araştırıyorum ama bazı zamanlarda yanıtlar tam oturmuyor kafamda bu nedenle başınızı ağrıtırsam şimdiden affola :)

    Alınan ekipmalar;
    40*50*40 arkadan sump tank
    Bubble Magus BMQQ Protein Skimmer
    LED Armatür
    Eheim 1000 Kafa Motoru
    Isıtıcı
    Dalga motoru geçici olarak ucuz bir ürün temin edeceğim ikinci el kaliteli bir ürün bulursam onuda bu şekilde temin etmeyi düşünüyorum.
    ATC özellikli Tuz Ölçer

    Kum; CaribSea - Arag-Alive - Special Grade 9.07 kg
    Tuz; Aquaforest - Reef Salt 5 kg
    Su; RO

    kuruluma yavaş yavaş başlayacağım sizlere danışmam gereken bazı konular mevcut yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    * RO suyun tuz ile karışımını akvaryumun içinde yapmam sorun oluşturur mu?
    * Resimdeki kayaları canlı bir sistemden verdi arkadaş fakat bir kaç gün susuz kalmış olabilir ben bir haftadır RO suda bekletiyorum bu kayaları herhangi bir işlem yapmadan akvaryuma yerleştirebilirmiyim? Yerleştiremezsem ne yapmam gerekir ?

    P_20161010_153502.jpg
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  2. Merhabalar,

    Kurulum öncesinde takılmış bir hobici olarak bu konuları çok araştırdım. Ne yazık ki hatalı işlemler yapmışsınız. Canlı kaya ve kum bu şekilde dışarıda kalırsa barındırdığı bakteri ve diğer canlıların hemen hemen tamamına yakını ölecektir. Canlı kum ve kaya ile kurulum yapıyorsanız, akvaryumda sıcaklığı ve tuzluluğu ayarlanmış suya bunları hiç bekletmeden eklemek lazım. Bu kaya ve kumla kuruluma devam etmeniz durumunda amonyak patlaması yaşama ihtimaliniz var bence.

    Saygılarımla..
     
    yesiltepe ve aytaccokgungor bunu beğendi.
  3. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Cevap için teşekkürler kum yeni temin edildi resimdeki kum kullanılmayacak, sadece kayaları kullanmak istemiştim onlarda RO dan alınan suda bekletiliyor tabi ısıtıcı vs mevcut değil kapalı bir balkonda, peki bu kayaları tekrar nasıl kullanabilirim yada kullanabilirmiyim ?
     
    MESUT_KERİM ve yesiltepe bunu beğendi.
  4. İsmail Bey,

    Yeniden kullanmak için bu kayaları "SIFIRLAMA" diye tabir edilen şekilde dezenfekte etmelisiniz. Bu zamana kadar okuduğum konularda bu işi yapmak için kullanılan bir kaç yöntem gördüm. Güçlü asit çözeltisinde bekletmek, uzun süreli kaynatma gibi yöntemler söz konusu. Ancak evde uygulanmaları bence zor ve eziyetli. Bunun dışında sadece kaya üzerinde yaşayan bakteri ve diğer canlılar değil kayanın emmiş olması muhtemel fosfat, bakır, vb. maddeler de sorun çıkartabilir. Bu kayalardan aiptasia gibi istenmeyen türlerin tankınıza taşınması riski de var. Bu nedenle benim size önerim kuruluma ölü sıfır kayalarla başlamanız. Sizin ölçülere 7-8 kg ölü kaya yeterli gelecektir. Bu benim görüşüm elbette (bana da kurulum öncesi verilen öğütlerden yola çıkarak size bu cevabı veriyorum), başka görüşleri de bekleyin ve bütçenize en uygun gördüğünüzü uygulayın derim.

    Saygılarımla..
     
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Kayalar pek hoş görünmüyor, illaki kullanılacaksa bol sirkeli suda beketip (3 gun civarı) durulayıp kurutun. Ondan sonra kullanın, kumun sıfır alınması iyi olmuş. Kurulum yaptıktan sonra müdahalede bulunmadan diyatom gelmesini bekleyin, sonra bir kaç temizlik ekibi ve kurulumun bir ayı tamamlaması gerekecek. Kurulumda hata yapmazsanız sabır ederseniz sıkıntı yaşamazsınız.
     
    yesiltepe, montana ve YMR_AY bunu beğendi.
  6. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Teşekkürler, yeni kaya almak daha mantıklı geldi riske girmeye gerek yok gibi,

    bilgi için teşekkürler riske girmeyeceğim yeni kaya temin edeyim, çeşit için tavsiyeniz olur mu?
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  7. Bütçenize göre hareket etmelisiniz. Piyasada 2 farklı markanın kutu halde kayası mevcut. Ancak bu kayalar miktar olarak çok fazla 18-19 kg civarı. Size fazla gelecektir. Ben Kocaeli'de parça satış yapan bir satıcıdan 10 kg beğenerek/seçerek aldım. 20 tl/kg fiyattan aldım. Kutuda alınırsa 15-16 tl gibi bir fiyata geliyor. Biraz pahalı olsa da uygun olanını seçmek ve fazladan kaya almamak için böyle tercih ettim. Forum takip edip elindeki fazla kayaları satanlardan almaya çalışmak da bir seçenek. Ben uzun süre takip ettim ancak uygun istediğim gibi kaya satan çıkmadı. Tercih size kalıyor.

    Saygılarımla..
     
  8. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    İlan tarafını kontrol ediyorum genelde sizinde belirttiğiniz gibi uygun birşeyler bulamadım, Kocaeli'deki yerin bilgilerini yazabilirmisiniz forum için sorun olursa ÖM atabilirmisiniz.
     
  9. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Aşağıdaki konuda da yardımlarınızı beklemekteyim;

    * RO suyun tuz ile karışımını akvaryumun içinde yapmam sorun oluşturur mu?
     
  10. Sorun olmaz. Önce sıcaklığı ayarlayın, sirkülasyonu başlatın, dalga motorunu çalıştırın ve tuzu karıştırın suya (teoride 1 litre su için 33 g tuz eklemeniz lazım sanırım, kullanacağınız tuzun üzerinde bilgi vardır onu da kontrol edebilirsiniz). Tüm sistemde tuz çözülüp hiç tortu bırakmayınca ölçüm yapın. İstediğiniz değeri yakaladı iseniz sorun yok. Eğer tuzluluk doğru değil ise ilave tuz veya arıtma su ile uygun değere çekip sisteme kum/kaya ilave edebilirsiniz. Saygılarımla..
     
    Düzenleme: 17 Ekim 2016
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sorun olmaz, tuzu yavaş yavaş ilave et yeter. Güzel görünüyor sistem hayırlı olsun.
     
  12. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Tesekkurler kayalarida temin ettikten sonra kuruluma baslayacagim insallah.

    ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  13. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Merhaba,

    bir ilanda resimdeki kayalar mevcut bunları alırken dikkat etmemiz gereken bir durum varmıdır, ilerleyen zamanda sorun oluşturur mu?

    kayalar.JPG
     
    seaman038 bunu beğendi.
  14. Daha önce çıkma kayalarla ilgili bildiklerimi paylaşmış idim. Eğer marine tank kuracaksanız kaya işine çok takılmanız gerekmez. Ama reef olacaksa yukarıda yazdığım nedenlerden ötürü çıkma kaya kullanmamanızı öneririm. Dikkat etseniz de tespit edemeyeceğiniz pek çok şey var. Mesela bu kayalar eğer bulundukları tankta fosfat emdilerse kesin salınım yapacaktır. Yine marine tankta kullanılmış ve bakır emmiş kayaları ayırt etme şansınız yok. Bu tip kayalarla kurulum yaparsanız neden mercanlarım sorun yaşıyor diye uğraşır durursunuz ilerleyen zamanlarda. Kurulum sonrası bu sorunları gidermeniz daha pahalıya mal olacaktır. Çok deneyimli bir hobici değilseniz bence çıkma kayalardan uzak durmalısınız. Bizim gibi yeni kurulum yapan deneyimsizler için değişken sayısını azaltmak iyi bir fikir.

    Saygılarımla..
     
    YMR_AY ve ikahraman bunu beğendi.
  15. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    yeni kaya alacağım :)
     
    YMR_AY ve cystein bunu beğendi.
  16. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    İsmail bey forumumuza üye sponsor firmalarla irtibata geçin, istediğiniz boyutta kayayı çok güzel ambalajlayarak gönderiyorlar.
     
  17. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Teşekkürler Yağmur hanım insan gözünün önündekini bazen göremez aynı şekilde oldu :) iletişim kurdum gidip alacağım en kısa sürede.
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  18. ikahraman

    ikahraman

    Mesajlar:
    93
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    İsim:
    ismail
    Kum ve kayayı su akvaryum içerisinde hazır olduktan sonra mı ilave edeyim bu kısmı tam anlayamadım :confused: kullanacağım kum Caribsea - Arag - Alive- Special Grade kendi poşeti içerisinde ıslak bir kum ve içerisinde bakteride bulunuyor kaya ve kumu kurduktan sonra suyu akvaryum içerisinde hazırlasam sorun olur mu?
     
  19. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Kumunuz canlı kum,içinden çıkan poşette bakteri değil bulanıklık giderici.Tanka suyu doldurup ısıyıda ayarladıktan sonra tuzu eriteceksiniz.Kum ve kayalar sonradan eklenecek.Bu arada tuzlanmış su hiç bir şekilde hareketsiz bırakılmaz.Suyu tuzladıktan sonra dalga motoru,ps, ısıtıcı hatta armatür dahil tüm sistemi çalıştırın.
     
    seaman038, ikahraman ve cystein bunu beğendi.
  20. İsmail Bey,

    Kullanacağınız kayaların ölü kumun ise canlı olduğunu varsayarak;

    - Kayaları dizayn edip tanka yerleştirin.
    - R/O su ile tankı doldurun.
    - Sirkülasyonu ve dalga motorlarını çalıştırın.
    - Tuzu ekleyin, çözünsün.
    - Tuzluluğu ve sıcaklığı ayarlayın.
    - Canlı kumunuzu ekleyin.

    Burada dikkat edilecek nokta; canlı kum veya canlı kaya kullanacaksanız suyun tuzluluğu ve sıcaklığı bu malzemeyi eklemeden önce ayarlanmış olmalı. Bakteriler R/O suda yaşayamazlar. Şartları hazırlamadan canlı kaya/kumu tanka eklerseniz kaya/kumun canlılığını belli oranda öldürmüş olursunuz. Poşetine 100 küsür TL ödediğiniz kum 10 TL'lik kuma döner :)

    Saygılarımla..
     
    ikahraman bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş