1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yellow Tang Beyaz Benek

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde Scarface__ tarafından 29 Aralık 2016 başlatılmıştır.

  1. Scarface__

    Scarface__

    Mesajlar:
    141
    İsim:
    Scarface__
    Merhabalar yaklasik 1,5 aydir tankmda olan yellow tang im 2 gundur asiri derecede beyaz benek oldu.Tankda 1 fox face 5adet chromis var..Chromisleri ekleyeli bir hafta kadar oldu fox ise yaklasik 3 aydr tankta.Durumu cok kotu ama yem yemesinde hic bir sikinti yok.Herturlu yemi obur bi sekilde yiyor uzun suredir hicbir skntisi yoktu.Sizce neyden kaynaklidir.İsiyi 30 a cektm mercan yok tankmda.Oraya buraya kayalara surtunuyor ve chromislere yaklasip uzerine surunmesini istior chromisler tang a surtunuyor saka gbi.Sizce ne yapmaliyim
    [​IMG]
    [​IMG]


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  2. kosonof

    kosonof

    Mesajlar:
    331
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    cihan
    Üstatlar daha iyi bilir ama sanırım çözüm uv.
     
  3. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Microfish tedavisi uygulanmalı tanıdık bir akvaryumcun var ise balığı hemen götür Microfish tankına koysun
     
  4. falcata

    falcata

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Ahmet T
    Aynı tanktaki tüm balıklara bulaşması kuvvetle muhtemel.
    Müdahale etmezseniz kendi kendine düzelmez. En kesin çözüm hyposalinity ancak zahmetlidir. Yine de ben olsam bu yöntemi araştırıp uygulardım. Özetle karantinaya koyup her gün suyun tuzluluk oranını yavaş yavaş düşürceksiniz. 1.09 a kadar. Sonra 3 hafta tutup tekrar yavaş yavaş yükselteceksiniz. Bu sırada ana tankınızda balık olmasın


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. Ahmet YALÇIN

    Ahmet YALÇIN

    Mesajlar:
    175
    İsim:
    Ahmet YALÇIN
    bende şu anda aynı dert ile uğraşıyorum(2-3 haftadır) bütün balıklara bulaştı hatta 2 balık(clarki ve mandarin) kaybettim, isterseniz benim konum üzerinden okuyabilirsiniz,
    haftada 1-2 kere sarımsak ezip çıkan suyu yemlerine yedirip öyle veriyorum, ayrıca ışıkları 3-4 gün günde 1 saat açtım(mercan olduğu için) mercan olmasa sadece yemlerken açardım..
    sizin gibi su ısısını 25 dereceden kademeli şekilde 28'ye çıkardım ki mercan olduğu için 30 yapmam söz konusu olmadı korktum..
    benimkilerde böyle başladı 2-3 gün sonra çok kötü olup durgunlaştılar ve yem yiyecek halleri bile yoktu karınları falan baya çökmüştü, hatta işten eve her geldiğimde acaba hangisi öldü diye tanka bakıyordum, zorla yem yediler ama şu anda toparladılar izleri sürüyor ancak hareketlendiler iyileşirler umarım bir anda geçmiyor..

    ayrıca yellow tang'da hastayken gözlemlediğim yem attığım zaman çok hareketleniyor ancak yemi ağızına alıp geri bırakıyor(bence sizde gözlemleyin) ben günde 1 kere pul yem günde 1 kere granül yem ile besliyorum, tek iştahla yediği şey şu anda nori yosunu hapur hupur götürüyor ve ağızına aldıktan sonra geri bırakmıyor, günde 1 kere bu yemleme harici mutlaka nori veriyorum..

    Ancak yukarıda tecrübeli arkadaşların verdiği önerilerle daha kesin çözüm alacağınıza inanıyorum.. ben karantina tankı kuramadığım için böyle çözümler yapmaya çalıştım..

    Zor dönem Allah yardımcınız olsun..
     
  6. Scarface__

    Scarface__

    Mesajlar:
    141
    İsim:
    Scarface__
    Hepinize tesekkur ediyorum.Bende soylenilenleri uyguladim suan bu durumdan kurtulmus durumdayim cok sukur.İsiyi 29 30 a sabitledim tankta mercan olmadgi icin sadce kucuk parca seklinde cinar gbi olan mercan ve kucuk bi parca star polip vardi.İsi yukselince bu mercanlar kucukde olsa icine kapandiklarini gordm ama pek umursamadim suan icin balik daha onemliydi benim icin.:) Gunluk dondurulmus ye ve Sarimsakli yem ayrica nori yosunu ile besledim tika basa.Yellow hasta olmasna ragmen yem yeme aliskanligni kaybetmemisti sukur.3 gun suren mucadele sonunda basari ile sonuclandi.İnsallah bu durumu yasayan arkdslar sizlerde atlatirsiniz en kisa surede.Hepinize saglikli hobiler


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  7. falcata

    falcata

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Ahmet T
    İnşallah tekrar etmez ancak edeceğini düşünüyorum maalesef
    Bu parazit bu yöntemler ile ölmüyor...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. Scarface__

    Scarface__

    Mesajlar:
    141
    İsim:
    Scarface__
    Evet cok haklisiniz gecmisti ama 1 2 gun once tekrar gormeye basladim ancak suan yine atlatdi


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  9. falcata

    falcata

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Ahmet T
    Aslında o atlattı dediğiniz parazitin döngüsü. Bu parazit sürekli balık üzerinde kalmaz.
    Belli dönemlerde çoğalmak için balığı bırakır ve sadece bu dönemde paraziti öldürebilirsiniz. Yellow tang aşırı dayanıklı balıktır ancak tedavi etmezseniz parazit git gide güçlenir. Suyun sıcaklığını arttırmak ve sarımsakla tedavi değildir. Ya bakır bazlı ilaç kullanacaksınız yada söylediğim yöntemi.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. falcata

    falcata

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Ahmet T
    Bu arda Bakır mercan ve karidesi öldürür
    Bunun için varsa bu canlıları tanktan çıkarmanız lazım. Dozu da hassas bir şekilde ayarlayın yoksa balık da ölebilir
    Ben daha önce bu illet ile uğraşmış ve hiç canlı kaybetmemiş biri olarak uzun ve zahmetli olmasına rağmen hyposalinity i uygulardım.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Scarface__

    Scarface__

    Mesajlar:
    141
    İsim:
    Scarface__
    Çok teşekkürler yorumlarınız için..Suan için sarımsaklı yem ve ısıyı yükselttim 29 derecede sabit..Bugun yarın %20 kadar su değişimi yapmayı planlıyorum..Bakır kullanma taraftarı degilim pek..Şuanlık sorun yok gibi ama dedginiz gibi ne zaman ne vakit türeyeceği belli olmuyor..Su değişimi ile riski en aza indirmek amacım sıkıntı olur mu acaba ? Teşekkürler
     
  12. falcata

    falcata

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Ahmet T
    Parazitin yaşam döngüsü aşağıdaki gibi

    [​IMG]

    Özetle parazit 3-7 gün arasında canlı üzerinde kalıyor, bu esnada neredeyse parazite zarar vermek imkansız.
    Sonrasında parazitler bulundukları alandan dokuyu yırtarak suya düşüyorlar canlı asıl zararı burada görüyor. Bu esnada canlıyı öldürebilirsiniz, bunun için ilaç veya hyposalinity veya bunu yiyen canlınız olması lazım. Yada tamamını sudan atmanız lazım, teorik olarak su değişimi ile hepsini atabilirseniz sorun yok ama pratikte imkansız.
    18 saat böyle yüzüyorlar, 18 saatten sonra larva dönemine geçiyor ve yine dokunulmaz oluyor, bu esnada bir yüzeye (kum, kaya, cam vb.) tutunuyor.
    3-28 gün sonra bu larva açılıyor ve içinden yüzlerce yeni parazit çıkıyor. Bu parazitler 48 saat serbest yüzüyor ve bulduğu canlıya yapışıyor. Bu esnada da yukarıdaki yöntemler ile öldürebilirsiniz. Eğer 48 saatte canlı bulamazlar ise parazitler açlıktan ölüyor.


    Su sıcaklığının artması döngüyü hızlandırır ama paraziti öldürmez, paraziti öldürmek için su sıcaklığını balığın da dayanamayacağı kadar yükseltmeniz gerekir.
    Döngüden dolayı parazit balığı terk ediyor ve siz iyileşti sanıyorsunuz. Aslında parazit o esnada yüzlerce kat çoğalmak için döngüsünü tamamlıyor. Sizin de bu esnada onları öldürmeniz gerekir. Sarımsak ise balığın güçlenmesine yardımcı olur ama paraziti öldürmez.

    Bunlar benim bildiğim ve uyguladığım şeyler. Daha fazla bilgisi olan arkadaş varsa tabii paylaşabilir.
     
    Scarface__ bunu beğendi.
  13. Scarface__

    Scarface__

    Mesajlar:
    141
    İsim:
    Scarface__
    Elinize sağlık..Çok güzel anlatım olmuş cok teşekkürler ilgi ve alakanıza..
     
  14. Ahmet YALÇIN

    Ahmet YALÇIN

    Mesajlar:
    175
    İsim:
    Ahmet YALÇIN
    bilgiler için çok teşekkür ederim, benim balıklar iyileşti gibi ancak bu dediklerinizi okuduktan sonra kurtuldular diyemeyeceğim..

    Blue tang 5 aydır bende 3. sefer bu hastalığa yakalandı ancak ilk 2 seferi bildiğiniz benek gibiydi derisinin üzerinde beyaz beyaz yuvarlak benekler vardı bu sefer ki(diğer balıklara da bulaşan yellow dahil) sanki pudramsı beyaz aynen bu konu başlığında ki yellow tang'in üzerinde ki gibi bir parazitlenme oldu tüm balıklarda... bunlar farklı hastalıklar diye düşünüyorum..

    Aynen anlattığınız gibi bu parazitlenmeyi %100 gidermek için tedavi şart olduğunu düşünüyorum, korkum şu ki 1-2 hafta içerisinde büyük bir tank kurulumuna başlayacağım yaklaşık 500lt bir tank yapacağım ve haliyle şu anda ki tankımda bulunan 5 balığı oraya koyacağım hatta o tanka yeni balıklarda eklemeyi düşünüyorum, sorun şu ki büyük tanka koyarken fark edemez ve daha çok populasyonlu tankında bu hastalık tekrarlarsa tüm canlıları riske sokmuş olacağım
     

Sayfayı Paylaş