1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

İlk Tecrübe Nano 50x40

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde Sena tarafından 3 Şubat 2017 başlatılmıştır.

  1. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Merhaba,

    Yaklaşık 2 sene önce kız arkadaşımın, boyutlarına oranla, çok küçük bir kapta yaşayan kaplumbağalarına uygun bir yaşam alanı hazırlayabilmek için araştırma yaparken deniz akvaryumlarını keşfettim. Çocukluğumda babamın akvaryumlarını sabote etmek dışında akvaryumlarla herhangi bir münasebetim yoktu. Bir kaç ayı kaplumbağaların mutluluğu için didinerek harcadıktan sonra ben de mi kaplumbağa alsam, bitkili akvaryum mu yapsam diye dönüp dolaşıp tuzlu sudan başkasının tatmin etmeyeceğine karar verdim.

    Nasıl yapılır, ne gerekir, becerebilir miyimlerle 1 yıl daha geçtikten sonra, her ne kadar zor olduğunu defalarca okumuş olsam da, kız arkadaşımı kompaktlığı ve şıklığı ile Newa More için ikna etmeyi başardım. Hazır bir sistem ile kurcalamadan uzun süre dayanamayacağımı bildiğimden, arkadaşın da "hiç bir şey olmaz" laflarına güvenip, forumdan 2. El olarak Newa'mı aldım. Akvaryumun gelmesine yakın Nature Ocean's canlı kumu, forumdan Çağrı arkadaşımızdan Nature Ocean's kayaları, refrektometremi, tuzumu, bakteri kültürümü hazırladım. 1 ay daha beklemenin ardından akvaryum geldiğinde ise sonuç hüsran oldu. Akvaryum kargoda tabii ki kırılmıştı. Bunun da ötesinde 1 aylık olduğunu sanarak aldığım ürün, beklediğimden çok kötü bir haldeydi. Her tarafında tuz kalıntıları, filtre bölümünde ıslak süngerler, skimmerda kötü bir modifiye vs derken hevesim kursağımda kaldı. Başta çok ilgili gözüken arkadaş da, öyle yapalım böyle yapalımlarla 1 ay oyaladıktan sonra olaya ilgisini kaybetti. Ben de lanet olsun diyip yeni bir akvaryum siparişi verdim. Newa'nın ekipmanlarını da pırıl pırıl temizleyip şimdilik kenara koydum.

    Akvaryumum yer sıkıntısı sebebiyle 50x40x35 cm yandan 12-13cm sumplı Beta Akvaryum yapımı. Suyu pek seven kedimi akvaryumdan uzak tutmak için bir de çok güzel pleksi kapağı mevcut.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Akvaryumu genel olarak beğendim. Sadece keşke ekstra clear yaptırsaydım diyorum. Teslimat konusunda biraz yordular ancak sıkıntısız hallettik.

    Kapağı başta çok beğensem de maalesef pek kullanışlı değil. Buharlaşma yüzünden bir süre sonra üstten içerisi görünmez oluyor. Canlılar için de sağlıklı olmayacağı aşikar. Bu yüzden taç kapak siparişi verdim. Umuyorum ki hem nefes alabilen hem de kedilerin yüzmediği bir akvaryum olacak.

    Bu arada akvaryum gelir gelmez erken olduğunu bile bile ilk canlı girişini yapmış bulundum. =)

    [​IMG]

    Aydınlatma konusunda çok zorlandım. Diy mi yapsam, yurtdışından iyi bir şey mi alsam, Türkiye'de paraya mı kıysam diye çok git gel yaşadıktan sonra Aquareef x30 alıp en azından bir süreliğine bu defteri kapattım. Kur bir nebze normale döner ve hobiyi sürdürebileceğime inanırsam Kessil için gözümü karartırım.

    Hem daha yeterince kullanmadığım hem de hiç bir tecrübem olmadığı için performansını şimdilik degerlendiremiyorum. Genel izlenimlerim, X30 malzeme kalitesi olarak beklediğimden iyi çıktı ama işçilik olarak rahatsız eden detaylar mevcut. İlk olarak bence metal ayaklar gerçekten çok kötü. Hepsi böyle mi bilemiyorum ama bana gelenler hem hafif yamuk hem de aşırı uzunlardı. 50cmlik akvaryuma uydurabilmek için 10cm kadar kestirmek zorunda kaldım. Armatürün heatsinkinden termal macun taşması da pek hoş değil. Ayrıca acilen ürünlere kutu yapılması gerekiyor, kargodan teslim aldığım ambalaj gerçek bir hayal kırıklığıydı. Bir de internet sitelerine ve ödeme yöntemlerine de düzen vermeleri gerekiyor.

    Bunun yanında her telefon ettiğimde aşırı ilgilendiler ve uzun uzun anlatıp tüm sorularımı yanıtladılar. İlgi alaka olarak çok iyi olduklarını belirtmem gerek. Ürünün kontrol programının eksikleri olsa da iyi sayılır. Android kurulumunu beceremedim ama IOS'te çok kolay. Ufak tefek buglar mevcut, bazen de iletişim kopuyor ama gün simülasyonu gördüğüm kadarıyla sorunsuz.

    Protein skimmer için Tunze'lerin stok sıkıntısı sebebiyle Hydor Slim Skim 135'e yönelmiştim ki forumdan Tunze 9001 bulup aldım. Bu alışverişten de pek memnun kaldığım söylenemez ama şu an için problem yok gibi. Varsa da anlayabilecek tecrübeye sahip değilim. Açıkçası doğru kullandığımdan bile emin değilim =) Sadece beklediğimden sesli çıktı diyebilirim. Ses problemini hava hortumunun ucuna taktığım bir checkvalve ile nispeten katlanılır bir hale getirdim.

    Kafa motoru Eheim Compact 600,
    Isıtıcı Eheim Jager 100w,
    Dalga motoru da Eheim Stream On 1800 aldım. Hepsinden memnunum.

    Şimdilik acil eksiğim su arıtma kaldı. En kısa sürede tamamlayacağım.

    [​IMG]

    Bu kısmı gereksiz uzattığımdan kurulum aşamasına ve sorularıma 2. bölümde devam edeceğim =

    D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    yziyas, ANIL/ÇANAKKALE, samurai ve diğer 7 kişi bunu beğendi.
  2. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    saglıklı sorunsuz uzun soluklu bir kurulum olsun.
     
    Sena bunu beğendi.
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hayırlı olsun güzel olmuş...
     
    Sena bunu beğendi.
  4. ZodiJackly

    ZodiJackly

    Mesajlar:
    274
    İsim:
    Ümit MARAŞLIOĞLU
    Kedi çok iyi ya maşallah :)
     
    Sena bunu beğendi.
  5. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Kurulumunuz hayırlı olsun :)
     
    Sena bunu beğendi.
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hayırlí olsun kurulum.
     
    Sena bunu beğendi.
  7. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Öncelikle herkese iyi dilekleri için teşekkür ederim.

    Ekipmanlar tamamlanınca kurulum için çok sabredemedim ve geçen haftasonu suyu doldurdum. Ro sistemim henüz olmadığı için Nestle damanaca su ile kurulumu başlattım. Akvaryum yaklaşık 60 litre su aldı. Öncelikle sump kısmına elyaf yerleştirip suyu döndürmeye başladım. Su sıcaklığı 25 dereceye yaklaşınca da tuzu ekledim.

    Tuz olarak Tropic Marine Pro Reef Sea Salt almıştım. Ürünün ambalajı pek pratik değil ancak okuduğum diğer kurulum başlıklarına oranla suda çok hızlı çözündüğünü düşünüyorum. Tuzu ekledikten 1-2 saat sonra bulanıklık tamamen giderek suda tek bir parça tuz kalıntısı dahi kalmadı. Dalga motorunu da çalıştırarak su ısısı 26 dereceye, tuzluluk 1024'e sabit şekilde 24 saat boyunca akvaryuma dokunmadım.

    29.01.2017 pazar günü ise 4.5 kg Nature Ocean's canlı kumumu akvaryuma boca ettim. Bulanıklık hafif yatıştıktan sonra da Çağrı'dan aldığım 7-8 kg civarı Nature Ocean's kayaları akvaryuma ekledim. Kayalar eklendikten sonra ilk defa skimmerın çalıştığını gördüm. Hava hortumu tam açık şekilde 1 gecede 3 kap gri su boşalttım. Şu an yine kendi kendine köpürmeye devam ediyor ancak topladığı bir şey yok.

    [​IMG]

    Kayalar başta fazla gelse de artık gözüm alıştı. Camın dışından gözüktüğünden daha az yer kaplıyorlar. Dizayn konusunu elimi suya çok sokmamak adına pek uzatmadım. Tavsiyeleriniz doğrultusunda ileride tasarımı değiştirebilirim.

    30.01.2017'de akvaryuma 1 tüp Biodigest ve 1 tüp Bioptim ampul kırarak beklemeye başladım. Henüz herhangi bir hareketlilik yok.

    Sormak istediklerime gelirsek;

    1- Yaklaşık 40x40 cm için 4.5 kg kum az mıdır? Az ise canlı kum mu eklemem gerekir yoksa cansız da ekleyebilir miyim? Canlı olarak en küçük paket yine 4.5kg, toplamda 9kg kum fazla gelir diye düşünüyorum? Canlı olması gerekiyor ise mevcut kumumun (Nature Ocean's) aynısından, cansız olur ise ulaşması kolay olduğu için aynı boyutlarda ********** tercih edeceğim. Kum eklenmesi gerekiyorsa da kalın bir su borusuyla akvaryumdaki kumun üzerine sersem problem olur mu? Veya nasıl yapmam gerekir?

    [​IMG]
    [​IMG]

    2- Sump kısmında ısıtıcı ve kafa moturunun olduğu kısımda su yüzeyinde yağlanma mevcut. Bu normal midir? Değilse nasıl önüne geçebilirim? Sump dizilimim doğru mu?

    [​IMG]
    [​IMG]

    3- Protein skimmerın hiçbir şey toplamaması normal mi? Derinliği ve yerleşimi doğru mu? (Akvaryumdan suyun döküldüğü kısımda, alttan şaşırtmanın önünde) (parmak su yüksekliğine refere ediyor )

    [​IMG]

    4- İlk hangi testleri almalıyım ve Tropic Marine Expert Test Set Seawater ( http://www.akvaryummerkezi.com/Tropic-Marin-Expert-Test-Set-seawater,PR-362.html ) işimi görür mü? Testleri tek tek alacaksam Salifert'e yöneleceğim.

    Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

    D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    veysel, YMR_AY ve Alparslan bunu beğendi.
  8. alierbas

    alierbas

    Mesajlar:
    59
    İsim:
    Ali Erbaş
    Merhabalar önclikle hayırlı olsun kurulumunuz.

    Sorularınıza gelince,

    1- Canlı kum kullanacaksanız Caribsea nin 9 kg lık standart poşeti tam yetecektir.
    2-sump kısmında veya akvaryum su yüzeyinde yağlanma olması kaçınılmaz. Dalga motorunu su düzeyine bakacak şekilde yukarı doğru çevirirseniz su yüzeyi hareketlenir. Hem yağlanma bi nebze azalır hem gaz alışverişi sağlanır.
    3-ps nin henüz bişey toplamaması normal. Ps nizin ön kısmında yu yükseklik ayar çizgisi olacak oraya kadar batırabilşrsiniz suya.
    4-ilk olarak Nitrat ve fosfat testleri edinmeniz gerekir. Suyunuz hazır hale helince ca, mg, kh testleri edinin.

    Bir de damacana su kullanacaksanız büyük şişelerin yerine 1,5 litre olanları tercih edin, tds değerleri daha düşük.
     
    yesiltepe, Burcu, Sena ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  9. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Her şey olması gerektiği gibi :) Seçtiğiniz testin içinde size lazım olacak tüm testler mevcut (ca ve mg testi hariç). Onlarda size şimdilik gerekli değil zaten.
     
    Sena bunu beğendi.
  10. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Bu ps den bende var, almadan önce çok araştırdım, toplamaya başlaması biraz sürüyor ama bu periyotta zaten toplamaması normal, toplamaya başlayınca sesi de hava motoru kadar azalıyor. Su seviyesi iyi bu arada. Çok koyu bir toplaması bu yok, sulu toplar baya.
     
    Sena ve veysel bunu beğendi.
  11. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Her şey yolunda anlaşılan, akvaryuma dokunmadan beklemeye devam ediyorum.

    Şu an için tek problemim skimmerın yeterince sağlam durmaması. Mıknatısı tutan klipslerden biri kırık olduğu için sanıyorum. Mıknatısı gövdeye akvaryum silikonu ile yapıştıracağım. Olmaz ise ilk değiştireceğim parça belli olmuş olacak, bu hali ile hiç güven vermiyor.

    D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  12. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Skimmerı çıkardım. Dengesizliğin sebebi kırık klipsten ziyade mıknatısları ters takmammış . Sökmüşken silikonla da sabitledim, zımba gibi oldu.

    Motorun yönünü de suyun döküldüğü tarafa çevirdim ama şu an biraz mikro baloncuklar saçıyor. 1 haftaya düzelmez ise bir de sünger operasyonu yapmam gerekecek sanırım.

    Ekipmanlarla birlikte aktif karbon almıştım suya olabildiğince az müdahale etmek adına koymamıştım. Bu süreçte zararı veya yararı olur mu?

    D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  13. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Su asamada suya dokunma birak kendi haline tanki. döngu oturduktan sonra karbondu zeolitti ustalar yonlendirir zaten.
     
    Sena bunu beğendi.
  14. jam

    jam

    Mesajlar:
    107
    Yer:
    bursa
    İsim:
    Cem YILDIRIM
    ufuk haydi hayırlı olsun ! en azından su döngüsü başladı.. bende pico da aynı kumdan kullanmıştım kum çok güzel görünüyor fakat bir dezavantajı var :(
    palyaçolar kuma kuyruklarıyla vurarak bölgelerini temizleme gibi hareketler yapıyorlar. bir bakıyorsun kayaların veya mercanların üzeri beyaz toz gibi kaplanmış bu sıkıntı yaratabilir, eğer durumdan kurtulmak istersen kumu daha iri taneli bir kumla değiştirmeni öneririm.hazır işin başındayken. birde wrasselerin bazı türleride kuma gömüyorlar kendilerini bunu yaparkende bu durum oluşabiliyor.
     
    Sena, YMR_AY ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  15. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    İşte bunlar hep uykusuzluktan :koptum::koptum::koptum:

    Cem hocam gönül isterdiki benim tank ta su dolsun ve donguye start vereyim lakin bu tank Sena ya ait :) kendisi bizden hızlı ilerliyor. Maşallah diyelim.

    ben halen eksiklerimi tamamlama peşindeyim kısmetse önümüzdeki haftaya suyu doldurmuş olucam. Sena kusura bakma konunu biraz baltaladık :)
     
    Sena ve YMR_AY bunu beğendi.
  16. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Hahaha estağfurullah ne baltalaması. "Hayırlı olsun"u kendi üzerime aldım, kum vs bilmem :p Sizin kurulumunuzu da takip ediyorum, umarım gönlünüzce olur.
     
    YMR_AY ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  17. jam

    jam

    Mesajlar:
    107
    Yer:
    bursa
    İsim:
    Cem YILDIRIM
    Sena çok özür özür yine özür ufuk doğru tespitte bulunmuş. Gece çizimlerden beyni yanınca insanın böyle hatalar oluyor affola .
    Sena hayırlı olsun başlangıç diyerek düzeltiyorum.
    Resimlere göre yorum yaptım kum ile ilgili tecrübelerim hala geçerli


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Sena ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  18. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    yorgun gözleri, yorgun beyinleri mesafe olmaksızın :) tanırım
     
    jam bunu beğendi.
  19. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Rica ederim, yorumunuzu Ufuk Bey'in kumu için sanıp içim rahatlamıştı. Kum seçiminde minik taneli olması hoşuma gitmişti ama tecrübesizlikten uçuşma meselesini düşünemedim. Kumu boşaltıp tekrar kurma konusu biraz korkutuyor, evden de destekleyici tepkiler almayacağım garanti :). Duruma göre mevcut kumun üzerine bir kat daha kalın bir kum sermeyi düşünebilirim belki bir nebze olsun bastırır. Deneyip hep beraber göreceğiz :)
     
    jam ve Ufuk_Arslan bunu beğendi.
  20. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Sena bir cok başlıgı okudum okumaya devam ediyorum bu forumda. bende acemiyim bu işte ama şunu anladım ki sürec başlamadan ne yapacaksan yapacaksın. sonrasında kum ekle kum cıkart gibi davranışlar tankın içindeki canlılara ve döngüye zarar veriyor. bu yüzden kum ekleyecek isen biran önce ekle bence. senin tank ile benim tank ölçüleri de birebir aynı 40 cmlik küplerimiz var. 9 10 kg kum bu taban icin yeterli olacaktır bende kısmet olursa bu akşam kumu tanka boca edecegim. kaya tarasamını yapıp. akşam resim atarım tasarım sonrası kum yüksekligine bakıp nekadar daha kum alman gerekecegini kıyaslarsın tanklarda.
     
    jam bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş