1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

70x50x50h Kurulum

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Moliro tarafından 10 Mart 2017 başlatılmıştır.

  1. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Merhaba,

    Aranızda yeniyim. Tatlı suda tecrübeli, tuzlu suda sıfır bilgi sahibiyim, hemen herkes de benim gibi başlamıştır sanırım.

    Bir süredir forumu takip edip okuyup anlamaya çalışıyorum ama her aşamada kafamda sorular var, yardım ve yorumlarınızı bekliyorum;

    1) Akvaryum
    70x50x50 h düşünüyorum, yeni yaptıracağım, mobilyalı dolaplı olacak, altta sump, ama sump için bir ölçü kestiremedim. Sump nasıl bişey olmalı? Ebatı bölümleri vs...

    Birde söyle bir durumum var, deniz akvaryumlarının hep üstleri açık ama benim 3 yaşında bir oğlum var ve nemoyla dorinin yanına tepeden yüzmeye girebilir :) koltuk üstünden oraya ulaşamazsa mesela oyuncaklar mercanların tepesine inebilir. Bundan dolayı ben akvaryumu kapaklı yapmak istiyorum, yada buhar camlı fileli vs.. ne bileyim bunun için uygulanmış bir çözüm var mıdır? Forumda göremedim. Aydınlatma konusunu hesaba katarak bir çözüm bulamadım henüz.

    İstanbul Ataşehirde yaşıyorum, benim evime yakın Mas Akvaryum diye biryer buldum internetten, forumlardan vs... de araştırdım iyi şeyler duydum. Burayla bu haftasonu görüşüp siparişi vereyim diye düşünüyorum. Olumlu olumsuz görüşünüz var mıdır?

    2) Protein Skimmer
    Forumda okuduklarımda gördüğüm benim planladığım hacme yakın akvaryumlarda Bubble Magus Curve 5’ in yaygın olarak kullanıldığını gördüm. Bunun fiyatı 500 TL civarlarında gibi.

    İnternetten biraz baktım, Bubble Magus Curve C5A ve Bubble Magus Curve A5DC diye de yazıyor, bunları hepsi aynı mıdır? Farkları nedir?

    Benim içinde Bubble Magus Curve 5 mi uygun olur?

    Ayrıca internette aynı markanın başka modellerini de buldum, E serisi oluyor galiba,

    Bubble Magus E3 PS 100-300 Lt – 612 TL

    Buble magus E5 PS 300-500 Lt – 622 TL Fiyatı,
    Sonra fiyatların aynı gibi olduğunu görünce acaba büyük hacimler için olan PS leri küçüklerde kullanamıyor muyuz diye düşündüm? Benim sumpla birlikte 200 lt civarı olmuş olacak, bana hangi PS uygun olur acaba?

    Birde Reef Royal dct-rs-150 önerildi bununda fiyatı 1000 tl, gerekli mi gereksiz mi fiyat performans farkı mıdır anlamadım.

    Bu konuda çok net karar veremedim, sizler ne dersiniz?

    3)Aydınlatma
    Aydınlatma için T5 düşünüyorum, 6x24w sanırım benim için yeterli olacak gibi, ne dersiniz?

    Ancak armatürlerde tuhaf fiyatlar konuşuluyor, 2 bin, 3 bin 5 bin tl diye, 6 tane 24w T5 armatürü takmak için değil mi bu armatürler, bu fiyatların sebebi nedir? Gün similasyonundan bahsedilmiş mesela, bu çok etkili bişey mi, ben timerlı bir prizle normal aydınlatma açıp kapasam ne olurki?

    Bu 6 armatürü de kapağın içine hazırlatsam? Fan sorunu var sanırım bunu da kapaktan bir delik ve fan vs.. araştırayım diyorum? Var mıdır örneği?

    Birde benim akvaryumun üstünü açık bırakamama sorunum var malum oğlum için yukarıda anlatmıştım.

    Şuan kafamda en belirsiz konu bu aydınlatma, daha önce bitki akvaryumda da aydınlatmadan çok çekmiş biri olarak yine aynı sorunları da yaşamak istemiyorum.

    Bu konuda bol öneriye ihtiyacım var.

    4) Kaya
    Kayayı ölü alacağım, kutuda ne çıkarsa bahtıma almak istemedim, görsel zevk sonuçta bu ve görerek beğenerek bişeyler alacağım, bunun kurutulması temizlenmesi vs.. için forumda okudum biraz, akvaryumcuları geziyorum vakit buldukça, gözüme güzel gözükenleri toplamaya başlıyorum. Birleştirip bişeyler yapacağım artık.

    20-25 kg kadar bir kaya benim için idealdir sanırım?

    5) Kum
    Akvaryum merkezinin sitesinde bir kum gördüm; “Natures Ocean - Samoa Pink Gravel #2 Aragonit Mercan Kırığı Kumu - 9 KG” ölü kum 100 tl fiyatı, bu kumu düşünüyorum.

    Bu kumla ilgili bir yorumunuz olur mu?

    Bana 9 kg yeter mi, 70x50 bir taban alanı?

    6) Tuz
    Tropic Marin - Pro Reef Salt Deniz Tuzu 10 Kg almayı düşündüm, fiyatı 110 tl civarı.

    Uygun mudur? Tuz önemli sonuçta tuzlu su demi :)


    7) Kafa motoru
    Kafa motoru için “Jebao - Jecod DCT-4000 Kontrol Üniteli Sirkülasyon Pompası” düşündüm fiyatı 330 tl görünüyor ama stoklarda da yok sanırım,

    Bu uygun olur mu? Bulamazsam başka ne önerirsiniz?

    8) Dalga Motoru
    Jebao - RW 8 Dalga Motoru düşündüm. Fiyatı 360 tl civarı görünüyor.

    Uygun mudur ne dersiniz?

    9) Isıtıcı
    Eheim Jager Isıtiçi 200 W düşündüm, fiyatı 90 tl , 300 W daha mı iyi olur bilemedim ama 200w 40 cm, 300w 50cm imiş, sumpta daha az bela olur gibi geldi 200 W.

    200W yeter sanırım, 400 litreye kadar diyor klavuzu?


    10) Test kitleri
    Bu konuda çok bilgi ve öneri göremedim, nasıl bişey önerirsiniz, hangi testlerden almalıyım başlangıçta?


    11) Başlangıç Katkısı ve Diğer Katkılar
    Diatom için bişeyler atıyor muyuz atmıyor muyuz anlayamadım bunu, bazıları atmış, bazıları hiç bişey atmamış, bazıları sadece biraz yem atmış, çözemedim.

    Başlangıçta bakteri üremesi için bişeyler atıyor muyuz? Sonrasında düzenli olarak kullanılacak katkılar nelerdir?

    Tatlı su bitki tanklarımdan tecrübem tanka nekadar katkı verirsen okadar bozuyorsun, mümkün mertebede az kimyasal gir olmuştu :) bunda da böyle midir, kimsayalla biryeri düzeltirken diğerini bozup durduk senelerce. Denizde durum nedir?

    12) RO cihazı
    Eninde sonunda alınacak sanırım, başlangıçta alır mıyım yoksa damacana suyla başlayıp sonrasında mı RO suya geçerim karar veremedim henüz.

    Alsam da içme suyu olarak kullanmayacağım bu suyu, sadece akvaryum için olacak. Portatif sök tak olan, ihtiyacım olunca taksam bitince söksem geri, çok yer kaplamayan, su değerleri akvaryum için ideal ve fiyatı da makul bir marka model öneriniz olur mu?


    Çok yazmışım ama bu acemilikte az bile sordum bence :)


    Hepsinin toplayınca görsel zevk için yapıyorum tabi bunu, onun için önereceğiniz aletlerde ses, koku ve görsellik durumunu da düşünerek yazarsanız sevinirim. Salonumda olacak akvaryum.

    Öğrenirsem işyerine de belki birtane kurarım zamanla

    Tüm cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim..
     
    mrkalkavan, Turkuaz, MESUT_KERİM ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Oncelikle hos geldiniz. Bildigim kadariyla sorularinizi cvpliyayim. Size fikir vermesi acisindan.

    70 50 50 olculeri baslangic icin gayet guzel. Ama ustunu kapatmayi unutun. Sonucta yuzey akintisiyla istenmeyen gazlarin tanktan cikisini sagliyoruz. Ustu camla kapali olmasi yerine farkli cozumler aramalisiniz.

    Ps konusunda baktiginiz bouble magius modelleri kendini kanitlamis cihazlar. Cogu arkadasimiz ben dahil kullaniyoruz. Ama biraz sesleri vardir. Eger tank yatak odasi oturma odasi gibi bir yere kurulacak ise kulaginiz alisana kadar sesli geliyor olabilir. Reef royal icin de bir abimle suan inceliyoruz 100 olan modelini. Dc motor kullanildigi icin ses gayet dusuk sessiz bir cihaz diyebiliriz. Suan icin yeni kurulan tankta toplamasida guzel.

    Armatur konusu bu isin en karmasik noktasi. Onceliginiz bu tankta ne besleyeceginiz hangi canlilara ev sahipligi yapilacagi. Bunu belirledikten sonra yapilacak bir armatur tercihi daha dogru olacaktir. T5 led mh herkez birseylerini seviyor yada sevmiyor led olan t5 diyor t5 olan led ben bu konuda net bir kani daha gormedim. Isin daha ilginci cok garip sekilde uc noktalarda fiyatlari.

    Kaya ve kum konusuda en az ps kadar onemli bir durum. Bir cok cesit kaliteli kaya ve kum cesidi mevcut. Bakteriler icin en iyi ortsmi saglayacak kaya ve kum secimini yapmalisiniz

    Tuz konusunda kararinizi vermissiniz kullanan arkadaslar tuz hakkinda bilgi vereceklerdir size. Ben redsea coral pro ile kurulum yaptim.

    Jebao 4000 kafa motoru bu olculer icin ideal bir kafa motoru. Evet ithalatci firmamiz bu ara jebeo urunlerine hasret birakti bizi. Keza rw8 icinde ayni durum var. Isallah biran once yeni urunler gelir. Rw4 dalga motoru misal kara borsa :koptum:
    Hani dolar yerine rw4 ve rw8 e yatirsak parayi kazaniriz yani o derece

    Isitici seciminiz hagett guzel.

    Test kitleri icinde belli basli birkac firma var salifert tropik marin urunleri guvenle kullanabilirsiniz.

    Katki demissiniz ama ilk asamada bakteri kulturu kullanip kullanmamak tamamen sana kalmis bir konu. Burdaki yigitler hepsi farkli sekilde yogurt yiyor. Konu basliklarini okuyarak fikir edinebilirsin

    Ve ro bence damacana yerine ilk tercihin bu olmali. Hatta kaliteli bir filtre seti alip hem icme suyunu hemde akvaryum suyunu elde etmelisin.

    Bu arada cidden bu baslik altina yazmak istiyorum. Belki sponsor firmalarimiz gorur. Artik su ithalatlari yapin lutfen jebao ve diger firmalara ait ekipmanlar test kitleri bir suru ihtiyacimiz var :) kara borsa yapmayin poyasayi :olmadı:

    Tekrardan kurulumunuz hayirli olsun gonlunuzce olsun
     
    realbutto, Turkuaz, MESUT_KERİM ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  3. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Bu arada jebao motorlar dc motor soylemeyi unuttum
     
    Moliro bunu beğendi.
  4. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Ufuk bey merhaba, yorumlariniz icin tesekkurler,
    Akvaryumum ustu gaz cikisi icin aciksa buhar camı gibi kestirsem cama yan yana cok sayida delik actirsam nasil olur sizce? Bu konuyu bir sekilde cozmemiz lazım ☺acik olursa bu akvaryumun omru cok kisa olur

    Reef royal 100 u kac litrede deniyorsunuz suan? Bana 150 onerildi ama katalogu 400-500 litre diyor 150 modeline, neden benim 200 litreye 150 modeli onerildi onu da anlamadim, katalog degerlerindej dusukleri mi kullaniyorsunuz ps lerde vs...

    Aydinlatmada T5 bana daha uygun, bitki tankinda lede tobe etmistim, gerci led teknolojiside ogunden bugune cok degismistir ama yinede ben T5 aliyim, ama bu armatur fiyatlandirmasi hakkinda bilgisi olan arkadaslardan bilgi rica ediyorum.. Aydinlatma ihtiyacim su sekilde, mercan olarak orta zorlukta turleri besleyebilsem yeterlidir benim icin, en zoru degil en kolaylarda kesmez bi sure sonra, yani ortalama bisey, ilk etapta soft olanlar belki biraz tecrube sonrasi sertler gibi..

    Ekipman karaborsasi konusunda size katiliyorum, biraz yabanci sitelere falan da baktim, aradiklarimiz bulmak cidden zor gorunuyor.. Neyse ben daha yolun basindayim, piyasadakiler yeter bana :)
     
  5. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Yani? ☺ ac ya da dc ne fark ederki bizim icin?
     
    Turkuaz bunu beğendi.
  6. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Mesaji tekrar okuyunca anladim, dc motorlu ekipmanlar daha sessiz oluyor sanırım?
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  7. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Akvaryum ustune cam kestirip delikler actirip cozum iretirsiniz ama bu seferde camin deliksiz kisimlari buharlasip garip bir goruntu olusturacaktir. Soyle bir cozum onerim olabilir size plastik izgaralar var bunlardan bir ust koruma yapabilirsiniz

    Reef rolayli #cystein nickli bedreddin ustam test ediyor. Deniz akvaryumunda bakacaginiz canli onemli dedim bunu sunun icin dedim bu tank icinde bolca kaya birkac zoa mushroom ile 100 litrelik bir ps ile de calisir. Ps i satacak firmalar genelde sorarlar ne tur canli besleyeceksiniz diye ama ps konusunda genelde tankin kapasitesinin 2 kati buyuklukte psler onerirler.
    Ac ve dc bildigimiz alternatik akim yani sehir sebekesine baglana cihazlar bunlar suyun icinde 220 volt ile calisir. Dc ler dogru akim cihazlar bir adaptor ile voltas 24 12 volta indirip calistirilir. Su icinde elektrikriskini azaltir. Daha az isinirlat ve daha az guc ile daha fazla performans verirler.
     
    MESUT_KERİM ve Moliro bunu beğendi.
  8. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Aramıza hoş geldiniz Cengiz bey:) Sorularınızdan bilgim olanları yazayım.
    1) Tankların kapaklı olması önerilmesede ona bir çözüm bulunur.
    2) BM Curve 5 toplaması çok güzel olsada size Curve 7 daha uygun olacaktır.Sonuçta mutlaka tang türü balıklar eklemeye kalkacaksınız.Bir şehir efsanesine göre tanktaki su hacminin 3 katı toplama gücü olması gerektiği söylenir.BM olarak düşünüyorsanız mutlaka Curve serisi alın.Diğerleri sesli çalışıyor.(Portalımızda temiz 2nci el olarak satılıyor çoğunlukla)
    3)Armatürler maalesefki en çok para tutan ekipmanlardan.Onunda çözümü var tabiki.Hopar marka 6x24 armatür alıp lambalarını değişerek (Gieseman yada Ati lambaların kombinasyonunu yapıp) rahatlıkla kullanabilirsiniz.Gün similasyonu sabah az ışıkla başlayıp, öğlen yoğun gün ışığı ve akşama doğru azalması oluyor.Sizde 6 lambayı 2 şerli gruplayıp 2 şer saat ara ile başlatıp ona göre sönecek şekilde ayarlayacaksınız.
    4) Kaya tamamen sizin göz zevkinize kalmış.Ölü kaya kullanacaksanız zaten kırıp istediğiniz şeklide verebilirsiniz.Bu aralar az kaya ile kurulumlar popüler.
    5)Bugün kendi tankım için G.gidiyordan 10 kg Mercan Kırığı Akvaryum Kumu 3.0-5.0mm 50 tl den aldım.
    6) Tuz gayet uygun.
    7-8) Uygundur.Bulursanız 2nci ellerini alabilirsiniz.
    9)200 lük ısıtıcı gayet uygun
    10)Test kiti olarak T.Marin öneririm.
    11)Kendi kurulumlarımda hiç bir şey kullanmayıp kurulum sonrası çok az yem atarak beklemeyi tercih ediyorum.
    12)Ro cihazı edinseniz iyi olur.Ticari üyeler bölümündeki firmalarımıza danışabilirsiniz.Onuda 2 nci el bulursanız alın.
     
    Turkuaz, MESUT_KERİM ve Moliro bunu beğendi.
  9. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Yagmur hanim yorumlariniz icin tesekkur ederim;
    "Hopar marka 6x24 armatür alıp lambalarını değişerek (Gieseman yada Ati lambaların kombinasyonunu yapıp) rahatlıkla kullanabilirsiniz."
    Netten baktim simdi 60 cm bu armatur, ben 70cm yaptirmayi planliyorum, tavandan sarkitma yapmak istemiyorum, bu armaturler cama ancak 60cm de mi oturur, 10 cm tolere edecek gibi ayak esneklikleri vss olmuyor mu? Ya da baska turlu tavana asmadan nasil baglayabilirim acaba
     
    Turkuaz ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  10. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Lambalar 60 cm ama armatür dıştan daha fazladır.Bir yerde ayarlanabilir ayakları olduğunu okumuştum.Bende size tarif ettiğim şekilde alıp kullanacaktım sonra sağ olsun @MESUT_KERİM istediğim armatürü yaptı.
     
    MESUT_KERİM ve Moliro bunu beğendi.
  11. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    @MESUT_KERİM ile tanismiyoruz malum yeniyim ama, mesut bey akvaryumcu ya da elektrikci falan mi? Banada mi yapsa acaba? :)
     
    Turkuaz ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  12. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    temo25temo25temo25temo25 Yok oda içimizden biri.Elinden bu tür işler geliyor.Özelden yazıp sorun isterseniz.
     
    MESUT_KERİM ve Moliro bunu beğendi.
  13. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    ;) hemen sordum bile, vakti olup yapmasa bile bir fikir verir belki, aslinda su yuzeyini cocuktan korumayla aydinlatmayi beraber cozsem super olacakta bakalim nasıl yapacağız
     
  14. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    :D Çocuğa yeni oyuncak gelmiş olacak.Sakın gemili oyuncaklar falan almayın tanka ulaşamasa bile sumpı keşfederse orada yüzdürecektir.
     
    Turkuaz ve Moliro bunu beğendi.
  15. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Turkuaz, Moliro ve YMR_AY bunu beğendi.
  16. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Bekliyor zaten, nemo marlin ve dory gelecek diyor gunlendir, uykuda masalimiz bile bu oldu bu ara.. Hank var tabi bide, ahtapot olayinin olamayacagini nasil kabullendirecegiz bakalim :)
    Ama ben bu ust kapatmayi cozemezsem kesin icine ya kendi girer ya butun oyuncakları :)
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  17. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Alparslanın önerdiği tankı inceleyin baya uygun.
     
    Moliro bunu beğendi.
  18. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Alparslan bey merhaba, hosgordum tesekkurler..
    Tac olayini ben de dusundum ama bizimki o armaturle tac arasindan bol bol basket atar gibi geliyor bana :) hele bide arkadaslariyla toplaninca pota yaparlar orayi mazallah :)
    Bana boyle tac icine saklanmis file, ya da gozenekli cam vss gibi bisey lazim sanki
     
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    O akvaryumun üstünde armatür var kapalı yani ama yinede siz bilirsiniz tabi ki.
    File gibi bir şey yapılır da o zaman da tam basket potası olur gibi...:D
     
    Moliro bunu beğendi.
  20. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Ankarada taymur akvaryum vardı hala var mı bilmiyorum, onlara yaptırırdık alvaryumları 15 yıl falan önce, akvaryumların ustunde tac kapak olurdu, kapak altına sabit duylarla aydınlatmalar olurdu, buhar camı vs.. kapaklarda cift taraflı acılabilirdi hava cıkısı icin, artık yok mu bu modeller.. t5 cok ısınır dıyede kapaga bırkac fan takarız.. bilmem anlatabildim mi.. bu modeller mi eskidi yoksa tuzlu suya tahmin etmediğim bir uyumsuzluğu mu oluyor acaba
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş