1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kedili Nano 2 - Red Sea Max 130

Başlığı 'Nano Reef Akvaryum Kurulumları' kategorisinde Sena tarafından 3 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Yaklaşık 10 aylık bir macera sonunda "ilk tecrübe"mi nihayet sonlandırıp tank boyutlarını Portal sayesinde bir tık büyüttüm. Bir dünya problem yaşadım, kayaları değiştirdim, taşındım, tankı çatlattım boşaltıp tekrar doldurdum, Portal'dan gizli kum değiştirmeye kalktım, beceremedim, 3ü palyaço olmak üzere 4 balık, biraz kabuklu, benim suçum olmasa da 1 karides, çok fazla zoa kaybettim. Kısaca ilk tankımla baya ıslandım. Son demlerinde çok sıkılmıştım. İlk başlarken yerim yoktu, yerim oldu istediğim sisteme bütçem elvermedi derken yine aslında geçici yatırımları kovalarken şansıma bu Red Sea Max 130 çıktı.

    Eski macera burada: http://www.akvaryumportali.com/threads/İlk-tecrübe-nano-50x40.25859/ ,

    Buyurun bu da yenisi:

    Portal'da hediye ilanını görünce tam anlamıyla balıklama atladım zira büyük olmasının yanında hep merak ettiğim ama eminim hiç bir zaman denemeyeceğim t5 + mh aydınlatması vardı. Tolga Bey ( @Tolga kirelli ) ile konuştuk, buyur gel al kardeşim dedi, gittim aldım. Başta zibidi gibi, tankın akrilik olduğu yanılgısının da etkisiyle, tek başıma gider alırım diye düşünüyordum. İyi ki öyle bir şey yapmamışım, yapamazmışım da zaten. Bileydim 2 adam daha tutar elimi sürmezdim ama 4. katın yolunda artık çok geçti. Bu arada bu hediyeyi alırken baya rahatsız oldum çünkü esasında akvaryumum vardı, hatta 2 tane vardı, yenisini satın alabilecek gücüm de vardı, benden çok daha fazla isteyen ama imkan bulamayan biri için çok daha kıymetli olabilirdi. O sebeple patlamaz da kalırsa ben de işbu konuyu sonlandırırken yine Portal'dan birine hediye gidecek.

    Komple sistem, 8,5cm sumplı 50x60x50cm boyutlarında 3 tarafı yekpare camdan oluşan bir tank, abuk bir protein skimmer, manasız 2 adet kafa motoru, kapağında 24w sanıyorum 2 tane power compact floresandan aydınlatması, galiba bir de ısıtıcıdan oluşuyor. Ben aldığımda kafa motorları ve ısıtıcısı yoktu, aydınlatması da 4x24w t5 + 1x150w mh'dan oluşan bir armatürle değiştirilmişti. Dolayısıyla kapağı kullanılmıyordu. Aslında sistem bir bütün olarak yan bölümünde priz kutusu, kablolar için yollar, niteliksiz bir fan vs barından çok kompakt bir sistem ama yetersiz olduğu dünyaca biliniyor. Zaten bu ilk versiyon üzerine sanıyorum 2 yeni modeli daha var.

    Böyle bişi :

    [​IMG]

    Temizlik faslını falan geçtikten sonra kapağı kullanmayacağım kesin olduğu için ilk işim kapağın monte edildiği ve kapandığında bir bütünlük arz eden ama kapak olmadan çirkin bir plastik parçadan ibaret olan kuşaktan (doğru terim mi bilmiyorum :) ) kurtulmak oldu. Bu arada hiç fotoğraf çekmediğim için aşamaları internetten bulduğum 3. parti fotoğraflar ile destekliyorum :)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bu salak parçadan kurtulmak 500 yıldır donmuş silikonlar yüzünden baya zor, kalan silikonları temizlemek aşşııırııı zor oldu. Hatta şöyle söyleyeyim toplamda 2 günüm belki fazlası git gel ovala, biraz da bu kimyasalla sil, şimdi jiletle kazı, parmaklarını doğra falan şeklinde geçti. Hala da ufak izler mevcut ama parmaklarımdan kıymetli değil.

    Kız arkadaşımın da tatilde oluşunu fırsata çevirerek mobilyasına da kendi çapımda giriştim menteşeleri düzeltim, değiştirdim, cilalamaya kalktım baktım olmayacak vazelinle sildim vs kafama göre uğraştım.

    Görsel açıdan tek sıkıntı tankın camlarındaki çizikler ama onlara yapılabilecek bir şey yok diye biliyorum. Yine de çok araştırdım, pasta cilaya niyetlendim, saçmalama Sena diyip vazgeçtim.

    Kapak ve eklentileri iptal olunca, yan taraftaki priz kutusu da işlevini yitirdi. Zaten sadece aydınlatmanın 4 fişi olduğu dikkate alınınca bir işlevi de yoktu. Kaldı ki bir tanesi de çalışmıyormuş :) Kutuyu çıkarttığımızda burada 48x12x8.5cm gibi bir boşluk elde ettik.

    [​IMG]

    Bu kısım için çılgın projelerimden sıyrılıp, cahil cahil 5 litrelik bir su tamamlama tankı yapmaya karar verdim. Böylece ne kadar kesip biçsem de hala çok kompakt bir sistemim olacaktı :D . Güzel güzel ve hala cahil şekilde ölçülerini aldım hem cam hem de pleksiden parçaları hazırladım. Tabii ne cam ve pleksinin kalınlığını ne de 5 litre bile etmeyen su tamamlama tankının 130litreye ne kadar gideceğini hesaba katmadım. Şimdi kenarda duran çeşitli ölçülerde cam ve pleksi parçalarım var, bir gün kesin işe yararlar :) Bu arada bunları kesen ustalara da selam olsun, ikisi de parçaları keserken kendilerine özgü ölçü birimlerini kullandıkları için hiçbiri birbirinin aynı değil. Neyse zaten kullanmayacağız. Bu bölümde yaptığım tek akıllı hareket hep orijinal skimmerı adam edip kullanma planım olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye 40$'a satılan ve Tunze 9001 protein skimmerı da asmaya imkan veren medya sepeti için de parça kestirmem oldu.

    [​IMG]

    Bu işler bitince sıra ekipmanları dizmeye geldi. Tankı tasarlayan kör usta sump için sadece 8,5cm alan bıraktığı için gerek kafa motoru gerekse de skimmer konusu sıkıntılı. Normalde orijinal skimmerını kullanmak istiyordum. Tolga Bey aşırı gürültülü olduğu konusunda uyardığı ve internette tek bir tane bile olumlu yorum olmadığından gövdeye uygun çırpıcılı bir motor da araştırıyordum. Kendisi boyutları itibarıyla güven veren bir arkadaş.

    [​IMG]

    Nitekim ilk çalıştırdığım anda ne kadar gürültülü olabileceğini öğrenmiş oldum. Neyse ki elimde mevcut kullandığım Tunze 9001 vardı. Bu arada 9004 sığmadığı için sistemi kullanan herkes 9001 veya 9002 ekliyor. Skimmerı yukarıda bahsettiğim medya sepeti olmadan yalnızca ızgaradan suyun döküldüğü kısma takabiliyorsunuz. Bir süre o şekilde kullandım ancak bana çok sağlıklı gelmedi açıkçası. Bu sebeple elimdeki parçaları birleştirmek üzere kloroform arayışına girdim. Niyeyse internetten sipariş vermeyip günlük hayatımda önüme çıkan nalbur, reklamcı, tabelacı esnafla muhattap olmayı tercih ettim. Sonunda bir gün esnaf gibi bir esnaf çıkıp enjektör içerisinde kloroformu verdi. Pleksiyi kesen şerefsize yamuk kestiği parçalar üzerindeki delikleri delmek zor geldiği için o işler de başa düştü. Önce başka bir marangoz bozuntusuna parçaların kenarlarını düz olacak şekilde düzelttirdim. Delikler konusunda yine anlaşamayınca kendim delmeye başladım. Şarjlı tornavidam bu iş sonunda beni kanser etti ama parasını da çıkarttı. Kendisi 1 şarj ile yaklaşık 20 delik delip tekrar şarj olmak üzere 4-5 saate ihtiyacı olduğundan gerizekalı delikleri açmak 4 gecemi falan aldı :D . Sonuç olarak uğraştırdı ama 40$ + shipping vermeden bu işi çözmüş oldum. Fotoğraflardan görülen büyük deliklere niyet etmiştim ama onları delmeye kalksam 40 gece daha sürerdi :)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Baya güzel oldu ama ya pleksicinin dallamalığı ya da tankın yamukluğundan kaynaklı bilemiyorum, tam cuk diye yerine oturmuyor. Çok güzel başlayıp arada sıkışıyor ama biraz kaba kuvvetle yerine çok güzel oturuyor. Çıkartmak için ise pense kardeşin desteğine ihtiyacınız var :) .

    Yine gereksiz uzattığım için ilk parta burada kedi balıklarımla son veriyorum. Gerçi bir şey de kalmadı ama olsun. Görüldüğü üzere zoalarım eriyip gitse de kedilerim bölünerek çoğalmakta.

    İyi akşamlar.

    [​IMG] [​IMG]
     
    muratmuratt, MESUT_KERİM, YMR_AY ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    HSAhahAHshaSHSa gece gece ne güldüm yaaaaa temo25temo25temo25temo25temo25temo25

    Çok güzel ya, işte bunu seviyorum!
     
    Sena bunu beğendi.
  3. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    hayırlı ve uzun soluklu olmasını dilerim dostum
     
    Sena bunu beğendi.
  4. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Hayirli olsun kardesim. 10 aylik degil senelik bir kurulum olsun bu sefer
     
    Sena bunu beğendi.
  5. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Sistemin kendimce adam edilmesi bu şekilde gerçekleşti. Bunlarla uğraşırken bir yandan da eksik ekipmanları topladım. Bugünün pazartesi olmasının da etkisiyle bu kısım neşeli değil :)

    Kafa Motoru: Sumptaki dönüş kısmının çok dar oluşu sebebiyle en güçlü bulabildiğim kafa motorları New Jet 1200 ve Eheim Compact On 1000 oldu. Pek çok kişi 2 adet Eheim 600 tercih etmiş ama bana 2 motor kullanmak manasız geliyor. O sebeple tercihimi Eheim Compact On 1000'den yana kullandım. Bu motoru tankın 2 dönüşüne birden bağlamak için son derece basit bir Y aparat aradım ancak ne kadar saçmadır ki bulamadım. "Y" şeklinde olanlar genelde çok ince, hava hortumları için veya çok büyüktü. Kullanılabilecek büyüklükte ise hep T şeklindeki aparatlar karşıma çıktı. Kafa motorunun bulunduğu bölümün darlığı sebebiyle T aparat ya hortumların kırılmasına ya da debinin düşmesine sebep olacak diye tahmin ediyordum, öyle de oldu. Şu an bir çıkıştan gümbür gümbür su fışkırırken diğerinden çıkan su tatlı bir meltem kıvamında. Bir ara 2 motor kullanmayı denedim ama tekrar manasız gelip vazgeçtim. Daha iyi bir çözüm bulana kadar böyle kullanmaya devam edeceğim, acil bir durumu olduğunu düşünmüyorum ama yoruma da ihtiyacım var. 300LT/saatlik bu motor yeterli midir, 2. motoru eklenmesi gerekir mi?

    [​IMG]

    Isıtıcı: Eski akvaryumum da kullandığım 100w. Aydınlatmanın da etkisiyle ısınma konusunda sorun yaşayacağımı sanmıyorum. :)

    Dalga Motoru: Son zamanlarda yaptığım az akıllı yatırımlardan biri olarak RW4'ü buna transfer ettim. Dönüşler ile birlikte en kısık ayarda yeterli gibi. Bu arada 2-3 aydır kullandığıma göre Jebao hakkında da artık yorumumu belirtebilirim. Bence aşırı kalitesiz bir alet. Kutudan çıkarıp plastik kalitesini hissedince çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Fiyatına göre tabii ki iyi, böyle kumandalı oyuncak başka yok sanıyorum ama leş Çin işi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. El mahkum kullanıyoruz, mutluyum :)

    Kaya / Kum : Eski fiji kayaları buraya geçti. Ati easy frag ile yapıştırmak suretiyle bir kaç parçayı birbirine sabitledim, baya da sağlam oldu. Bu kadar güçlü tutacağını beklemiyordum. Kum için tabii ki eski kumumu kullanmadım :) Picoyu kurarken binbir işimin arasında önüme ilk ne çıktıysa alıp geçmiştim. Caribsea arag alive special grade. Büyük taneli kum konusunda ön yargılıydım, meğerse çok daha güzelmiş. 9kg'lık paketin herhalde 2 kg'ını falan pico'da kullanabilmiş, kalanıyla eski tanktaki kumu değiştirmeye çalışmış ama becerememiştim. Paketi de açtığım için RO su ile yıkayıp kenara koymuştum. Bu tanka kısmet oldu. Bir canlılığı kalmamıştı tabii ki. Kayaları buraya aktarmadan yosunları temizleyip, yosunlu bölgeleri fırçalamıştım. Hiçbir işe yaramadı, şu an belli bölgelerde torch ile gerek boyut gerekse de salınım olarak yarışıyorlar :) Şimdilik dokunmuyorum, bir ara bu konuya eğileceğim.

    Protein Skimmer: Biraz vasat halde Tunze 9001. Yeterliliği konusunda şüphelerim var o yüzden tavsiyeye ihtiyacım var. Yetersiz kalacağı kesin ise orijinal skimmer gövdesine sağlam çırpılı bir motor ayarlamaya girişebilirim (biraz zor bir iş gibi hiç örneğine rastlamadım), JNS gibi askı tip bir skimmera geçebilirim veya ölü bir yatırım ama 9001'in DC motorlu versiyonunu alabilirim. 5 milim ile 9004'ün sığmaması gerçekten olacak iş değil.

    [​IMG]

    Bu arada skimmer ile diğer bir sorunum deli gibi mikro baloncuk üretiyor olması. Ürettiği bu baloncuklar da doğruca tankın içine doluyor. Araştırdığım kadarıyla burn in evresinde bu durum yaşanabiliyormuş, sonradan düzeldiği söyleniyor. Bir umut bekliyorum zira eskiden böyle bir sorunu yoktu. Başka bir ihtimal yeni kurulan tanklarda yüksek oksijen seviyesi sebebiyle oluşabiliyormuş. Bu ihtimal de biraz içimi rahatlatıyor. Son ihtimal de skimmerın artık ömrünü doldurmuş olması ki bu da muhtemel gibi :(



    Aydınlatma: Geldik en heyecanlı olduğum ve en çok uğraştığım/uğraştırdığım kısma. Apartmanın altındaki elektrikçi ayıp olmasın diye yaparız tabii dediğine pişman oldu :)

    700 kere belirttiğim gibi 4x24w t5, 150w mh ve moonlight için 8 adet ledden oluşan bir armatür. Biraz araştırıp, biraz da içini açıp bakınca, sanki Hopar ayarında bir Çin mamulü gibi. Lamba olarak ilk etapta hiçbir tecrübem olmadığı için renklerini öğrenebilmek adına Giesemann Actinic Blue, Aquablue Coral, Aquablue Azure, Super Purple aldım, baya da beğendim :) Normalde tek fiş üzerinden anahtar ile 2 + 2 şeklinde yanıyorlardı. Her bir lamba için bir tane neydüğü belirsiz, üzerinde 54w t6 yazan balastları vardı. Hemen balast araştırmaya başladım. Ati'lerde kullanılan HEP Group markalı balast bulamayınca, en kaliteli olarak ulaşabildiğim Philips Performa serisi 2x24 balastları aldım. Şansıma zor da olsa armatürün içine tıkıştırmayı başardık. Eski balastlar ile lambalar açılış ve kapanışlarda olan yanıp sönme, patlama gibi bütün olaylar gitti. Parlaklık olarak bile fark ettiğini düşünüyorum.

    Lambaların reflektörleri eski bir tencereden hallice parlaklıkta idi. Alan darlığı sebebiyle 2 lambada 1 reflektör bulunuyor, bu da uygun reflektör bulma işini zorlaştırıyordu. Ki bulamadım da. Bir ara 4 reflektöre 100$ veriyor gibi oldum ama hemen kendime geldim. Uyup uymayacağı belli olmayan bir parça için manasızdı ama bu halde de bırakmak içime sinmiyordu. Markalı ürünleri bir kenara bırakıp Celal Bey'den 4 adet reflektör aldım. Tahmin ettiğim gibi her lambaya 1 reflektör işi mümkün olmadı. Onun yerine 2 reflektörü birleştirip eskilerinin üzerine monte ettik. Sonuçta şekil olarak eskiler ile birebir aynı ama parlaklık bakımından arasında dağlar kadar fark olacak şekilde bu işi de halletmiş oldum. Lambaların fişlerini, ayrı ayrı timerlara bağlayabilmek adına 2 ye çıkarttık.

    Armatürde bulunan ledler güzel ama bir kısmı çalışmıyordu. Şu an 2 cluster monte edecek alan var ama uğraşacak enerjim yok :) . Şimdilik tüm ledleri iptal edip gelecek projelere sakladım. Armatürdeki eski, küçük ve gürültülü fanı söküp 2 tane 14cmlik fan taktım. Tüm ışıklar açıkken saç kurutma makinası gibi çalışıyorlar. Yaptığım en faydalı modifiye olmalı.

    Metal halide lambanın reflektörü, t5'ler gibi kötü değildi. Zaten onu değiştirmek de oldukça uğraşlı olacaktı. Üzerinde Giesemann megachrome coral var, sarı bir ışık. Pek sevmedim ama lambaya para harcamadan önce elektriksel herhangi bir problem olmadığına emin olmam gerekiyor. Zira kapalı bir kutu içinde bu kadar kablo, bu kadar ısı beni biraz geriyor. Lambadan sonra gerek var mı bilmiyorum ama balastını da değiştirebilirim. Şu an Tridonic Atco yazan elektronik bir balast mevcut, bu konuyu da henüz pek araştırmadım.

    Bir ara buhar camlarını da değiştirdiğimde armatür ile uğraşmayı bir süreliğine bırakacağım.

    Kurulumda olabildiğinde taze su kullanmaya çalıştım yine de 30litre falan eski su almak durumunda kaldım. Mevcut nüfustan balıklar sağlıklı, muhsroomlar yayıldıkça yayılıyor, adını bilemediğim candy cane veya trumpet coral patlayacak gibi şişiyor, zaten açık olan zoalar çiçekler gibi açık, pahalı zoalar yine kapalı erime kıvamında, yosunlar canavar gibi sürüp gidiyor. En sevindiğim ise eski tanka kayaları sabitlemek için aralara sıkıştırdığım platein canlanması oldu. Kum üzerinde diatom olduğunu umduğum bir olaylar var, cyano çıkarsa kendimi atacağım.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    Fotoğraflar ve video güncel değil yalnızca süslemek amaçlı :)
     
    YMR_AY, Ufuk_Arslan, cystein ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  6. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Modifiyeye bukadar zorlarken buna dönecek gibi bir hissiyat olustu bende :D

    [​IMG]

    Gönlünce olsun ;)
     
    veysel, cystein ve Sena bunu beğendi.
  7. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    hahah modifiye suç değil, bir yaşam tarzı! :p

    Benimkisi sadeleştirme ve bakım kıvamında oldu. Led işine girersem neonlu hondalara da dönebiliriz tabii :)
     
  8. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Güzel çalışmalar olmuş, bu tip uğraşlar hobiye olan heyecan ateşini canlı tutuyor temo19 Yaptığın iyileştirmeler de güzel en azından olası bir problem durumunda kafanda eleyebileceğin sorular olacak olası hata/sorun daha kolay bulunabilecek temo10
     
  9. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
  10. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Break in :sopa:
     
  11. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Yine esnaf sevgimden kaynaklı. Bu site düzgün gözüküyor da denk geldiklerim pek kredi kartı numaramı paylaşabileceğim kadar güven vermemişti. Hem de boyutlarını bilmeden almak istememiştim. Alayım artık bari :)
    Sabah sabah rencide oldum.:oops:
     
  12. Rubbertooth

    Rubbertooth

    Mesajlar:
    841
    Yer:
    İstanbul
    Bunun çapı 12mm herhalde sana uygundur? Aynı sitede farklı ebatları da var..

    :çiçek:
     
  13. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    14 mm ideal ama 12 de kurtarıyor. Zaten iki ölçü de mevcut. Benim boyuttan kastım aparatın genişliği idi. Alan çok dar olunca hortumlarla beraber çok sıkışabiliyor. Mesela yukarıda fotoğrafını koyduğum Y parça çok geniş olduğundan hortumları kırılmadan yerleştiremedim bir türlü. Alıp deneyim bir ara da gör. Tişikkirlir.
     
  14. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Skimmerı değiştirmeyi kafama koydum. Şu an kullandığım Tunze 9001'i stok sıkıntısı sebebiyle 2. El almıştım ve pek idealimdeki kondisyonda değildi. Baloncuk konusunda da problemi teşhis edebilmek için skimmer değişimi kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu bakımdan 8,5cm'lik sumpım için aklımdaki seçenekler:

    Yeni bir Tunze 9001: Hiçbir değişiklik olmasa da yeni bir cihaza geçmiş olurum, bence kafi.

    Tunze 9001 DC: 9001'in DC motorlu versiyonu. Fiyat olarak 150-200 lira oynuyor galiba. Karşılığında tavsiye edilen kapasite bir tık daha yüksek. Düz 9001 2.5w iken DC motor max 8w olarak belirtilmiş. Performans olarak memnun kalacağıma inanıyorum. Eskisi ile aynı olsa bile çevirmeli düğmesi var, parasının karşılığını veriyor :D Eksi yön olarak DC motorların hassas ve kısa ömürlü oluşu sabit ama sonuçta Tunze.

    Askı Tip Skimmerlar: Jns gibi askı tip bir skimmer da seçenekler arasında ama performans tartışılır tabii ki. Bu durumda kesinlikle 2. El araştıracağım zira günü kurtarmalık bir ürüne 1000lira vermeyi düşünmüyorum.

    Kısaca 9001 DC için yorumu olan var mı? galiba kararımı vermişim :D
     
  15. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Bence JNS'i de boşa atma (kafa karıştırayım) daha önce RSM 250'de kullanıldı ve uzun süre bol balık ve mercanla güzel performans alındı portalda. İster VS-1 ister WS-1 olarak bir ara istersen. :)
     
  16. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Konuya baktım da 250'de kullanılan sanırım WS-1. Benim VS-1 almam gerekiyor ve askı tiplerin ne kadar efektif olabileceği konusunda şüphelerim var. Yoksa kapasitesi 250litre olarak belirtilmiş, gerçek hayatta 150litreyi döndürse beni de kurtarır ama bilemedim :)
     
  17. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Sena bunu beğendi.
  18. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
  19. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
  20. Sena

    Sena

    Mesajlar:
    370
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Sena
    Bu kayaların diplerindeki kahverengilikler diatom mudur? Yoksa yine korktuğum başıma geliyor mu? Normalde tüm kum yüzeyinde mevcut ama bugün lambalar tam güç yanarken yalnızca böyle kenar köşede kaldıklarını farkettim. [​IMG][​IMG]
     

Sayfayı Paylaş