1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

HyacinthumVitae

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Süleyman aras1 tarafından 16 Kasım 2017 başlatılmıştır.

  1. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar, keyifli hobiler, sağlıklı günler.temo19
    Birgün tesadüfen Eminönüne gitmem ve deniz akvaryumlarına hayran hayran baktıktan sonra hobiye başlama kararı aldım. Eve geldim ve internete deniz akvaryumu yazıp araştırmaya başladım. Daha sonra portalı ve sizleri buldum.

    Kurulum başlıkları,hastalıklar nanolar,dıy üretim, palyaço üretimi,skimmer yapımı derken şuan portalda okumadığım konu kalmamıştır nerdeyse. Özellikle dıy üretimleri okuduktan sonra ilk akvaryumum olan 60*40*50h ölçülerinde akvaryumun camlarını kestirip silikonladım ve bir şekilde başladım. Bu kısımları uzun uzun anlatmayacağım. Çok acemice olduklarını kabul ediyorum.:koptum:(Şuradan bakabilirsiniz

    http://www.akvaryumportali.com/threads/nano-reef-yeniden-kurulum.27486/)

    Yaşatamadığım balıklarım ve görsel eksiklikten dolayı tankımı büyütüp daha sağlıklı bir ortam kurmaya karar verdim ve tekrar 70*70*45 ölçülerinde camları kestirip birleştirdikten sonra kurulumu tamamladım. Ona da şurdan bakabilirsiniz.



    İki akvaryumda da kazanabileceğim tecrübeleri kazandığımı düşündükten sonra ve son akvaryum yeri dolayısıyla izleme zevki vermediğinden ayrıca arka sump sistemini doğru yapamadığımdan dolayı düzgün çalışmamasından kaynaklı son olduğunu umut ettiğim yeni bir tank yaptırmaya karar verdim ve Yener beyle görüştüm. Burdan bir kez daha kendisine kaliteli işçiliği ve hoş sohbeti için teşekkür etmek isterim.

    Gelelim son akvaryuma ve kullanılan ekipmanlara.

    Akvaryum ölçüleri: 100*55*50h YY yapımı,12mm extra clear cam,çift geri dönüşlü, alttan sumplı, ahşap taşıyıcı üzerine beyaz membran mobilya giydirmeli, 10lu priz kutusu
    Sump ölçüleri: 80*45*40h (6mm)iki bölmeli, ek olarak 15*45*60h su tamamlama ünitesi
    Geri dönüş motoru: Jebao 6000 (3. kademede aktif çalışıyor.)
    Protein Skimmer: BB Curve 9 ( ileride değişebilir,şimdilik yetiyor.)
    Aydınlatma: Alınacak??? (Şuan Fluval skypad ürünü var)
    Tuz: ReefFlowers caledonia salt
    Su tamamlama : Twins
    Dalga motoru: 1 adet Rw8, 1 adet rw4 Master slave modunda çalışıyorlar.
    Kaya: Yerli kaya 30 kg civarı (daha fazla da olabilir emin değilim.)
    Kum: 10kg aragonit2-3mm 8 kg mercan kırığı3-4mm
    Isıtıcı: Sera 300w sera 100w (çift ısıtıcı çalışıyor.)
    Filtre: 200 micron filter sock

    Mevcut canlılar:
    1 adet Blue Tang s-m boy
    1 adet Yellow Tang m boy
    1 adet Clowng Tang s boy
    2 adet percula 3 4 cm
    1 adet Doktor Wrasse 6-7cm
    8 adet conch
    2 adet turbo snail
    8 kafa xenia
    4 adet mushroom
    1 adet leather moral
    40 kafa civarı zoa
    4 kafa candy cane

    Son test ölçüm sonuçları:
    dKH 11.2
    Nitrat: 20
    Amonyak: 0
    Calsiyum:560

    Sistem neredeyse 2 ayını tamamlamak üzere. Şimdilik canlılarda herhangi bir sorun gözükmüyor ancak test sonuçları hala normal değerlerde değiller. El kol sokmadan bu şekilde devam ettirmeye çalışıyorum değerler oturana kadar. Bu arada aydınlatma hala eksik karar veremedim led ya da t5 mevzusuna. Bir anda herşeyi temin etmeye çalışmaktan şu hale geldim:koptum::

    IMG_7624.jpg

    Son olarak kurulumdan önceki halinin bir fotoğrafını ekliyorum.

    IMG_7224.JPG

    Genel olarak bu şekilde. Görüşlerinizi,yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum.
    Saygılarımla...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 16 Kasım 2017
    Nihat Kılıç, muratmuratt, YMR_AY ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. En iyi şekilde ilerletmeye çalışıyorum. Şuana kadar öğrendiğim bir şey varsa, acele edip alınan canlıların ve ya sabırsızlık sonucu el kol sokmaların sonucu hem duygusal hem maddiyat anlamında hüsran. Velhasıl bende sizin yazdığınız gibi “bekleyelim görelim” modunda beklemedeyim. Umarım sorunsuz ilerler. Tekrardan teşekkürler.
    Saygılarımla...
     
    muratmuratt bunu beğendi.
  3. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler. Akvaryum yaklaşık 3 ayını doldurmak üzereyken bir güncelleme yapmak istedim. 3 ay olmasına rağmen aydınlatma problemimden dolayı çok yavaş ilerlediğini söyleyebilirim. Son canlı listesi hariç değişen bir şey yok ancak bu süreçte 8x39W aydınlatma geldi. Şuan için üzerinde 6 adet lamba var ancak aydınlatma tonu bana garip ve donuk geliyor. Lambalar ve dizilimlerini yazıyorum.

    1.Giessman Pure actinic (en ön)
    2.Giesmann PowerChorome(pink)
    3.Atı Blue plus
    4.Giessman Pure actinic
    5.Atı Blue plus
    6.Boş
    7.Giessman Pure actinic
    8.Boş
    IMG_8255.JPG
    tam net olmamakla beraber izlendiği yerden ton bu olarak gözüküyor. İleride değerler uygun olduğunda sps koymak istiyorum. Bu doğrultuda donuk rengi almak ve sps bakımı için lamba ve dizilim tavsiyeleriniz ne olur? yardımcı olursanız sevinirim.

    Ayrıca bu süreçte sonradan tanka girdiğim bir kaya yüzünden nitrat 20 seviyelerinden 40 a çıktı. düzenli su değişiminden sonra değişmediğini görünce kayayı çıkarttım ve ek olarak fauna marin bacto reel balls kullanmaya başladım. Kullanan arkadaşlar ne der açıkçası merek ediyorum. Aldığım yer düşüreceğini ve besleyici olacağını söyledi. Apının nitrat testiyle yaptığım son test sonucu nitrat:30 civarlarında sanırım yavaş yavaş düşecek. Bu sırada sevdiklerinden diye düşündüğüm xenia ve mushroomlar hızla çoğalmaya başladı.
    Genel olarak durum bu şekilde. Aydınlatma ve diğer herkonuda tavsiyelerinize ihtiyacım var, esirgemezseniz sevinirim.
     
    veysel bunu beğendi.
  4. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Süleyman Bey bu tankınız da önceki kurulumunuz gibi keyifli görünüyor,sps bakmaya karar verdiyseniz o iki bos yuvaya beyaz takmanızı öneririm gieseman DD lagonblue ya da gieseman azurecrome bunlardan ilki gieseman ile DD firması ortakken üretmiş olduğu beyaz flo larıydı ikincisi ortaklık bittikten sonra giesemann'ın ürettiği beyazı ben ikisini de kullandım kelvin olarak aynı ayar flolar sps ler için pure actinic lerden birini cıkartıp blueplus ya da actinic+ koyarsanız daha derin mavi elde edeceğinizi düşünüyorum,nitrat konusunda sıkıntınız devam ederse düşmezse birde fosfatınızı yoklamanızı tavsiye ederim o yüksekse fosfatı düşürmeden nitratı düşüremezseniz eğer yüksek bir değerdeyse 15-30 gibi bir reaktörün içine rowa pos koyup hafif kaynar sekilde döndürürseniz suyunuz 4-5 gün içinde stabil değerlere gelecektir yok fosfat sorununuz yoksa ya fazla yemleme yapıyorsunuz,fazla yemler kaya diplerinde birikiyor,ya da kayalarınız emdiği nitratı kusuyor da olabilir,testlerinizi yapıp paylaşırsanız gene yardımcı olmaya çalısırım o nitrat konusunda eski tankımda benim çektiğimi bi Allah biliyor bi ben :) sağlıklı balıklar keyifli tanklar dilerim.
     
    muratmuratt bunu beğendi.
  5. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras

    Umut bey öncelikle vakit ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim. Evet kısmetse ilerde sps olacak ve kayaların tam üstüne gelen kısımda şuan 2 ünite boş lambalar için.(fotoğraf ekleyeceğim.) Yazınızda bahsi geçen floları nerede bulabilirim acaba ve yanma süreleri ne olmalıdır? En önden başlayarak beraber yanan floları yazıyorum kolaylaştırmak adına.
    1-3 , 2-4-5-7 , 6-8
    Floları aldığım yerde son bir adet blue plus kalmıştı,yarın gidip alacağım fırsat olursa. Bu haliyle tankın içindeki herşey çok fosforik ve oyuncak gibi görünüyor :koptum: Bir türlü alışamadım açıkçası.
    Nitrat konusuna gelirsek de haklı olabilirsiniz fosfat konusunda çünkü kurulumu damacana su ile yapmıştım. Ancak test kiti edinmediğim için ölçemedim maalesef. Ama ben büyük oranda sonradan girdiğim kayadan şüpheleniyorum. Şuanlık nitrat düşme eğiliminde 2 hafta kadar bekleyeceğim ölçmek için. Düşmez ise dediğiniz gibi bir fosfat yahut biopellet reaktörü sisteme dahil olacak. Bununda siparişini amazondan şu ürün için verdim. Bakıp değerlendirirseniz çok sevinirim AQUATOP MR-20 Multimedia Reactor with Pump . Yemleme konusunda yine haklısınız:koptum: evde olduğum günler azar azar 7-8 defa yem veriyorum ancak yemlerin kuma düşmemesine dikkat ederek. Yani şuana kadar yere düşmeden tükettiler hepsini.
    Son olarak sormak istediğim bir konu var. Kurulumu reefflowers caledonia salt ile yaptım yukarıda yazdığım gibi. Su değişimlerini de yine aynı tuzla yapıyorum ve şuana kadar bakteri kültürü hariç dışarıdan bir katkı girişi olmadı gerekmedi de. Ancak bunlara rağmen Kh değeri 12 lerde geziyor. (test salifert, kendi deneme suyu ile denedim doğru ölçüyor.)Ben bu işe bir anlam veremedim.Sizin bir yorumunuz olur mu acaba?
    Şimdiden teşekkür ederim.
    IMG_8264.JPG ps toplaması şu şekilde.
    IMG_8261-min.JPG yandan ise şu şekilde görünüyor.
     
    muratmuratt ve veysel bunu beğendi.
  6. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Rica ederim Süleyman Bey faydamız olursa sevinirim,öncelikle reaktörden baslayayım güzel alete benziyor,bunun 3/1 gibi bi oranına rowa phos koyuyosunuz ve motor debisinden ayarlayarak (vanasından ) çok hafif tatlı bir kaynama elde ediyorsunuz sonra çıkış ucunu filtre corap kullanıyorsanız içine sokun iniş borularının oldugu yerde yaklasık 1 haftada fosfat sorununuz varsa kesin çözüm alırsınız yok fosfat sorununuz yoksa biopellette kullanırsınız cam gibi kristal suyum olsun isterseniz akjtif karbon koyarsınız tercihh size kalır,
    İkinci olarak aydınlatmaya geçeyim 6 lı ati dimmli armatür kullanıyorum
    1.actinic+
    2.actinic+
    3.lagoon blue(beyaz)
    4.aquapink
    5.actinic+
    6.pureactinic tüm flolarım 1 aylık giesmann 6 ayda 1 değiştiriyorum dimlişler ömürlerini kısaltıyor diye bir söylenti oldugundan dolayı dimsiz olanlar 1 yıl kullanıyorlarmıs sanıyorum ki bende otomatik olarak kanal1 kanal 2 var kanal1 de 2 flo yanıyor kanal 2 de 4 flo kanal 1 deki iki floyuda actinic+ yaptım gündüz 13.30 da yanmaya baslıyor 1430 da yüzdeyüz olunca kanal2 dekiler yanıyor(beyaz pink actinic+pure actinikler) gece 12 de gene dimli olarak yüzdeleri düşerek kapanıyorlar önceki tankımda da bu sekilde kullanmıstım floları değiştirdim yeni, tanka geçtim gene böyle kullanıyorum bu saat hesabıyla yaptıgım aydınlatmada hiç yosun proıblemi yasamadım o yüzden bozmuyorum önce maviler yanıp bir süre sonra diğer flolarınızı yakarsanız balıklarınızda daha az strese girer yogun bir ışık olmayacagı için diye düşünüyorum,önce günde 6 -7 saat aydınlatırken yavas yavas bir hafta da 8 saate cıkarın tankınızın durumuna göre yosun olusup olusmadıgını kolaylıkla kontrol edbilmiş olursunuz. Floresanları deniz akvaryum malzemesi satan yerlerden,forumda ki sponsorlardan bakabilirsiniz kolaylıkla bulursunuz.
    3.olarak o tuzu hiç kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım kh 12 birhayli yüksek bir değer baska bir testle ölçüm yapma sansınız varsa teyit edin derim ortalama kaliteli bir tuzda kh 7.7 -8 arası cıkar ki ben reefcyrystal kullanıyorum 2 yıldır su değişimlerinde nadiren 8 oluyor dosaj pompasıyla katkı girerek 8.3 te sabitledim öyle gidiyor kh veph konusunda dalgalanmayı baz alacaksınız yüksek ya da düşüğü canlılar tolore ediyor keyifsiz oluyorlar ama dalgalanmada canlı kaybı kesin oluyor yavas yavas yükseltip sabitlemek ya da düşürmek çok yavaş haftaya yayarak mesela aklıma şimdilik gelen bunlar Süleyman Bey gene aklınıza takılan bir sorun olursa eğer cevaplamaya çalısırım.
     
  7. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Bu noktada bir düzeltme yapalım; Kh değerinin 7-8-10-12 v.s. olması kalitesi bakımından belirleyici değildir. Örn: Red Sea Coral Pro, 1.025 için 12,5 kh veriyordu yamulmuyorsam. Genel anlamda hobicilerin beğendiği bir tuzdur bu arkadaş mesela. Karakter farklılıklarından ötürü içeriklerindeki ana ve iz element düzeyleri birbirinden farklıdır. Burada önemli nokta şu; hobici tankına uygun özellikte tuzu kullanması mühim olan unsurdur. Eğer tankta sürekli yüksek seyreden Kh söz konusuysa -ekstra dozlama yoksa - tüketim az ve su değişimleriyle tanka yüksek miktarda Kh ekeniyor demektir. Ayrıca Ca ile de bağıntılı olduğundan iki değeri birlikte yorumlamak ta iyi olur. Bir de buna ilave olarak bu iki değerin birbirlerine karşı ilişkilerini makul düzeyde tutabilmek adına haliyle Mg isimli arkadaşı da kontrol etmek faydalı olur.

    Bu yazı iyonik dengenin makul seviyelerde olduğu düşünülerek yazılmıştır. Eğer dengede ciddi sapıtma varsa uygun tuz ile agresif olmayacak şekilde küçük müdahalelerle( zamana yayarak yani) kararlı hale getirilebilir. Ani Kh salınımlarına kesinlikle fırsat verilmemelidir. Direkt canlı üzerindeki osmotik basınç ana unsuru olduğundan tehlikeli sonuçları olması kuvvetle muhtemeldir. Kh yüksekliğinden ziyade oynaklığı asıl tehlikedir.
     
    Düzenleme: 29 Aralık 2017
    Süleyman aras1 ve veysel bunu beğendi.
  8. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar,sağlıklı günler.
    Son eklenen balık listesinden ve absürt ölçüm sonuçlarından sonra bir güncelleme yapmak istedim.
    Öncelikle aydınlatma ile başlarsam pure actiniclerden biri çıktı yerine ati blue plus eklendi,renk normale döndü ve canlıların tepkisi olumlu oldu. Şimdilik lagoonblue eklemesi yapmayacağım canlı sayısı artıp ihtiyaç doğduğunda ekleyeceğim. Aslında amacım biraz da tasarruf.(Malum öğrencilik)
    İkincil olarak tanka yeni canlılar geldi. Görev balığı olmalarına dikkat ettim seçerken. Yani öyle umuyorum,umarım yanlış seçim yapmamışımdır. Yeni canlılarla birlikte güncel liste:
    1 Blue Tang M boy
    1 Yellow Tang M boy
    1 Naso Tang M boy
    1 Fox Face S-M boy (Özellikle bubble alı için aldığım bir canlı. Yeni eklenen frag taşlarında bir adet bubblealg gördüğüm için ekledim. Beğendiğim güzel de bi canlı aynı zamanda.)
    1 Black onyx percula
    1 normal percula
    1 Gobyy (türünü bilmiyorum fotoğraf atacağım, yosun vb ile beslendiği ve eğer varsa bırakmayacağı söylendi.)
    1 Blenny (yine türünü bilmiyorum, türler hakkında yardımcı olursanız sevinirim. Kayalarda dolaşsın temizlesin diye koydum,ancak renkleri bence inanılmaz güzel.)
    1 Kum deniz yıldızı
    7 Green Chromis
    1 Doctor Wrasse
    8 Conch
    1 Turbo Snail
    Naso- Fox face-gobyy- blenny sonradan giren canlılar. 3 gün oldu akvaryuma koyalı ancak koyduğum anda bile hiç kavga gürültü çıkmadı. Yellow oralı bile olmadı. Fox nerdeyse elimden yem yiyor ama naso şimdilik çekingen. bir kaç defa yem yediğini ve bir kaç defa ağzına alıp geri bıraktığına şahit oldum. Formunda bir sıkıntı gözlemlemedim şimdilik. Umarım iyi olur.

    Canlı listesi bu şekilde iken bir hobiciden aldığım sps fraglarını deneme amaçlı gözlemiyorum. Son ekleme ile birlikte mütevazı mercan listem:
    1 Red Digidata
    1 Green digidata
    1 Pink Dİgidata
    10 kok xenia
    1 Leather(bir abim özel bir tür olduğunu söyledi. Avusturalya leather dedi. Gövde pembe gibi tentaküller ise yeşil ve turkuaz tonlarda. Siz ne dersiniz?)
    5-6 Kafa mor-yeşil mushroom
    4 kafa Candy cane
    Mix zoa

    Son test değerleri:
    Nitrat: 20(API) (hala düşme eğiliminde, en son ölçümüm 40 a çok yakındı. Sanırım fauna marin reef bacto balls işe yarıyor.)
    Kh : 13.4 (??????, dışarıdan hiç katkı girilmedi)
    Ca : 540
    Sıcaklık: 25
    Tuzluluk 1024-1025
    Amonyak: 0

    Ölçebildiğim değerler bunlar. Kh konusunda hala şaşkınım. Şu ana kadar hiç extra katkı girmedim. Sadece reefflowers caledonia salt ile 15 günde bir 40 litre su değiştirdim. Akvaryum kurulumunda da 6 adet biodigest 6 adet bioptim kırdım hepsi bu. Kayaların salınım yaptığını düşünsek; daha önceki akvaryumlarımda kullandığım kayalar ve önceden hiç bu kadar yüksek değer çıkmadı. Bu konuda yardımınıza ve görüşlerinize ihtiyacım var.
    Şöylede bir durum var. Deneme için aldığım sps fraglarını gireli tam bir hafta oldu. Ancak spslerde anlamsız bir şekilde çok hızlı büyüme gerçekleşiyor. Örneğin resmini atacağım green digidata geldiğinde tek ana bir dal iken neredeyse yanlardan 3. kolu çıkmaya başlayacak. Aynı şekilde red digidata da geldiği gün bazı kollarında olmayan beyaz büyüme uçları sergiledi ve gözle fark edilecek kadar uzadı diyebilirim. Leatherımı çoğalması için maket bıçağı ile ikiye kestim 2 hafta önce ve o da çok çabuk şekilde toparladı kendini tamamlama aşamasında. Kayalarda coraline alg oluşumları başladı ve neredeyse yoğunlaştı. Balıklarımı günde neredeyse 7-8 defa besliyorum buna rağmen yem istekleri hiç bitmiyor. Bunun yanında mercanlar için tropic marin reef snow veriyorum günde 1 defa ışıklar kapanınca. Ancak fosfat 0.5 gibi bi değerde geziyor ve nitrat hala düşüşte. Media reaktörü ve Seachem pHOSGuard siparişi verdim ay sonunda elimde olacak. Bunu kullanmalımıyım yoksa media için başka bir şey tavsiye eder misiniz? Tecrübeden ve bilgiden eksik kaldığım noktalar bunlar. Yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
    Saygılarımla...
    Mesela bu yeşil arkadaş geldiğinde tek düz bir gövdeydi. şimdi sol ve sağdan çıkan kollar bariz bir şekilde görülüyor. Üstelik bu değerlere rağmen ve bir haftaya rağmen. IMG_8454.JPG IMG_8457-min.JPG IMG_8458-min.JPG IMG_8456.JPG IMG_8459-min.JPG IMG_8461-min.JPG IMG_8460-min.JPG IMG_8453-min.JPG IMG_8452.JPG
     
    muratmuratt bunu beğendi.
  9. burberrysboy

    burberrysboy

    Mesajlar:
    321
    İsim:
    umut sayın
    Hayirli olsun yeni canlilariniz ilk olarak bende de olan ve boyuna gore inanilmaz guzel isler basaran baliginiz alg eater blenny.

    Digidatalar uygun su kosullari ve isiklandirma da 3-4 ayda inanilmaz boy atar kalinlasir ve buyume uclari gelistirir,bu bakimdan benimde sevdigim turler hobicinin bu isi dogru yapiyorum keyifli mercanlarim var demesi olmeyen saglikli baliklariyla duydugu sevincle bence ayni degerde seyler.

    Buyumekte olan spsleriniz isiginizin iyi oldugunu gosterir kaliteli bir armaturunuz var dimm ozellikli miydi unuttum bendeki oyle 9 ayda bir flo lari degistirmeyi tavsiye ediyorlar neden olarakta dimm ozelliginin flolarin omrunu kisaltmasi onunuzde epey zaman var kendi gozlemlerinize gore fraglarinizin buyume hizi ve sekliyle ilerki zamanlarda ki buyume miktarini goz onune alarak degisim zamanini bence kendiniz tayin edebilirsiniz,

    Tuzunuz hakkinda hic fikrim yok kullanmadim ama uzzerinde yazan degerleri vermesi gerekir tuzunuzla kh yuksekliginizin direk bir baglantisi olacagini dusun muyorum belki testiniz bayatlamistir 13 epey yuksek bir deger canlilarda sikinti gozlemlemiyorsunuz bu yuzden testin tarihi gecmis ya da bayatlamis olmasi suphelendirdi beni imkaniniz varsa baska bir testle dogrulamaniz isi acikliga kavusturabilir.

    7-8 defa beslemek oldukca bonkor oldugunuzu gosterir:) ancak cok fazla gunde 2-3 defa hepsinin yemi alacagi ve yiyecegi kadar tabana yem dusmeden bitirecekleri kadar azar azar bi kac defa yapmaniz hem nitrat sorununuzun onune gecer hem fosfatiniz dusuk olur yemlerin icinde konserve edici madde olarak malesef fosfat var:)

    Genel olarak seachem urunlerini gozu kapali kullanirim phosguardi da kullandim eski nanomda reaktorum yoktu arkadan sumpliydi file icinde akintili bir bolgeye asarak kullandim fakat siz reaktor almissiniz bence demir bazli rowa yi dusunun phosguard aliminyum bazlidir ve bir sure sonra emdigi fosfati geri tanka verir yorumlari reefcentralde epeyce tartisilmisti bir goz atmaniz iyi olabilir bende reaktorumde rowa kullaniyorum 3 aydir isini iyi yapan bir urun.

    Son olarak su degerlerinize su etapta cok takilmayin cunku frag eklemeye yeni basladiniz coralin olusumlari anca basladi tuketiminiz anca baslayacak 4 aydan sonra basladi mesela benim gunde 15 ml kh 10 ar ml ca mg ionic blancer dozluyorum pompayla tabi bu fraglar buyudukce artan tuketim miktariyla cogalacak normal olan seyler bir kismini du degisimiyle taze tuzlu suyla vereceksiniz yetmedigi yerde katki dozlayacaksiniz ama henuz zamaniniz var o gunler icin .keyifli saglikli hobiler ve canlilar dilerim Suleyman Bey gun gectikce guzellesiyor tankiniz,armaturu asma sansiniz varsa bence asin gorsel olarak guvenlik olarak cok daha iyi durur nacizane tavsiyem.

    LG-H990 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  10. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Umut bey öncelikle her defasında sabırla ve iyi dileklerle gönderilerimi cevapladığınız için teşekkür ederim. Bennymin adını bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu. O halde görev balığı seçimlerimde sanıyorum ki yanlış yapmamışım.
    Digidataların acrolara göre daha kolay olduğunu öğrendiğimden deneme amaçlı koyduğum türler. Bunun yanında keyifde alıyorum,renkleri çok güzel geliyor ve de söylediğiniz gibi çabuk gelişiyorlar bunu gözlemlemiş oldum. Başta absürt değerlerden dolayı olmayacağını öleceklerini düşünmüştüm ama en azından şimdilik her şey yolunda gözüküyor. Umarım ilerde koloni haline gelirler.
    Armatürüm dimi özellikle değil ancak aydınlatma akşamüstü 3 te açıldığı için odanın içi aydınlık oluyor. Akşam kapanırken de genelde ben odada oluyorum ve oda için ayaklı bir ışığım var o açık oluyor. Yani direk karanlık olmuyor. Değişim zamanını sizinde söylediğiniz gibi mercanların tepkilerinden ve gelişme hızlarından yola çıkarak ayarlayacağım ama muhtemelen 6 aydan önce böyle bir konuyu gündeme getirmem kendi içimde. Askı aparatlarını henüz almadığımdan şimdilik böyle önümüzdeki ay asılmış olur büyük ihtimalle.
    Caledonia benimde daha önce kullanmadığım bir tuzdu. Alışveriş yaptığım yerde bu olmasından dolayı tercih etmiştim. Üzerinde yazan değerler şöyle:
    Kh :11.5
    Ca:485
    Mg:1480 Sanırım belli başlı tuz markalarına göre biraz yüksek değerler veriyor. Ancak yinede verdiği değerler ile ölçümler aynı değil, bilemiyorum. Kh testi için salifert kullanıyorum. Kutu üzerinde SKT 2019 olarak yazıyor, ayrıca kendi test sıvısı ile ölçtüğümde vadettiği değeri ölçüyorum. Bu noktada beni kararsız bırakıyor. Yine de farklı bir marka test edineceğim yakın zamanda. Tuz içinde sanırım tüketim arttığında bu tuza dönmek daha mantıklı gibi gözüküyor şimdilik, zaten kullanmakta olduğum kutu bitti yeni tuz arayışı içindeyim.
    Yem konusunda haklısınız biraz fazla besliyorum ama hem kıyamıyorum(ne zaman cama yaklaşsam yem verdiğim köşede toplanıyorlar) hem de bu konuda balıklarının formlarını örnek aldığım bir isim var(yemleme disiplini bilmemekle beraber,sadece formlarını beğendiğimden söylüyorum) : David Saxby. Özellikle videolarını izledikten sonra tang türlerinin hacimli ve güçlü görünen halleri aşırı hoşuma gitti birazda bu sebepten fazla yemliyorum ancak kuma düşmemesine özen göstererek. Bunca yemlemeye rağmen nitrat düşme eğiliminde. 2 haftada 40 dan 20'ye düştü.(Sanırım sorun daha önce de bahsettiğim kayadaydı.)
    Reaktör ve Seachem ürünü amazonda beraber iken indirimdeydi o yüzden böyle bir seçim yaptım. Ayın 25inde elimde olacak. En azından belirtilen ölçülerde bir süre kullanıp gözlemleyeyim diyorum. Sonuç alamazsam RowaPhos alacağım.(Methini çok duydum.)
    Nitrat haricinde su değerleri inanın en son takıldığım konu. Dediğim gibi su değişimi hariç katkı girmedim hiç ve bundan mümkün olduğunca kaçmaya çalışacağım çünkü benim için eğer kullanım artarsa (ki artacak) maddi külfetin yoğunlaşması demek. Ne kadar geç o kadar iyi diye düşünüyorum şimdilik.:koptum: Gittiği yere kadar sadece su değişimiyle idare ettirmeyi düşünüyorum. Aslolanın kendi kendine( gerektiğinde küçük müdahaleler yaparak) ve zamanla oturan sağlıklı bir sudan geçtiğine inanıyorum.
    İyi dilekleriniz ve yorumlarınız için bir kez daha teşekkür ederim. Umarım sizin canlılarınız da bir sorun olmadan sağlıklı bir şekilde devam ederler.
    Saygılarımla...
     
    burberrysboy bunu beğendi.
  11. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar sağlıklı günler.
    Aydınlatmaya lagoonblue ve aquablue t5 eklemesini yaptım. Eski donuk mavi tonu kayboldu,memnunum. Aynı zamanda el atmışken ahşapları kaldırıp tavana astım böylelikle daha şık oldu.
    Süre zarfında sanırım fosfat değeri artış gösterdi kayalarda yosun oluşumları arttı ancak diatomada benziyor. Reaktör içinde seachem phosguard 2 gündür dönüyor, bakalım ne kadar yayarı olacak. Yemlemeyi de azalttım yosun sorunu bitine kadar.
    En küçük pembe sps fragım yaşam mücadelesi veriyor,sebebini anlayamadım. Diğerleri hızla büyürken o hiç açmadı.
    Nasoyu(Nazlı, yavaş hareket ettiği için öyle diyordum) maalesef kaybettim. Yellowla kavga ettiler sanırım,yan yattığını görünce suma attım bir süre daha yan yattı ama kurtaramadım. Diğerlerinde bir sıkıntı yok çok şükür.
    Bir de video eklemek istiyorum görüş ve önerileriniz için.

     
    Cuneyt K ve Çağatay Utku bunu beğendi.
  12. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Herkese selamlar, sağlıklı günler.
    Bir güncelleme yapmak istedim. Öncelikle ölçebildiğim değerler;
    ısı: 25 - 26 arası
    tuzluluk: 1024
    Kh: 10.4
    Ca: 460
    nitrat:5

    Nitrat istediğim gibi 5 seviyelerine kadar düştü ancak kayalardaki yosunlar ve yer yer cyno hala devam etmekte. Sakal yosunları için chemipure blue sipariş ettim 3 4 güne kadar gelecek. O geldiğinde phosguardı reaktörden çıkartıp onu döndüreceğim. Bu doğru bir hamle olur mu? Ürün seçimi konusunda doğru bir hareket mi yaptım tam bilmiyorum. Kayalardaki sakal yosunları çok canımı sıkıyor. Bu ay RO arıtma edinip damacanadan kurtulmak istiyorum.
    Bunun dışında yeni sps fragları ekledim. Ekleyeli 4 gün kadar oluyor. Şimdilik güzel polip açıyorlar. Renklenme az da olsa var ancak öncelik yaşatabilmek, renklenme daha sonraki iş. Eklenen fraglarla birlikte Kh tüketimi arttı ancak zaten çok yüksek değerler okuduğum için makul seviyeye inene kadar katkı girmeyeceğim. Su değişimiyle idare ettirmeye çalışacağım. Ek olarak tuz için bu sefer aquaforest reef salt tercih ettim. Suda çok hızlı çözündü ve spslerin polip açımları olumluydu gözlemlerim kadarıyla.

    Haftada bir kez mysıs'e, 2 gecede bir coral snow'a, yeterli beslemeye ve bol bol gözlemlemeye devam ediyorum. Gördüğünüz dikkatinizi çeken,yanlış yaptığım yerler için yorumlarınız bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler..

     
    Cuneyt K, YMR_AY, MESUT_KERİM ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  13. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Birileri yorumlar mı acaba diye ekranın başında boynu bükük bekliyordu..:(
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  14. SoulSlayer

    SoulSlayer

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Oktay ÖZGÜN
    - Öncelikle fosfatı ölçmelisiniz bence, diger taraftan phosguardi fazla sumpta tutmayin geri salinim yapabilir. Su dengeniz oturana kadar donuk yemde kullanmayin.
    - Yemlemeyi minimum yapin
    - Coral snowu haftada bire düsebilirsiniz
    - Sps besliyecekseniz su degisimleriyle cok zorlanirsiniz ve basari yakalamaniz cok zor. En basit toz olarak kh,mg,ca alin balling yapin.



    BLL-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  15. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
     
  16. SoulSlayer

    SoulSlayer

    Mesajlar:
    18
    İsim:
    Oktay ÖZGÜN
    - Yosun probleminizin kaynagını bulup onu cözmeniz gerekir. Yüksek fosfattan, damacana sudan, aşırı yemlemeden, yetersiz psden vb bircok nedeni olabilir. Ama sunu söyleyebilirim fosfat seviyeniz yüksek gibi duruyor, ama test yapip bakmak en mantiklisi. Salifert test biraz bilgi verir ama ilerleyen dönemlerde Hanna checker ile fosfat ölcmenizi öneririm.
    - Chemi pure guzel bir ürün ama probleminizi sadece azaltmaniza yardimci olur.
    - Bu hobideki en önemli sey bütün degerlerin stabil tutulmasi bence ( sicaklik, kh, mg, ca, ) Khniz 7 iken 9 cikartmak mercanlari strese sokar ve savunmaya gecerler, büyüme durur dolayisiyla tüketim olmaz. Profesyonel hobiciler su degisimlerinde hazirladikari suyuda test edip tank ile esitledikten sonra suyu degistirirler, yoksa degisecek su faydadan cok zarar verir canlilara.
    - Su degerlerinizi düzeltmeden daha fazla canli ve mercan.girisi yapmayin. Su kalitenizi.arttirdiktan sonra giris yapin
    - Hic mercan yemi girmeseniz bile baliklarinizin dışkıları yeterli olacaktir.

    Saygilarimla,

    Oktay


    BLL-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  17. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Balık sayısı zaten çok , bir de mercanları beslensin hızlı büyüsün diye bu kadar çok besin verirseniz suyunuzu kirletirsiniz.
     
    YMR_AY ve Süleyman aras1 bunu beğendi.
  18. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras

    Yosun problemim yüksek oranda damacana sudan ve fazla yemlemeden kaynalanıyor. En kısa sürede RO arıtma edineceğim. Bu sürede yemlemeyi mümkün olduğunca azaltacağım. Fosfat için test yapar paylaşırım. Onun üzerinden yorum yapmak daha mantıklı olur.
    Daha fazla mercan ve canlı şuan için girmeyeceğim. Özellikle sps de tecrübesiz olduğum için bu hamle bile korkuttu beni açıkcası ama haklısınız şuan için su düzene girmeli.
    Balling için önerdiğiniz bir ürün,marka var mı acaba Oktay Bey? Bir araştırma içinde olacağım.
    Cevaplarınız için teşekkür ederim tekrardan. Gidişatı paylaşıyor olacağım.
     
  19. Süleyman aras1

    Süleyman aras1

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    Süleyman aras
    Özdemir bey merhaba, evet haklısınız dışarıdan fazla fazla verdiğim besin suya fosfat olarak döndü. Nitrat düştükçe pek önemsemiyordum başlarda ancak yosun arttıkça birşeyler ters gittiğini belli etti. Aslında ben birazda mercanlarım yem verdikçe polip açıyor diyerek kendi kendimi gaza getirdim diyebiliriz.
    Ro arıtma alana kadar ve tabi devamında yemlemeyi mümkün olduğunca azaltacağım.
    Balık konusunda neden öyle düşündüğünüzü anlamadım yalnız. Tankta sadece 3 adet tang var diğerleri küçük canlılar.
    Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.
     
  20. Moliro

    Moliro

    Mesajlar:
    678
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Cengiz
    Sakal yosunu diye dusundugunuz seyler bana dino gibi geldi
     

Sayfayı Paylaş