1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

120*60*50 Reef Aquarium S-how Must Go On

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde YMR_AY tarafından 24 Mart 2016 başlatılmıştır.

  1. corax

    corax

    Mesajlar:
    1.472
    Yer:
    Ankara, Turkey
    İsim:
    Özkan Taşkıran
    Purble reef lobster da deniyor kendisine..Yalnız dikkat et sanırım karantina gibi bir yerde ana Tanka alirken kollari kopmasin..Bendekinini yakalayıp karantinaya aldım bir kolu karakarantinadan kutuya alırken diğer kolu koptuydu:confused::D:eek::oops::oops:
     
    veysel bunu beğendi.
  2. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    :D Sorun benim göbek adım Erdoğan bey.Bu hobide tankın önünde çay içmekten çok debelenmeyi seven manyak biri olduğumu çoktannnn kabullendim :D Kayaların bir bölümünü sizin yolladığınız epoksiyle kalanınıda hızlı yapıştırıcıyla yapıştırdık.Kuma gelirsek; hazır kaya komple çıkartılıp fırçalanmış, tekrar yapıştırılmışsa eski kumun öylece kalmasına gönlüm razı olamazdı.Sizin iyi niyetle yazdığınızı biliyorum ama kurcuklamak benim fıtratımda var.

    Kurulumdan bu yana ikinci yıkılışı Mahir bey.Demekki hızlı yapıştırıcıların ömrü 1 yıl.Sonra özelliğini yitiriyor.Birde bu yapıştırıcıyı deneyelim bakalım ne kadar sürecek :)

    Aman zar zor yakalayıp çıkarttım,tekrar tanka eklemeye niyetim yok :D
     
  3. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Abi ben de diyorum kesin gece alıyor çekici yıkıyor. Sabaha da "aaa kaya yıkılmış ondan yaptım" diyor. birisinin dur demesi lazım. Allah'tan tek tanka indi.
    Gerçi bi de nano yapmaya uğraşıyor bir yandan. Bakmayın sessiz olduğuna
     
    veysel ve YMR_AY bunu beğendi.
  4. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Allahtan beni frenledin.Yoksa yeni kayalar yeni tasarım diye tutturuyordum :D
     
    veysel bunu beğendi.
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    gokhantiknaz ve YMR_AY bunu beğendi.
  6. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    @veysel beyciğim bu ara acanlara feci nefret beslemeye başladım.Canım kuru yem alan Longnase fishi onlar yüzünden tanka ekleyemedim.
     
    veysel bunu beğendi.
  7. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Klasik Yağmur Hanım sendromu diyelim. :)
    O tankla uğraşmasa da tank onu uğraştıracak birşey çıkarıyor illa ki.
     
    YMR_AY ve gokhantiknaz bunu beğendi.
  8. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Hayır arkadaşlar yanlış düşünüyorsunuz. Epoksinin ömrü öyle 1-2 sene falan değil. Doğru uygulama yapıldığında çok daha uzun süre dayanacağını bir kaç ay önce bizzat deneyimlediğim için kesin yorum yapabilirim. Dekor değişimine gidilen bir tankta Alteco ile yaklaşık iki sene önce yapıştırdığımız kayaları birleşim yerlerinden keski ve çekiç yardımıyla kırmakta zorlandık, hatta bazı noktalarda fiji kırıldığı halde epoksi ayrılmadı.

    Marin tutkal kullanmıştım ilk dekorda hatırlarsanız. Birince sene sonunda bu dandik tutkalı sürdüğüm bazı kayaları bile çekiçle ayırabilmek için parçalayarak bazı kısımlarını ziyan ettim.

    Youtube’de tonla uçuk kaçık dekor var bu şekilde. Yöntem güvenilir ve dekor tasarım konusunda hayal gücünü zorlayacak görselliğe imkan tanıdığından oldukça popüler.
     
    YMR_AY, gokhantiknaz ve veysel bunu beğendi.
  9. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    575
    İsim:
    volkan zor
    Şuraya bir merhaba diyelim konuyu takip edelim. Bütün tecrübeli abi ablalar burda :)
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  10. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    En garanti çözüm tek parça halinde kaya kullanmak. ;)

    Dikkat edersen sadece hızlı yapıştırıcı kullanılmamış, çift komponent epoksi de var uygulamada. Aslında hangi kısımların koparak ayrıldığını bilmiyorum fakat benim görüşüm şu yönde olacaktır ;

    Hızlı yapıştırıcılar ; cyanoacrylate içerikli tek veya çift komponent aktivatörlü olanlarda dahil kaya yapıştırma işlemlerinde kullanılmamalıdır. Kaya için yapışma becerisi yeterince iyi değil, yüzey gerilimlerine dayanımı düşük ve ayrıca tuzlu su bir süre sonra canına okuyor. Diğer yandan mercan yapıştırma işlemi için harika sonuç veriyor. Uygulaması çok basit, hızlı kuruduğundan bekleme süresi yok. Fraglar yapıştırıcı üzerini kaplayıp kendileri tutunmaya başladıklarından, yapıştırıcının bir ehemmiyeti de kalmıyor zaten. (Tavsiye ürün: Pattex aktivatörlü çift komponent)

    Marin tutkal ; Branch tip kayalarda iş görmez, Caribsea tarzı geniş yüzey alanı sağlayan kayalarda uygulanabilir. Bu tip kayalar zaten birbirlerine temas alanları fazla ve genel mantıkta üstüste yığma dekor olarak yapıldıklarından tutkala fazla görev düşmüyor ( çekme dayanımı olarak). Amaç zaten kendi imkanlarıyla da ayakta durabilecek bir dekoru daha rijit hale getirebilmek. Örnek; Balık yakalamak için suya soktuğumuz kepçenin kayaya takılarak hareket etmesini önlemek veya basit bir fraglama işleminde yapışmayı sağlamak adına dekora uygulanan baskıdan mütevellit kayanın hareketini önlemek. Doğru şekilde yapıştırma işlemiyle uzun süre kullanılabileceğini düşünüyorum.

    Çift komponent Epoksi ; O bir efsane, yaşamın anlamı ve yüzyılın en önemli icadı. Olmasaydı eğer insanoğlu olarak ne yapardık hiç bilemiyorum :p. Velhasıl özellikle branch uygulamalarında çok iyi iş çıkartan, hamur kıvamından ötürü tank dışı kuru çalışmada mükemmel uygulama rahatlığı sunuyor. Kendinizi çömlekçi ustası şeklinde düşünün hele, suyla ıslatıp ıslatıp ellerinizi bununla bulayarak kaya yapıştırmak tam bir meditasyon örneği sağlıyor. Kafa dinginleşiyor, en sıradan görsel zekalarda bile ( ben mesela) kafada birden kelebekler uçuşmaya başlıyor dizayn anlamında. Dikkat edilmesi gereken noktalar var haliyle, yüzeylerin çok temiz olmasına dikkat ediniz mesela ve ayrıca birleştirme yüzey alanını artırmak adına epoksi kullanımı konusunda elinizi korkak alıştırmayın. Hatta branchları birleştirmek için önceden kablo bağı kullanıp üzerine komple epoksiyi sürerek kaplayın. Sabit bir şekilde en az bir gün kuruma süresi var, bu esnada asla hareket ettirmeyin ki epoksi kılcal şekilde çatlamasın.

    Grotech tarzı çift komponent yapıştırıcılar ; Epoksi gibi hamur kıvam, cyanoacrylate gibi hızlı kuruma. Kulağa çok hoş geliyor fakat bence gereksiz. Epoksi kadar sağlam değil ve su içinde çalışırken cyanoacrylate kadar başarılı değil. Ayrıca çok pahalı. Eee peki neden alıyoruz? Alman malı tok kapı sesi falan olduğundan herhalde, marka satıyor yani. Hobicilik hayatımın başında hevesle alıp kullanırdım fakat zamanla yeni teknikler öğrendikçe fuzuli oluşunu öğrendim. Tek avantajının cyanoacrylate(salınım yapar) gibi suya salınım yapmadığını düşünüyorum fakat bu konuda önemli değil. cyanoacrylate ile çalıştıkça el becerisi gelişiyor ve eser miktarda uygulama ile dahi işlem yapılabiliyor.

    Şahsi değerlendirmelerimdir bunlar, ytd. İsterseniz pleksi çubuk çakın kayalara, önemli olan yıkılmasın. Diğer türlü çok zor oluyor su içinde mercan, balık varken kaya ile uğraşmak. Bir kere başıma geldi, gördüğümde beynimden vurulmuşa dönmüştüm. O sebeple aman diyorum evlerden ırak olsun.
     
    Düzenleme: 4 Mayıs 2018
    burak ozu, YMR_AY, Montimahir ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  11. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Ay ben şok. :bilmem:

    Yahu Acanlar efsane olmaya aday durumda, eline emeğine sağlık güzel iş başarmıştın ve keyif veriyordu. Ne oldu da kıytırık bir balıktan dolayı böyle söyledin anlamadım şimdi.
     
    YMR_AY ve veysel bunu beğendi.
  12. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Ben bir akvaryumcu arkaşın tavsiyesi ile ,poliüretan köpük ile kayalarımı dışarıda yapıştırdım 1 gün kuruması için bekletip taşan kısımları falçata ile keştim baya sağlam oldu buda bir seçenek olabilir tabi benim kayalar geniş yapıştırma yüzey alanına sahip caribease di fijide nasıl olur bilemem. oldukça ekonomik bir ürün
     
  13. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Yettim gariiii :D Önceliklee kayanın ayrılmış olan bölümleri tamamen hızlı yapıştırıcının kullanıldığı bölümler.Kaya ilk ayrıldığı zaman ben zaten @mekatronik Erdoğan beyin yolladığı yağıştırıcı ile alt taşıyıcı bölümü yapıştırmış kurumaya bırakmıştım.Sonra akvaryumcudan gelen arkadaşlar boşver boşver diyerek hızlıca giriştiler.Havada uçuşan o spreyli yapıştırıcılar,cırt bantlar vee hopp tanka koyuverdiler kayayı.Bu tabiki onlar için kuruma süresini beklemek gerekmediği için avantajdı.Yıkılmada benimde hatam oldu.Çünkü en uçtaki ince dalın oraya plate bir kaya koyup sps leri ona dizmiştim.Dengeyi zorlamış olabilirim.Ama kaya zaten çok çok inceydi.Yani herşey bir pamuk ipliğine bağlı olmamalı diye düşünüyorum.
    Yıkılan kayaları çıkartıp temizlediğimde; hızlı yapıştırıcının kayaya tam nufüs etmediği ve rahatça kabuk gibi kalktığını gözlemledim.Erdoğan beyden gelen yapıştırıcı kullanılmış bölüm zaten blok halinde ayrışmadan duruyordu.Sadece ucuna eklenmiş kuma dayanan bir kaya sallanıyordu onuda ben söktüm.(Enemmm otopsi raporu gibi oldu)
    Deniz tutkalı diye geçen kuruyunca köpük şeklinde olan yapıştırıcıyı daha önce denedim.Bendeki olumsuzluğu çabuk kurumadığı için o dalları saatlerce tutamayacağımı anlamak oldu.Hee geniş yüzeyli kayalarda başarılı olabilir.
    Stonefix adlı yapıştırıcıyı başka bir platformda geçtiği için denemek istedim.Kesinlikle 15 dk.falan kurumuyor öncelikle.Çıplak elle yaptığım için tüm oyuklara ulaşma şansım oldu.Öyle hemen kırılıverecekmiş gibi durmuyor. Ama inanın o kadar para vermeye gerek yok.Direnk rengi olsun,dokusu ve kokusu bile direk bildiğiniz fayans yapıştırıcısı.Nalburda kg 10 tl bile olmayan malzemeyi süslü ambalajla dünyanın parasına satıyorlar anlayacağınız.
     
    Montimahir ve mekatronik bunu beğendi.
  14. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Hakan bey çok bile durdum uslu uslu :D Kurcuklamasaydım çatlardım inanın.


    :D :D Buna siz dünyalılar rahat batması diyorsunuz.Armatür işi hallolunca acanları bir nanoya geçirme planlarım var Erdoğan bey.Ledde verdikleri görsel çok güzel ama t5 altında çok doyurucu gelmiyorlar. Aslında hep bir gıvıldanmak, hep bir arayış..adını ne koyarsanız koyun :D
     
    mekatronik ve veysel bunu beğendi.
  15. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Sebep sonuç ilişkisi bakımından aydınlatıcı bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    Led vs T5 ikileminde bocalayıp güzelim 3x radion pro’yu sökerek t5’e döndüm ama hatayı anladığımda artık çok geçti. Yiğitliğe .ok sürmemek adına yakınımdaki dostlarım haricinde pek kimseyle paylaşmadım. Hobi hayatımda benim için negatif kırılma noktalarından biridir maalesef. Led’in keyfi başka, hele Acan gibi canlılarda bambaşka. Sonuç olarak mevcut gıvıldanma durumu gayet makul, anlaşılabilir ve yerinde bir reaksiyon bence. Fikrine olumlu bakıyorum fakat lütfen en başından bir değil üç kere maddi ve manevi anlamda düşün ve hesapla, sonrasında uygulamaya geçersen iyi olur.
     
    YMR_AY, gokhantiknaz, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  16. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Cift renkli epoxy ve hatta sari mavi sunfix canavar resmen.

    Direk bununla birlestirdim son tankta bulunan kayalari.
     
    YMR_AY ve veysel bunu beğendi.
  17. El Patron

    El Patron

    Mesajlar:
    32
    İsim:
    Emre
    Bence aguafrest stonefix bildiginiz cimento gibi ve bayagida saglam tutuyo ben bayagi bi kullandim cok ta memnum kaldim herkesede tavsiye ederim...
     
    veysel bunu beğendi.
  18. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Yağmur hanım tankınız devam ediyormu?
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  19. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Selamlar.Pek el kol girmeden,15 günde 1 su değişimi,biraz kh katkıyla tank sakince devam ediyor Çağatay bey :)

    20180711_185137 - Kopya.jpg

    20180712_110841.jpg
     
    ogeday_ylz, Ufuk_Arslan, veysel ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  20. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    5 tanemiydi anthiaslar :)
     
    veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş