1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

80*80*55 Yeni Kurulum

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Yiğit44 tarafından 31 Mayıs 2017 başlatılmıştır.

  1. EmirG

    EmirG

    Mesajlar:
    149
    Yer:
    Erenköy/İstanbul
    İsim:
    Emir Giresunlu
    yabancı kaynaklara baktığımda tangler için en kötü 2metrelik tanklardan bahsediliyor. ha yurdumda buna uyarak besleyen kaç kişi var bilinmez.hayvancağıza düz yüzecek alan ne yazık ki sağlayamamışsınız gibi bu ölçülerde.
     
  2. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Ne yazık ki sohal ebat olarak tankınıza büyük. S boy olsa sizde büyüse daha keyif alırdınız bu şekilde yüzme alanı bulamadan dolanıp duracak. Diğer Tang türleri için bi nevi tank uygun ama özellikle Clown ve Sohal uzun tank istiyor.
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  3. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Yani ister istemez 80x80x55 kare akvaryumda sohal tang için düz yüzme alanı yaratılamıyor. Keşke imkan olsa da 2 metre kurabilsek :) Kurmaya kurulur da su değişimlerindeki maliyet beni yorar. İçini mercanla doldurması da cabası. Belki ileride 120x70x45 gibi bir ölçüye geçebilirim. Litre olarak benim akvaryumla hemen hemen aynıya denk geliyor. Balıkta şuan için bir problem yok, keyfi yerinde ama tabi ki uzun ya da kısa vadede sorun olursa mutlaka sistemden çıkartacağım ya da imkanlar el verirse tankı büyütürüm.
     
  4. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Bu balığın s boyunu bulmak gerçekten mesele. Şuan bulduğum 15cm civarında ve ortalama satışta olanlar hep bu boylarda ya da bana s boy denk gelmedi. Aslında M-L arası yellow ve M boy blue vardı öncesinde bir sorun yaşamadım ama bu balık gerçekten direk L-XL arası ve doğası yellow ve blue dan çok farklı, çok seri ve yüzmeyi seven bir balık. Zorlandığını, mutsuz olduğunu düşündüğüm an tanktan çıkartacağım ya da akvaryumu denk gelirse 2.el temiz bir şeyler büyüteceğim.
     
  5. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    225x50x50 kurdum ve dediğiniz su değişim maliyetini bile işin içine kattığımda tankı bozmak zorunda kaldım. Gerçekten büyük maliyetler getiriyor. Videoyu yeniden izledim de bence Sohal'i bi an önce çıkarın çok keyifli sayılmaz 3 yüzgeç çırpmada tankın diğer ucuna varıyor, bu küçük bir tuvalete kapatılmış bir insan gibi şu anda 3 adım ileri 3 adım geri ancak hareket alanı bu kadar. Siz keyifli olur muydunuz? Karar tabiki sizin ancak canlıya yazık daha küçük boyunu tercih etmeniz doğru olurdu.
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  6. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Daha küçük boy değil de direk çıkarmak daha mantıklı gibi. Daha küçük boyunu da alsak bu seferde balık boylanamayacak, yanık kalacak. En güzeli bir süre beklemede kalım. Acaba akvaryumu büyütmeye değer mi onun değerlendirmesini yapmam lazım çünkü akvaryum daha yeni sayılır. Malum yaptırırken bir dünya para veriyoruz ama satarken maalesef para etmiyor. Muhtemelen sohali satıp yine yellow, blue ve 1 tane de naso ya da başka tang eklerim.
     
    Tarık KÜÇÜK bunu beğendi.
  7. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Resimlerle son halini güncelleyelim.

    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg
     
    veysel, hiter, Ufuk_Arslan ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  8. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhabalar. En son güncelleme üzerinden 1,5 ay geçmiş. Bu süreçte akvaryumda ciddi değişiklikler gerçekleşti. 3 yaşındaki kızım neredeyse doğduğundan beri ayda 1 son 1 senedir de 15 günde bir ateşlenince ve doktorlar bu işe çare bulamayınca 3 yılın vermiş olduğu öfke ile akvaryumu bozma kararı aldım. %80 başarı oranı olan bir ameliyata girmesi gerekiyordu ve ameliyat ücreti haliyle biraz tuzluydu. Tuzlu olunca evdeki tuzdan vazgeçmek gerekiyordu. Kızım şuanda Allah'a şükür çok iyi. Ameliyat çok başarılı geçti ve 1 yıldır 100gr bile kilo aldırmayı başaramamıştık. Ameliyattan sonra 7 günde Maşallah diyeyim tam 1 kilo aldı :) Çocuk çocukluğunu yaşıyor, koşuyor, gülüyor, eğleniyor, yemek yiyor artık bırakın sütü kefir bile içmiyor ki bu çocuk anne sütü bile almadı :)

    Hastalıktan bahsetmek istiyorum çünkü bu konuda doktorlarımız maalesef çok bilgisiz. Olur da Allah korusun duyarsanız bu tecrübelerimden faydalanın istiyorum. Hastalık PFAPA olarak geçiyor. Yani Türkçesi Periyodik Ateş Sendromu. Düzenli olarak 15 günde 1 ya da ayda 1 ateş atakları başlıyor. Ateşler 3-7 gün arası sürüyor. Beraberinde ağız içi aftlar, bademcik iltihabı da eşlik ediyor. İlerleyen zamanlarda ateş düşürücü vs kesinlikle kayda değer şekilde işe yaramıyor. Doktorlar bademciğe bakıp iltihaplı diyerek veriyor antibiyotiği ama aslında işin aslı böyle değil. Ateş direk bademcik ve belki geniz etine vuruyor ve ilk onları hasta ediyor. Ateş ortadan kalkmadan en kral antibiyotiği de verseniz kesinlikle düzelme olmuyor. Yıllarca alınan antibiyotikler, ateş düşürücüler, hastanede yatmalar, alınan onlarca tüp kanlar çocuğu ve ailesini perişan ediyor.

    Ateş dayanabilirseniz yani çok sert geçmezse genelde 7 günde son buluyor ve çocuğun bademciğindeki iltihap vs tamamen ortadan kalkıyor. Yani antibiyotik alsa da almasa da kendi kendine 7 günde geçiyor ama bu 7 gün ateşe dayanmak gerçekten imkansız.

    Bu hastalık kanda vs gözükmüyor. Bu sebeple gittiğiniz her doktor hasta değil diyebilir. Ateşini görünce de saçmalamaya başlıyorlar zaten acaba neyi var diye. Çocuk 38-39 ateşi olmasına rağmen hala mükemmel durumda. Tabi her çocuğun ateş toleransı farklı. Kimisi 41 de bile gayet normal, kimisi 38 de sıktın yaşıyor.

    Bu hastalığı tespit edebilmek için kanser, FMF, Igd vs. gibi hastalıkları elemek gerekiyor. En yorucu, en teferruatlı ve maddi açıdan da en çok sizi yıpratacak olan süreçlerden birisi de bu. Çocuk için çok daha kötü. Her ateş anında sürekli kan alınıyor ve günleriniz hastanede geçiyor. Bu hastalıkların hepsi elendiği zaman burası çok önemli geriye sadece PFAPA kalıyor. PFAPA teşhisi için de ;

    Ateşinin 2.gününde kesinlikle 2.gününde kortizon verilmesi gerekiyor. 1mg-1 kilo olacak şekilde verilmeli. Doktor bize Prendol isimli kortizonu verdi ve olur da 2 saat içerisinde ateşi birden düşer ve çıkmazsa 24 saat sonra bademcik geçerse bilin ki PFAPA dedi ve dediği gibi de oldu 2 saat sonra hayat normale döndü, 24 saat sonra da bademcik tamamen iyileşti.

    Kortizon evet her ateşi düşürür ancak diğer hastalıklardaki ateşler düşse bile birkaç saat sonra mutlaka geri çıkar ama PFAPA da düşen ateş birdaha ki atak anına kadar çıkmıyor.

    Bu arada önemli bir konu ateş başladığında ateşinin 2.gününde hızlı boğaz kültürü yaptırmak gerek. Eğer boğaz kültüründe BETA virüsü üremez ise PFAPA ihtimali yükselir. BETA çıkarsa bilin ki gerçekten enfeksiyon vardır ve kortizon verilmesi anlamsızdır. Bu durumda antibiyotik tedavisine başlanması gerekir.

    Hastalık ateş çıkınca beyne sinyal gönderiyor. Benim ateşim çıktı hastayım diye. Çocuğun beyni gelen o sinyalle ateş varsa enfeksiyon olmalı diyerek zıplıyor bademcik ve geniz etine. Şaka gibi ama tıptaki teriminin Türkçesi ve basit anlatımla olay tam olarak bu.

    Geçtiğimiz kurban bayramında yine ateşlendik. Doktor getirin dedi. Kafam attı götürmedim. Çünkü yine 10 tüp kan alınacak, hepsi temiz çıkacak, sonra kortizon verilip ateş düşünce ve birdaha çıkmayınca ''AAAA yine PFAPA atağıymış, 7 yaşına kadar idare edin'' deyip verecekler kortizonu.

    Zaten anne baba olarak çocuğun ne zaman ateşleneceğini çok rahat anlıyorsunuz. Boyundaki lenf bezleri hemen şişmeye başlıyor, ağız içi aftlar çıkıyor, bademcik üzeri beyazlıyor.

    Hepsi bir arada olunca gecenin bir yarısı nöbetçi eczaneden gittim kortizonu kendim aldım. Doktor uygularken öğrendim ve aynen uyguladım. Sonuç aynı 2 saat sonra çocuk tamamen normale döndü, 1 gün sonra bademcik ve aftlar iyileşti.

    Kortizonun en pis yanlarından birisi atak aralarımız 15 günde 1 iken 7 günde 1 e düştü. Yani artık iki haftada bir ateşlenen çocuğumuz 7 günde 1 ateşlenmeye başladı. Benim melek, uslu kızım inanılmaz agresif oldu. Artık bize vurmaya, kapıları sert kapatmaya, sebepsiz yere ağlamaya başladı. Tabi bunlar kortizonun yine iyi halleri. Uzun süreli kullanımda kemik ağrıları, kemik erimesi vs vs gibi sorunlara da yol açtığı biliniyor.

    Toplamda 14 gün senelik iznim varken kullandığım izin sayısı 70 olunca bu hastalığın tek tedavisi olan ve %80 başarı oranı olan ameliyat için hemen kapadım telefonlarımı. Kimsenin bana ulaşmasını (eşimin bile) istemiyordum. Çünkü doktorlar ve çevremizdekiler 7 yaşında hastalığın büyük oranda kendi kendine geçeceğini, sabretmemizi söylüyordu. İyi ama bu çocuk zaten 3 yıldır çekti 4 yıl daha nasıl katlanacak ve ben daha ne kadar işe gidemeyeceğim. Bu çocuk daha kaç tüp kan verecek ? Çocuk ambulans sesi duyduğu zaman evde saklanınca olay benim için bitmiştir...

    Gittim Ankara'da bir özel Hastaneye. Anlattım tüm derdimi hocaya. Zaten daha önce de kendisiyle görüşmüştük. Doktor acil ameliyat dedi ve ertesi gün ameliyata girecektik. Çok kararlıydım ve kimse beni geri döndüremezdi. Açtım telefonu söyledim herkese ameliyat olacak yarın sabah diye. Tabi herkes şok :)

    Sabahında ameliyat günü ateş yine tavan yaptı. Çünkü bu hastalığın en büyük tetikleyicilerinden biri de stres. Ateş anında ameliyat yapılamazdı. Doktorları görünce yine psikolojisi bozuldu ve stres yaptı. Baba - kız ilişkimiz çok iyidir. İkimiz de birbirimize çok düşkünüz her baba kız gibi :)

    Aldım karşıma konuştuk baş başa. Dedim ki ; '' Kızım, bu sefer iğne yapma sırası sende... Şimdi sen bu yaramazlık yapan, abur cubur yiyen, yemek yemeyen ve sana sürekli iğne yapan doktorlara sen iğne yapacaksın. '' Çocuk işte hemen inanıyor. Çok sevindi :) Verdim eline iğnesi alınmış boş şiringayı. Sonra doktorlar burnunda sakinleştiriciyi sıktılar ve kucağımda uykuya dalmaya başladı.

    Ameliyat güzel geçti. Ayılma sürecinde çok bağırsa da kısa sürede kendine geldi.

    Ameliyattan sonra bol bol dondurma yemesi gerekiyordu ki iyileşme süreci hızlansın. Doğduğu günden beri 1 ya da 2 kez yemişti. Her seferinde hasta olursun yasak deyip almazdık dondurmayı. Dondurma yedirmeye çalışınca da haliyle '' Olmaz baba, hasta olurum, doktor iğne yapar''dedi ve ilk başta reddetti ama yiyebilirsin kızım dediğimde dünyalar onun olmuştu.

    Ameliyattan sonra gece terlemelerimiz bıçak gibi kesildi. İştahımız inanılmaz derece (Kırkbinkere Maşallah) açıldı. Hızla kilo alıyoruz ve boyumuz da uzuyor. Bizim bademcik ve geniz etinde büyüme söz konusu değildi. Tek sorun yılda 24 kez hasta olmalarıydı.

    Ameliyattan sonra yine bir atak zamanı daha geldi. Ateş 37 oldu. Eşimle odaya geçerek başladık ağlamaya. Çünkü bu bizim için büyük bir hayal kırıklığıydı. Ameliyat olmasına rağmen sorun hala devam ediyordu. O gece saat 03.00 e kadar ateş 37 de kaldı. Hiç yükselmedi. Halbu ki hızlı bir şekilde yükselmesi gerekiyordu. Bizimki çok huzursuzdu ve uyuyamıyor, sürekli ağlıyordu. Saat 03.00 de ateş yükselmeden biranda düştü ve hayat normale döndü. Yani vücut yine sinyal gönderdi beyne ateşleneceğim harekete geç diye. Ateş bademcik ve geniz etine gitmek istedi gidemedi çünkü yok ameliyatla alındı :) ve bademecik ve geniz etini bulamayan ateş gelmekten vazgeçti ve Allah'a bin şükür bizde bu şekilde bu hastalıktan da kurtulmuş olduk...

    Bugün yarın yine atak günü ama inanıyorum ki Allah'ın izniyle en ufak bir sıkıntı olmadan atlatacağız bu süreci.

    Biliyorum çok uzun oldu ama inanın daha fazlası var. Ben buraya 3 yıldır yaşadıklarımızı sığdırmaya çalıştım. Çok çok daha fazlası var. Yazsam kitap olur.

    Belki kimse bunu okumayacak bile ama olsun. Buralarda dursun. Söz uçar, yazı kalır. Biz 3 yıl çektik. Son 1 yıl gerçekten çok ağır ataklar yaşadık. Belki birilerine yardımcı olurum. Belki PFAPA diye google da aratınca bu çıkar da insanlar okuma fırsatı bulurlar.

    Akvaryuma gelecek olursak sohal tang, bubble coral, bangai vs vs birkaç balık ve mercan daha çıktı ve bomboş oldu. Baktım ameliyat parası tamamlandı bu kadar yeter dedim. Çünkü biliyorum ki ekipmanları satsam bedavaya gidecek ve ben bu hobiden vazgeçemeyeceğim. Yeniden kurmak istesem baya zararlı çıkacağım.

    Kısa sürede durumları toplayınca da tekrar akvaryuma giriştim. En başta hoşuma gitmeyen dekordan başladım işe.

    Blue tang eklendi, yeni dekor yapıldı, yeni mercanlar eklendi. Birkaç parça mercan daha eklenecek bir süre sonra.

    Konuyu uzun tuttum ve amacı dışına çıktı kusura bakmayın. Umarım yöneticilerimiz anlayışla karşılar :)

    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg
     
    mustafayentur, Moliro, Fuat Çakmak ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  9. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Gelmiş geçmiş olsun, konu çocuk olunca onun dışındaki herşey anlamsızlaşıyor. Uzun ve sancılı bir süreç sonunda sağlığına kavuşmuş olmasına çok sevindim. İnşallah tekrar olmaz ve hayatı boyunca bir daha bu zorlukları çekmek zorunda kalmaz ve hatırada kalır. Hepimizin aklında bulunması gereken ve ihtimali olabilecek hastalık konusunda tecrübenizi de paylaştığınız için teşekkürler. Muhakkak başkalarının da işine yarayacaktır bu bilgiler.
     
    MESUT_KERİM ve Yiğit44 bunu beğendi.
  10. geçmiş olsun herşeyin başı sağlık en ufak bir diş ağrısı bile insanın gözünü karartıyor tankınız bence çok iyi büyüklüğü filanda güzel..
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  11. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Geçmiş olsun, Allah en kısa zamanda şifasıní versin. Önce sağlık sonra her şey olur gider.
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  12. sezai25

    sezai25

    Mesajlar:
    121
    İsim:
    Sezai ÖZKAYA
    Geçmiş olsun, konu evlat olunca diğer her şey anlamız oluyor. Rabbim şifa versin... Hastalık konusunda anlattıklarınız çok önemli bence, teşekkürler.
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  13. EmirG

    EmirG

    Mesajlar:
    149
    Yer:
    Erenköy/İstanbul
    İsim:
    Emir Giresunlu
    geçmiş olsun,
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  14. Ufuk_Arslan

    Ufuk_Arslan

    Mesajlar:
    1.103
    Yer:
    Istanbul - Sefaköy
    İsim:
    Ufuk
    Cok ama cok gecmis olsun. Konu evlat olunca ailemiz olunca cokta sevsek hobimizden istekleirmizden vaz gecmeyi bilmeliyiz. Saglikla yasasin evladiniz. Tank yeniden kurulur elbet
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  15. hiter

    hiter

    Mesajlar:
    455
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    Fuat BALKAR
    Çok çok çok geçmiş olsun neler geçmiş başınızdan Allah bir daha göstermesin inşallah. Hobiye bir şekilde devam ediliyor ama yavrularımızın hastalıkları gerçekten anne baba İçin çok zorlayıcı oluyor bir inlemesi bile insanın içini parçalıyor. 41 kere maşallah diyorum inşallah Rabbim bir daha göstermez
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  16. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    @Yiğit44 çok geçmiş olsun . İnşallah bir daha böyle sağlık sorunları yaşamazsınız. Bahaneyle Akvaryumunda güzelleşmiş ;)
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  17. Çağatay Utku

    Çağatay Utku

    Mesajlar:
    746
    Yer:
    İstnbul-Bahçeşehir
    İsim:
    Çağatay Utku
    Geçmiş olsun Yiğit bey siz kortizonu yinede kendiniz uygulamayın doktor gözetiminde kullanın. Çünkü kortizon iki kenarı keskin bıçak gibidir yani hem iğleştirir ama dozunu kaçırırsanız cushing sendromu yapar . fazladan elimde bir kaç zoa var gelebilirseniz hediye ederim.

    Ülkemizdeki sağlık sistemi malesef son yıllarda değersizleştirildi size söyle söyliyeyim dünyada en fazla tıp fakultesi olan ülkeler sıralamsında 5. sıradayız. İngiltere’de ki tıp fakültesi sayısı 32, Almanya’daki tıp fakültesi sayısı 36 ve Yunanistan’da ki tıp fakültesi sayısı 7 iken. Ülkemizde ki tıp fakültesi sayısı 84. Bu kadar çok tıp fakultesinde eğitim verebilecek sayıda öğretim üyesi yok. dolayısı ile tıbbi bigisi yüzeyel çok sayıda doktora diploma verilip hastalarala başbaşa bırakılıyor. emin olun sizler gibi çok insan mağdur. Ciddi bir hastalığınız olduğunda ya kimse sorumluluk almak istemiyor yada teşhis koyamıyorlar.
     
    Düzenleme: 14 Eylül 2018
    veysel ve Yiğit44 bunu beğendi.
  18. Yiğit44

    Yiğit44

    Mesajlar:
    595
    İsim:
    Yiğit44
    Merhabalar. Bilgilendirmeleriniz, görüşleriniz ve hediyeleriniz için çok teşekkür ederim. Ankara'da ikamet ediyorum. Doktorlarımız maalesef dediğiniz gibi kesinlikle sorumluluk almak istemiyorlar. Hiç birisi de çıkıpta ameliyat edelim demediler ya geçmezse düşüncesi ile. Ateşi kontrol edemediğinizde kortizon verin dediler. Evde kortizon bulundurun. PFAPA atağından eminseniz 2.gün direk kortizon uygulayın diyen bile oldu maalesef... Şimdiki doktorlarımız okumuyor, araştırma yapmıyor. Biz hastalığın teşhisini bile kendimiz koyduk ve doktora acaba PFAPA olabilir mi diye gittiğimizde kortizon deneyelim, ateş düşerse olabilir dediler. Ne diyelim bu halimize bin şükür. 3 yılın sonunda umarım hastalık ortadan kalkmıştır.
     
    Çağatay Utku bunu beğendi.
  19. Ador14

    Ador14

    Mesajlar:
    305
    Yer:
    İstanbul---Çiftehavuzlar
    İsim:
    Adnan Gun
    geçmiş olsun....
     
    Yiğit44 bunu beğendi.
  20. Baltasar

    Baltasar

    Mesajlar:
    6
    İsim:
    Baltasar
    Gecmis olsun bir solukta okudum.

    SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Yiğit44 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş