1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus Akvaryumu Kuruyorum. :)

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde Lake Tanganyika tarafından 6 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Merhabalar, öncelikle yeni kuracağim discus akvaryumu ile bazı sorunlarım var. :) Akvaryum boyutu 60*60*51 Ne tür kum önerirseniz, vede bitki kuyucağım ne tür bitkilerden hoşlanırlar, akvaryum sumplı olucak motor olarak ne önerirsiniz vede discuslar akıntıyı severmi? Nette araştırmama rağmen pek bir şey bulamadım vede en son sorunum ne tür bir dekor onlara iyi gider bir kaç foto eklerseniz sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Akvaryum boyutu: 60*60*51 (183 LT)
    İçindeki Canlılar: 2 Güne eklenecekler.
    Akvaryumdaki Filtrasyon: Sump'lı + haftada 1-2 kez %20 su değişimi.
    Kullanılan Yemler: Tetra Discus, dana kuşbaşı, kaz ciğeri, Tropical TubiVit, Tropical Spirulina.
    Kullanılan Katkılar: Yok
    Akvaryumda Kullanılan Malzemeler: Mangrow kökleri ve Ağaç dalları Dezenfekte edilimiştir.
    Fotoğraf: Daha sonra eklenecektir.
    Eklenecek Canlılar: 9 Adet Cobalt Disus 6-7 cm, 10 Adet Neon, 1 erkek 1 Dişi Alman lepistes ve 10-15 adet yavruları vede Bitkiler.


    Örnek bir Discus akvaryumu eklerseniz çok sevinirim. Saygılar.
     
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Yavuz hayırlı olsun öncelikle.

    183 Litre tank dokuz adet Discus için bence yetersiz bir hacim, birde Blue Cobalt diyorsun. Cobalt, Discus türlerinde çabuk gelişen en iri türüdür. En az tank hacmi 450 litre olması gerekir, sump hacmin ne bilmiyorum, eğer sump ve tank yeterli hacim yapıyor ise problem yok. Bu ölçülerden küçük ise olmaz değil, su değişimlerini çok sık yapman gerekir ki, bu habitatının bir parçasıdır.

    Taban kumuna gelince, tabanın en altına ince bir tabaka Torf ve üst katmana Aquaclay, toplamda sekiz cm kalınlık yeterli olacaktır. Aquaclay'i önermem akvaryum görüntüsü olarak fazla aydınlık olmaması. Discus'ların stres yapmayacağı bir ortam oluşturmak ile beraber seyir zevkide başka bir güzel olacaktır. Suyu yumuşatmada torf ve mangrow kökü ve eğer bulabilirsen, Terminalia Catappa yaprağı, bu yaprağı büyük akvaryumcularda bulabilirsin.

    Bitkiye gelince, Discus akvaryumlarında ısı derecesi 30 olunca ve aydınlatma loş olması gerektiği için, ekleyeceğin bitkilerde sınırlı sayıda olacaktır, bu bitki çeşitlerinde ise, Anubias, Java Fern, Windelov, Cryptocoryne türleri olacaktır.

    Yanına koyacağın balıklarda ise, Discus'ların boyları 6-7 cm. olduğu için, Neon tetralar Discus'lar büyüyene kadar sıkıntı olmayacaktır, ama 11-12 cm'ye ulaştıklarında gece Neon'ları avlayacaklardır. Ne onları yemiyorlar sadece öldürüyorlar. Alabilirsen Kardinal Neon öneririm, yanına illede değişik bir tür olsun diyorsan, Rasbora veya Kırmızı burun tera sürü şeklinde süper olur. Alman Lepistesleri uygun bulmuyorum neden dersen çok sık su değişimlerinden etkilendikleri ve ısının 30 derece olması iyi olmayacaktır. Zaten bitki ve tera türlerini koyduğun takdirde ısyı 28 dereceye sabitlamen gerekir, böylede bir handikap oluşturuyor. Vatoz türü balıklardan uzak dur, cücede olsa Discus'un mukozasına kesinlikle hayır demiyorlar, sadece gece....... Uyumlu bir balık nedir diye sorarsan, kesinlikle Çin Ejderi derim.

    Yemlemeye gelince, Tek ana yemin Tera Discus (Eski adı ile Tetrabits), yanına mönü olsun diyor isen New Life Spectrum Discus Formula.

    Yukarıdaki mönüne çok güldüm Yavuz, Allah'ta seni güldürsün. Dana kuşbaşı kemiklimi kemiksizmi vereceksin, kaz ciğerini kim bulmuşta Discus'lara veriyormuş. :F :F :F
    Doğrusu, Dana ciğeri.

    Ev yapımı yem veremessin neden dersen; Yemi verdikten sonra, yenmeyen yemleri dip çekimi ile en fazla iki saat içinde, tanktan uzaklaştırman gerekir,tabanda kum kullandığın içinde bu mümkün olmayacaktır. Kum aralarına giren yem parçaları suyu 4-5 saatten sonra hızla bozacaktır ve tankında intaharlar kaçınılmaz olacaktır. Discus'ların büyüdükten sonra, elden yem yemeye alıştırdığında ev yapımı yem verebilirsin, tabana düşürmemek şartı ile.

    Akıntı için, sump çıkışını sağdan veya soldan verilecek şekildeyeterli olacaktır.

    Katkı için Tunç SÖNMEZOĞLU'nun Discus elementini kullanabilirsin. Seachem Discus Trace ile bire bir aynı.Seachem Discus Trace 250 ml 20 TL. civarında Tunç beyde ise,
    500 ml./ 8 TL, 1 litre 12 TL, 5 litre/50TL. Birde Black water kullanabilirsin çok şart değil.

    Işıklandırma ise 1x18 watt Aquqstar veya Aquarelle 2x18 watt Grolüx yeterli olacaktır.

    Discus'ları tanka dahil etmekte aceleci davranma, suyun tam otursun, suyun sararsın daha sonra eklersin. Discusları aldığın akvaryum su pH değerleri seninki ile aynı olması gerekir buna çok dikkat et. Aynı değilse tanka adepte sürecini iki saat gibi tut, 1 skala pH balığa korkunç derecede yük verir.

    İlerde belki lazım olur diye, kendi yaptığım ev yapımı yem tarifi ise.

    500 gr. sinirleri ve yağları tamamen alınmış, 4-5 kez çektirilmiş, dana yüreği.
    250 gr, taze karides.kabukları ayıklanmış, iyice yıkanmış
    20 gr. Tetra bits yem.
    4 adet yeşil Spirulina tablet. (Aktarlarda 50'li şişelerde bulabilirsin daha ucuza)
    2 diş sarımsak.
    1 çorba kaşığı tatlı toz kırmızı biber.
    1 çorba kaşığı toz jelatin. (Yemin suda dağılmaması için)
    1 adet havuç.
    4-5 yaprak ıspanak. (Çok az haşlanmış)

    Bu malzemelerin, toz jelatin hariç, hepsi blandırda kum gibi çekilerek, daha sonra az suda eritilmiş toz jelatini ilave ettikten sonra, buzdolabı poşeti, streç film arasına alınarak, iki mukavva arasında 2-3 mm kalınlığında bastırılarak derin dondurucuda saklanabilir, yemleme zamanında ufak parçalara kırılarak Discus'lara verebilirsin.

    Discus denilince çenem düşüyor kusura bakma, makale gibi olmuş.....:D

    Tekrar hayırlı olsun kardeşim........

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    ozgr, YIKIKTEMO ve Lake Tanganyika bunu beğendi.
  3. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Ellerine sağlık Murat hocam çok güzel anlatmışsın teşekkür ederim. Büyük ihtimal sumpla birlikte 225-260 lt gibi olucak ama %70 80*80*60 384 lt olan bir akvaryum olucak ama belli diğil olursa çok iyi olur hem ben rahat ederim hemde balıklar rahat eder. Zaten hocam belirtmiştim haftada 1-2 kez %20'lik su değişimi diye, akvaryum küçük olsada büyük olsada su değişimini yapacağım. Torf'u bizim buralarda bulamıyorum ne yazıkki, sadece siyah hagen kum olsa sorun olurmu? Bitki olarak ben Anubias, Java Fern (tabii bunları bulabilirsem alacağım. Windelov, Cryptocoryne.) Discusların neonları öldürdüklerini bilmiyorum ne yazıkki, bende dediğiniz gibi rasbora, kırmızı burun tetra gibi türlerden koyarım. Lepistes koymayı aslında gerekirse pek fazla düşünmedim. :) Discus için bitkili olucaksa zaten Min: 28-29 derecede ısıyı sabit tutmak gerekir. Çin ejderi zaten almayı düşünüyordum sevdiğim balıklardan oda yer alıyor. :) Eğer uygun fiyata bulursam alacağım 3-4 tane.

    Tetra discus'um var zaten, New Spectrum Discus Formulada alırım.

    Dana kuşbaşı kemiksiz hocam, dişleri yokki kemikleri parçalasınlar.:F Hocam ben buldum kaz ciğerini babam getiriyor. :F :F :F

    Murat hocam o zaman vermem ben ev yapımı yemi, elden yemeye alışsınlar öyle veririm, Murat hoca sump tek emiş ver tek çıkış oluyor sorun olmaz heralde?

    Bir adet 18 wattlık aquastar alayım ben. :F Bizimkiler elektirik faturasını görünce kızmasınlar. :F :F Zaten discusları akvaryuma eklemek için aceleci davranmıyorum. Zaten diğer akvaryumla sular aynı olsa bile ben alıştırcam gene 1-2 saat ne olur ne olmaz. :)

    Yem tarifi için teşekkür ederim Murat hocam çok yardımcı oldun çok teşekkür ederim, yavrularlarsa discus yavrusu istersen hediye veririm sana hocam. :)

    Discus denilince çenem düşüyor kusura bakma, makale gibi olmuş..... Yok hocam estağfurullah. :) Gayet güzel bir anlatım olmuş tekrar teşekkür ederim. Birde hocam bende Discus için pH Sabitleyeceği var onu nasıl kullanacağım bilgin varmı? Teşekkür ederim yazın için vede fotolar içinde teşekkür ederim.
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Desene Yavuz daha ortada akvaryum yok.:smiley33: 80x80x60 ölçüler iyi, sump ile 500 litreyi geçer sanırım. Akvaryum ölçülerinde herkesin yapmış olduğu hata, Floresan boyutların boyutlarını hesaplamaması, 80 cm de kullanacağın boyut 25 watt ama bulması çok zor sadece grolüx olarak Çin mallarında var. Floresandan kısmaya çalışıyorsun ama, bu bitkiler ışık gerekmiyormu? + tank büyüdükçe ısıtıcı,sump pompası büyümeyecekmi?

    Kaz ciğerini baban getiriyorsa, elektrik parasına karışmaz merak etme, sen rahat ol, neden dersen, kg fiyatı, 400 TL. :F :F

    Kum olarak Hagen siyah kumda olurda, Aquaclay daha çok şık duruyor Discus tankında........
     
    Lake Tanganyika bunu beğendi.
  5. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Akvaryum ortada Murat hocam, yani hangisi alsam diye düşünüyoruz. :) Hocam ısıtıcı zaten var 300 w, sump motoru dükkanda kaynıyor o sorun diğil. O zaman uygun floresan alırız sorun diğil. Kaz ciğeri ise babam markette çalıştığı için getiriyor. :F :F Aquaclay kalın taneli ve hemen uçtuğu için yani akıntıdan hemen dağılıyor o yüzden pek yanaşmıyorum ona. :) Hagen bulabilirsem alıcam, cevap için tekrardan teşekkür ederim hocam.
     
  6. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Akvaryum belli oldu 60*60*51 183 lt, sumpla beraber 220 lt, bu gün akvaryumu kurduk mangrow kökleri koyduk, şuan çalışır vaziyette 1-2 haftayı bekliyeceğiz. :) Çok güzel oldu maşallah, discuslarda bu gün geliyor. :basardim:
     
  7. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Bu gün kurdunuz, 1-2 hafta bekliyeceksiniz, bu gün Discus'lar geliyor. İnan anlayamadım Yavuz....:smiley33:
     
  8. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Şimdi geldi discuslar 60*40*40'lık akvaryuma alıştırılıyorlar hocam, orda 1 hafta bekliyecekler.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yavuz kurmadığın akvaryum türü kalmayacak bu gidişle. Sana da yakışır Discus akvaryumu. Mangrow kökleri ve Ağaç dalları iyi seçim olacaktır ama suyu zamanla çok kahverengi yapıyorlar. Bu yüzden zaman zaman kömür ile suyu açman gerekecek. Seviyorlar gerçi bu tarz suyu ama bazı kökler bildiğin gibi suya aşırı renk veriyor.
     
  10. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Hayırlı olsun yavuz hızına yetişilemiyor ,resimleri en kısa zamanda bekliyoruz.
     
  11. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Yavuz güzel bişeyler çıkaraksın ortaya inşallah. Ya beslemediğin tür kalmayacak yakında. :D Girişimciliğinden dolayı kutlarım seni. Hadi hayırlısı olsun.
     
  12. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Teşekkürler Temel hocam, kalmiyacak tabii. Her türde bir akvaryum olucak. :F :F Şuan 5 tane mangrow kök vede 2tane dala benziyende onlarda mangrow köküymüş. :) Evet bazı kökler aşırı derecede renk veriyor. Kömürler açıcaz artık suyu. :)


    Teşekkürler İsmail hocam, tabii hocam fotoları 2 hafta içinde koyacağım. ;)
     
  13. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Teşekkürler Hüseyin abi inşallah çıkartırım güzel şeyler. :) Beslemediğim türler kalmiyacak inşallah Hüseyin abi. :D
     
  14. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Merhabalar Efendim. :) Discuslarımın kesin bir arama yaptıktan sonra, Red-Blue Brillant Turquoise Discus olduklarını keşfettim. Yani 3-4 tane Blue Brillant Turquoise 5-6 Red Brillant Turquoise Discustur. Tam renkleri yerine oturunca anlicaz hangisi blue hangisi red. :F Fotoları çektim en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.

    Saygılar...
     
  15. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Yavuz dıscus'larının resimlerini bekliyoruz:foto:,unuttun galiba hatırlatayım dedim.
     
  16. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    İsmail abinin dediği gibi, hani Yavuz resimler,şöyle bir göz banyosu yapalım.........
     
  17. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Valla Hoca'larım fotoları çektimde, telde arkadaşımın teli olduğu için fotolar onda, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde bize gelicek o zaman fotoları alıcam. :F Lütfen kusuruma bakmayın şimdi çekerdim ama diğer benim tel bozuk gösteriyor isterseniz hemen çekip koyayım.
     
  18. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    İşte fotolar, foto kalitesi için çok özür dilerim. Dekor nasıl olmuş sizce :D Dahada dal, kök eklemelimiyim?

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Boyutları küçültemedim, yöneticilerimden rica etsem düzeltirseniz çok sevinirim. Saygılar..
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Yavuz. Balıkların gözleri çakmak çakmak. :nazar: Dekor sade hoş ama biraz daha bitki olsa daha güzel olmaz mı ?
     
  20. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Teşekkür ederim Temel hoca'm, evet gözler çakmak çakmam ama hala stresteler. :( Dekor banada sade geliyor,4-5 kg daha aquaclay alınca bitki koyucağım, öyle güzel olur bence, cüce cichlid filan koyucam. Cevap için teşekkür ederim Temel hoca'm beğendiğinize sevindim. :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş