1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yeni akvaryum kuruyorum Yardım pls

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde mode_72 tarafından 23 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. mode_72

    mode_72

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Hakan Yılmaz
    Herkese merhaba.
    Ne zamanadan beri resif akvaryuma hevesim vardı .Ve en sonunda bi tanıdığımdan kullanmaktan vaz geçtiği 119x38enx60 yükseklik olan akvaryumun bana geçmesi ile bu yöndeki hayalimi gerçekleştirme zamanın geldiğine karar verdim.Bu akvaryumun orjinal dolabı çok eski olduğundan demir iskelet üzerine mdf yeni bi dolap yaptım.(resimlerini daha sonra sizlerle paylaşmak istiyorum.resmin nasıl konduğunu çözdüğümde : ) )

    Uzun süreden beri bu konuyla ilgili net üzerinden sürekli araştırma yapıyorum .Neyin ne olduğunu az çok anladım.Fakat kafama takılan bazı soruları sizinle paylaşmak istiyorum.Cevap yazarsanız çok mutlu olurum.
    _Öncelikle Bu güne kadar hiçbiryerde görmemiş olmama karşın demir dolabın altına sanayi tipi herbiri 200kg çekebilen 4 adet tekerlek taktım.Bundaki amacım sistemin duvara çok yakın konulup birkere su doldurulduktan sonra bir daha çok az bile olsa haraket ettirilememesi ve arka tarafta yapılmak istenen bi değişilikte yada sorunda müdahelenin zor olacağını düşünmem.Bunun bana ne gibi sorunlar çıkarabileceği?
    _2. Önceki sistemde sump yoktu sadece dış filitre ile çalışıyordu.Ben sump sistemi yapmak istiyorum.Burada sump la ilgili çok yazı okudum.Bendeki ölçülere çok yakın bi akvaryum için 80lt sump yapımı anlatılıyordu.Sump ne kadar büyük olursa o kadar iyi tamam ama minimum ne kadar olabilir.Ben hesaplamalarıma göre alt kısımda soğutucuya yer ayırdıktan sonra 110 lt lik bi sump sistemi kurabiliyorum.Ama üstten mudahele edebilecek şekilde alt dolabın köşesini kullanmış oluyorum.Yani sağında solunda hiç boşluk kalmıyor.Bu sonradan sorun yaratırmı yada sumpu daha küçültüp yermi kazanmalıyım ?
    _3.Sump hakkında araştırma yaparken anladığım kadarı ile 4 oda filan olması gerekiyor.Peki bu odacıkların boyut oranları nasıl olmalı ?içlerine ne malzemeler konmalı ve sırası ne olmalı?( pek çok farklı görüşle karşılaştım kimi mercan kırığı diyor kimi karşı çıkıyor sünger,karbon v.s v.s)bu gün kabul gören malzemeler nelerdir.Kurmak istediğim akvaryumda mercanda balıkta beslemek istiyorum.
    _4.Akvaryumumda daha önce sump olmadığı için delikte yok: (.Delik açtırırken kırılma riskini göze alamadığım için sonradan boruyla owerflow yapmaya kararverdim.Bunu yaparken kaçlık boru kullanmalıyım ? Sump kurduktan sonra dış filitreye gerek varmı
    _5. En önce sormam gerekeni en sona bıraktım sanırım.Bu akvaryumun boyutları resif için uygunmudur.
    Alakanıza şimdiden çok tşk ederim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hoşgeldiniz öncelikle;

    Hayırlı olsun kararınız. Akvaryumun ölçüleri derinlik dışında normal. Tabi reef tanımı içinde birçok mercan türü var ve yükseklik bence 60 cm normaldir iyi bir aydınlatma ile. Sump sistemi tavsiye ederim, bu sistemde dış filtre zaten gereksizdir ve uygun değildir.

    Tekerlek takılmasının örnekleri forumda da var uygulandı ve eğer kilitli tekerlek aldıysanız sorun çıkmaz.

    Sump bölmesi için en az 4 oda gerek demişsiniz ancak gerek yok sadece yukarı su basacak motora bir bölme yapmanız yeterli olur. Bu aynı zamanda ana geniş kısımda çalışacak ps için sabit su seviyesi demektir ve yeterlidir. Siz sumpu tasarlarken kule düşünmediniz sanırım ama küçkük bir kule sistemi sump içine dahil edilebilir. Benim sevdiğim eski bir tabirimdir sump için alan neye müsade ediyorsa o kadar olmalıdır. Tabi bu alan içinde eğer çok önemli ekipmanlar için yer ayrılmalıdır. Buradaki ana kıriter elektirikler gittiğinde akvaryumdan sumpa dönecek olan bir miktar suyu sump içine alabilmesi ve sistemin güvenli olarak durması olmalıdır. Yeri itibari ile hacmine karar vermeniz daha iyi olur.

    Sump içinde hiç bir filtre malzemesi kullanmanıza gerek yok. Kaliteli bir protein skimmer almanızı öneririm. Mercan kırığı gibi malzemeler akvaryum içinde zaten olacak. Kimyasal filtre elemenlarına ihtiyaç duyduğunuzda ise bunları kule içinde kullanmak mümkündür tabi debi göz önüne alınarak. Bunun dışında sumpunuzda kalsiyum ve diğer bazı reaktörler gibi yardımcı ekpmanlara yer bırakmanız daha akıllıca olur.

    Overflow yapmak mümkün ancak daha güvenli bazı çalışmalar yayınlandı bence düşünmenizde yarar var bu sistemi.

    http://www.akvaryumportali.com/vbi/...lme-lemi-Olmadan-Efektif-Olarak-Sumpa-Su-Tama

    [​IMG]
     
    mode_72 bunu beğendi.
  3. mode_72

    mode_72

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Hakan Yılmaz
    Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşkkur ederim .İçimi rahatlattınız : )))
     
  4. actroses

    actroses

    Mesajlar:
    80
    İsim:
    Murat Efe
    Hakan bey öncelikle aramıza hoşgeldiniz ve kurulumuzda hayırlı olsun. İlk olark size şunu söyliyebiliirim eğer isterseniz bende akvaryumu sonradan 5 cm genişliğinde deldirdim size

    adresini verebiilirim yer Çağlayanda ve hiç bir sıkntı olmadı.
     
  5. 1903_33

    1903_33

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Melih GÜLŞEN
    Hakan bey öncelikle hoşgeldiniz.Akvaryumunuz hayırlı uğurlu olsun.Akvaryumunuzu merak ettim inşallah bitince fotoğraflarını sizden bekliyoruz.Temel abinin ve diğer değerli üstadlar bilgilerini sizinle paylaşacaktır.:)
     
  6. mode_72

    mode_72

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Hakan Yılmaz
    Yardım teklifiniz için çok tşk ederim ama sorun şu ki benim yerim büyükçekmecede çağlayan bana baya uzak .Akvaryumu deldiriken olmasa bile gidip gelirken kesin kırarım ben : )).
    Owerflom sistem çokmu kullanışsız.YAni araştırma yaparken şemalarını ve yapılmış halinin resimlerini gördüm benim aklıma çok yattı.Maliyetide çok çıkmıcaz gibi.??
    Akvaryumu henüz eve getirmedim .iş yerinde duruyor.Orda hertürlü alet edevat var.Yavaş yavaş topluyorum ve resimliyorum.Kurmadan olmasa bile bitince ilk resimleri koyacam inşallah.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yukarda paylaştığım sistem son derce güvenli bir sistemdir. Sıradan overflow sistemleri gibi hava yapma durumuna bağlı şans faktörüyle devrede kalma mantığına dayanmıyor. Bence güvenli ve sorunsuz bir akvaryum deldirmeden sump kullanma sistemidir.
     
  8. mode_72

    mode_72

    Mesajlar:
    33
    İsim:
    Hakan Yılmaz
    Yazdıklarınızı ilk okuduğumda çok fazla vaktim yoktu .Şimdi daha sindirerek ve verdiğiniz linktekileride okuyarak baktımda sonuçta sizin önerdiğiniz sistemdede bi delme işlemi yoksa bile kesme işlemi var.Zaten benim sıkıntımda bu.Yoksa ha delinmiş ha kesilmiş ikiside aynı risk benim gözümde.Bu konuda birazdaha araştırma ve belki birkaç denemeden sonra kesin kararımı vereceğim.
    Sump konusunda ben bi kule düşünmüştüm.Çünki yanlış anlamadıysam kullanılacak elyafın suyun içinde değil üstünde durması gerek.Bu yüzdende sumpun biraz daha üzerinde durması gerekiyor.
    Yanlış anlamadıysa siz bana kuladen başka ayrı bir bölmeye ihtiyacım olmadığını sadece iyi bir ps almam gerektiğini söylüyorsunuz.Bu konuda önerebileceğiniz bir model varmı.Birde söylediğiniz sump a benzer şemasını resmini görebileceğim bi link verirseniz minnettar kalırım.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Sayfayı Paylaş