1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kahverengi yosun sorunu

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde cirol tarafından 2 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

  1. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Mrb Arkadaşlar son bir kaç aydır tankımın alt kısmında kahverengi yosun oluşumu bulunmakta.Kahverengi yosun sorunu normalde yeni su değerleri oturmamış tanklarda ve fazla yemlemede oluşmaktadır.Ben tankımı kuralı 1 sene oldu ,balıklarımı yemle şekli günde 3 defa bitirebilecekleri kadar,haftalık %25 su değişimi ve herhengi ilaç vs kullanmıyorum.Konuyu sizinle paylaşmak istedim düşüncelerinizi bekliyorum.

    [​IMG]
     
  2. ozcan13

    ozcan13

    Mesajlar:
    566
    İsim:
    Özcan Kayahan
    Hocam aynı sorun bendede başladı.Cüce vatozla çözdüm işi fakat sen naparsın bilemem.saygılar:gif
     
  3. bycan

    bycan

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    özcan özkan
    İsmail hocam akvaryumu kurarken ve %25 su ilavesi yaparken kullandığın suyu neradan temin ediyorsun %25 değişim suyunu ne kadar dinlenmeye bırakıyorsun dinlendirirken ne gibi işlem yapıyorsun?
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    İsmail gösterdiğin yerdeyse yosunlar sıkıntı yok, çok normal. Taban oturmuş daha ne istiyorsun..... Çok rahatsız ediyorsa, limiti var olan kredi kartı kullanabilirsin temizlemede...

    Sen benim tanktaki kum ile camın arasındakileri görsen kafayı yersin. Glossolardan dolayıda temizleyemiyorum.
     
  5. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Özcan abi kaya tuzu atılmış ve 5 gün dinlendirilmiş çeşme suyu kullanıyorum.Dip çekimi yaptığımda suyu tanka eklemeden 1 saat önce pilli hava motoru ile tekrar havalandırıyorum.Değişimden önce ilave edilecek su tankımın suyu ile aynı ısıda olmasına dikkat ediyorum.
     
  6. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Murat abi görsel olarak rahatsızlık veriyor açıkcası birde kullanacağım kredi kartının illaki limiti olmasımı gerekiyor:F:F:F:F
     
  7. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Limit yoksa kazımaz İsmail.:F:F:F
     
  8. atlantisprensi

    atlantisprensi

    Mesajlar:
    328
    İsim:
    Volkan ERİKÇİ
    İsmail Hocam aynı dert bende de mevcut. Kayalar, camlar artık berbat durumda. Kayalar çıkarıpı temizleyemiyorum yeniden üremeyi durdurmasınlar diye. Bunlar sanırım yosun değil de bakteri kolonileri. Nasıl yapacağız bilmiyorum. Nasıl halledeceğimizi bilenler yardımcı olurlarsa güzel olur.
     
    murer bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bunlar bakteri kolonisi olmaz Volkan. Sözünü ettiğin bakteri cyanobacteria o şekilde olmaz. Nitrat patlamaları olma ihtimali çok yüksek ve diğer sebeb ise silikattır. Çünkü temizlersin sürekli oluşur ve zaten cam altlarında birikmesi de kumun kenar iç kesimlerinin temizlenmemesidir. Keza kayalar aynı şekilde.

    cyanobacteria : En ilkel bakteri türü diyebiliriz. Farklı renklerde olabilir.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  10. atlantisprensi

    atlantisprensi

    Mesajlar:
    328
    İsim:
    Volkan ERİKÇİ
    Temel abi o zaman bu aşağıdakiler yosun kolonisi ve nitrat patlamasının işareti mi? Haftada %25-30 değişimi aksatmam. Bazen haftada iki kere yaparım. Nasıl yapmalı o halde?

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. bycan

    bycan

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    özcan özkan
    İsmail hocam benim en çok kullandığım yardımcı Mut ilçesinden gelen kaya tuzudur genellikle burada o tuz kullanılır.Bende akvaryumlarda kurulma anında o tuzu tercih ederim.şöyle 15 gün bu suda boş çalıştırır sonra yarısından çok fazlasını dip cekimle atar yerine temiz artezyen yani kuyu suyu ilave ederim.3-5 gün hava ile çalıştırır kum ilavesi ve filitrasyon olayına geçerim. Şuna şahit oldum son yaptığım setin akvaryumlarında silikon adi silikon olduğu için 1 aya yakın su ve tuz da çalıştırdım,çalıştırmakla hava verdim filitresiz.Bu ara Mersin'e gidip 2-3 gün kaldık biz Mersinde iken kaçak akım sigortası atmış diyelim (kaçak akım sigortası dışarıda) elektirikler kesilmiş haliyle ısıtıcı vehava yok fire çok.ilginç tarafı kurmaya çalıştığım akvaryumların dibinde kahvarengi tortu vardı ben bu olayı tuza bağladım.Hocam tuz olayını kes onunyerine çok az metilen mavisi damlatsan ama çok az olacak,yada iyotsuz sofra tuzu.
     
  12. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Aynen öyle Volkan hocam, açık renk kumlarda hemen göze çarpıyor. Çaresi var yok değil, her su değişimlerinden sonra, oksijenli su kullanırsanız, ne yosun kalır nede bakteri, yararlı yararsız. Yararlı bakterileri öldürdükten sonra, amonyak, nitrit, nitrat döngüsü beklenemez. Çok kısa zamanlı ve düzenli su değişimleri yapmanız gerekir......
     
  13. atlantisprensi

    atlantisprensi

    Mesajlar:
    328
    İsim:
    Volkan ERİKÇİ
    Murat Bey oksijenli su bütün sistemi öldürdükten sonra ne yapacağız yeniden kurulmasını mı bekleyeceğiz? Kurulduktan sonra tekrar yosunlar oluşacaktır. Bütün biyolojik sistemi öldürmek büyük risk değil mi?
    Camları silip kayaları temizlemek istiyorum ancak trop akvaryumunda dekorun değişmesi üremeyi aylarca durdurabilir. Daha evvel başıma geldi. Kaldı ki iki kayayı çıkarıp güzelce temizledim ancak hemen yeniden çıktı bu yosunlar. Ne yapacağız?
     
  14. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Temel hocamın yazdığı mesajı görmediğimden dolayı, İsmail hocamında kum ile cam arasında oluşan yosunlara, sizinde bakteri kolonisi tahmininizden yola çılkarak, cevap verdim. Farkındaysanız cevaplarımız peşpeşe geldi, aralarında 1-2 dakika var.

    Oksijenli suya gelince, tam bir sene boyunca 200 litre cama cam discus akvaryumumda her su değişiminden sonra 20 ml kullandım, ve hiç balık kaybetmedim, camlarımdada yosun oluşmamak ile beraber, suyumda cam gibi berraktı, haaa bakteri bırakmıyor tabi, bu yüzden düzenli su değişimleri önerdim.

    Cam ile kum arasında oluşan kirlenme diyelim, eğer yosun ise su sirkülasyonu olmadığından ve gün ışığından oluşmakta,(Benim tankımda yosun olarak boydan boya mevcut, renk olarak yeşil, yeşil olmasıda muhtemelen vermiş olduğum gübreden dolayı.) yada sizin dediğiniz gibi bakteri kolonisi, yada Temel hocamın dediği gibi Cyanobacteria.

    Sizdeki kayalar ve camlarda oluşan yosunların sebebi, fosfatınızın fazla oluşundan, aydınlatmanızdan ve sudaki akıntınızdan kaynaklanıyor olabilir.
     
  15. bycan

    bycan

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    özcan özkan
    Peki Murat hocam bu 2 günde oluşan kahverengli tortular akvaryum cam cama değilde akvaryumun içinde taban malzemesi olsaydı zamanla yosuna dönüşürmüydü.
     
  16. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Özcan abi, Volkan beyin akvaryumunda oluşanlardan bahsediyorsak, bence tortu değil sanırım.

    Benim güncel tankımda, yakın zamana kadarşöyle bir problem oluyordu. Her pazar %50 su değişimi yapıyorum, pazartesi sabah 105 ml potasyum, 35 ml nitrat, 21 ml fosfat, 28 ml demir, 20 ml micro element gübresi veritorum, salı günü ölçümlerimde her besin kullanılmış, camlarda her hangi tortu yosun yok. Çarşamba potasyum hariç, aynı dozajlarda gübreleme yapıyorum , perşembe ölçümlerimde nitrat 0 ppm, fosfat 0.5 ppm çıkıyor, camlarda tortulanma mevcut, Nerit (zebra salyangoz) ve Otocinclus'lar camlarda. Cuma gübrelememde, potasyum ve fosfat vermiyordum, diğer gübreleri aynı dozajda veriyordum, cuma akşamı camda oluşan tortu çoğalmış oluyor. Cumartesi gübreleme yok ve camlarda bulunan tortuların hepsi yeşil nokta yosuna dönüşmüş durumda. Nerit'ler, Otocinclus'lar ve kamçı kuyrul vatozlar, camdan inmiyorlar. Pazar su değişimlerimde bu yosunları kart yardımı ile kazıyordum.

    Yani senin sorunun cevabı, camda oluşan tortular yosuna dönüşüyor malesef, hemde iki günde.

    Bu probremi önlemek için, tanka hiç fosfat vermiyerek ve nitratı bir doz fazlalaştırarak önledim.
     
  17. bycan

    bycan

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    özcan özkan
    Murat hocam ben bu yazım için demiştim kendime birde suyun Ph değeri yükselirse bu İsmail hocamın başına gelen olay gerçekleşirmi.
     
  18. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Açıkcası yüksek pH'larda balık hiç beslemediğimden dolayı, bu konuda fikir yürütemeyeceğim Özcan abi. Volkan bey ve İsmail daha iyi bilir sanırım, yüksek pH'da yosun olayını.

    Birde şu var, benim eski su değiştirmemde kullandığım 35 litrelik üç adet içi musluk suyu dolu bidonumu balkonda bekletirdim, bu bidonların diblerindede kahve rengi tortu oluşurdu, hemde fazlası ile, belkide suda bulunan elementlerden kaynaklanıyordu Özcan abi.
     
  19. bycan

    bycan

    Mesajlar:
    118
    İsim:
    özcan özkan
    Herhalde bu kahverengi tortu zamanla suyun Ph derecesi yükselmesiyle kahverengi yosuna dönüşmüş olabilir.Hocam aynı dertten bende müzdaribim.
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sanırım toparlamak gerek.

    Cyanobacteria olduğunu değil olmadığını söyledim Murat. Cyanobacteria üzerine tutulan bir akıntıda hemen dağılan bir alg görünümüdür. Camlar bu yüzden tutanacakları yerler değildir. İsmail'in akvaryumunda da , Volkan'ın akvaryumunda da Cyanobacteria oluşumu yok. Diyatom var sadece ve çok normal. Oturamayan yani biyolojik döngünün başlayamadığı her yerde oluşur.

    Gizleyecek veya yazmaktan geri kalacak değilim ama malesef alışıla gelmiş eski forum bilgileri yanlış. Bunda kimsenin suçu yok aslında yıllarca bunlar yazılmış ve okunmuş. Oysa bu tarz oluşumları artık çok daha iyi tanımlıyoruz. Tanımlamak yanında elbette önemli olan okuyan kişilerin mantığını devreye almaktır.

    Mesela size bir sorum var !

    [​IMG]

    Bu görüntü sağlıklı bir alg kaplamış kayadan. Yani istenmeyen bir yosun olumu değil. Faat bu kayanın yanına yeni bir kaya eklersek o yeni kaya zamanla yukardaki gibi olur ama direk değil. Görüntü önce aşağıdaki gibi yani sizin akvaryumdaki halinde olmak zorundadır.

    [​IMG]

    Bu kaya eğer dengeli bir akvaryumdaysa ( Nitrat patlamaları sona ermiş, Aydınlatma, silikat olmayışı vb ) ilerki seviyesi yeşil alg. Yoksa sizinkisi gibi kalır. Bu bir sorun mu hayır. Sürekli temizlenir süreç devam eder. Bu alglar hergün benimde camlarımda oluşuyor ve temizliyorum. Temizlemeyi bırakırsam yeşile döner veya dönmez genel şartlara göre.
     
    murer bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş