1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Marmara Deniz Suyunda Üretim

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 22 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok uzun süredir doğal Marmara deniz suyundan tuzlu su akvaryumu kurma, sağlıklı yürütme ve canlıların gelişimini gözlemlemekteyiz. Yaklaşık olarak 5 yıldır amatör olarak 900 litre, 400 litre ve 200 litrelik akvaryumlarda bazı gözlemler yaptık. Bu aşamalar sırasında kimseyi elinde kovayla sahil kenarına davet etmeden gözlemlerimizi sürdürdük. Çok değerli balık türlerinin uzun yıllar yaşaması yanında büyümesi ve gelişimine şahit olurken birçok mercan türünün sağlıklı şekide ve şaşırtıcı oranda hızlı büyüdüğüne şahit olduk. Bu evreler sizlerle görsel olarak paylaşıldı tarafımızca. Bu denemeler başlangıcında düşük olan tuz yoğunluğu karşımızdaki bir engel olarak görülüyordu. Son zamanlarda bunu bertaraf etmek için baş vurulan yol buğarlaşan suyun yerine yine doğal su ilave ederek yoğunlu yükseltmek oldu. Akvaryumların hacmine göre kurulumdan itibaren beklenen süre yoğunluğun yavaş artması sonucu biraz fazla olsa da doğal sudaki canlılığın daha sağlıklı şekilde akvaryum biyolojik yaşamına adapte olması artısı vardı.

    Yoğunluğun hiç tuz kullanılmadan yükseltilmesi başarılı görülüyordu ve akvaryumlardaki canlı yoğunluğuna göre doğal Marmara suyunda bulunan elementlerin beslenen mercan türlerinin ihtiyacını tam karşılayıp karşılamayacağı konusu karşımızdaki diğer bilmeceydi. Kısıtlı elementlerin ölçülmesi sonrası ana elementler olan kalsiyum, magnezyum, iyot ve Stronsiyum takviyesi yapıldı. Gözlemler sonucu bu şekilde hazırlanan bir akvaryum suyunda tüm mercanların beslenmesinin daha derin çalışmalar gerektirdiği ancak yine birçok mercan türünün şaşırtıcı oranda sağlıklı ve hızlı geliştiği gözlemlendi.

    Sistemlerin ana temelinde Dıy ve ya hazır kaliteli protein skimmer kullanılması yatıyordu. Bunun sebebi olarak doğal suda bulunan veya bulunabilecek atık ve yine istenmeyen maddelerin çok daha hızlı ve tabi efektif şekilde alınmasını hedeflemiş olmamızdı. Zaman içerisinde hızlı şekilde doğal suyla kurulan bazı akvaryumlara platform içersinde şahit olduk. Bu tarz sistemlere verilen önem ve tabi akvarist ilgisi sonrasında sistemlerin büyültülmesi sürecine girilmesi genel yapının sağlıklı işlediği izlenimini yaratmıştır. Bu uzun zaman içinde verilen gözlem, su taşıma yorgunluğu, bilinmezlik riski aldığımız sonuçlar neticesinde kolay unutuldu. Zaten geçtiğimiz aylarda Bayrampaşa dev tuzlu su alkvaryumlarında Marmara suyunun kullanılması uzun süredir platformlarda bulunnan konuyla alakalı düşüncelerimizi desteklemiştir. Bu başlık altında elbette Doğal marmara suyu ile bir akvaryum kurulumu anlatılmamıştır ancak bu suyla akvaryum kuran ve kurma aşamasında olan hobici arkadaşlarımızın düşünce ve tecrübeleri daha da önem kazanmıştır. Çünkü bunun tuzlu su hobisine tahmin edilenden fazla katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

    Tuzlu su kapalı sistemlerde üreyebilen balık ve mercan türlerinin imkanı olan arkadaşlar tarafından ülke adına kazanca dönebilmesi mümkündür. Yine yakından takip eden arkadaşların bildiği gibi nemo ve damsel türlerinin yumurtlama iç güdüsü inanılmaz mutlu edici boyutlarda gelişti.

    Konu üzerinde tecrübe etmiş arkadaşların düşünceleri çok önemlidir. Çünkü 2 değil birçok kişinin tecrübelerinin toplamı yol haritasını daha net ortaya koyacaktır.
     
    Düzenleme: 19 Haziran 2015
    Saruman, ogiler, Courageous ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Bende bu konu hakkında kararsızdım. Acaba suyumu Marmara'dan mı doldurayım diye ama bu açıklamalar bana çok güzel yol göstericisi olacak inşallah.
     
  3. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    İşte bu platformda konuşulması gereken harika bir konu.
    Marmara suyu bu iş için uygunmu? Bu konuyu tecrübe etmiş abilerimiz den gördüğümüz duyduğumuz üzere marmara suyu deniz akvaryumları için yoğunluğu arttıtıldığında olumlu neticeler veriyor bununla alakalı olarak Temel ve Teoman abi bu konuyu kanımıza ilk sokanlardır. Bence bu olay denenip tecrübe edilmesi gereken bir olaydı ve abilerimiz risk alarak ekipmanlarını canlılarını paralarını ortaya koyarak bu tecrübeyi edinmişler bizlerede bunu meyvalarını yemek kaldı benimde şu an nacizane 150 ltrede tamamen marmara neredeyse ps bile olmadan 8 aydır percula damsel bakıyorum inşallah 300 ltreye geçiş yaptığımda onların tavsiyeleri doğrultusunda marmaraya devam edeceğiz ustalara hürmetler.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Aslında Marmara veya başka bir denizin suyu fark etmiyor, akvaryum kurmakta. Akvaryumları kurarken tuzluluğu, su ısısını, temel elementleri vs. ayarlayınca (tabii denizden alınan suyunda temiz yerden alınması, limitlerin üzerinde fosfat, nitrat, silikat olmaması vs.) ha denizden su alarak tank kurmuşuz ha kendimiz sentetik tuzla RO su kullanarak, içine gerekli katkı maddelerini elementleri vs kullanarak akvaryum kurmuşuz fazla fark etmiyor.İkisininde artı ve eksileri mevcut diye düşünüyorum.

    Üretim konusuna gelince ister Marmara denizi isterse de Akdeniz, Ege veya Karadeniz olsun üretim çalışmalarını destekliyorum.Maalesef bizim denizlerimiz mercan konusunda biraz fakir ama balık çeşitliliği konusunda iyi.İleride mutlaka yerli üretim hatta kültür üretim balık ve mercanları göreceğimizden eminim.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yorumlara öncelikle teşekkür ederim arkadaşlar. Daha Marmara suyu ile tuzlu su akvaryumu kuran arkadaşların tamamı konuya dahil olmadı ancak genel olarak konunun devamı açısından doğal suyun fark edip etmediği hakkında fikirlerimi yazmak isterim.

    Ufuk abi aslında teorik olarak haklı olabilirsin. Çünkü bir şekilde her seçenekle başarılı olmak mümkün. Ancak ve ancak değişen çokşey var. Ortalama 600 litre bir akvaryumu Ro cihazı olmayan veya Ro suyunu benim gibi beğenmeyenler için damacana su masrafını ve 600 litre için gereken ortalama 20 kg tuz masrafını koyarsak ortaya yine ortalama maliyetin 350 olacağını yazabiliriz.

    Doğal suyun ise bu kadar kısım için maliyeti 30-40 liradır. Bu masrafıda element takfiyesi için yazdım. Üstelik kurulumun ilk 6 ay ila 8.ci ayına kadar gerekli değiller.

    Ne düşünüyorsun bu konuda ? Seninde fikirlerin çok önemli.
     
  6. U.Uçar

    U.Uçar

    Mesajlar:
    216
    İsim:
    Ufuk UÇAR
    Temel, Turkuaz damacanayı niçin hobiciler kullanıyor genelde, RO su olduğu için.Yüksek litreli akvaryumlarda RO cihazı kullanmak ekonomik olur, damacana ancak 100-125 litreyi geçmeyen nano tanklar için ekonmik olur.Yada yukarıda da dediğim gibi gerekli şartları yerine getirerek denizden su taşıyacaksınız.Hem sadece kurulumda değil, su değişimlerinde de.Su değişimlerinin yerini maalesef, ister denizden su alın ister kendiniz sentetik tuzlu su hazırlayın, hiç bir şey tutmuyor.Yani canlı gelişimi ve üretimi açısından, yoksa su değişimi yapmasanızda canlılarınız bir şekilde yaşıyor.

    Yani hobicinin önünde 2 şık var ya RO su ve sentetik tuz ve katkı maliyeti yada denizden temiz su bulup taşımak (tabii deniz katkı maliyeti bunda da var.)
    Maliyetler uzun vadede fazla değişmez diye düşünüyorum.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abi o zaman konuya daha ciddi ve iddaalı yaklaşayım biraz. Neden dersen son 1 yıldır 400 litrelik akvaryumdaki gözlemler inanılmaz ölçülerde. Tamamen Marmara ( Kartal sahil ) suyu kullanılmış, buğarlaşan su dahil Marmara suyu doldurulmuş ( Yoğunluk kontrol altında) , sıfır element girişi yapılmış, sıfır plankton yem verilmiştir. Ölmek üzere olan brain coral sisteme dahil edilmiştir. Brain coral 15 gün sonraki gelişmeyi anlatmaya kelimeler yetmez. Diğer düğme polip, mantarlar, xenia, leather, octopus coral önlenemez şekilde büyüme ve çoğalma sürecine girmiştir.

    Nasıl maliyet uzun vade de fark etmez sence Ufuk abi ?
     
  8. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Dün Kadıköy rıhtımında gezerken arkadaşımın burdan su alıp akvaryuma koysak, sonrada bir kaç denizanası yakalayıp içine atsak demesi aklıma daha önce paylaşılmış olan Kartal sahilinden alınan su ile kurulan akvaryumu getirdi. Böyle bir şeyin olabileceğini söyledim. Ama profesyonellik isteyen bir iş deyince hevesini biraz kırdım. Bu konuda isabet oldu. Burdaki gelişmelerin hobiye çok büyük katkılar sağlayacağına eminim. Şimdiden paylaşımları ile bizleri aydınlatacak olan üstadlarımıza teşükkürlerimi sunuyorum.
     
  9. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .Marmara (Kartal deniz otobüsü yanı) suyu kullanıcısı olarak benim problemim kullandığım deniz suyunun değerlerini bilmemek ,kullanıyorum ama akvaryumdaki değişiklikleri gözlemleyerek kullanıyorum buda tabiki bu işe yeni başlayanlar için acaba ne yapmalıyım sorusunu gündeme getiriyor ,bir diğer sitede yanılmıyorsam Havainin bilmem kaç km açığından alınmış bir kaşık deniz suyundaki canlılar vede organizmaların çokluğu konusunda bir yazı vardı ama maalesef ülkemizin 3 tarafı denizlerle kaplı olmasına rağmen nedendir bilinmez sadece denizlerimizdeki tuz yoğunluğundan birde yaz aylarında yapılan koli basili miktarının dışında hiçbir bilgi bulunmaz.Üretim konusu ise bence tamamen akvaryumdaki suyun oturmuşluğu ile ilgili yine bence ne suyu kullanırsak kullanalım her deniz akvaryumunun ayrı bir yapısı olduğuna inanıyorum .
     
  10. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    S.a. arkadaslar,

    Forumdaki ilk mesajımı yazma fırsatını buldum. Ben yıllardır tatlı su akvaryumu ile ugrasıyorum. ve yakın zamanda 150 literilik sumplı bi deniz akvaryumuna başlayacağım. Açtığınız konuda görüsüm ve önerim şu şekilde. Ülkemizin 3 yanı denizle çevrili ve bu 3 denizinde değerlerinin birbiri ile alakası yok öyle olsa hamsi Akdeniz'de de yaşardı. Ya da bi Çipura Karadeniz'de daha iyi yetişirdi. Ben bodrumluyum çocukluğum zaman zaman boğaziçi köyünde geçti. Orada yetiştirme çiftlikleri vardır. 15 sene önce arttı ve denizi ve balığı mahfettiler. Şimdi pişmanlar. Mantıken düşünün o kafes denizin içinde yetişen aynı balık suni yem. Sonuç ortada. Bakın yunanlarla neden kardakta uğraşıyoruz. Çünkü çipura yumurtlamak için en güzel döneminde en yetişkin döneminde her seferinde o yolu kullanıyor oradan geçiyor. o yolu kat edip sakin koylara geliyor yumurta dökmeye. Balığın karakteristik özelliği. Bizim akvaryumlarda beslediğimiz balıklar okyonuslardan geliyor sonuçta onların doğal ortamına uyuyoruz değilmi dekorasyonda hem görsel hem biyolojik olarak. Bence o balıklara ucuz maliyet olsun die uzun vadede zarar vermenin anlamı yok. Marmara kıyılarının aşırı derecede yosunla kaplı olması size neyi ifade ediyor. yada Alanyada denize girdip çıktığınızda üzerinizde bi bakmışsınız tuz izleri. Akvaryumda kullanılacak bence ülkemizdeki en ideal deniz suyu EGE suyudur. Tabi o civarlarda olup kullanmayan arkadaş varsa yazık. :p Eğer Marmara suyuna ölçüm yaptılma imkanı varsa bende varım bu suyu kullanmaya. Neden mi çünkü damacana suların yüzde doksanı sahte arıtma yada damıtma su deniz suyunu kuyu suyuna tercih ederim. Benimki sadece şahsi fikir düşünce paylaşımına saygı ile varım.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fatih Bey hoşgeldiniz,

    Evet kendi fikirlerinizi yazmışsınız saygı duymak gerekir. Fakat düşünceleriniz tamamen tecrübeden uzak genel bir ön yargı üzerine kurulu. Balıklara uzun vadede zarar vermeyelim derken neye dayanarak yazdığınızı çok merak ettim. Aslında cahillimi bağışlayın öğrenmek için soruyorum, sizce akvaryumumuzdaki canlıların zarar gördüğünü yani bir anlamda yaşamak için zorlandıklarını nasıl anlamamız gerekir ? Yani nasıl anlayacağız bunlar zarar görüyor diye ? Yazarsanız çok yardımcı olmuş olursunuz keza hallerinden anlar vaz geçeriz. Bunun cevabını özellikle rica ediyorum.

    Balıkların Okyanuslardan geldiğini söylüyorsunuz bu çok doğru da... labaratuvarda yapılmış sunu tuzla kurulmuş akvaryum suyunun Kızıldeniz haline geldiğini mi düşünüyorsunuz ? :ay: Yahut daha keskin sorayım; Bunca yaşatma zorluğu, adaptasyon sıkıntısı, balık hastalıkları madem sunu tuzla Kızıldeniz gibi yapıyoruz neden yaşanıyor ? Tuzlu su akvaryumu neden zor olarak bilinir ? Güzel sorular bunlar cevabınızı beklerim.
     
  12. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Deniz akvaryumu konusunda tecrübe eksikliğim var ve çok doğrudur. Ama çocukluğumdan beri balık besler sürekli onları gözlemlerim. Ön yargıya gelince ön yargılı değilim sadece bi boyuta taşımak istedim. Ben pendikte ikamet ediyorum denize çok yakınım bende marmara suyunu kullanmayı düşündüm tabiki mantıken. Temel arkadaşım bizim beslediğimiz balıklar yetiştirme mi yoksa direkt olarak denizden gelme balıklarmıdır. Forumu üye olmadan önce baştan sona okuyup gezdim. 10 numara insanlarla dolu, sadece bilgi değil bu işe sevgi ile yapanlarla dolu. Zarardan kastım havyanın gelişimi ve üremesi ile ilgili idi. Yani bu su üzerinde bazı kimyasallar kullanmak gerekiyor sanırım. Doğru olan kimyasalı bulmak lazımki onların yaşadığı yerle aynı su şartlarını oluşturmak. Bu bilimsel bi mesele. Bu kaynağa ulaşabilirsek yani balığın geldiği yerin tam değerlerini. Yukarıda belirttiğim gibi damacana su kullanmaktan iyidir sonuçta DENİZ suyu. Ama kirlilik olayı. böyle olsa biz bu balıkları alır marmaraya atar orda çoğaltır ve yabancı ülkelere boşuna para vermezdik öyle değilmi. Deneme yanılma yöntemi her zaman etkilidir. Eğer siz bu suda (tankta) uzun süreli bi yetiştirme yaptıysanız beslemeyen arkadaşlara bende dahil gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılar.
     
  13. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Amacım tenkit etmek değildi. Bilgi paylaşıldıkça vardır. olaya bi açıdan bakmamak için yazdım yanlış anlaşıldım sanırım.
     
  14. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Yanlış anlayacak bir durum olmaz burada herkes hür iradesiyle fikirlerini söyleyebilir Fatih bey. Sanırım takip etmediğinizden yıllarca Marmara suyunda yaşanan tecrübeleri bilmiyorsunuz. Üreme isteği,büyüme,gelişme arzusu olarak nice blıklar,mercanlar an ve an görsel olarak paylaşıldı bu forumda. Aslında bu konular çoktan geride kaldı yani bu aşamalar çoktan geçildi. Bir konu açalım Marmara suyundan akvaryumlar olarak ve olayı ortaya koyalım.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Fatih Bey selam,
    Tenkit olarak almadık inanın. Aslında haklısınız ve belkide bu şekilde 5 yıldır bir akvaryumlar yürüttüğümüzü bilmiyorsunuz. Belki söyledikleriniz teorik olarak doğru olabilir ama bunların her birinin açıklaması ve üstünden gelinmesi noktası mevcut. Mesut'un belirttiği gibi bu kısımları geçeli çok oldu. Biz artık canlı çoğaltılması noktasındayız uzun süre sağlıklı yaşatma noktası çok geride kaldı.
     
  16. fikirci

    fikirci

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    cengiz izgi
    Cevap: Marmara Deniz Suyunda Üretim

    Usta... Marmara suyunda ne yetiştiriyorsunuz. Yani istavritsiz olmaz da...
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Marmara Deniz Suyunda Üretim

    Konu başındaki yazı okunduğunda nelerin yetiştirildiği veya yetiştirilebileceği anlaşılır diye düşünüyorum. Asıl sorunuzun cevabı o değil tabii;

    Yetişenleri geçtim, en azından kendimizi yetiştirdik Cengiz Bey.:ay:
     
  18. vedat

    vedat

    Mesajlar:
    275
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    vedat
    Cevap: Marmara Deniz Suyunda Üretim

    Benimde aklıma bir şey takıldı. Deniz suyunu ne kadar saklıyabiliriz yani 10lt şişlere doldurup getirsek ve bu şekilde tutsak ihtiyacımız olanı kulanıp gerisini bekletme süremiz nedir? Diğer başlıklarda sorulmuştur, denizden suyu aldıktan sonra kurulu akvaryuma takviye ederken tuz ekliyormuyuz yoksa o şekildemi kulanıyoruz tuzluluk oranı nasıl belirleniyor akvaryumda değişikliğe neden olmuyor mu?
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Marmara Deniz Suyunda Üretim

    Vedat tüm bunlar ne amaçla doğal deniz suyu kullanmak istediğinle alakalıdır. Eğer amacın suni tuzla kurulu akvaryuma aşılamak yapmak veya plankton kazandırmak ise çok fazla bekletilmesi iyi değildir. Oksijen pompalanarak daha uzun bekleyebilir. Mesela oksijen pompalandığında 10 saat bekletilebilir ama oksijensiz bırakılacak ise daha kısa bekletmek gerekir. Aşılama gibi küçük ölçekli doğal su kullanımında tuzluluk çok fazla düşmez ancak yine de biraz da olsa yoğunluk farkından düşecektir. İlk su değişim zamanında eksilen farkı hazırlanan suyun tuz yoğunluğuyla oynayarak düzeltebilirsin.

    Eğer doğal suyla kurulmuşsa akvaryum ve su değişimlerini de doğal suyla yapıyorsa hobici o zaman değişimler ardından düşen tuz yoğunluğunu buharlaşan su yerine tatlı su ilavesi yerine yine 1016 tuz yoğunluğu olan deni suyu ekleyerek yükseltir ve dengeler.
     
  20. vedat

    vedat

    Mesajlar:
    275
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    vedat
    Cevap: Marmara Deniz Suyunda Üretim

    Akvaryumu deniz tuzu satın alarak kurdum ama suyun kalitesini yükseltmek maksatlı deniz suyu ekleme yapmayı düşünüdüğümden sordum. Suyu, 1 ay sonra bodruma gidicem acıktan su alsam getirsem faydası olurmu yoksa boşamı kürek cekicem, denizden suyu alıp ist'ye gelmem en iyi ihitmal ile 24 saat sürücek. Bir şeyi yinede anlayamadım kusura bakmayın, tankımdaki suyun tuzluluğu 1025 buna her ay deniz suyu ekldeğimde tuzluluk oranı cıkmazmı?
     

Sayfayı Paylaş