1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum kurulum aşamasında maden suyu.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde LostRua tarafından 5 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar bazı düşüncelerim var akvaryumun kurulumunu hızlandırmak için maden suyunu araştırılabilir olarak düşünüyorum. Bende içerisinde melek balığım ve cüce vatozumunda olduğu akvaryuma tamamiyle karbondioksiti çıkartılmış maden suyunu ilave ettim. Yaklaşık 12 çay kaşığı.

    Balıklarımın bazılarında yırtılmış ve ilk aldığımdan beri deforme olmuş yanal yüzgeçleri vardı. Yakın zamandaki akvaryum değişiklikler nedei ile yüzgeçlerin deforme olması arttı yüksek miktarda vitamin kullanıyorum her öğünde vitamin eşliğinde pul yem veriyorum. Yakında size maden suyu hakkındaki deneyimlerimide vereceğim. Bir soru olarakta yüzgeç deformelerine başka hangi yolları izleyebilirim...

    Ayrıca maden suyunun yüzgeç deformelerinede iyi geldiğinide duydum ama nasıl olduğuna anlam veremedim. :smiley33:
     
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Yüzgeç deformasyonu derken, erimedenmi bağsediyorsun Doğuş?
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Murat abi tam olarak erime gibi değil yan yüzgeçleri katlanmış gibi arka yüzgeçleri ayrı ayrı tel gibi olmaya başlamış.
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Erime değilse sakat balık olabilirmi?

    Maden suyunun çok etkisi olamaz, üzerinde yazan mineral değerleri, şişenin içindeki ile sınırlıdır. 200 ml bir şişe 100 litrelik akvaryuma sence ne kadar mineral ekleyebilirki?

    Yüzgeç erimeside sık su değişimleri ile tanka taze su ile giren mineraller bire bir etkili oluyor. Aynı durum ile Discus da karşıladım hiç bir şekilde ilaç kullanmadım, sık su değişimi ile inanamassın kuyruğun nasıl kendini tamamladığını.

    Belki senin dediğin gibi maden suyundaki mineraller etken madde olabilir....
     
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Zaten benimde akvaryum yeni oluşmaya başladıgı için tam olarak oturmadı su ama balıkları yavaş yavaş koydum klar gidince. Bende ilk haftalarda 3 güne bir su değişimini kesinlikle yapıyorum suy oturmasına yardımcı olmak için inşallah bu durumuda çözerim.
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Doğuş kardeş şimdi o tellenme ve katlanmaların sebepleri farklı olabilir.O sebepten fotoğrafsız bir şekilde bunlara yorum yapmak yanlış olur.. Maden suyunun akvaryum kurulumlarında neden kullanılması gerektiğini bize önce senin açıklaman ve örneklemen lazım ki bizde yorumlayabilelim.. Sıfır kurulumlarda bu tip yüklemeler erken yosunlanmadan başka birşey getirmez.. Çünkü suya kattığımız maddeleri kullanacak bir yapılanma henüz sağlıklı bir şekilde oturmamıştır ve bu zaman ister.. Bitkili akvaryumlarda acele edersen çeşit çeşit yosun beslersin moralin bozulur.

    Bitkili akvaryumların ilk kuralı ; bakteri kolonilerinin oluşmasını sağlayarak biyolojik dengeyi oturtmaktır.Maden suyu vs'lere sıra daha sonra gelir.Olsada olur olmasada durumu söz konusu..

    Ekleme : Balık ölümlerine şimdiden kendini hazırla o zaman Doğuşcum.. Klorun uçması demek akvaryumun canlı yüküne hazır olduğu anlamına gelmez..
     
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Volkan abi sadece klorun uçmasını beklemek zorunda kaldım. Melek balıklarımın koyduğum yerdeki su anca buna dayanabildi. Bu bile büyük başarı oradan dayanabilmeleri.

    Maden suyunun içerisinde nitrat filtremin süngerini maden suyunun içerisinde beklettim azot döngüsünün oluşması için saf amonyakta kullanarak çok hızlı bir şekilde hem en son hal nitrar bulunan ortamda hemde ilk hal amonyak bulunan ortamda bol oksijenli bir şekilde filtremi çalıştırdım. Bu arada eski akvaryumumun filtresi ile yeni akvaryumda çalışıyordu bir yandan yeni bir bakteri kolonisi yaratırken diğer yandanda eski bakterilerimi yeni akvaryum kurulumunda yardımcı olmasını sağladım. Maden suyunu kullanmamın bir nedeni önceden beri süre gelen bazı balıklarımdaki yüzgeçlerdeki sorun ve içinde bulunduğu nitrat. Isıyı sabitledikten sonra 2 iç filtre birden ısıtıcı dahil çalışmaya devam etti. 2 gündür aç bıraktığım meleklerime tüm ögünlerde yemlerine biraz vitamin desteği ile devam ettiriyorum. Geçiş döneminde yaşadıkları stresi şu anda azalttım az ışıklı bir ortam bol oksijen. Tek balıklarımın ölme sebepleri olarak azot döngüsü kaldı geriye zehirlenmelere karşı ise 50 litre suyum havalandırılıyor. Şu anda ise akvaryumda gördüğüm 10 tane aç melek balığı zeminde keyfi yerinde olan birde cüve vatozum var. Balıklarımın yüzüş seviyesi akvaryumun her yeri diyebilirim. Sürekli gözlemle inşallah şu bir iki haftaya atlattığımızda artık balıklarımın güzel bir hayata kavuşacağını biliyorum. İnşallah önce allahın sonra vitaminlerin sonrada benim psikolojik desteğim ile sonuna kadar dayanırlar. Şimdiye kadar ne su hazırlayıcı ne başka bir klor tutucu madde kullandım hasta olsalar bile hiçbir şekilde ilaç girmeyecek olan akvaryumumda sadece vitaminle neler olabilecek önemli olan su değerleri mi yoksa balıklarımızın o ortamdaki dirençleri mi bunu anlayacağız...

    İnşallah kayıpsız atlatırız.
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Eski tankının filtreleride çalışıyorsa tankında biyolojik döngü daha hızlı oluşacaktır haliyle.. O zaman maden suyunun etkilerini sen gözlemleyip bize anlatırsın. :) Vatozunu iyi gözlemlemeni nacizane olarak tavsiye etmek isterim.. Nitrit'e ve nitrata en hızlı tepkiyi ölümüyle vatoz balığın verecektir.Melek balığı beslemediğim için bu değerlere karşı tepkisini bilemeyeceğim.Ama şunuda belirteyim benim kaybettiğim balıkların hiçbirinde bir hastalık belirtisi yada stressel bir görünümleri olmadı.Gözünün önünde canlı canlı yüzen balık hiçbir belirti olmadan bir bakmışsın ertesi gün ölmüş..

    İnşallah sen bunları yaşamaz ve kayıpsız atlatırsın..
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    İnşallah Volkan abi tek istediğim o bende vatozun bu hassasiyetini bildiğimden dolayı onu takip ediyorum çok rahat sürekli dipte zehirlenmeye benzer birşey göremedim zaten yarın bir 20 litre su değiştireceğim su oturana kadar günlük azot miktarını azaltmaya çalışacağım bu sayede 2 güne bir devam etmeyi düşünüyorum sonra 4 güne bir sonra haftada bir ve tamamiyle oturmuş bir akvaryum. Florasanlarım bitkilerimde yavaş yavaş oluşmaya başlayınca dahada güzel bir akvaryum bekleyecek bizleri. Ama şu suyun oturmasını sağlamak gerekir. Birde bakteriler soğuk suda yaşaması çok güç ben o yüzden akvaryum için olan suyu hep soğuk alıyorum bununda yararları uzun vadede gözüküyor aslında. Bu konuda gerçekten çok önemli. Küçük detaylar ama tüm akvaryum oluşumunu değiştirebiliyor.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok çok güzel bir konu ve çok güzel tartışmaya açık bir konu. Bana gün doğdu. :F Akvaryumun kurulum aşamasında maden suyu için hedef nedir diye düşündüm aslında işin içinden çıkamadım. Bence bizzat tecrübeler ile ne olduğu uzun vade de anlaşılacak bir konu. Bu açıdan Doğuş seni takip etmekte fayda var. Akvaryumların kurulum evrelerinde aslında tartışmaya açık çok konu var. Konu biraz sanırım insani değerlendirme açısından kulağa hoş gelmiyor ama bilemiyorum bence tartışılmasında sorun yok. Bir forumda konuyu gündeme getirmiştim ama konular üzerine yazışılarak doğruların bulunacağı gerçeğine uzak olanlar topluluğu olunca mesajlaşma adabı aya gitmişti.

    Mesela akvaryumun suyunu doldurup bekleme aşamasında bir plastik bardak idrar eklemek konusu. Bundaki amaç şu; akvaryumda oluşmaya başlayan bakterilere besin sağlamak gerekiyor ve bunun için kimi yem atar, kimi karides parçası atar ve çürüyerek amonyak oluşturması hedeflenir. İdrar içinde amonyak direk bulunduğundan süreç daha sağlıklı ve hızlı işler diye düşünülmüştü.

    Yorumlar içinden Doktor bir arkadaşın yan maddeler olmasına dikkat çekmesi vardı ve idrar içinde amonyağın çok az bulunduğu yazılmıştı. Yine benim yaptığım araştırmalarda deniz anası ısırıklarında yanınızda alkol yoksa idrar dökülebildiğidir. Bu bilgi sitelerde mevcut. Sebeb ise idrarın amonyak barındırması olduğu yazıyor.
     
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Temel abi idrar konusuna gelecek olursak,

    Biz karacigerimizde bu zehirli amonyağı alıyoruz. Ve onu daha da zehirsiz türe çeviyoruz ürik asitti galiba. Tam olarak karacigerde olduğundanda emin değilim.Ama bu dönüşümün asıl nedeni bu zehirli atığı atarkenki su kaybı. Biz eğer amonyak şeklinde atsaydık günde litrelerce su içmemiz gerekirdi.Biz o yüzden daha da az zehir içeren şekli ile daha az su ile atıyoruz. Ama balıklarda bu sorun gerçekten yok sürekli su alışverişi içerisindeler ve suya direkman amonyak bırakıyorlar. Amonyak çok zehirli olduğu için içme suyunun içerisindede bulunmaz. O yüzden akvaryumu kurduktan sonra azot döngüsünü başlatmak için kesinlikle bir şart bu ya çürümüş besin atacağız akvaryumumuzun içerisine. Yada saf amonyak bulacağız. Bunun bir damlası bile bu büyük döngüyü oluşturmaya yetecektir. Bence kesinlikle ve kesinlikle kurulumdan sonra su değerlerini zararsız hale getirmişken klor arındırılmışken balık konulmalıdır. Çünkü direk suya amonyak verecektir. Ama benim şu anda izlediğim yol gibi gidilirse su değişim sıklığı fazla olursa bir zararda olacağını düşünmüyorum.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Şimdi senin atladığın bir konu var ama burada. Akvaryuma suyu ekleyip kloru uçtuktan sonra balık eklemeliyiz ki amonyak bıraksın direk olarak ifade etmen bazı riskleri barındırıyor. Bu risk önemli bir risk neden dersen; balıklar yemi yiyip ve özellikle tam eritemediklerinde amonyak üretirler ama bu amonyak biyolojik döngü başlamamışsa yakıcı olarak balıkları çok çok ölüme varan zorlanmaya sokacaktır. Zaten birçok yeni kurulmuş akvaryumda oluşan bu tarz sorunların asli sebebi de budur.

    Belki konuya bir adet balık eklenmesiyle bekleme süreci olarak bakabiliriz ama biliyoruz ki esnaftan hazır paket akvaryum yanında koltuk altında balıklarla yeni başlayanlar eve gidiyor.

    İdrar eklemenin amacı ise sistemde hiçbir canlı olmadan biyolojik yaşamı başlatmaktır. Bu süreç içinde sistem gerek filtre ve gerek biyolojik yaşam ile idrarın kalıntı ve maddelirini sistemden bertaraf edecektir ve canlı eklenmesiyle süreç devam edecektir. Bunları yazma fırsatını ne yazık ki burada bulabildik ve şeffaf şekilde bakılırsa konu üzerine üç, beş kelamın zararı yoktur. :ay:
     
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Evet amonyak yakıcı bir hale geliyor ama şu ana kadarda bir yöntem sadece yem kalıntıları hem idrarda zararlı atıklarda olabilir. Öyle düşünecek olursak akvaryumumuzda tüm iyonların nötralleşmesi lazımdı anyon ve katyon iyonları aynı anda koyuyoruz kavaryumumuza örnek sıvı gübreler. İçlerinde ne ararsan var bitkiye yarar sağlayacak. Ama bazıları anyon bazıları kayton bu sayede nötralleşme sürece başlarsa kristalize olma oranı artar ve bu bizim bir işimize yaramaz. İdrarda bekletildiğinde kristalize olacak ve degerini kaybetmeye başlayacaktır. Maden idrar kullanılacaksa bekletilip içindeki maddelerin kristalize olmasını sağlamak gerekir. Kristalize olduktan sonra alttaki maddeleri kullanmadan sadece sudaki bulunan azotu almak yeterli olacaktır. Sağlıklı bir insan günde yaklaşık 4-6 gr arasında azotu vücuttan uzaklaştırır bunu yaklaşık %95 civarı idrar ile digerleri ter yolu ile çıkacaktır. Bize ise bir gramdan bile az bir azot yetecektir. İstenilirse protein ağırlıklı besinlerde azotu oluşturabilir. İdrar yerine protein ağırlığı fazla bir besinide koyarak proteinin parçalanması sonuzu azot elde edip döngümüzü oluşturabiliriz.
     
  14. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Temel abi koş koş yetiş sana haberlerim var. :heyo:

    Abi araştırdım sordum. İdrarı bekletince içindeki zararlı maddeler çökme oranı fazlaymış. Ama içerisinde elektronik yükler içeren yani pozitif ve negatif yükler bulunurmuş. Ürik asit kristalize olurmuş ama idrarın içerisinde bir diğer azot ürünü ürede varmış. Bu üre çökmezmiş. İdrar çökmeye başlayınca içerisinde üre su ve elektronik yükler kalıyormuş. Yani mineraller zararlı atıklardan kurtulduk sadece su amonyak vede suyun iletkenliğini arttıracak maddeler var ve onlarda nötralleşme geçirecek. Azot kaynağını bulduk. :horon: :horon:

    Şimdi yapılabilecek tek şey denemek Temel abi. : )
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :F :F Ne yazabilirim ki ? Bu hobiye bazı yeni açılımları kazandırmayı çok istemiştim ve aslında zaman içinde bazılarının hobiye fazlasıyla girdiğine şahit oldum ve mutlu oldum. Bunları yazacak değilim bilen bilir ama bu konuyuda ilk gündeme getirdiğimde boş değildi fakat insani açıdan etik olup olmama konusu bulunuyordu. Bunu aşabilirmiyiz bilemiyorum fakat deneyeceksen seni tahlil için lavaboya alalım. :F

    Bunun benden hobiye kalmasını istediğimden emin değilim doğrusunu istersen. :F :F
     
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Vallahi Temel abi gazetelere çıkarız : ) Akvaryumdan yükselen kokular filan evden atılmayayım sonra. : ) Nitrit nitrat tes kitleride lazım dönüşümleri öğrenmek için şu işi avrupa birliği projesine dönüştürelim Temel abi. O testlere sahip bir kişi varsa bunu deneyebilir. Bizim için kokulu bir adım ama insanlık için büyük bir adım. em34: :D :D
     
  17. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Murat abi gerçekten hiçbir katkı maddesi olmadan 20 litre beklemiş suyu değiştirdim tüm gece yavaş yavaş hemen yani 3 cm açıklık varsa alttan birleşmeye başlamış. Çok sevindim gerçekten. Herkese tüm hastalıklarda su değişimlerini öneririm.
     
  18. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Temel abinin dediği mantıklı bir olay , zaten zamanında denemişti kendisi ve olumlu sonuç alıp startı vermişti.Ama toplum olarak standartların dışına çıkmaya üşenir olduğumuz için yenilikleri çabuk benimseyemiyoruz.. Kaç lt'ye ne kadar şey yapılcağı ölçeklendirilirse daha iyi olur :) Projeye isim vermek Temel abinin önceliği artık bizi bu işe karıştırma Temel abi :)))))

    Doğuş kardeş biyolojik döngünün oturması sadece klorun uçmasından ibaret değil bunu biliyorsundur.Klor uçtu balık ekliyim amonyak olsun biyolojik döngüsü oturur diye düşünürsen nitrit belasından kurtulamazsın.İstedğin kadar su değiştir bişey farketmez.Sonra nitrivec'e abanmakla sorunundan kurtulursun.O yüzden balık eklemek için acele etmemeni tavsiye ederim.Bu dediklerim tecrübeyle sabittir.Temel abide şahittir. :)))
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İtiraf etmek gerekirse;

    2 ton 750 litre olan bu akvaryum bu şekilde kurulmuş, sıfır canlı kaybı yaşanmıştır.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  20. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Peki oran ne Temel abi hatırlıyormusun. : ) Fazlasıda zarar olmasın. Çünkü belli olmaz ne kadar olacağı. O gün bol bol protein alırsak daha fazla azot olur. : )
     

Sayfayı Paylaş