1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumlara Soğutucu ( Bir Daha )

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 23 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar,

    Benzer bir soğutucu yapmaya çalışmıştık daha önce. Bu yapımda fikirler eşliğinde ilerleyerek yapımını bitirmek arzusundayım. Isı tuzlu su akvaryumumda 31-32 dereceyi aştı. Önceki yıllarda fan kullanımı, armatürü su yüzeyden uzaklaştırma derken idare ediyorduk ama bu sene İstanbul farklı bir sıcak. Bu kadar zamandır Xeniaların hiç bu kadar ısıya tepki verdiğini görmemiştim. Fan kullanımının getirdiği aşırı su buharlaşması beni ayrı rahatsız etti. Bu açıdan kendime de bir soğutucu yapmaya karar verdim.

    Kullanmak istediğim alet bir araç buzdolabı. Boyutları 35 cm genişlik, 35 cm yükseklik ve 30 cm derinlik içeriyor.

    [​IMG]

    Dış tarafta bir fan sistemi ve alt tarafta bir soğutucu plakası var. Bu soğutucu plakası aletin kendini soğutması için mi yoksa işlevi için mi onu çözemedim ama bir şekilde bu kısımda böyle bir sistem var.

    [​IMG]

    Soğutucunun iç kısmı oldukça geniş sayılır. Gördüğünüz sele tarzı parça çıkarılabilir vaziyette.

    [​IMG]

    Kullanılacak hortumun soğuk akımdan daha fazla etkilenmesi için su doldurmayı düşünüyordum dolap içine. Fakat iç kısımda fotoğraftaki şekilde bir fan kısmı var. Su buranın içine girerse sorun yaratırmı açıp kontrol etmek gerek. Olmadı bağımsız bir hazneye su doldurmak fikri gündeme gelecek.

    [​IMG]

    Tabi soğutucuya iki delik delmek gerek. Bunların birinden akvaryumdan gelen suyun hortumu girecek ve diğer delikten hortum veya duruma göre başka bir malzeme ile soğutucu içinde tur atan su buradan çıkarak akvaryuma dönecek.

    [​IMG]

    Üst kısım uygun delik delmek için. Yaklaşık olarak bakalit kısım 4 cm kalınlığında ama delinmesi kolay olacak.

    [​IMG]

    Yine yan kısım delinmeye müsait başka bir yer. Karar verip bir tanesinden deleceğim. Şimdilik soğutucunun adaptörü yok. Bir adaptör uyduracağım. Amperi yüksek bir 12 volt adaptör gerek. Araç için olduğundan amperin yüksek olması performansı artıracağını düşünüyorum.

    Umarım düşündüğüm performansı alırım. Düşüncelerinize, fikirlerinize açık bir proje arkadaşlar. Amaç en idealini yapmak ve en iyi performansı almak sonuç olarak. 7/24 çalışacak ama 12 volt olduğundan sarfiyat az olacak.
     
    ogiler bunu beğendi.
  2. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Hadi bakalım Temel Abi sonunda şu soğutucu olayınıda çözeceksin gibi görünüyor.Bence iç kısmına bir akvaryum koysak su doldursak fana değmez sorun çözülür.Performansı nasıl olacak acaba bence su en az 2 dakika içerde kalmalı ben deneyini yaptım.:ay:Ayrıca bu alet bir buzdolabı kadar soğtuyor mu?.
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Temel Abi bu işte biraz yardımcı olmak isterim. Bu dolapların geneli her türlü sıvıya karşı dayanıklıdır şahsen fana karşı bir sorun olacağını sanmıyorum. Olmadı fan açılır sadece çırpıcı kanatlar dışarda kalır. Ama bu soğutma işleminin nasıl yapıldığınıda anlamak lazım soğuk hava ileyse malesef su dolduramayız. Ama yapabileceğimiz sizinde belirttiğiniz gibi. bir iç dolap olabilir. Ayrı bir yerde. Onun içindende su geçişi sağlanır ve çok güzel bir işlem olur. Ama derecesini nasıl ayarlayacağız. Şahsen tam derece ayarının olduğunu sanmıyorum. Ekonomik ve turbo mod vardı benim kullandığım araç soğutucusunda. Bence siz 2 delik demişsiniz ama bunu tek delik yapsak daha iyi olmaz mı ? Büyük bir boruya göre delik açılır. Onun içinden 2 adet boru geçer. Soğuğun çıkmaması için güzel olur diye düşünüyorum kayıp yaşanmaz. Tek delik büyük bir boruya göre içinde iki boru giriş ve çıkışlı.
     
  4. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Hadi hayırlı olsun Temel Abi, içine bir celik kap koyarsan onun içine su doldurabilirsin.
    Benim araç dolabın soğutma sistemi üst taraftaydı o yüzden bir sıkıntı yoktu...
    Her soğutucu ayrıca bir ısıtıcıdır Temel Abi. Bir yerde soğutma varsa bunun dış tarafında ısınma vardır, bundan dolayı dış tarafta oluşan ısıyı dışarıya atabilmek için saç panel bulunur.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler arkadaşlar. Tek delikten kalın boru ve içinde bir boru daha olabilecek bir sistem ama sanki diğeri daha kolayıma gelir gibi.

    Özkan dışardaki levhanın görevini anladım haklısın.

    Şimdi bu sistem fan soğutması ile değil içinde tıpkı bir buzdolabının buzluğu gibi çalışan bir sistem var. Isı tengesini tamamen termostat kullanmadan hortum mesafesi ile ayarlayacağım.

    Hortum uzun olursa su hortum içinde daha fazla gezecek ve çok soğuyacak, hortum kısaldıkça daha az geçecek soğutucu içinden ve az soğuyacak. Doğru nokta duracağımız nokta olacak.
     
  6. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Temel Abi etkili bir soğtma için söyle düşündüm su hortumdan soğutucu içindeki bir cam bölgeye dolsun ve burdan hortum ile akvaryuma geri aksın cam hem iyi bir iletken hemde soğutucuda suyun bekleme süresi artar.
     
  7. muratozturk

    muratozturk

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    murat öztürk
    Temel abi
    Bu tür aletlerin genelinde peltier denen malzeme kullanılıyormuş
    bence oğuzun dediği (aynı anda aynı şeyi düşünmüşüz ama oğuz önce yazmış) gibi içine yerleştirilecek bir kabın içine su doldurulursa ve bu soğuk tutulursa hatta buzda eklenebilir ve bahsettiğin spiral hortum buzlu suyun içinden geçerse daha verimli olur gibi geliyo bana
     
    YIKIKTEMO ve ogiler bunu beğendi.
  8. muratozturk

    muratozturk

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    murat öztürk
    Temel abi;
    Sen en iyisi bunu Oğuz'la bana ver biz yaparız sen uğraşma ):):):):):)
     
    ogiler bunu beğendi.
  9. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    :D:D Hallederiz biz.Sistem tamam dolap içine buzlu su dolu büyük akvaryum içine akvaryumdan gelen suyun dolacağı küçük akvaryum.İçinde 1 dakika kalsa 1 derece rahat düşer.Ayrıca akvaryumu yalıtma fikrimde vardı 3 köşeye strafor strafor üstüne aliminyum folyo akvaryumu çevrenin ısısından korur ve böylece akvaryumu soğutunca çok daha uzun süre soğuk kalır.
     
  10. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Temel Abi aklında bulunsun hortum nekadar ince ve uzun olursa suyun debisi okadar düşüyor, sözgelimi saate 3000LT/ saat verimle çalışan motorun debisi 500LT/saate düşebilir. Ufak güclü su notoru ile su bastığın zaman diger taraftan su gelmeye biliri. Plastik yüzeylerin sürtünme katsayısı daha fazladır ve cap düştükce bu katsayı artar yani kısacası debi azalır, bu azalma motorun gücünü gecerse su gelmeyebilir veya çok çok az gelebilir. Burda yapılacak iki secenek var ya daha güçlü motor kullanmak veya hortumun boyunu deneyerek kısaltmak.
     
  11. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Benm yazdığım yöntemide hemen çöpe attınız yahu.:yazik::D benimkinde hortum mortum yok sadece suyun geliş gidişimde var.
     
  12. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Olurmu Oğuz, senin fikrini bir yere atmadık, Temel Abi ile öyle bir sistem üzerinde konuştuk ama celik bir kap kullanmak daha verimli olur diye konuştuk. Temel Abi önce hortum ile denemek istiyor, randıman alamasa 2 veya 3 yöntemleri deneyecek....
    Burda hiç bir fikir hor görülmez, hepsinin üzerinde fikir belirtilir sen bundan emin ol....
     
    ogiler ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Ben şaka yapıyorum siz bana bakmayın :D Temel Abi becerir bu işi şüphe yok çelik kap pas yapmaz mı paslanmaz çelik mi olacak?
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu aklımda olacak Özkan. Önce saatte 2.500 litre su basan bir motor deneyeceğim. Soğutucuyu akvaryum üzerine koyabilsem rahat yeter ama sığmaz sanırım. O yüzden motoru daha güçlü tutmak gerekecek sanırım.

    Özkan gerekeni yazmış Oğuz.
     
    ogiler bunu beğendi.
  15. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Bu buzdolabı fiyatlarına baktım epey pahalıları var acaba ucuz nerden bulunur 2. el falan var mıdır?
     
  16. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Ben Sumpun yanına koymuştum, sumptan su alıp akvaryuma su vericek şekilde yapmıştım. Saate 5000Lt/ saat bir kafa motoru kullandım, su çıkışı 1000Lt/ saat yoktu, ölçmedim çıkış debisine bakarak tahmini olarak diyorum....
     
  17. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    2 dakikada 2 sayfa yaptık yeni bir rekor:D
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İnanırmısın soğutucu çıkış suyunu hep akvaryuma vereceğim diye kurdum kafamda. Sumpa vermeyi düşünemedim şu ana kadar. :F Aklıma gelirdi ama sen erken uyandırdın Özkan. :F

    5000. lik motorun su çıkışının 1000 litreye düşmesi çok ilginç geldi bana. Bu kadar düşmesi hortumu çok uzun tutmanla ve hortumun ince olmasıyla alakası var sanırım. Burda şu var; hortumu kalın tutmak eksi yönde mi yoksa artı yönde mi etki yapar. :smiley33: Hortumu dar tutmak motoru zorlar. Sonuç olarak kalın olsa değişen yok bence. Sonuçta gittiği kadar hızlı gelecek. Dar hortumdan zor ve yavaş gidecek ama o oranda su akvaryumdan az gelecek.

    Fiyatları çok değişken evet ama 60 liradan başlıyor bence pahalı değil. İkinci elde fikrim yok açıkcası.
     
  19. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Eğer bu buz dolabı fanla soğutma yapıyorsa bir termosa fan takıp aynısını yapamaz mıyız?Benim baktığım sitede epey kazıkmış o zaman 200 lira fiyattı 7 litre hacimli.
     
  20. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Temel nacizane bir fikir vereyim, hortumu içeride bol tutup, debisi az bir motor ile sumptan suyu buzdolabına basarak devirdaim yaptırarak daha fazla randıman alırsınız.

    Sump motorunu bu işe hiç bulaştırma derim.
     
    ogiler bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş