1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus'a Geçmekten Korkuyorum

Başlığı 'Discus Balıkları Forum' kategorisinde Burak23 tarafından 25 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Arkadaşlar Merhaba;
    350 litre bi akvaryum yaptırdım, içinde yunuslarımı devam ettirmek istiyordum ama Discus'ları görünce gözüm başka birşey görmüyor...
    Fakat Elazığ'da Discus getiren akvaryumcu olmadığı için il dışından almak zorundayım...Getirtmek bir problem yaşatmak bir problem...Sizce nerden getirtebilirim ve yaşatmak ne kadar zor?
    Tecrübeli Arkadaşların yardımlarını bekliyorum...
     
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Discus her zaman olduğu gibi uzun yolculuklardada hassas olacaktır. O yüzden çok güzel bir şekilde ve mümkünse hava motoru eşliğinde getirtilmelidir. Discus pH değeri asidik suları sever. Ve pH'ı kontrol altında tutmalısınız. Erkenden hasta oldukları söylenir doğrudur ama sizde o kadar geç hasta olmasını sağlayabilirsiniz. Mümkünse arka sağ ve sol camları kapatınız. Discus ne kadar az yer görürse o kadar daha rahat olur. Mümkünse hangi odada kalıyorsa eğer akvaryum ışıklandırılması kapanınca ön camıda kapatınız. Nitrata hassaslardı su değişimlerine özen gösteriniz. Yada siz o tankı baştan sona kadar bol bol bitki kökleri be sucul bitkilerle taban bitkileriyle doldurun. Sağ sol ve arka taraf sürekli bitki olsun. Amazonun bir kolundan esinlenerek tasarlıyın. Tabiki işi üretim amaçlı yapmıyorsanız. Üretim amaçlı ise 4 cam bir akvaryuma koyarsınız olur biter.
     
  3. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Ph seviyesini nasıl ayarlıyabilirim...
     
  4. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Elazığda mutlaka discus vardır bence iyi araştırın.Discus beslemenin neresinden korkuluyor neresi zor anlamıyorum bende korkuyordum başlarda ne yazık ki bunlar sizin gibi discusa başlamak isteyenlerin suçu değil korkutanların suçu discuslar hakkında yazılan o ph reverse osmos zımbırtı mımbırtı hepsini unutun.Discus 350 litrede rahat yaşar.Discus akvarymun 1 kilometre uzağından geçen bakteriden hasta olur sanki öyle bir anlatılıyor ki tek püf nokta şu renleri canlı yeme istekli düzgün disk şeklinde discuslar almak ve kesinlikle yavru almamak en az 8-9 cmlik discusları alın o hacme bence şimdilik 5 tane alın hiç kum koymayın yada kalın çakıl taşı formunda kum koyun ki pislik tutmasın elinizde ne filtre varsa kullanın farketmez akvaryumu 1 gün dinlendirilmiş çeşme suyu ile doldurun yunusların suyu duruyorsa yüzde on suyu bırakın üstüne çeşme suyu ekleyin biyolojik döngü için 1 hafta bekleyin bu her balıkta standart zaten.discusları alınca hepsi saklanır bu dönemde ışık açmayın haftada yüzde yirmi su değiştirin 1 ay geçince ve balıklar alışınca hiçbir sorun olmaz benim 100 litrede 3 discusum vardı 2sini elden çıkardım ve hiç su değişimi yapmıyorum diyebilirim.Bilmeniz gereken bu balıkar obur bol bol beslemezseniz gelişmezler.DİSCUSLAR BESLEDİĞİM EN DAYANIKLI BALIKLAR YANINDAKİ LEPİSTESLER ÖLDÜ DİSCUSLAR ÖLMEDİ ARTIK DİSCUSLARDAN ÇEKİNMEYELİM DİSCUSLAR PH MH AYARI İSTEMEZ.İşte discusların ne kadar dayanılı oldularının ispatı ilk bir ayı atlatırlarsa sonra isteseniz ölmezler.Dediğim gibi 0 su değişimi geceleri filtreyi kapatıyorum ve pek yemde vermiyordum şimdi onu camışa çevirmeye karar verdim.:D http://www.akvaryumportali.com/threads/7052-salaktir-ama-benim-discusum
     
  5. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Oğuz kardeşim bu türü besliyorsun belli bir tecrübe edinmişsin ama burda ilk besleyecek olanlara su değişimi yapmıyorum akşam filitreyi kapatıyorum ve ph filan onlar tırı vırı dersen çok fazla yardımın dokunmaz , sende sağlıklı diye başkalarında aynı uygulama sağlıklı olacak diye garanti veremeyiz.Bence yazdığın cevabı yardımcı olmak adına daha güzel süsleyebilirdin,ilk karşılama tank suyuna aşılama vs bunlar ona daha çok yardımcı olacaktır.ph ayarı filan istemez demişsin senin dıscus'u bir haftalığına bana ver bakalım benim tankın ph'ına ayak uydurabilecekmi.Umarım bu yazdıklarımdan dolayı beni yanlış anlamazsın.
     
  6. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Ben zaten böyle bir uygulama desteklemiyorum arkadaşımız istiyorsa beslesin kormasın diyorum hepimiz korksaydık discus akvaryumlarda olmazdı.Aşılama falan filan bana değil daha değerli üstadlarımın açıkladığı konulara baksın onlar daha iyi bilir.Discusların çok hastalanmasının sebebi kesinlikle aşırı su değişimi katkılar vb. bunlar olunca discus alıştığı suyu nitratlı pis su olsada değiştiriyor hastalanıyor haftada yüzde on bence yeterli ben hiç değiştirmem o ayrı kimseye değiştirmeyin demiyorum bir kere filtreyi 2 gün kapalı unuttum hiçbirşey olmadı discuslar alışınca kolay kolay ölmez.Yanlış anlamaya gelince bana küfür edin ben yanlış anlamam öyle birşey düşünmeyin bile.
     
    cirol bunu beğendi.
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Ph üreme adına şarttır. Melek balığı ve discus gibi türlerde sorun olur pH üreme için. Yumurta dizerler ama mantarlaşır. Ph düşük olunca mantarlaşma daha az görülür.
     
  8. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Arkadaş daha discus almadı üretmeye başladı yani. :D:D Arkadaş lepistes değil discus alıyor lepistes gibi leğene gazoz şişesinde bile üreyen hayvan değil bunlar beslemek ayrı üretmek ayrı.
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Üremesi demek doğal ortamında zannetmesi demektir. Bu bir kalıcı bir güdüdür. Tüm balıklar kendi doğal ortamında ve huzurlu olduğunda metabolik olayları sayesinde hormon düzenlemeye girerler. Üremeye başlayan bir discus doğal ortamını benimsemiştir. tüm balıklar için öyledir. Ve üremeye başlamaları doğal ortamlarında olmalarını vede huzurlu olduklarını gösterir. Bizim gibi hobiciler için birinci plandaki işlem huzurlu ve sağlıklı bir balıktır. Huzurlu olan balıklar sağlıklarınıda koruyabileceklerdir. Bu sayede üremeye başlaması bizi ve benim düşüncemde olan tüm hobicileri mutlu eder.
     
  10. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Elbette doğru ama kolay olsa herkes üretir.
     
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Demekki önemsemediğimiz pH su değişimleri vb... yapmadığın uygulamadığın işlemler önem kazanmış oluyor. Ama öncesinden melek balıkları besleyerek alışmanızı öneririm. Amazonda yaşayan bu canlılarda amazonun önemsenecek çok sayıda kolları vardır ve bu su kütleleri inanılmaz derecede fazladır. Düzenli miktarda amazonlardan günlük su değişimi olur. Yaşadıkları ortamı araştımanız ve bunun hakkında biraz düşünmeniz üretimi kolaylaştıracaktır. Amazon'u oluşturmak zordur mevsimlik değişen bir yapıya sahiptir ama genel ve değişmez hatları vardır. Discus üretmek zor değildir. Amazon nehrini taklit etmek zordur. Çünkü mevsimlere göre yağışlar vb... değişken durumlar bizim bahsettiğimiz ph değerlerini vb durumları değiştirecektir. O yüzden hiç kimse amazon biyotobu yaptım diyemez demesi güçtür. Mevsimlere göre akvaryuma yağmur yağdırması gerekecektir. :D Ama deneyimlerle belli yargılar sahiptir. Bu konuda üretim yapan diğer arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.
     
  12. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Üretim yapmak gibi bir amaç yoksa ph düşürmek sadece boşa masraf olur çünkü zaten şeneke suyu yaklaşık nötr değerlerde ve discusların çıkardığı co2 gazları zamanla ph ı düşürüyor.Bunun dışında mangrov kökü suya humik asit ve birçok mineral verir ben kullanıyorum amazondada durum böyle amazon suyu çürüyen mangrov kökleri yüzünden kahverengi ve asidiktir.(Piyasada mangrov kökü mango kökü olarak geçer.)Ayrıca bir biyotobu yüzde yüz taklit etmek imkansıza yakındır.
     
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Malawide 3 bölüm var mesela bir taşlık alan bir yosunluk alan birde kumluk alan. Bunu taklit etmek zor olmamalı. Ama amazon imkansıza yakın. O kadar değişken bir iklimi var ki. O kadar geniş ve ulaşılması imkansız kolları var ki. Hangi kolunu yansıtacaksın ki akvaryuma.
     
  14. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Biotopu görünüm olarak taklit kolay ama ordaki mikroskobik yaşamı döngüleri vs. taklit gerçekten zor.
     
  15. Burak23

    Burak23

    Mesajlar:
    143
    İsim:
    Burak Özgür
    Çok Teşekür Ederim ve son olarak, Benim yapmam gereken şey önce çeşme suyunu doldurup 1 hafta beklemek ve sonra discusları içine salmak...Sadece bu kadar değil mi ?
    :D
     
  16. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Bence çeşme suyunu filtre çalışır halde içine birkaç yem atarak15 gün kadar bekletin.Sonra gelen discusları sularıyla birlikte temiz bir kovaya koyun her beş dakikada bir bardak akvaryum suyunu balıkların yanına bu kovaya koyun bir buçuk saat bu uygulamayı yaptıktan sonra balkları akvaryuma koyun ışıklar kapalı olsun ve balıklara ilk bir hafta pek yaklaşmayın az az yem atın ilk hafta 2 günde bir yüzde on, bir gün dinlendirinlmiş çeşme suyu ile değişim yapın.Discus çok zor değil ama ilk alındıkları stresi atlatana kadar riskliler ve sakın kaçıp saklanıyorlar diye üzülmeyin alışırlar.
     
  17. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Sadece filtre değil ısıtıcı 25-26 derece olsun öyle birkaç yem parçası at bakterilerin oluşması için ısı oksijen ve amonyağa ihtiyaç var.
     
  18. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Tabi ısıtıcıda şart ama ısı 29 derece olsun bu derecede parazit riski azalır.
     
  19. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Neden o kadar ısıtması gerekecek ki zaten her türlü parazit bulunacaktır akvaryumda. Parazitin harekete geçmesi balıklarınızın duvarlarının yıkılmaya başlaması anlamına gelir eğer duvarlarım sağlam diyorsanız korkmayın birşey olmaz parazitten. Akvaryum suyunuzu istediğiniz gibi düzenleyin sürekli hastalık taşıyacaktır. Önemli olan kaleleri sağlam tutmak diye düşünüyorum.
     
    fth-94 bunu beğendi.
  20. ogiler

    ogiler

    Mesajlar:
    535
    İsim:
    OĞUZ URALER
    Discuslar için ideal ısı 28 29 derece.Sadece ısıyı kademeli yükselterek bile birçok hastalık tedavi edilebilir.Discusu 25 derecede besleyin kaleler sağlam oluyor mu yoksa balık yolcu mu oluyor 25-26 neye dayanarak böyle bir ısı?Discusta uzmanlaşmış olan tüm akvaristler bu ısıda besler balıkları.Bir başka avantajıda yaz aylarında ısıyı bu derecelerde sabit tutmak daha kolaydır buda ısı oynamalarını ve parazit riskini azaltır ve 30 derece gibi ısılarda beyaz benek gibi parazitler ölür.Discus eklemeden önce ise 25 26 derece o olur.
     
    Burak23 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş