1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dipte biriken dışkılar

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde hsarac tarafından 18 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. hsarac

    hsarac

    Mesajlar:
    17
    İsim:
    Hasan Saraç
    Merhabalar 80x40x25 lik bir akvaryumum var. Tetratec600 dış filitrem ve bir iç filitre motorum var. Akvaryum camlarında ve kayalarda bol miktarda yosun birikiyor. Çok aydınlık bir yerde de değil ama birikiyor. Bu sebeple vatoz aldım. Vatoz tahmin etmediğim şekilde kahverengi kayayı bembeyaz etti bir gecede :) Doğal olarak vatozdan(15-16 cm ) kaynaklanan bir dışkı artışı oldu. Dipte biriken bu dışkıları iç filitre çekemiyor. Dış filitrenin borusuna denk gelirse çekiyor ki o da çekmiyor gibi birşey. Dipteki bu dışkılar için ne yapabilirm. Önümüzdeki aylarda yeni akvaryum kuracağım. Bunun bir çözümü var ise kurma aşamasında dahil edeyim. İki-üç güne bir dip çekim dışında kalıcı bir çözüm arıyorum. Teşekkürler
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dış filtre su emişi nerede ? İç filtre su veriş yönü neresi ?

    Bu ekipmanların yer dizilimi nasıl ?
     
  3. hsarac

    hsarac

    Mesajlar:
    17
    İsim:
    Hasan Saraç
    Motor akvaryumun sol tarafında ve 5 cm önünda de dış filitre emiş borusu var. İç motor çalıştığında pislikler hızla sağ taraftan sol tarafa doğru geliyor. Motor önüne koyduğum dış filitre emiş borusunun bu pislikleri alacağını düşünmüştüm. Yanlış mı?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mantık yürütelim;

    İç filtre üflüyor tortuyu hareketlendiriyor. O kadar kısa mesefade dış filtrenin çekim gücü yetmeden iç filtre pisliği itiyor önünden çünkü güç farkı var.

    Akvaryuma karşıdan bakıyoruz şimdi, sol yan cam arka kısmında dış filre su emişi ve sol yan cam ön kısmında iç fitre ve suyu sağa doğru yani uzunlamasına üflüyor. Kısaca su akvaryumda daire çiziyor. Sağa uzunlamasına hareket eden suyla kalkan tortular turunu attığında dalga gücü tekrar sol yan cama geldiğinde yavaşlar ve güç kaybeder ve tortularda mümkün olduğunca bu alana toplanır. Dış filre emiş borusu ise 10 katı daha rahat çeker diye düşünüyorum.
     
  5. hsarac

    hsarac

    Mesajlar:
    17
    İsim:
    Hasan Saraç
    Abi zaten benim de düşündüğüm bu idi. Amacım ufleme anındaki tortuyu emiş borusunun emmesi değildi. Motor üfleyince sağ tarfatan, akvaryum dibinden pislikler sola doğru akım gücü ile geliyor. Ben bu aşamda emmesini bekliyorum. Ama motor biraz da ha sol öne boruyu biraz daha sol arkaya koymayı deneyeceğim. Bunun dışında bildiğin başka bir ekipman (yöntem ) var mı?
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet var elbette, tabanı iyice hareketlendirip akvaryumun suyunu arka veya yan sumpa yüzeyden suyu çektirerek yollamaktır. Burada kolay kontrol edilen elyafı ve süngeri yoğunluğa göre kalınlıkta kullanmaktır.

    Bunun dışında sendeki ekipmanlar ile konu bir yere kadar ilerler. Yahut sana bir sistem önereyim sorun %70 çözülsün ne dersin ? Senin ekipmanları kullanarak.
     
  7. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Ben bu olayı şu şekilde halletmiştim. Dış filtrenin suyu emdiği borunun üstüne. iç filtrenin sadece motor kısmını taktım tam iki köşeye gelicek şekilde. 1 metrelik akvaryumumda 1200 devirlik bi motor akvaryumumu 12 saat temizliyordu. 12 saat gece iç filtreyi balıkları fazla yormamak için. Yıllarca bu şekilde kullandım. Yanlız iç fitrenin motorunun alt tarafına balık kaçmasını engellemen lazım. akvaryumun 80 cm. uzunluktayda 800 yada 900 devirlik bi motor alman işini görecektir. Amaç suyu uzun cam kenarından iterek suda döngü dengeli döngü saglamak suyun itileceği yönde fazla uzunluktaki kaya veya mango tarzı dekorları cama yaslama çokta ortada olması gerekmiyor. İşini bu şekilde çözebilirsin İyi akşamlar.
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Şöylede birşey var. Dış filtreleri akvaryumunuzun litresine göre aldıysanız işiniz kolay. Ama standart akvaryumlara göre. Mesela standart ve kabul edilen bir 120 litrelik akvaryumunuz var. Burada yapacağınız sizin. Dış filtrenin çıkış hortumunu karşı yan camı yalayarak geçecek ve kumu sürükleyecek konumda sonra topyalan bölümünüde karşı cama yapmalısınız. Standart bir akvaryumunuz varsa. Bu şelide üsten gelen akım çekişle birlikte yarım dairesini tamamlayıp gidecektir. Normalde nasıl takılması üzerinde gösterilmesi gereklidir. buna göre kullanmanız gerekir. Ama bunlarda standart ölçelere göre yapılır. Standart ölçüler uymuyorsa çıkışı kum seviyesine yatay yaklaştırarak kum zemini hareketlendirmesine yardımcı oalbilirsiniz. Dış filtre kullanımında iç filtreyi dış filtreden akvaryuma su geliş borusuyla aynı yönde takmalısınız. Bu sayede yetersiz akımınızı yeterli hale gelecektir. Tersine kullandığınız iç filtreler ters akım olursa yarım ay şeklini tamamlayamadığı için engel oluşturur.
     
  9. hsarac

    hsarac

    Mesajlar:
    17
    İsim:
    Hasan Saraç
    Evet Temel abi bekliyorum önerini.
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Böyle bir apaat yapacaksın akvaryum tabanı ölçüsünde ve dış filtre pis su emiş hortumunu gösterilen boruya takacaksın. Su borusundan yapacağın bu aparatın tabanın hemen üzerinde kalan kısımlarına delikle açacaksın. Fotoğrafta o kısımlarda su basmak için yapılmış ama sen su emiş için yapacaksın.

    [​IMG]
     
    hasanaytekin bunu beğendi.
  11. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Temel bey, konuyu okurken belirttiğiniz resim gözümde az biraz canlanmıştı. Birden görünce çok sevindim :) Teşekkürler.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tatlı su akvaryumum olsa ve dış filtre kullansam bu sistemi yapardım. Avantajı sadece tortu vs için değil ağır metalleri ve parazit kistlerini de filtreye toplayıp elyafla atılmasını sağlar.
     
    hasanaytekin bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş