1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Artık tatlı su akvaryumlarında 4 yıl boyunca su değişimi yok.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde LostRua tarafından 8 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar biliyorsunuz arıtma sistemlerini. Bugün şans eseri bir araştırma yaptım bu sistemlerle ilgili. KOnuşma arasında büyük şebeke sularındaki arıtma sistemleri ile görüştük. 3 aşamalı filtre sistemlerine sahipler. ilk başta iyon değiştirici sonrasında aktif karbon ve sonrasında mineral filtresi. Ama sordum günde tonlarca su geçen bu arıtmada nasıl oluyorda aktif karbon tuttuğu maddeleri tekrar salınıma geçmiyor. Bu amaçlı aktif karbonlar varmış ve 4 yıl boyunca asla salınım yapmıyormuş. Peki bunlar neden dış filtrelerimizi süsleyemesin. ? Peki dış filtremize iyon değiştirici bir filtrasyon sistemi koyamaz mıyız ? Bence portal olarak bu işi yapabiliriz. Sonucunda ise gerçekten düzel sonuçlar ortaya çıkacaktır. Ben denemek amaçlı bu filtrasyon sistemini ödünç almak istedim ama malesef izin çıkmadı. Ama eğer bulabilirsek deneme fırsatımızda olacaktır.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bildiğimiz akvaryumculardaki karbon kömürü de geri salınım yapmaz 4 yıl. Geri salınım yapacağı forum efsanesinden farksızdır. Fakat gözenekleri dolunca işe yaramaz ve salınımı ph değerleri uç noktalara gelirse gündeme gelebilir.

    Diğer filtre malzemesi ilginç tabi denemeye değer. Fakat su değişimi yapmamakla alakasını kuramadım Doğuş.
     
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Su sürekli saflaşıyor. iyon değiştiricinin büyük etkisi olabilir diye düşünüyorum. O yüzden nitrat yok. Taze su diyorsunuz o da var. Bakteri kolonileri diyorsunuz zaten iyon değiştiricide bunun için var. Ne yararlı bakteri olacaktır nede zararlı. 0 değerde bir su. Başka su değişimi yapmaya yarayacak ne olabilir ki Temel Hocam ?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Nitrat'a çözüm olması üzerine yazışmak gerekir bilemiyorum tam olarak ama zor gibi görünüyor sanki. Ne zararlı ve ne de yararlı bakteri olacak demişsin ama bu malesef mükkün değil. İsterse içinde iyon değiştirici değil vizyon değiştirici olsun. Bakteri kolonileri gözeneklere yerleşik yaşar yani kum, kaya vs gibi. Bu gibi malzemeler içinden geçen suyu işlemekle mükelleftir.

    Tabi mantık eğer bakterilerin besini olmayacağından yaşayamayacakları ise bunun da üzerine yazışmak gerekir bence veya dediğin gibi ürünü test etmek lazım gelir.
     
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bence bir akvaryuma osmoz bağlayarak bile deneyebiliriz. Bir tahliye borusunu kanalizasyona veririz. Birde su ilave sistemi... Dıy osmoz yapsak mesela ? Ama prensibi nasıl ? http://www.rosuaritma.com/nedir.html bu sitede ayrıntılı olarak vermiş aslında.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konuya tamamen şüphe ile yaklaşıyorum Doğuş. Çünkü Osmoz denilen alet 10 litreyi çöpe atarken 1 litresini ayıran bir alet.
     
  7. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Osmoz suyunun akvaryuma kesinlik ile yararı olmaz, olamaz. Bütün mineralleri götürüyor, saf su kalıyor geriye...

    Bu cihaz insan sağlığınada zararlı, vucudun istediği hiç bir mineral bulunmuyor, buna ek olarak mineral filtresi kullanarak insan sağlığına yararlı duruma getiriyor, ama bu mineral filtresindeki mineraller, akvaryuma zararlı veya fazla.

    Birde şu mantığı atlıyorsun Doğuş, mebrandan su geçişi oldukça yavaş, bunu devirdaim ile yapamazsın, ikincisi ise bu alette kullanılan filtreler, belirtilen litrede içinden su geçişinde, devre dışı kalıyor, yani arıtmıyor. Bizler, ''Atıyorum'' 2500 litre suyu altı ayda tüketiyoruz ve filtre değişimi yapıyoruz, senin saatte 100 litre kapasiteli bir motor ile devirdaim yaptığında, bir gün sonra filtre değişmen gerekir....
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Evet hocam bu mantıkta doğru ama şu şekildede yaklaşabiliriz. Ya akvaryum için osmoz yaparsak ? Bence düşünmemiz gereken tek şey hayal edip tartışmak sonrası sökülüp gelecektir. ilk başta yapılan ps lere bakın şu anda yaptıklarınıza bakın bunları hepsi sadece bir hayalle başladı. Yada tatlı su için ps var ama nasıl etkili hale gelir. 20 litrelik bidon kullanıyorum turşu bidonu su değişimi için. O bidonu bahçe hortumu ile basınçlı bir şekilde dolduruyorum basınçtan hareket etmek zorunda kalıyor ve tatlı su bile öyle köpürüyor ki yaklaşık 10 cm köpük oluyor. çok hızlı çırpıyor onu küçültürsek tek bir kap kapı ayıran bir bölüm. basınçlı su ile harekete başlıyo köpürtüyor ve sonuçta köpük ayrılıyor. isterseniz video bile çekebilirm. hatta onun sadece kapağı delinir. kapağıdan geçirilir tazzikli su gelir köpürür altte bir leğen olur köpürüp taşar. en kolay mantık.ben görünce inanamamıştım.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zaten Tatlı su Protein skimmeri satılıyor piyasa da. Bu ürüne rabet olmamasının sebebleri bence çok basit. Tatlı suda köpürme az oluyor aslında buna çözüm bulmak bence kolay. Birincisi daha fazla ve ince yapıda köpük üretme hedeflenmemiş olması ürünü verimsiz yapıyor. Diğeri ise tatlı su akvaryumlarında su değişimleri tuzlu suya göre çok kolay ve düşük maliyetli. Bu da ürünü geri plana atıyor.

    Fakat eğer su değişim aralıklarını uzatmanın beslenen canlı yelpazesine faydalı olacağı düşünülüyorsa kullanımını veya bu tarz bir ekipmanı oluşturma düşüncesine gidilebilir.
     
  10. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Hocam amacım sadece o değil mesela su değişimleri iyi güzel ama damlayan bir suyun bile dünyamıza gelecekte olan etkilerini düşünüyoruz ama cayır cayır su değiştiriyoruz. Bir şekilde bunu yolunu bulmalıyız diye bir düşüncem var.
     

Sayfayı Paylaş