1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tanganyika Biyotop - Cenk Sinor

Başlığı 'Tatlı Su Akvaryum Tanıtım Portalı' kategorisinde aqua_boy tarafından 16 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Herkese Merhabalar, bu başlık altında sizlere Tanganyika Biyotopumun gelişim evrelerini aktarmaya çalışacağım.

    Tankım 115*50*50 ve eheim 2010 iç filtre kullanıyorum. Ayrıca su şartlarını sağlaması adına tanganyika buffer ve lake salt kullanıyorum.

    Öncelikle neden burayı tercih ettiğimi ve yapmak istediklerimden bahsedeyim. 3 senelik hobi hayatım boyunca her türlü balığı besledim ama hiç Tanganyika beslemek kısmet olmadı ve uzunca bir araştırmadan sonra yaklaşık 1 ay önce Tanganyikaya geçiş yaptım. Öncelikle amacım Biyotop yapmaktı. Bu tankla 2010 AGA yarışmasına katılmayı planlıyorum.

    Kurulan Bölge; Aslında bu Biyotop denemem benim için ısınma turu diyebilirim. İleride inşallah daha geniş tanklarda daha doğru Biyotoplar kurarım. Bu tankta belli bir bölge ayrımı yapmadım. Mpulungudan, Bulu Pointe kadar bir çok bögleden balık var. Genel olarak Tanganyika Biyotopu oldu diyebiliriz. İşin doğrusu Kigoma Biyotopu, Karilani Biyotopu şeklinde demek isterdim ama bu seferlik öyle olmadı. Tanganyikadan nereyi kurduğuma gelirsek; şunu hayal etmenizi rica edeceğim Tanganyikanın 15-20 metre derinliklerini düşünelim ve oradaki bir salyangoz tarlasını. Ayrıca bu salyangoz tarlasının yanındaki kayalıkta olan bitenleri. Salyangoz kabuklarının arasında gezinen Ocellatuslar, suyun tavanındaki Leptosomalar ve kayalık alandaki Lamprologineler ve Tropheus. İşte tam olarak tankımı bu şekilde dizayn etmeye uğraştım.

    Canlılar; Canlılar hakkında baştan şunu söylemeliyimki eklenen canlılarda olacak, çıkan canlılarda. Aşağıda Güncellemeler bölümünden gelişmeleri sizlere aktaracağım.

    Lamprologus Ocellatus; Aslında bu tank için pek uygun olmadı, doğada tek tük kabukların bulunduğu, sığ alanlarda yaşıyorlar. Bu tanka Similis, Multifasciatus gibi türler daha çok yakışabilirdi ama bulma zorluğunu göz önünde bulundurursak Ocellatus iyi bir tercih oldu.

    [​IMG]


    [​IMG]

    Tropheus sp.; Sanırım en çok bu yaramaz balık yüzünden eleştri alacağım. Öncelikle şunu söylemeliyimki, ülkemizde "Tropheuslar Tek Tür Beslenmeli" diye bir katı kural var. Tabiki uzman abilerimizin tecrübelerini saygım sonsuz ama gördüğüm kadarıyla yabancı forumlarda vs. Tropheuslar hep karma içerisinde. Araştırdığım kadarıylada düzenli ve dengeli beslenme ile problem yaşamadan karmada bakılabiliyor. Şuanlıkta hiç bir problem yok şükürler olsun.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Variabilichromis Moori; Bu asil yaratığı tankıma koymak aslında hiç aklımda yoktu ama hediye geldiği için geri çeviremedim ve tankımdaki kral o oldu. 12-14 cm boyu ve mavi fin şeritleriyle tam bir asil kral kendisi.

    [​IMG]

    Cyprichromis Leptosoma sp.; İşte bu güzel, zarif varlıklar tankımın vazgeçilmezleri. Daha alalı çok yeni oldu ve gerçekten çok güzeller. Tankımda küçük bir koloni olarak yaşıyorlar ve demirbaş listesindeler. Eğer yavru alabilirsem tamamen doğal kusma ve tankta yavru büyütmeyi deneyeceğim.

    [​IMG]

    [​IMG]

    GENEL GÖRÜNTÜLER VE DETAY FOTOĞRAFLAR;

    [​IMG]

    [​IMG]

    Son olarak 2 genel fotoğraf;

    [​IMG]

    [​IMG]


    Sevgiler, saygılar..
     
    taygun, zgrkaralar, lepistes ve diğer 9 kişi bunu beğendi.
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Çok güzel olmuş gerçekten tebrik ederim. Maşallah nazar değmesin... Böyle güzel örnekler oldukça bu hobi eminim dahada çabuk gelişecektir. :nazar:
     
  3. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cenk gerçekten helal olsun :helalolsun: :helalolsun: :helalolsun:

    Fotoğraflar gerçek gölü aratmıyor desem abartmış olmam. Fakat sana bir tavsiyem olucak. Fotoğrafları portala koyarken ismini tam ortasına yaz. Aksi taktirde çalmak isteyen emek hırsızları. Alttaki isminin bulunduğu kısmı çok rahatlıkla kesebilirler. Hatta gerekirse şeffaf olarak tam ortasına kazı ismini. Kimse emeğini çalmasın ;) Müsade etme...
     
  4. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cenk, ellerine sağlık. 2010 AGA 'da başarılar sana. Tankın dizaynı çok hoş olmuş gerçekten. Bayıldım yani. :) Herkes peyzaj yapamıyor :D Bknz: Ben.
     
  5. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Çok teşekkür ederim, beğendiğinize çok sevindim.

    Cem açıkçası fotoğrafı çalan çalsın çok problem değil :) Sonuç olarak tank benim tankım ve benim odamda :)
     
  6. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cenk neden başkaları senin fotoğrafınla övünsün ? En nefret ettiğim şeydir. Murat abiden bitki almış adam başka forumda satıyor aynı bitkileri söylemişti murer nickli arkadaştan aldım diye. Birde resim eklemiş benim tankım diye :mad:
     
  7. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Fatih hani her türlü kanıtlayabileceğim için çok üstünde durmuyorum. Sonuçta bende istemem tabiki tankımla övünülmesini. .
     
  8. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cenk kardeşim yorum yapacak bir yer bırakmamışsın her yönüyle süper :emt:Tropheus'un bulu point diye düşünüyorum.Tropheus tek olarak bakılmamasının nedenleri koloni halinde olmadığında kendini dışlanmış hissetmesi,birde senin balığın erkek ise yanına 2 dişi eklersen daha iyi olur ,nedeni ise diğer balıklara psikopatlık yapacak olması.Variabilichromis Moori güzel bir tür tanganyika türlerinin zebrası olarakta anılır üreme başladımı tank içinde baya yavrun olacaktır.Gerçi hobiye karşı heyecanın ve türlere karşı verdiğin değer ve özverinden dolayı akvaryum'unda fazla sıkıntı olmayacağı düşüncesindeyim tekrar kutlarım seni kardeşim.em34:em34:
     
  9. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Çok teşekkür ederim İsmail Abi. Tropheusum genç bir erkek ve bulu point. Tankımın en aktifi. Açıkçası dişi eklemeyi planlaıyorum ama bellide olmaz :) Şuanda tankımda üreyebilecek 2 tür var onlarda leptosomalar ve ocellatuslar. Zaten yavru alma gibi bir isteğimde yok, eğer ağzına yumurta alan vs. olursa kesinlikle ayırmayacağım.
     
  10. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Cenk,konuyu açtım,resimler akmaya başlayınca ağzım açık tüm resimlere baka kaldım.Eline yüreğine sağlık,Tek kelime ile süper bi tank olmuş.
    Tek sıkıntın sadece yarışmaya katılacağında Tanginyakının hangi alanını taklit etmeye çalışman olacaktır.Yanlış değilsem bol kayalıklı yeri ile bol kabuklardan dekor yaratılmış.Tanganyikanın 2 alanını sergilemissin.Tabiki bunun araştırmasını yapmıssındır.İnşallah 2 alanı birden aynı tankta sergilediğin için puan kırmazlar.


    Benim konumda yosun hakkında soru sormussun oraya yazdım buarayada aynısını kopyalayım.

    ''
    Yosun konusuna gelincede,elektrikçiye gideceksin 3 tl verip 2 adet phlips,osram veya çin malı beyaz ampüller alacaksın.Şans eseri 10000_18000 kelvin flolarda olabilir.Kat kat dahada güzel olacaktır.
    İlk aydan itibaren yosunlanma başlayacak en kötü ihtimalle 6. ayda tank komple yosun tutacak.Tabiki tankta vatoz türevleri ve alg severler yoksa.Ben 5 yıldır,tüm tanklarımda vatoz türlerini besledim.Tankalrımda yosunun ''y'' olmazdı.
    ''
     
    aqua_boy bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ne diyelim valla Cenk tebrikler kutlarım seni. Maşallah inşallah yarışmada derece alırsın.:nazar:

    Ben sana şimdiden madalyanı takıyorum. :emt:
     
    aqua_boy bunu beğendi.
  12. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Özgür Abi çok teşekkür ederim. Yarışma için bölge bu haliyle problem olmaz çünkü ben salyangoz kabuğu yataklarının kayalık alanla kesişim bölgesini taklit etmeye çalıştım. Ama şu şekilde problem olabilir. Tanganyikada bir sürü bölge var Kigoma gibi, Karilani gibi, Mplungu gibi vs. vs. Benim tanktada tropheus bulu point bölgesinden çıkarken leptosomalar mplungu bölgesinden çıkmakta. Gerçi bu şekilde hiç bir tankın eleştirildiğini görmedim ama içime sinmeyen bu :)

    Temel Abi çok sağol, beğenmene sevindim. Bende artık karar aldım belli bir grup üzerine yoğunlaşmayacağım. İleridede biyotop çalışmak istiyorum. Yarışmada derece alamasam bile senin madalyan gerçekten benim için daha değerli :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Cenk,10 numarasın sen :ay: Yalnız o iç filtreyi bir şekilde saklasan süper olur.
     
  14. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Çok sağol Can Abi. Filtre izlerken göze batmıyor, ama çekimlerde çıkarıcam.
     
  15. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cenk kardeşim unutmadan sen böyle güzel kareler paylaşıyorsun ama ben bu güzellikleri görünce herhalde kolay kolay tankımın resimlerini paylaşırken 2 kere düşünürüm gibi geliyor.
     
  16. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Nedenki Abi, çok zor birşey değil bence bu dekoru yapmak :) Bana göre hala birşeyler eksik ve yetersiz :yazik: Abi senin tankı baştan dekore etsek, biyotop olarak :)
     
  17. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Aslında dekor değiştirmek istiyorum ama şuan herşey yolunda ve sağlıklı şekilde yavru alıyorum,dekor değiştirirsem üreme belli bir dönem kesileceğini düşünüyorum bu nedenle sürekli erteliyorum.Bu aralar senin dekorla ve eklediğin tankının resimleri ile yetineyim ilerde değişime gideceğim zaman senin fikirlerinle güzel bir biotop yaparız.;)
     
    aqua_boy bunu beğendi.
  18. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Valla Cenk helal olsun diyorum sana.. Gördüğüm en güzel biyotoplardan , tebrik ederim.. Bu kadar doğal olur bir tank.. Hiç el değmiş gibi durmuyor.. Yarışmada derece alacağına inanıyorum , gerçekten çok güzel olmuş.. Salyangoz kabukları kendi ortamlarında var mıdır bilemem , kabuklarıda pek sevmem ama senin tankında kabuklar dipte güzel bir dağınıklık oluşturmuş.. İç filtre yerine şöyle kuvvetli bir dış filtre olsa akıntı lazımsa onu dış filtreden sağlasan çok daha güzel olur.Hem görüntü boşluğuda elde etmiş olursun.. Filtre dışında eleştirilebilecek hiç bişey bırakmamışsın tankınla ilgili zaten :)
     
    aqua_boy bunu beğendi.
  19. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Bende yazacaktım da, baktım çok profesyonel hazırlanmış, dedim o kadar bilgim yok belki iç filtre kullanmasının bir sebebi olabilir. O yüzden hiç karıştırmadım iç filtre işini. Bu arada merakımdan soruyorum, o iç filtre tank temizliğinde yeterli oluyor mu? Dış filtre ihtiyacı hissetmiyor musun? Genelde alışık değilim büyük tanklarda sadece iç filtre kullanımına.
     
    aqua_boy bunu beğendi.
  20. aqua_boy

    aqua_boy

    Mesajlar:
    312
    İsim:
    Cenk Sinor
    Volkan Abi çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Tanganyikada bir çok kabuk tarlası var, bende oralardan esinlnedim.

    Gelelim İç Filtre kullanama; Açıkçası şu dış filtre illetine bir türlü alışamadım ve saçma buluyorum. Genelde her tankımda dış filtre kullandım ve tanklarım amazon olduğu için hiç temizleme ihtiyacı duymuyordum. Ama şimdi tanganyikaya geçtiğim için filtreyi sürekli temizlemem gerekicekti ve o aleti temizlemek kadar illet birşey yok bence :D Birazda üşengeçliğimden iç filtre kullandım. Filtremdem aşırı memnunum, dış filtreden daha iyi bence. İstediğim yöne istediğim debide akıntı sağlayabiliyorum.
     

Sayfayı Paylaş