1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dıy Dış Filtre Yapmayı Düşünüyorum.

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde mertx9 tarafından 18 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    Merhaba,
    250 lt akvaryumum var.Dış filtre yapmaya karar verdim.Forumda birçok filtreleri inceledim.2 seçenek arasında kaldım.

    1.Owerflow

    2.Plastik bölmeli dolap (elimde bulunan)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Gerçekten ikisi arasında çok kararsızım. Owerflowunda bir çok eksik yönlerini buldum.Yapanlar olmuş fakat bazılarında su az gelmiş bazılarında hiç gelmemiş.
    Dolapta ise 3 tane motor kullanıcam.İki tane 880 debilik motorla dolaba üstten su girişi.Ayrıyetten alacağım 1200-1600 debilik motor ile de akvaryuma temiz su götürmeyi düşünüyorum.Fakat şöyle bir şey de var aklımda.Bu dolap bölmelerinde suyun tam olarak dolması gerekiyor.Bu yönden de şüphelerim var.Ya dolmazsa.Birde motor dolabın en alt çekmesinde olacağı için akvaryuma iletmek için hortum uzun olur.Bu yönden de debi düşümü de olabilir.

    Benim fikirlerim bu yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler.
     
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Bu dolaptan süper sump olur diye düşünüyorum. 2-3 bölmesini kullanarak çok rahatlıkla süper bir sump olur. Owerflow cam deldiremeyenler için. Fakat filrenin bastığı kadar su gelmez.

    Bölmelerin hepsinün su dolmasına gerek yok. Dediğiniz gibi debi düşmesi mutluaka olucaktır. Onun için güçlü bir motor alın. Her bölmeyede çeşitli malzemelerle doldurursunuz ve mükemmel sump olur....
     
  3. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Owerflow eğer düzgün ve yeterince kalınlıkta yapılırsa,motor nekadar su basarsa okadarda su geri döner Fatih.

    Mert; konun başlığında dış filitre yapmayı düşünüyorum yazmışsın fakat sanırım sump yapmak istiyorsun ?

    Öncelikle elinizdeki dolap bu iş için çok yüksek/büyük.Bu büyüklükte bir kule yapmak için akvaryumunun enaz 2 mt yukarda olması lazım.:) Bunun yerine aynı bu dolapların daha küçük olanları var onları tercih edersen daha yerinde bir malzeme seçimi yapmış olursun.:ay:
    Burasını pek anlamadım.:smiley33:

    Akvaryumun içine 2 tane motor koyup sumpa su basmayı,sumpa koyacağınız 1200-1600 debilik motor ile de akvaryuma suyu geri basmayımı düşünüyorsun ?
     
  4. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Mert bey öncelikle tekrar aramıza hoşgeldiniz. Mevcut paylaşımlara yapacağınız yorumlara şimdiden dikkat etmenizi hatırlatır, aramızda olma isteğinizden ötürü sizi kutlarım. Önemli olan mesaj yazmak değil mert bey, acele etmeye gerek yok, yeri ve zamanı geldiğinde (50 mesaj dediğiniz nedir ki?) herşey rayına oturur.

    Gelelim dış filtrenize. Dış filtre sump olarak düşünüyorsanız, bence güzel olur. Ancak akvaryum hacminize göre epey büyük bir sump olur bu. Bana soracak olursanız, 1 milyoncularda satılan kapaklı saklama kapları var. Bir tane sump gövdesi için, 3 tanede sump çekmeceleri için müthiş olacağına inanıyorum. Owerflowdan su az geldiği doğrudur, eğer owerflowa bağladığınız boru ince ise az gelir, bu çok normal. Size anlatmak istediğimi çizim ile açıklamaya çalışayım.


    [​IMG]

    bu owerflow kendime yapmayı istediğim owerflow zaten. İlk çalışmaya başlaması, sumpa inecek hortumdan ağzınla emerek yaparsın, sorun olmaz. Owerflowun borusunu geniş tutarsın, owerflow kutusunu da su yüzeyine yakın yerden delikli yaparsın veya resimdeki gibi dikdörtgen delikleri olur, baktın az geliyor, delikleri büyütürsün. Baktın çok geliyor, delikleri kapatırsın olur biter. Veya iniş borusuna bir vana takarsın, kısınca az açınca çok gelir.

    Elektirikler kesildiğinde de owerflow delik hizasına kadar su azalır akvaryum içinde, delik hizasından aşağıya indiğinde su kesilir sumpa inen. Otomatikman yani. ;)

    Sumpı da bu elektirik kesilmelerine karşı su bi miktar daha akacak ya, büyük tutarsın sumpı, tolere eder bir büyüklük olduğunda hiç bir sorunun kalmaz. Bu kadar basit.

    İniş borusunu da vanalı yapmak, çok işine yarar, temizleyeceğin zaman kapatırsın vanayı, alırsın sump içinden malzemelerini temizler yerine koyarsın.

    Sumptan suyu geri basacak olan kafa motorunu, 2000 devir / Saat alırsan, çok rahat edersin. Sump çok aşağıda kalırsa akvaryumdan, 1500 debilik bir motor suyu basmayabilir. bilgin olsun. :ay:
     
  5. mustafa karaeli

    mustafa karaeli

    Mesajlar:
    201
    İsim:
    MUSTAFA KARAELİ
    Mert bey öncelikle portala hoş geldiniz.Akvaryum portalını tercihettiğiniz için sizi kutlarım.Portalımızın farkını kısa zamanda fark edeceksinizdir.Gelelim sorunuza.Öncelikle ben sizin ne yapmak istediğinizi tam olarak anlayamadım.Sump'mı yapmak istiyorsunuz yoksa dış filtremi ? Başlığa bakılırsa dış filtre yapmak isyiyorsunuz fotolara bakarsak sump yapmak istiyorsunuz.Sump dediğimiz şey akvaryumun altında bulunan akvaryumdaki suyu filtre etmeye yarayan ve içinde tatlı su ve tuzlu su türüne göre çeşitli ekipmanlar barındıran bir kutudur diyebiliriz.Sanırım elinizde bulunan dolapla kule tarzı bir şey yapmak istiyorsunuz.Fakat dolap fazlasıyla yüksek.Bunun yerine orta ölçekli saklama kabı tarzı şeyler kullanabilirsiniz.Akvaryumdaki suyu sumpa ayrı bir motorla sumptaki suyu akvaryuma ayrı bir motorla basma fikriniz var sanırım.Böyle bir şey mümkün değil.Ya akvaryumdaki suyu tamamen boşaltırsınız yada sumptaki suyu.Akvaryumdaki motorla sumptaki motorun debisini eşitlemeniz olanaksız.Zaten bu işin çok daha basit yöntemleri var.Benim size önerebileceğim en iyi yöntem akvaryumun arka camını deldirip suyu sumpa bu şekilde indirmeniz ve akvaryumun hacmine ve canlı yüküne göre seçilecek bir motorla suyu akvaryuma basmanız.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
     
  6. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    Dediğinizde haklısınız.Sonradan farkettim ben de sump oluyor.Camı deldirmeyi düşündüm fakat ve riskli ve zor bir iş olacağını düşünüyorum.O yüzden ondan vazgeçtim.Yorumunuz için teşekkürler.

    Şimdi dediğinizde haklısınız.Yanlış görmüşüm sump oluyor.Şunu anlayamadım ben yüksek demişsiniz.Bunun yükseklikle olan problemini çözemedim.Ağırlık açısından mı yoksa suyun debisi mi ?

    Evet.Aynen öyle.
    2 tane motor ile sumpa basıcam.1200-1600 debilik motor ile de akvaryuma geri su basıcam.

    Oweflowla olanı çiziminizi göremedim.Fakat tamamen vazgeçmiş durumdayım.Ama dediklerinizde haklısınız.Boru çağı 50mm yapanı da görmüştüm.Ne kadar büyük olsa da su gelmiyor diyenleri gördüm.Yani işi riske atmaya gerek yok.Saklama kapları demişsiniz.Evet çok uygun o da aslında aklımda vardı fakat,Bunun çekmeceleri daha büyük olduğu için daha fazla malzeme ile daha iyi verim alacağımı düşündüm.Saygılar.

    Öncelikle hoşbulduk diyorum.Şu cam deldirme işi gerçekten çok düşündürüyor beni ama çok riskli.Çünkü camın çatlama yönü de var.O konuda hiç cesaretim yok.3 motorla olmucağını söylemişsiniz.Sanırım tek çare olarak yine owerflow kalıyor dediğinize göre ama bilmiyorum gerçekten çok karştı kafam.Şunu anlatmak istiyorum.Bu 3 motorla nasıl olmaz dediniz ?
     
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Mert bey o litredeki hacim için, kullanacağınız o çekmeceli dolap aşırı büyük. Ona ne elyaf yeter ne seramik, nede kömür. Akvaryuma harcadığınız parayı filtre malzemelerine harcarsınız.. İyi düşünün.. Owerflow akvaryumun içindeki o kutu bu arada, görememişsiniz ama???
     
    mustafa karaeli bunu beğendi.
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Mert bu düzenek oldukça riskli bir sistem.Sumptaki kafa motoru arıza yaparsa akvaryumdaki bütün su eve boşalır.Ve akvaryumdan su basan motorlarla sumptaki kafa motorunun debilerini birebir aynı ayarda tutmak/sabitlemek hiçte kolay bir iş değil.Debileri ayarlasan bile motorların herhangi birinde oluşabilecek bir sorun sana epey bir sorun çıkartacaktır. Bence hiç deneme bu sistemi.:smile19:
     
    mustafa karaeli bunu beğendi.
  9. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    O zaman tek çare owerflov kalıyor.Peki cam deldirme işine pek sıcak bakmıyorum.Gerçekten çok korkuyorum.Acaba bir sorun olur mu? Çatlama vb.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Mert akvaryumunun camı kaç mm ?
     
  11. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    8 mm.100*50*50 ölçülerinde.
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Mert,işin ehli bir camcı bulursan sorunsuz bir şekilde sana camı istediğin ölçüde 5 dk da deler. Bence owerflow la,3-5 tane kafa motorlarıyla vs uğraşma. Deldir camı, yap güzel bir sump bitsin gitsin.:ay:
     
  13. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    Gerçekten çok temiz iş aslında.Hiç bir zor tarafı yok.Ama işte internette bazı forumlara baktım.Camın yapıştırılmış haliyle çok riskli olacağını ya da çatlayacağını söylemişler.Onlar beni korkuttu.Yoksa çok temiz iş yani.
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Matkapın ucuna takılan bir alet var.Dönerek camı sorunsuzca deliyor.İyi bir camcı bulursan bu çocuk oyuncağı Mert.
     
  15. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    Peki tamam teşekkürler yardımların için.
     
  16. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    İyi bir camcı bulup deldirebilirsin. Delerken kırılan cam olmamışmıdır tabikide olmuştur. Fakat 1000/1 tane olur. Oda sze denk gelmez inşalalh :F
     
  17. mertx9

    mertx9

    Mesajlar:
    35
    İsim:
    Mert Muslu
    İnşallah gelmez bakalım hayırlısı :D Ama yine de halen korkularım var nasıl geçicek bu korku üzerimden bilmiyorum :D
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Owerflow yerine bence daha basit bir sistem yapılabilir. Akvaryumun arka camını 15-20 genişlikte ve 4 cm derinlikte düz olarak kesip o bölümün seviyesini aşağı indirebilirsiniz. Akvaryuma dolan su bu düşük bölümden arka tarafa taşacaktır. Arka kısmada uygun bir kutu yapıştırıp kutunun altına boru takarsanız su sumpa çok daha kolay ve güvenli iner.

    [​IMG]

    Kısaca bunun minyatürü ve tek borulusu.

    [​IMG]
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  19. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    owerflow olacaksa neden tank deliniyor ben anlamış değilim????? Siz owerflow u nasıl biliyorsunuz anlatırmısınız bana Mert Bey ?

    Ayrıca Temel abinin gösterdiği sistemde güzel bir sistem. Delmekten çok daha az riskli.
     
  20. mustafa karaeli

    mustafa karaeli

    Mesajlar:
    201
    İsim:
    MUSTAFA KARAELİ
    Mert bey aslına bakarsanız cam deldirmek sandığınız kadar riskli değil.Delinecek kısıma cam macunu ile daire şeklinde havuz oluşturulup bu havuz su ile dolduruluyor.Böylece delme esnasında camın ısınması engelleniyor ve camın çatlaması veya kırılması riski minimuma indirilmiş oluyor.Ayrıca Temel abinin önerdiği sistemide bir düşün derim.Oda pratik ve çok güvenli bir uygulama.
     

Sayfayı Paylaş