1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yine bir egg thumber sorusu

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde Erman Pehlivan tarafından 16 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Polit yavrularım yetişkin olma yolundaydılar. Ben onları yavru sanıyordum bir dişimin ağzının dolduğunu bugün görene kadar. Mpangalarım 3 - 4 kez yumurta alıp attıklarından ötürü, bu dişinin de atacağını düşünerek ve yavru alma isteğimden ötürü, bir egg thumber aldım eve gelirken. Kendim de yapabilirdim ama, çalışma prensibini bilmediğim için hazır almak istedim. Maliyeti ucuz olması beni hazır almaya itti.

    Gelelim sorulara. Egg thumberla ilgili portalda epey araştırdım. Mantığını anladım. Havanın üstten verileceğini, yumurtaların direk hava kabarcıkları ile temas etmeyeceğini, ederse mantarlaşma olup yumurtaların bozulacağını öğrendim. Balığımı nazikçe kusturdum. 7 - 8 yumurta aldım ağzından. balığı akvaryuma saldım, kuluçka makinesini yerleştirdim.

    Ancak yumurtalar, egg thumberın dibindeki plastik ızgaradan ancak yarım santim havalanıyorlar. Camda vantuzlu olan kuluçka makinesinin yerini çok farklı yerlere yerleştirmeme rağmen sonuç değişmedi. Suyum gayet berrak ve ızgaralar tıkanık değil. Bu yumurtalar aşağıdaki videodan da anlaşılacağı üzere, videodaki gibi mi hareket etmeliler?

    Izgaradan yarım santim havalanmaları yeterli olur mu? Öneri ve görüşleriniz nelerdir?

    Video: (Kendimin değil internette birinin videosu)

    [IZLESENE]891219[/IZLESENE]


    buda başka bir video:

    http://video.mynet.com/bluemoon118617/egg-thumber/753428/


    [IZLESENE]850949[/IZLESENE]
     
  2. kerem11

    kerem11

    Mesajlar:
    874
    İsim:
    Kerem Ürütürk
    Sirkülasyon yumurtalara zarar vermiyormu ?
    Yumurtaları nasıl alıyorsunuz.
    Ayırması zor değilmi ?
     
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Erman,


    Videoda çok yumurta var hepsinin dönmesi için hava çok açılmış ancak senin öyle bir durumun yok. 7-8 yumurtayı alt kısımdan 1-1.5cm yükselcek şekilde hava ayarını yaparsın. Yalnız egg thumberı takip et tıkanmaya karşı. Tıkanma olupta yumurtalar dönmezse hepsi mantar olur.

    Aslında en güzeli imkanın varsa küçük bir akvaryuma kur egg thumberı. Daha sonra doğacak yavrularıda beslersin zaten orda. Ama suda hareketlilik olsun yani küçük akvaryuma bir hava taşı bağlaman gerek.
     
    reis bunu beğendi.
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Canında söylediği gibi yumurtalar 1- 1,5 cm yükselse yeter Erman. Üstteki videodaki kuluçkalıklardan mor olanının havası zaten fazla açık.Yumurtaların okadar havalanmaması lazım. Aslında amaç yumurta çok havalansın değil,yumurtalar sabit kalmasın ve dipte mırıl mırıl oynasa yeterli. ( mırıl mırıl ne demek oluyosa :F )

    Senin kuluçkalıktaki yumurtaların fazla havalanamamasının nedeni muhtemelen ek yerlerinden hava alıyor olmasıdır.Eggthumberlerde işçilik çok önemlidir Erman.Bugün herkes eggtuhumber yapıyor fakat %100 lere yakın randıman veren bir eggtuhumberi kolay kolay herkes yapamaz.Bazı ufak tefek detayları vardır bu aletin ve birçok kişi bunu bilmiyor. Bilselerde o temizlikte işçilik yapan kişi sayısı çok azdır.

    Aletin ek yerleri aralarında mm. bile boşluk olmadan yapıştırılmalıdır.
    Tabandaki sineklik düz değil,aynı yumurta gibi aşağı doğru konik olmalıdır.( Bu çok önemli.) Ve en küçük sineklik ipliği vs gibi çapak olmamalıdır.

    [​IMG]
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  5. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Sirkülasyon olmazsa, yumurtalar bozuluyorlar. Yumurtaları balığı yakalayıp ağzını açarak yumurtaları döktürüyorsunuz ayrı bir kaba. Kusturmanın çok farklı yolları var. Ama görüldüğü kadar kolay olmayan, balığa zarar verebileceğiniz tehlikeli bie uygulama. Dikkatli olduktan sonra bi sorun yaşamazsınız.




    Hay yaşa be abi. Eve gidince izole edeyim bakalım aşağı doğru konik mi değil mi bi bakayım tekrar. ;) Çok teşekkür ederim abi. Deneyimli insanın hali bi başka oluyor :) Çok teşekkürler.
     
    kerem11 ve reis bunu beğendi.
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Erman yukarda yazmayı unutmuşum o ara bi müşteri geldi alalacele yazdım.:serda:

    Yumurtalara dikkatlice baktığında bazılarında hafiften,kısmen,yada epeyce büyklükte (yumurtanın durumuna göre ) beyazlaşmalar görebilirsin.Beyazlaşmaya başlamış yumurta bildiğin gibi mantarlaşmaya başlamış yumurta demektir. Yani o yumurta ölmüştür artık ve bu beyazlaşmaya başlamış yumurtaları mutlaka ayırıp atmalısın.Yoksa mantar tüm yumurtalara bulaşır ve yavru alma hayalin suya düşer.

    Egghumberin zeminindeki sinekliğin konik olması gerektiğini yazmıştım yukarda. Şimdi diyeceksinki benimki konik değil düz olmazmı şimdi?

    Konik olmasının nedeni tamamen sürtünmeyle alakalı Erman. Düz zeminde yumurtalar alttan gelen suyun basıncıyla yukarı doğru hareketlenirken,aşağı inen yumurtalar düz zemine adeta damdan düşmüş gibi bir darbeyle iner.Buda yumurtaların çoğunun patlamasına ve bozulmasına,dolayısıyla korkunç bir rakamla yavru kaybına neden olur. Balığı kusturduğunda artık yumurtalar oluşmaya başlamış,kafa kuyruk çıkmışsa birşey olmaz ama hiçbirşekilde oluşmamış ( kafa kuyruk ) aynı senin şuanki yumurtaların gibi yumurtalarda ciddi kayıplar yaşarsın.Halbuki konik zeminlerde yumurtalar asla zeminin tam ortasına cart diye düşmez.(cart curt ne terimler üretiyorum bugün yaa bana bişe oldu galiba :D ) Yumurtalar yan duvarlardan yuvarlanarak zemine iner ve dipten tekrar havalanır. Yani darbesiz yumuşak bir sürtünmeyle hareketlenir.;)

    Birde zemindeki sinekliğin sağında solunda felan hiçbiryerinde taşma olmaması lazım.Bu çıkıntılar yumurtalara sürtünerek yumurtanın yırtılmasına,bozulmasına neden olur.Eğer sineklikte çıkıntılar varsa ya maket bıçağıyla tesfiye et ( bu biraz zor olur) yada slikonla kamufule et.

    Neyse şimdlik aklıma gelenler bunlar.Kafana takılan bişe olursa sorarsın tekrar. Bu kırık kolla zaten zor yazıyorum bu kadar yeter şimdilik.:)
     
  7. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Kırık mırık maşallahın var abi. :D Bide çift elle yazsan neler yazıcaktın acaba Merak ediyorum :) Yumurtaları gözlemleyeceğim abi. ;) Ço kteşekkür ederim yorumlar için. ;)
     
  8. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Bişe değil Erman. Gelişmelerden haberdar et bizi. İnşallah küçük canavarları görmek nasip olur.
     
  9. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    İnşallah Olcay abi inşallah. :)

    Edit: 18.09.2010

    Bu sabah 8 yumurtanın 5'i beyazlamıştı. 3 tane kalmış. Bu 3 ü diğerlerine nazaran koyu. Sanırım ben bu 5 ini egg themberı çözmeye çalışırken havayı alltan verdiğim sırada oldu :( Neyse, bakalım bu 3 ü ne olacak.
     
  10. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    dün gece murat abi ile telefonda görüşürken benden bu yumurtaların durumunu sormuştu. kuluşkalığa bir baktım, yumurtaların başında bir çift göz, bir de kuyruk var :) Yumurtaya can veren Rabbime kurban olurum. O kadar minikler ki resimleyemiyorum. İki yumurta kalmıştı ikisi de gelişim aşamasında. Deneyimsizliğim yüzünden 8 yumurtanın 6 sı mantarlaşmıştı. Egg thumber 'a havayı aşağıdan verdiğim sırada oluştu mantarlar sanırım. Ama bir çift yavrum var şu anda, paylaşacağım akşam görüntüleyebilirsem resimleri, gelişmeleri takip etmek için;

    Tıklayınız
     
  11. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Neyse Erman çok üzülme ölen ölür kalan sağlar bizimdir.:)

    Bu iki yavrunun karınlarındaki keseler tamamen eriyene kadar kuluçkalıktan çıkartma.Hayırlısıyla göreceğiz bu afacanları İnşallah.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  12. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Teşekkür ederim Olcay abi. Akşama fotoğraf makinesini makro modu ile çekimler yapmaya çalışacağım. Bu güzelliği günden güne buradan paylaşırım sizlerle. Keseleri bitince yavruları 30 litrelik akvaryuma almayı düşünüyorum ve ilk 10 gün yumurta sarısını şiringa ile vermeyi düşünüyorum. Artmeniam da tetra baby ve sera krill'im de var. 20 günlük olduklarından sonra, sera krill ile yemlemeye devam edeceğim. Bu arada yumurtaları kuluçkalığa aldığım gün annenin ağzı tekrar dolmuştu. Görseniz, dana 3.5 cm ama maşallah anne olmaya pek hevesli :)
     
  13. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Daha bunları konuşmak için biraz erken ama genede konuşalım.:)

    Erman yavruları kuluçkalıktan yavruluğa aldığında yavruluğun suyunu ana tankın suyundan doldurmayı unutma.Farklı bi su olmasın yani. Sonrasındada yavaş yavaş 2-3 günde bir %20 su değişimleri yaparsın. Ama ilk başta yavrular doğdukları suda kalsın.Yemlemeyi dert etme.Yumurta sarısı iyidir ama suyuda inanılmaz derecede bozuyor. Yavruluğun 30 litre olduğu için suyu çok çabuk bozarsın. Bence yumurta sarısını hiç verme. Normal kullandığın yemleri ufala ver yavrulara.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  14. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN

Sayfayı Paylaş