1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Discus, kolay su değişimi DIY Sump

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde usuruh tarafından 30 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. usuruh

    usuruh

    Mesajlar:
    12
    İsim:
    ufuk şuruh
    Merhaba. Discus sık su değişimi ister. Akvaryuma hortum sok boşat balıkları ürküt istemediğim bir işti. Bende tetra diş filitrenin çıkış hortumuna T taktım T’nin çıkışına hortum vanası taktım bu sayede akvaryumun suyunu vananın çıkışına hortum takarak sorunsuzca boşaltabildim. Bir de su yu geri koyması var su arıtıcıdan akvaryumu dolduruyorum. Uzun sürüyor ve de kombiden gelen suyun ısısını sabitlemek zor. Sumpun içine şamandıra yerleştirdim. Bu sorunu da çözmüş oldum 2-3 saat akvaryum başında nöbet tutmam gerekmeyecek. Sump yeni kurdum sadece diş filitre balık sayıma göre yeterli değildi. Bende bitkili akvaryuma ek olarak biyolojik ağırlıklı. Mavi sünger, Seachem Matrix, Seachem, Purigen, Zeolit, Bio ball, Seramik umarım istediğim sonucu alırım. Sump içine de 600W dijital kontrollü ısıtıcı koydum buda yavaşça su arıtmadan gelen suyu dengeliyor. Akvaryumun olduğu yere temiz su ve atık su bağlantısı çekebilirsem suyuda günlük elektronik kontrollu bir sistemle değiştirmeyi düşünüyorum. Fikirlerinizi bekliyorum.
    Video:
    [video=dailymotion;xf0qqp]http://www.dailymotion.com/video/xf0qqp_mov09514_animals[/video]
    Fotoğraf:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Ahmet bilican ve Homeros bunu beğendi.
  2. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ufuk Bey,

    Öncelikle hoşgeldiniz. İşleri kolaylaştırmak adına güzel düşünülmüş sistem , umarım randıman alırsınız.

    Ancak dolabın içinde savaş çıkmış resmen :)
     
    Homeros, uozgul ve usuruh bunu beğendi.
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Dolaptaki dağınıklık konusunda Can arkadaşıma katılmakla birlikte, daha önceden proje olarak düşündüğümüz ancak uygulama fırsatı bulamadığımız bir sistemdi. :) Ellerinize sağlık, uygulama gayet başarılı olmuş. Çift filtrasyon, etkili olmuştur değil mi tankınızda?
     
    usuruh bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sistem mantıklı bence. Dolap içi karışık belki ama sonuç olarak sizi rahatlatmış görünüyor. Aslında akvaryumun bir hobi olduğunu düşünürsek hepten elimizi ayağımızı çekip sadece izleyici konumuna düşecek kadar ekipman bağımlısı olmamak lazım.

    Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama yem dahi vermeyip yemleme makinası kullananlar var, sanırım bakış açısı ile alkalı.
     
    ziya yelci ve usuruh bunu beğendi.
  5. usuruh

    usuruh

    Mesajlar:
    12
    İsim:
    ufuk şuruh
    Karışık konusuna bende katılıyorum. sistemi yeni kurdum ekledim boşaltıp tekrardan düzenli yerleştirmem gerekiyor. özelikle elektirikle su çok yakın. dolabın içi cok sorun degil kapak taktınmı gözden uzak oluyorda. akvaryumun arka sağ köşesi kalabalıklaştı. gizlemenin yolunu bulmalıyım. daha işim bitmedi. camı delecem elmas uçlu makap uçları aldım. 5 ve 2,5 cmlik altan yandan nasıl olacağı netleşmedi kafamda. yandan kolay altan delersemde güzel olacak. zaman gerekiyor. yemlemeyi bende yem makinesi kullanıyorum. günde 5 kere yemleme yapmama imkan yok. yem makinesi gün boyu 4 kere yemleme yapıyor. akşamlarıda canlı yem veya dondulurmus, kan kurdu vs gibi yemleride elle atıyorum. akvaryum bence görselliğin tadını cıkarmalı. bir çok arkadaşım kovayla su taşıyor. evin bir kenerarında kovalar su dinlendiriyor. zamanla aksıyor eziyete dönüşüyor. ev halkı rahatsız oluyor. misafir çocuk derken karşısına geçip oturmaya vaktiniz kalmıyor. artık hedefim belli büyük bir akvaryum gene iki katlı 2 mt uzunluğunda 70 cm yüksekliğinde. tamamen otomatik bir sistem kurmak var.
     
  6. ORGO

    ORGO

    Mesajlar:
    387
    İsim:
    Orhan Özdemir
    Selam,
    Dolabınız gerçekten göze hitap edecek şekilde bayağı bir dağınıkmış,el atmanız gerekecek.Sistem ise güzel gibi görünüyor.Discus severler için büyük kolaylıklar sağlayacaktır.Temel abinin dediği gibide fazla ekipman kullanmak bence de hoş değil.Bizim birşey yaptığımız olmuyor bütün iş ekipmanda bitiyor neredeyse,bize bişey düşmüyor.Benim bu kadar ekipmanım olsa-sözüm ona-hobiden soğurdum galiba.Ama sistem için güzel diyebiliriz...
    Saygılar.;)
     
    usuruh bunu beğendi.
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Resimlere ilk baktığımda '' aboooowww bu ne '' dedim.:) Akvaryum resmen gemilerin makina dairelerine benzemiş.Ama severim böyle sistemleri. Ufuk bey,sağı solu biraz topraladıktan sonra güzel bir otosistem akvaryumunuz olacağına eminim.super:gif
     
    usuruh bunu beğendi.
  8. usuruh

    usuruh

    Mesajlar:
    12
    İsim:
    ufuk şuruh
    Sanırım uzun bir süre kapağı kapatacam ve düzene girecek. :)
     
  9. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Peki ses ve gürültü durumu nasıl? Çift filtre var. Başka ses yapan bir şey var mı? Benim akvaryumda 1 dış filtre, 1 tanede hava motoru var, dolapta. Akvaryum salonda duruyor. Odamla arası 20 mt. Buna rağmen ben geceleri rahatsız olmaya başladım. Hafta sonu süngere sarmayı düşünüyorum.
     
  10. usuruh

    usuruh

    Mesajlar:
    12
    İsim:
    ufuk şuruh
    Ses yok gibi hava motorum dikat ederseniz lastikle sabitlenmiş titremeside olmayınca sessiz bir model ses gelmiyor. filitlelerde biri tetratec ses hiç yok nerdeyse digeride ekol 15 onda ses var oda filitre hava yapıyor akvaryumla aynı seviyede olduğu için su basıncı içinde düşüyor buda vava yapmasına sebep oluyor. en çok ses havayı arada bir dışarı atarken geliyor daha sesli bir cihaz yok. sump emiş borusundaki ses sorunun bir tane bioball çözdü. sump motoru bir iç filitrenin motoru onda biraz ses var dikat edilince duyuluyor. sessiz saatte 120 cmtime saattte 500 litre basab az elektirik tüketen uygun fiyatlı motor araştırıyorum. dikaktli mazeme secilirse ses sorunu olmuyor.
     
  11. usuruh

    usuruh

    Mesajlar:
    12
    İsim:
    ufuk şuruh
    sump birkaçgündür çalışıyor su beraklaştı. tabanda ve filitrede toff ve Catappa yaprağı olduğu halde
    [video=dailymotion;xf2hyq]http://www.dailymotion.com/video/xf2hyq_mov09517_animals[/video]
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Maşallah maşallah hakikaten su cam gibi ve balıklarda çok sağlıklı. :nazar: Video çok güzel gerçekten başında hafif bulansa da devamı harika. Sump motorunun debisi nedir ? Biyolojik malzeme var sumpta yanılmıyorsam debi önemli, eğer debi iyi ayarlanmış bence bunun su berraklığında çok önemi var. Kutlarım ve başarılarınızın devamını dilerim.
     
  13. F4iLuR3

    F4iLuR3

    Mesajlar:
    101
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Halil Meriç
    Cevap: Discus, kolay su değişimi DIY Sump

    sistem başarılı başarılı olmasına ama ekipman düzeği tam bi şaheser :) su akar yolunu bulur hepsi sorunsuz çalışıyorsa problem yok :D
     
  14. yasemin elif

    yasemin elif

    Mesajlar:
    267
    İsim:
    yasemin elif
    Cevap: Discus, kolay su değişimi DIY Sump

    Sistem başarılı olacak diye düşünüyorum ama hakikaten başım sağa sola sallanıyor şu anda. O dolabın hali ne ya! :D :D :D
     
  15. MerveM

    MerveM

    Mesajlar:
    64
    İsim:
    merve bilir
    Cevap: Discus, kolay su değişimi DIY Sump

    Ben böyle birşey yapmak istesem evden kovulma sebebim olur herhalde :):):):)
     

Sayfayı Paylaş