1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Marmara'da Deprem

Başlığı 'Hayata Dair Her şey' kategorisinde Warden tarafından 3 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    03.10.2010 (3 Ekim 2010)

    Bu akşam saat 20:49'da Marmara Denizi merkezli 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Marmara Denizi'nde aktif faylardan biri olan ve Büyük İstanbul Depremi'nin beklendiği faylardan biri olduğu belirtilen noktada meydana gelen depremde can ve mal kaybı yok.Depremin öncü bir deprem olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok.

    -------------------------------------------------------------------------

    Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

    A. Deprem sırasında Evde veya Dışarıda iseniz

    Sakin olunuz ve kesinlikle telaşa kapılmayınız. Bina içinde bulunmuyorsanız dışarıda kalınız. Deprem sırasında binadan dışarı kaçmaya veya bina içine girmeye çalışmayınız. Yaralanmaların çoğu bina dışına kaçarken veya binaya girerken meydana gelmektedir.

    Bina içinde bulunuyorsanız binanın merkezine yakın bir köşede duvara yaslanınız veya sağlam bir masanın altına sığınınız. Pencerelerden ve dış kapıdan uzak durunuz.

    Dışarıda bulunuyorsanız dışarıda kalınız. Elektrik tellerinden ve bacalar, kiremitler, direkler vb. gibi düşebilecek cisimlerden uzak durunuz. Bina içinde karanlıkta kalsanız bile kibrit, çakmak, mum, gaz lambası, piknik tüpü kullanmayınız. Deprem sırasında bir arabada bulunuyorsanız geçitlerden, köprülerden uzakta bir yerde arabanızı durdurunuz ve sarsıntı geçinceye kadar içinden çıkmayınız.

    B. Deprem sırasında İş Yerinde İseniz

    Sağlam bir masanın veya mobilyanın altına saklanınız ve pencerelerden uzakta durunuz. Çok katlı bir binada iseniz sağlam bir mobilyanın altına saklanarak veya bir kolona yaslanarak kendinizi koruyunuz.

    Sorumluların emirlerine uyarak binayı tahliye ediniz. Binayı tahliye ederken asansörler yerine mer* divenleri kullanmayı tercih ediniz. Fakat merdivenlerin de hasar görmüş olabileceğini unutmayınız.

    C. Deprem Sırasında Okulda iseniz

    Bir sıranın altına giriniz ve pencerelere sırtınız dönük olarak uzak durunuz.

    Oyun alanlarında veya bahçede iseniz binalardan ve yıkılabilecek direkler ve duvarlardan uzak durunuz.

    Hareket halindeki bir okul servis aracında iseniz sürücü uygun bir yerde duruncaya kadar yerinizden kalkmayınız ve sarsıntı geçinceye kadar araçtan dışarı çıkmaya çalışmayınız.

    D. Deprem Sırasında İbadethane, Spor Salonu, Konferans Salonu gibi Toplu Mahallerde İseniz

    Paniğe kapılmadan kubbe, geniş tavan ve avize gibi asılı cisimlerin altlarından kaçarak yan mekanlara veya duvar kenarlarına sığınınız. Sarsıntı geçer geçmez paniğe kapılmadan en yakın ve emniyetli çıkış kapılarından binayı terk ediniz.

    Panik meydana gelecek izdihamın deprem kadar tehlikeli olabileceğini unutmayınız.

    Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu ve Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem riski olduğunu unutmayınız.Yukarıdaki yazı temel bilgiler içerir.Gerekli önlemleri alın ve unutmayın ki Deprem Öldürmez İhmalkarlık Öldürür...

    Alıntıdır: http://www.iski.gov.tr/Web/statik.aspx?KID=1001480
     
    reis, murer, fth-94 ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Yazı için teşekkürler yazının bir kaç bölümünde bir şeylerin altına girilmesi tavsiye ediliyor oysaki japonların makalelerinde ve deneylerinde okullarda sıranın altına girenlerin büyük bir bölümü ezilirken iki sıranın arasına yatanların yüzde doksanı hayatta kalıyor bu banada mantıklı geliyor altına girilen cisim çöktüğünde ezilme riskin çok fazla oysaki cisim çöktüğünde eğer yanındaysanız sizin ezilmemeniz için bir yükselti oluşturuyor. Ayrıca izmit depreminde kocaeli üniversitesinde öğrenciydim düzce depreminde ise yine izmitteydim depremin 4. günüde gönüllü yardım ekibindeydim malesef cenazelerin büyük bir kısmı merdiven boşluklarından çıkarıldı. Buda deprm sırasında merdivenlerin en tehlikeli yerlerden biri yapıyor hocalarımızın bilir kişi raporlarında ise vatandaşın can havliyle aşağıya hücun ettiği ancak dış kapı coktan sıkışıp açılmayacak hale geldiğindenr ve malesef bu bölümde yığılma oluyor ve sonucuda hüsran. Allah cümlemizi hertürlü afetten korusun.
     
    turqer bunu beğendi.
  3. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Hocam Japon diyorsa doğru diyordur.Sonuçta aşırı şiddetli depremlerden burnunu kanatmadan çıkan adamlar.

    Şu binaları depremlere karşı güçlendirme olayı hakkında bilgisi olan var mı? Nerelere nasıl başvuracağız? Belli bir ücret istiyorlar mı?
     
  4. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Yaptıracağın işleme göre değişiyor fazlada bilgim yok ama kendi binamıza 40 000 fiyat almıştım geçen sene kolonlara ceket giydirme ve zelzele krişlerini güçlendirme işlemi yalnızca 1. kat için geniş bilgisi olan varsa aydınlatsa iyi olur.
     
  5. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    40.000 lira maşallah.Çıkıp televizyonlarda bas bas bağırıyorlar gelin bize başvurun yok ihmarkarlık yapmayın falan verdikleri fiyata bak.Ne diyelim burası Türkiye :sopa:

    Bu konu hakkında bilgisi olan varsa yorumları bekliyoruz :ay:
     
  6. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    ALLAH(CC) o acıları inşallah bizlere tekrar yaşatmaz.
    Geçen sene bu zamanlarda olan depremde,can ve mal kaybı yaşamadık.Akvaryum hobisi ve eşim saolsun,psigolojim alt üst olmuştu.
    Akvaryumun,mobilyası basmıştı,sol tarafa hafiften yatmıştı.Dolap kapağı açılmıyordu.Eşimde 2 ay boyunca 40 defa uykudan uyandırmıştır,deprem oluyor kalk diye.
     
  7. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Amin abi inşallah... Gerçekten korkunç birşey o saniyelik sallantı dahi beni aldı götürdü.Ailem de evde yok ne yapacağımı şaşırdım.

    Ama ilk işim ikinci bir sarsıntı olması durumunda problem yaşanmaması için doğalgaz ve su vanasını kapatmak oldu.Sallantıdan 1 saat sonra açtık :ay:
     
  8. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Bende depremin olduğu sırada babamın yanında işyerindeydim. İşyerindeki projektör lambaların hepsi bir kaç saniyeliğine söndü geri geldi. Karting arablarının sesi olduğundan dolayı bir ses veya sallanma hissedemedim sanırım açık alanda olduğum içindi. Annem aradı evde dolabın üstündeki eşyaların bazılar düşmüş ve avizeler sallanmış. Farkındasınızdır belki deprem olmadan bir kaç saat önce yağmur yağdı.
     
  9. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Bu arada Marmara Bölgesi'nde Eylük ayı içerisinde hissedilmeyecek küçüklükte 19 ayrı deprem meydana geldiği belirtilmiş.

    Allah büyüklerinden korusun arkadaşlar.

    Geçmiş olsun,
     
  10. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Allah allah. Birşeyin habercisimi dersiniz bu ufak depremler ?
     
  11. Warden

    Warden

    Mesajlar:
    585
    İsim:
    Güven Gökdere
    Kötü Haber Tellalı Warden Fatih'e İyi Haberlerle Geldi :F :F Uzmanlar deprem hakkında ne demiş ;

    * Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: Korkulacak Bir Durum Yok...

    “Bu depremler sık sık Marmara da olan depremler. Bu büyüklükte her zaman olur. Olmaya da devam edecek. Bu küçük dpremler için bir öncü deprem demek çok kolay bir olay değil. Bunu telaffuz ettiğiniz zaman bundan sonraki depremin de ne zaman olacağını söyelemek zorunda kalırsınız. Ancak böyle bir durum şimdilik söz konusu değil. Bu depremler ile ilgili insanlarımızın sorduğu ‘Büyük bir depremi tetikler mi?’ sorusu da çok yanlış. Böyle bir kavram yok aslında. Herhangi bir tetikleme olmaz. Bir tetikleme ancak çok çok büyük depremlerden sonra görülebilecek bir olaydır. Korkacak bir durum yok”



    * Prof. Doktor Okan Tüysüz:Öncü Olduğu Söylenemez...


    Marmara Denizi’nde aktif bir fay hattında meydana gelen bu depremin öncü bir deprem olduğunu söylemek imkansız. Ancak yine de İstanbul’da büyük bir deprem beklendiğini de söylemek lazım.



    * Prof. Dr. Ahmet Ercan:Bu Tür Depremler Normal...


    3 Ekim 2010, 20.49’da Marmara Denizinin kuzeyinde 4,4 büyüklüğünde, küçük boyutta, bir deprem oldu. Depremin yeri Silivri Koyunda Kuzey Anadolu Kırığı ile Mudanya- Çorlu- Edirne kırıklarının kesim yerinde 7,7 km derinlikteki granit katmanı içinde oldu. Bu deprem ocağı ileride 7,0 ile 7,2 büyüklüğü arasında deprem beklediğim yer ile aşağı yukarı çakışmaktadır.
    Beklenen Silivri-Marmara Ereğlisi büyük depreminin olası ocağı tam bu konumda olacaktır. Bu deprem bu bölgenin gerilmekte olduğunu göstermektedir. Depremin öncü olduğu kanısında değilim. Deprem jeofizik mühendislerinin gelecek depremi anlamsı bakımından çok önemlidir.
    Kuzey Marmara’da ana deprem oluncaya dek M=4,0 ile 5,7’e varan gerginlik boşalmalarını göreceğiz. Bugün olan deprem onlardan bir tanesidir.

    Büyük depremi oluşturacak gerginliğin henüz birikmediği kanısındayım. Büyük deprem oluncaya kadar bu tür depremler yaşanacak.

    Alıntıdır : http://haber.gazetevatan.com/Haber/332527/1/Gundem
     
  12. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Zaten bir kaç ay önce haberlerde Marmara Denizindeki fay hatlarından fokurduyordu. Sıcak sular filan çıkıyormuş.
     

Sayfayı Paylaş