1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sarı Prenses ve Mavi Prenses Hakkında Yardimiınız Gerek

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde denideni tarafından 28 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Arkadaşlarım merhaba. Öncelikle hepinize keyifli balıklar diliyorum. Aranıza bugün katıldım çünkü artık aradıklarımı forumlarda bulamaz oldum ve sizlere danışmak istedim. Yardımlarınızı benden esirgemeyin lütfen. Bu hobiye yaklaşık 3 ay önce başladım. 150litrelik tankımda 6sp 4maviprenses besliyorum. Sarıprenseslerimin 2si erkek diğerleri dişi olmasına rağmen aynı boyutlardaki 2 erkeğimden sadece biri kararıp titriyor ve sadece 1 tane dişiye. Diğer erkekte tık yok. Sadece geziyor yem yiyor. Dişilerim de hemen hemen aynı boydalar ve erişkinler ben aldığımda 3-4cm iken şimdi 5-6 cm oldular ve anus-vent aralığından cinsiyetlerini net olarak seçebiliyorum. Üzerine titrenen tek dişim 1er ay arayla 2 kez anne olmayı denedi ve ilkinde bayram tatilinde şehir dışına 2 geceliğine gittiğimde tatil yemi atıp gitmiştim ve döndüğümde yavruları ağzında yoktu. 2. Deneyiminde ise bir başka dişiyle birbirlerinin etrafında hızla döndüklerini gördüm ağız ağıza kavga ediyorlardı hemen bir akvaryumcuya gidip yavruluk aldım, eve geldim tam kurmak için odaya girdim yine ağzında yumurta yoktu. İnanmayacaksınız ama o kadar üzüldüm ki her ikisinde de ağladım. Şimdi aynı dişim ağzından yumurtaları atalı 15 gün oluyor ve ben kendini yeniden toparlamasını bekliyorum. Sarıprenseslerle ilgili olacak sorularım şu şekilde;

    Niçin tek erkek tek dişiye titriyor?

    Diğer erkek aynı boyutlarda olmasına rağmen niçin hala kararma göstermedi ve dişilerle ilgilenmiyor ?

    Aynı boyutta olan diğer dişilerim niçin yumurta almıyor ya da tüpçük çıkarmıyor?
    sadece erkeğin titrediği dişi mi tüpçük çıkarır yoksa erişkinse erkek titremese de dişi yumurtlamaya hazırlanır mı?

    Arkadaşlar bir de mavi prenseslerimle ilgili sorun ve sorularım var. Günlük 3 mesaj hakkım varmış ve en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum lütfen ama lütfen bildiğiniz bir şey varsa benimle paylaşın.

    4 mavi prensesimden dişi erkek ayrımını kesin olarak yapamadığım 2 tanesi var. Çok hareketliler zaten detaylı bakamıyorum. Bunun yanında balığı uzunluk ve yükseklik olarak değerlendirirsek yüksek bedenli olan yani daha hacimli büyüyen dişi. Buna eminim, hatta tüpçük çıkarmış bu sabah farkettim epey ileri durumda. Aksi olan şu ki erkek olduğuna emin olduğum mp ondan boyut olarak küçük ve ince uzun bir balık o erkek olan. Titrediğini görmedim ve beni şaşırtan dişi dediğim tüpçük çıkarmış olan büyük balık, küçük olan diğer mplere titriyor. Sorularım şu şekilde:

    Dişi mp titrer mi?

    Erkek küçük olursa çiftleşirler mi?

    Diğer cinsiyetini bilmediğim 2 mp aldığımda mavi olmasına karşın akvaryumda geçirdikleri ilk 2 gün kavgalar yaşandı ve o dönemde renkleri sarı-mavi oldu. Artık kavgalar bitti ama renkleri sarı-mavi olarak büyüyorlar. Belirgin canlı renklerinden eser kalmadı. Ne yapabilirim?
    genel olarak sormak istediğim sorular da şunlar:

    Şu gün gidip bir büyük erkek mp alsam acaba tüpçük çıkarmış dişi ile ilgilenir ve çiftleşir mi?

    Sonradan alınan tek balık akvaryumda uyum sorunu yaratır mı? Diğer küçük erkek mp ile sorun yaşar mı? Korkuyorum o da renk değiştirir diye.

    Sp lerim için ise diğer dişilerden de yavru alabilmek için ne yapmalıyım? Dişilerden biri diğerleriyle aynı boyda olmasına rağmen daha yaşlı çünkü erken yaşta çok fazla annelik dönemi geçirmiş. Boyu kısa kalmış ama kocaman gırtlağı oluşmuş. Ama akvaryuma geleli neredeyse 2 ay oluyor ne tüpçük çıkardı ne birşey ve çok agrefis bir balık sadece kararan erkeğe ses çıkaramıyor onun dışında diğerlerinin hepsini kovalıyor.

    Arkadaşlarım lütfen yardım edin çok severek ve büyük duygusal bağlarla bağlanarak başladığım bu akvaryum sevdası beni üzmeye başladı. Neler yapılabilirim? yardım edin elimden geleni yapayım balıklarımın mutluluğu için. Çok fazla müdahale de etmek istemiyorum çünkü yakalamaya çalışırken çok korkuyorlar filan. Sonra odaya biri girince her biri bir deliğe giriyor, saklanıyor. Alışmaları zaman alıyor. Soru ve sorunlarım bunlar arkadaşlar.

    Engin fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. Sevgilerimle. .
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Öncelikle hoşgeldiniz.

    Sakin olmakla başlayalım bence. Günlük 3 mesaj hakkınız nerede var onu anlamadım ama burada öyle bir kısıtlama yok.

    2 erkek sarı prenseslerden biri birkaç nedenden kararır ve dişilere ilgi duymaz. İlki balık bakımlı besili değildir ve diğer karşısında tamamen pasif durumda kalmıştır ve çiftleşmeye cesaret edemez. Dişiler de zaten böyle bir ekek balığı tercih etmez...

    Kavgaların yaşanmasını oturmamış kolonilerde olağan karşılamak gerekir ve akvaryum içerisine stres hakim ise dişi balık yumurtalarını ağzında tutamaz ve zaten erkek balık üreme dönemine girmiş olup koku yayan dişiyi ağzında yumurta olsa dahi kovalamaya devam eder ve bunun sonu genellikle dişilerin yumurtaları atmasıyla gerçekleşir. Pasif erkeği akvaryumdan çıkarmak yanlış bir hareket olmaz. Diğer dişlerin üreme kızgınlığına gelmesini beklemeniz gerekiyor.

    Mavi prenseslerinizde de bazı karmaşık davranışlar var. Tipik erkek titremesini tarif ediyorsunuz ama tüpçük çıkarmış dişi diyorsunuz aynı zamanda. Fotoğraf eklerseniz iyi olur.
     
    denideni bunu beğendi.
  3. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Şu an fotoğraf çekmeye çalışıyorum hemen ekleyeceğim fakat oldukça hareketli olduklarından ve ben cep tel çekmeye çalıştığımdan zor oluyor.Tüpçüğü görüntülemek zor olacak ama o bahsettiğim mp yi çekiyorum hemen.
     
  4. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Fotoğraf0332.jpg Fotoğraf0333.jpg Fotoğraf0336.jpg Fotoğraf0335.jpg 2. resimdeki yakından görünen mavi prenses tüpçük çıkaran dişim ve diğerleri renk değiştiren mpler.yine 2. resimdeki kafası görünen dişiden boyca küçük olan erkek mpdir.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Fotoğraflar için.

    Balıklar oldukça sağlıklı görünüyor. Fotoğrflardan anladığım kadarıyla boyur ve yaş farkları var gibi. Dişi erkek oranı dengeli ise ve hacim de yeterliise üreme gerçekleşecektir. Forumda türe hakim arkadaşlar daha net yorumlar yapacaktır size.

    Balıkların üreme konusu sanıldığı kadar basit değildir. Mesela yumurtaların kalitesiçok önemlidir eğer yumurtalar kalitelideğilse, erkek balık döllemeyi tam gerçekleştiremzse ortam şartlarından dolayı yumurtalar mantarlaşır ve dişi yutar veya atar.

    Akvaryum hacminiz nedir bilemiyorum ama dar bir ortam varsa baskın balık yanında diğer erkeklerin varlığı anlam ifade etmez. Baskın erkek dişi seçimi yaparken baskın dişi de diğerlerini sindirebilir.
     
  6. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Emel hanım hoşgeldiniz;

    Temel hocam gerekli cevabı yazmış ilave olarak sp'lerde diğer balık pasif olduğu için akvaryum içinde hakimiyeti yoktur tek yaptığı baskın erkeğin saldırısından en az şekilde kurtulma çabası görtermesidir.Diğer dişiler üreme dönemine gelmemiştir.Burda sp'lerde dişi sayısını arttırmanızda fayda var çünkü üreme düzeni oturmuş tek dişiniz var ve baskın sp diğer dişilerle çiftleşemeyeceği için sürekli bu dişiye yönelecektir ve hırpalayacaktır.Sonuç olarak ağzında yumurtaları dişi balık sağlıklı şekilde tutamayıp yutacak veya atacaktır.

    Mavi prenses (pseudotropheus socolofi) bu balık çok iştahlı ve bir o kadarda ağrasif türdür.Diğer erkek baskın mavi prensessin saldırısından dolayı renk sorunu yaşayacaktır.

    Diğer bir sıkıntı ise sp ile mavi prenses bir arada fazla bakılmaması gereken bir tür nedeni ise mavi prenseslerin sert ve ağresif oluşu buda üremeye etki etmektedir.Yapmanız gereken ya mavi prensesleri elinizden çıkaracaksınız yada iki tür için dişi eklemesi yapacaksınız .Son olarak akvaryumun genel görüntüsünü paylaşırsanız seviniriz .



    Birde eklemiş olduğum resimde ok işareti ile gösterdiğim balık mavi prensese benzetemedim yada bana öyle geldi.

    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Tabiki paylaşırım arkadaşlar, hemen foto çekip ekliyorum.peki sizce bu kadar korkak olmaları doğru mu öhyle bir sıçrıyorlarki dışarı atlayacaklar die ödüm kopuyor

    Fotoğraf0355.jpg

    Fotoğraf0366.jpg

    Fotoğraf0365.jpg

    Genel görünümde 1 buyuk beyaz mercan suanda yok çunku çok yosun oldu sarı sarı onu çıkardım temizleme suyuna bıraktım ama sanırım tekrar koymayacağım. Çünkü sivri parçaları balıklara zarar verebilir gibi geliyor.

    Fotoğraf0337.jpg

    Boyutları 100x50x30 ilk akvaryumum ve ilk balıklarım, fakat çok korkaklar odaya biri girince hemen bir yerlere giriyorlar, sanırsınız akvaryumda hiç balık yok, ama aç olduklarında o kadar samimiler ki anlatamam.

    Fotoğraf0344.jpg

    Fotoğraf0364.jpg
     
    cirol bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ölü mercan kayası sivri uçludur evet kovalamalarda yaralanmalara sebeb olabilir. Odaya girdiğinizde eğer ışığı yakıp direk giriyorsanız veya sakin ortamda birden hareket hissediyorlarsa tutumları çok çok doğal ürkeklik konusunda.

    Ben akvaryumunuzu genel olarak beğendim açıkcası ama üreme konusunda daha sakin olup biraz da mevcut balıklarımızın yaşananlara sebeb verdiğinikabullenmek gerek. Tam manası ile buradan yaşlarına, dişi erkek oranlarına hakim olmak mümkün değil. Gözlemleyip takip etmeniz gerek bir süre ve eğer kesinlikle yavru almak hedefiniz ise mevcut dişi ve erkek balıklarınızı değişim konusunda elden geçirmeniz gerekebilir.
     
    denideni bunu beğendi.
  9. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Çok teşekkür ederim yorumlarınız için ama ben o kadar duygusala bağladımki yavru alma olayını her hüsranla sonuçlandığında oturup ağlıyorum :( bide şimdi mp.nin tüpçük çıkardığını ve son aşamada oldugunu görüp erkek küçük ve hiç bir titreme belirtisi yok diye çiftleşemeyeceğini bilmek beni çok fazla üzüyor :(((
     
  10. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Emel hanım dekor olarak akvaryum zayıf kalmış dekor az olduğunda balıklar arasında hem sıkıntı hemde stres olacaktır.Bir diğer sorun ise ağzında yumurta olan dişi saklanacak yer bulamadığı için diğer balıklarında saldırısına uğrayacak ve yumurtaları yutacaktır.Üremede dekor'unda önemi büyüktür.Portalımızda arkadaşlarımızın akvaryumlarından bir kaç resim ekledim dekor konusunda fikir vermesi açısından.


    [​IMG]
    [​IMG]
     
  11. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Çok güzel de işte bu taşlar kayalar nerde ? Ben bulamıyorum bulamıyorum bulamıyorum :(((((
     
  12. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Ankara'da bulunan taşmarketin linkini ekledim bilmiyorum size ne kadar yakın uzaksa yakın çevrenizde peyzaşçılar varsa oralarada bakabilirsiniz.

    http://www.tasmarket.gen.tr/urunler.htm
     
  13. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Ben Bursa'dayım artık :(((
     
  14. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Merhaba arkadaşlar,dün gözüşlerinizi aldıktan sonra iş çıkışı geç bir saatte açık bir akvaryumcu denk geldi yolumun üzerinde.içeri girip danışmak ve balık bakmak istedim.bir koloni buldum 10 balıktan oluşan.bir kitapevinde yıllarca bakılmış sonra koloniyi oldukları gibi vermişler teleskop balığına dönmüşler :s bu kısım epey garip geldi.hepsi sarıprenses.2si erkek 8i dişi ve damızlık denilecek boydalar.10cm belki daha büyükler.içlerinde limon sarısı olanlar da var portakal rengi olanlarda.bir çoğunun burun kısmı sanki iyice kalın ama yumuşak bnir tabaka almış gibi.anlayacağınız epey erişkin balıklar bunlar.defalarca bir sürü yavru aldıklarını söylemiş kitapevindekiler.şimdi ben şöyle düşündüm.malum balıklarımla başım dertte dünde uzun uzun anlatmıştım bu konunun en başında.kendi balıklarımdan eş tutmuş olan aktif erkek sp ile 2 sefer anne olmayı başaramamış ama hala erkeğin peşinden koştuğu dişiyi akvaryumumda bırakıp oradaki koloniden 8 tanesini alsam mı?ama benim balıklarım kolonideki erkekten 2-3 cm daha küçük gibi belki sadece 2cm filan.bu durum akvaryumumda kalan erkek ve dişi için sorun olur mu?gelenler 2-3cm gibi büyük olunca kavgalar yaşanır mı?oradan lacağım balıkların hepsi mi dişi olmalı yoksa 10sp ye 1e yeterki olur mu?ama benim erkeğim de tek bir dişiyle ilgileniyor hep diğerlerine yine yüz vermez diye korkuyorum.üstelik çok da sağlıklı iken onu vermek istemiyorum.bu şekilde koloni alımları uygun mudur?ve dediğim damızlık boyda 10-11cm balıkların her biri için 7lira diyor.lütfen benim için bir değerlendirme yapabilir misiniz?saygılarımla bol yavrulu keyifli balıklar...
     
  15. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Emel hanım öncelikle aramıza hoşgeldiniz.toka:gif

    Balıklarınızın dişi erkek oranının nasıl olması gerektiğini,renk konusunu ve diğer sorunlarınızı sağolsun Temel ve İsmail hocam mümkün olduğunca yanıtlamaya çalışmış.

    Emel hanım yıllarca bu grup balıkları besledim ve ürettim. Enson mavi,sarı,snow,paslı gibi prenses grubundan 300-400 tane damızlığım ve 1000 lerce yavrum ve damızlık altı balıklarım vardı.( diğerlerini saymıyorum:) ) Sarı prensesler tanıdığım yumurtalarına en sadık balıklardan birisidir.Kolay kolay yumurtalarını atmazlar. Dişilerin ilk deneyimlerinde bile yumurtalarını 1 ay tutan damızlıklarım oldu. Doğal yolla yavrularını bıraksın diye beklediğim dişilerimin yavruları artık solungaçlarından kaçıyordu ama anne genede o yavruları tek tek toplayıp ağzına geri alıyordu. O derece sadıktır sarı prensesler yumurtalarına.

    Sizin dişinizin yumurtalarının atmasının iki nedeni var. 1 .ncisi ,yumurtalar döllenmemiş olabilir.Erkek baskın görünebilir ancak yumurtaları döllleyememiş olabilir. 2 ncisi ve çok daha önemlisi, akvaryumunuzun dekoru.Sarı prensesler bol kayalık tarzı mağaralı dekorları severler ve dişilerin erkeğin yada akvaryumdaki başka balıkların hışmından kurtulup saklanabileceği ortamlar gerekir.Çok tecrübeli dişiler her ortamda yumurtalarını tutabilsede ilk deneyimlerinde dişinin saklanabileceği ve kendini rahat hissedebilmesi için akvaryumunuzu bolca kayalardan mağara şeklinde dekorla tamamlayın. Bu kayaları İsmail hocamında belirttiği gibi peyzaj cılardan temin edebilirsiniz.

    Son olarak bulduğunuz koloniyi almayın derim.Sizinde belirtiğiniz gibi uzun süre bu balıklardan defalarca yavru almışlar.Yani balıklar yaşlı ve performansı düşmüş olma ihtimali çok yüksek. :smiley33: Oysaki sizin genç bir koloniniz var.:ay: Siz elininizdeki koloniyle yolunuza devam edin.Bugün olmasada yarın mutlaka üremeye başlayacaklar ve zamanla yavrulardan başınızı kaldıramayacak,buseferde bu yavruları nereye koyacağım telaşına kapılıp yavru akvaryumları aramaya başlayacaksınız buna eminim.:) Ayrıca pasif olan erkeğide akvaryumdan çıkartmayın. Her akvaryumda ( eğer bol yavru almak hedefleniyorsa) mutlaka bir erkek daha olması lazım ortalığı kızıştırmak için.Bu ikinci erkek dişilerle çiftleşemesede baskın erkeğin daha da kıskançlık krizine girip dahada azmasına neden olur.:ay:

    Elinizdeki koloniye iyi bakıp sağlam birer damızlık hale getirirseniz bir batımda 30-40 yavru almanız mümkün. Aşağıdaki videoda yavruları tek batımda almıştım. Hatta eğitim bile veriyordum.:D

    http://www.izlesene.com/video/sari-prenses/804890

    Bunlarda diğerleri. rnek olarak videolarını ekliyorum.

    http://www.izlesene.com/video/sp-yumurtalari/813886

    http://www.izlesene.com/video/sari-prenses-kusturma/651693

    Bu balığı hiç unutmam.Bayram sabahı namaza gitmeden evvel balıklarıma bi bakayım dedim.Birde baktım sarının bi tanesinin ağzından yavrular kaçıyor. Diğer balıklarda kaçan yavruları kapıyor.:der: Namaza kalmış 5 dk.:) Apar topar yakaldım e kusturdum. Az kaldı namazımı kaçırcaktım bunun yüzünden yaa.:D

    http://www.izlesene.com/video/yavru/1172587


    Örnek bir prenses akvaryumu.

    http://www.izlesene.com/video/sari-prenses/1143774
     
  16. SantiMunez

    SantiMunez

    Mesajlar:
    192
    Yer:
    Samsun
    İsim:
    MUSTAFA CAN ÖMEROĞLU
    Olcay hocam verdiğiniz linklerin hepsi aynı :)
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay Sarı prensesleri tabelaların içine mi koydun anlamadık ? Video da reklam var. :F Emek Hanım'a değerli bilgiler yazmışsın pek ekleyecek yok gibi. Videoları düzenlersen iyi olur.
     
  18. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    :((((

    Olcay bey teşekkür ederim fakat benim kolonimdeki dişilerin sadece 2 tanesi genç, onun dışında bir dişim daha var yaşlı ve erken yavru almış boyu kısa ama akvaryumda teror estiriyor. Bir tane daha var o çok küçük dişi mi erkek mi ayrılmıyor bile.Bu durumda benim kolonim de çok iyi bir koloni değil. Bir de diyorumya bendeki erkek sadece tek bir dişiyle ilgileniyor :(((
     
  19. SantiMunez

    SantiMunez

    Mesajlar:
    192
    Yer:
    Samsun
    İsim:
    MUSTAFA CAN ÖMEROĞLU
    Tavsiyem çok küçük yavru değil de cinsiyetini belirleyebileceğiniz damızlık boya gelmesine az kalmış koloni almanız. Bursa'da vardır.
     
  20. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    İşte Bursa'da hiç bir yerde bulamıyorumki :(((((
     

Sayfayı Paylaş