1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Maşallah Balık Yavrularıma Diyeceklere

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde denideni tarafından 8 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Merhaba arkadaşlar;

    Geçen gün tüpçük çıkarmış dişim ağzına yumurtaları aldı. Bugün henüz 2.günü. Bugün koşa koşa akvaryumcuya gidip sadece 15 lt su alan bi ufak akvaryum aldım. Dişiyi oraya ayırdım.

    Işığı, ısısı, oksijeni tamtakır. Yavruları kendisi bırakana dek ellemek istemiyorum ama dişiyi çok yorgun düşmüş hissedersem sanırım 15.günden sonra kusturucam.Şimdi kendine özel akvaryumunda kimsenin saldırısına uğramadan gönlünce geziyo_Orta boy bi hava tası verdi akvaryumcu.Hangi filtre olursa olsun yeni doğan yavruları illaki çekiyo ben size bunu tavsiye ediorum dedi.Su içi lamba,15lt akvaryum.Cama yapıştırılan su içi kullanılan ışık ve 25w ısıtıcı bana toplamda 50tl ye mal oldu. Bilemiyorum uygun mu değil mi ?

    Şimdi size sorum sizce yavruları hayata tutunmaları zor olmadan ve dişiyi çok fazla yorgun düşürmeden en erken kaçıncı gün kustur malıyım? Lütfen dilinizden maşallahı esirgemeyin.iyi akşamlar.
     
    YIKIKTEMO ve zgrkaralar bunu beğendi.
  2. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Şunu söylemek isterim ki yumurtaları kusrutmayın. Bırakın balık kendisi bıraksın. Bakımını kendisi yapsın. İyi güzel bir doğum haneniz olmuş orada yavrular ile kalsınlar. Ama şöyle bir sıkıntı olacaktır. Bir dişiyi aldınız. O çıkartana kadar yavruları izin vermeyecektir başka bir balığa özelliklede 15 litrede. O yüzden bırakın bence kendisi salsın yavruları. Hatta ana akvaryumda saklanacakları korunacakları alan varsa kendisi bile dolaşabilir. Ama madem ayırdınız. Bırakın kendisi ilgilensin yavruları ile.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Maşallah diyelim öncelikle. :nazar: Hava taşı vermiş akvaryumcunuz iyi yapmış ama pipo filtre de verseymiş daha etkili olurmuş yavru akvaryumunda. Fiyat normal bence tabi marka bilmesem de normal gibi. Dişiyi kusturmanıza gerek çünküzaten ayrı bir akvaryuma almışsınız ve huzur içinde. Bırakın kendi bıraksın yavruları. Yorgun ve halsiz düşecek diye bir şey yok onların doğaları gereği buna çok çok hazırlıklılar. Zaten ağızları dolu da olsa yem alırlar minik parçalar halinde. Yani ara sıra ufalanmış yem verin.

    Hayırlı haberleri ve fotoğrafları bekleriz tabi.
     
    denideni bunu beğendi.
  4. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Emel hanım gözünüz aydın diyelim dişinizede 41 kere maşallah umarım kayıpsız sağlıklı yavrular alırsınız.Ben her zaman kusturmaya karşıyım doğal yolla salınan yavrulardan yanayım , çok şükür ağzında yumurta olan dişilerim tecrübe kazandı ,zayıflama olayı fazla yok çünkü oldukları bölgeye yemleri ufalayarak atıyorum ve dişilerde yavaşça yemleri alıyorlar.Tabi herkezin düşüncesi farklıdır,eğer balığı kusturacağım derseniz 15 ile 18.günü uygundur.
     
  5. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Çok tşk ederim. minik akvaryumumdan hemen bir fotograf paylaşmak isterim sizinle.şimdi ne düşündüm biliyor musunuz?aynı anda yumurta alan neyseki başka dişim yok ama bu dişi yavruları bıraktığında sonra ben onu ana tanka aldığımda yeniden bi dişim yavru alırsa işte o zaman yandım :s bu tankta artık yavrular olacak çünkü.ne yapıcam o zaman? :(
    bunun dışında iyi bir şeye daha seviniorum yaklaşık 20 gün gibi erkek eşleştiği dişi akvaryumda olmayınca belki bir başka dişiye pas vermeye başlar :)
    sanırım artık anane dede olucaz bu sefer :)

    --- Ekleme; ---

    şimdi dişimin fotoğrafını çekmeye gittim ve yaklaşık 15tane yumurta bıraktı hala daha da püskürtmeye devam ediyor?sizce geri alır mı?
    inanamıyorum şuan o kadar mutsuzum size anlatamam.neler oluyo.:((((((((((((((((8 şimdi tekrar gittim ağzı tamamen boş yumurtaların hepsi yerde ne olur yardım edin ne yapıcam???????? :((((((((((((
    biraz yem attım hiç ilgilenmedi yemedi. yumurtaları dagınık bıraktı ama midyenin içine düşenler olmuş onları alıp alıp tekrar attı.bazıları beyaz bazıları epey koyu kahverengi.o yumurtaları kurtarma şansım var mı?kuluçka makinesi yapayım hemen nasıl oluosa ama bu da husranla sonuçlansın istemiyorum :(
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emel Hanım üzüldüm açıkcası ama taktir edersiniz ki buna müdahale etmek imkansızdır. Balığın ruh halinden tutunda ta akvaryum ortamına kadar birçok etken vardır. Aslında konuya yazacaktım ama ayırmış olduğunuz için yazmadım. Ağzına yeni yumurta almış dişiyi hemen ayırmaya gerek yoktur. 10 gün sonra ayırmak gerekir. Bu hem ne olacağını belli eder hem de balığa daha başında yakalama ve farklı koşullar stresi yaratmaz.

    Üzgünüm ama siz üzülmeyin nasıl olsa devamı mutlaka gelecek. Kuluçka makinası alma fikriniz güzel bence de.
     
  7. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Arkadaşlar, size bu mutlu haberi verdiğim gün içeri fotoğraf çekmeye gittim. Gittim ve gördüğüm manzara karşısında içim parcalandı.

    Balığım tam o anda belki beşer beşer bırakıyordu yumurtaları ağzından. Bir süre alır mı diye bekledim. Eşeledi kumu aldı aldı geri attı,ağzında tutmadı bile.

    Forumlarda okudumki ayırınca annenin bulundugu tankın ışıgı açılmamalı yazıyordu. Ben ışık da gelişim için önemli diye düşünüp gece yakmıştım.Belki hatam burada oldu.1 saat kadar ne yapayım diye düşündükten sonra bir kuluçka makinesi yapmaya çalıştım. Uzun bir bardağa yumurtaları aldım. 1-2 sn suyun dışında kalmak zorunda kaldılar o bardağa koyarken ama sadece 1-2 sn. O bardağın üzerini gelin tülümle kapattım ve tülün ortasını delip hava motorundan gelen boruyu bardağın içine yerleştirdim. Şimdi 2 gündür bardaktalar ve hop hop hopluyorlar ne çok hızlı ne çok yavas.Bugün baktım yumurtaların çoğu hani sanki kestaneymiş de çizmişiz gibi çizgi olmuş tek bir tane.Hemen hepsinde var diyebilirim. 2 tane mantarlaşan olmuş tülün kenarına takılmış ve orada kalmış kıpırdayamamış. onları temizleyeyim derken hemen dağıldılar elim değince beyaz duman olup gittiler.Diğerleri sağlıklı gibi görünüyor.Ümit ediyorum ki kurtarıcam ama yumurtaların üzerindeki o çizgiyi anlamış değilim ve ilk kez yumurta gözlemliyorum.Eşim,belki bu kılçık oluşumudur dedi.Ne dersiniz.Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.sağlıklı balıklar.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Emel Hanım selam,

    Taktir etmemek mümkün değil çabanızı açıkcası. Kuluçkalığa alalı birkaç gün oldu ve sadece birkaç yumurta mantarlaşmış ise iyi haber gibi duruyor. İnşallah başka mantarlaşan olmaz. Akvaryumun ışıklarını hiçbir zaman sabaha kadar yakmayın. Bunun gelişimleriyle bir alakası yok. Ancak dişinin yumurtaları atmasının da kesin sebebi diyemeyiz. Fakat kovalanmaya daha fazla maruz kalmış olabileceği bu yüzden mümkündür. Yumurtalardaki çizgiler larva oluşumunun bir parçası olarak görmek gerek. Kılçık olacağı düşüncesi hakkında yorum yapamıyorum ama olabilir neden olmasın.
     
    denideni bunu beğendi.
  9. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Çok teşekkür ederim dediğim gibi çok az mantarlaşan oldu. Ama ışığı hiç bir zaman sabaha kadar yakmıyorum.Akşam 18.00de yakıp 24.00te kapatıyorum.Yani yaklaşık 6saat kadar açık oluyor her gün.Şimdi size balığımı bu minik akvaryuma aldığım anın ve şuanki halinin fotografını ekliyorum.

    IMG_5506.JPG IMG_5507.JPG IMG_5508.JPG IMG_5512.JPG IMG_5514.JPG
     
    cirol ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kuluçkalık konusunda yaratıcılığınız güzel olmuş. Dişi balığa hazırladığınız ortam da güzel olmuş ama sanırım bunlara ramen sizi üzmüş. Ancak çok sağlıklı bir balık bana göre. Yumurtaları atmasının sebebi elbette birçok nedene bağlanabilir ama bunda üzülmenizi gerektiren bir durum yok. Şartlar oluşturulmuş ve artık balığa kalmış bir durum karşımızdaki.

    Konuyu güzel takip ediyorum ve gerçekten sizi çok ama çok taktir ediyorum. Gerçi bir forumda daha aynı konuyu sürüklediğinizi gördüm bunun birçok karmaşık fikirler çıkaracağını ve sizi odak noktanızda kafa karışıklığına iteceğini düşünüyorum. Sorun yok elbette ama konularımızın özgün olmasına alışığız sanırım.:ay:
     
  11. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    Bende tüm forum arkadaşları gibi konuların özgün olmasına dikkat edeceğim o halde.Yumurtalardaki çizgiler fotografta belirgin olmadı malesef ama umarım gelişmesi adına olan değişimdir.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkür ederim Emel Hanım.

    Çizgiler oluşmasını aslına bakarsanız ben gelişmelerine bağladım. Mantarlaşma başlasa kendisini bariz belli ederdi diye düşünüyorum. Zaten mantarlaşanlar olmuş aralarında. Elbette belki birkaç tanesi daha mantarlaşır ancak bu da normaldir çünkü su dışına çıkarılma gibi birkaç olumsuzluk geçirdiler.

    Ancak dediğim gibi ne olursa olsun sizi gerçekten kutlarım. Bence biz daha çok size maşallah deriz.:nazar:
     
  13. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    o an evde olan ve aklıma gelen en hızlı çözüm bu düzenekti işte ama yumurtaları akvaryumun tabanından toplayım kumdan ayırıp bardağa koymak için o kadar dar akvaryumda ancak bardağı ilk etapta dışarda tutarak yapabilirdim.suyu akvaryumdan doldurup 2ser 3er topladım işte ama dediğim gibi sadece bir kaç saniye su dışında kaldırlar.olacak inşallah.ama akvaryumda ayrıca filtre olmadığı için su bulanık ilk gunden beri.şimdi ayrıca hava motoru da yok çunku kuluçkada kullanıyorum.artık böyle ne kadar gidebilecek bilemiyorum.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ana akvaryumu bu sekilde oksijensiz, filtresiz tutmak dogru olmaz elbette. Aslinda bir selale filtre edinebilirseniz cok rahat edersiniz.
     
  15. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    şelale filtre istedim o gün akvaryumcudan fakat yen, doğanlar oldukça küçük olacağından o filtrenin deliklerinden bile çekilebiliyorlar dolayısıyla hava taşı bile yetiyor yavru akvaryumuna dedi.
     
  16. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Emel Abla (Size abla deme cürretimden ötürü beni mazur görürüsünüz umarım) tam bir anne şevkatiyle yavruların oluşması için çabalaman gerçekten taktireşayan. Seni alkışlıyorumem34: ,
    Sana birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum nacizane kabul edersen; öncelikle inşallah olmaz ya eğer tekrar böyle bir yumurta atmayla karşılaşırsan yumurtaların su temasını kesmemek için onları hava hortumuyla toplayabilirsin,şöyleki su derinliğinden daha uzun bir hava hortumu parçasının bir tarafını ağzına al diğerini suya daldır ve yumurtalara yaklaştır ve hafif hafif içine çek. Dikkat et su ağzına kaçmasın. Ağzınla yaptığın vakumla aldığın yumurtayı hortumun ağzındaki kısmını dişinle sıkarak hırtumun içinde bırakır ve bu şekilde kuluçka makinesine taşıyabilirsin. Ya da eczaneden alacağın bir NGS enjektörüyle enjektöre çekip oradan dikkatlice gene aktarabilirsin. Eczacıya NGS enjektörü de o bilir. Bu enjektörün ağız kısmında iğne yerine geniş plastik bir kısım bulunur ve yumurtaların sığabileceği kadar geniştir. Flitre işine gelince akvaryum ölçülerin de dikkate alındığında en küçüğünden bir pipo flitre uygun olacaktır. Buna hava hortumunu bağlar hem suyu havalandırır hem de flitrasyonu sağlarsın. Kendi yaptığın kuluçka sistemi günü kurtarmış olabilir ancak portalımızda DIY bölümünde daha uygun yapılışlar mevcut veya ticari olarak satılanlar da var onlardan da edinebilirsin. Umarım yavruların sağlıklı ve sıhatli bir şekilde büyürler. Güzel akvaryumlar dilerim
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selale filtre icin dogru soylemis yavrulari ceker ama bir seyi unutmus, basit bir yuvarlak ic filtre sungerini su emis borusuna takinca yavru cekmesi artik sifir olur.

    Fakat ben aslinda selale filtreyi ana tanka onerdim yavru akvaryumuna degil. Hava tasini alip diger tarafa taktim diyince ve filtreside yok diyince ikisini bir arada yurutur diye dusundum.

    Cep mesaj...
     
  18. denideni

    denideni

    Mesajlar:
    162
    İsim:
    Emel emel
    çok teşekkür ederim. abla diye hitap etmeniz beni daha da mutlu eder.bir dahaki sefere sözettiğiniz ngs enjektörünü kullanabilirim ama boruya su çekme işi bana göre hiç değil.beceremem :p DIY bölümünü şimdi inceleyeceğim.

    --- Ekleme; ---

    küçük yumurtacıklarımla ilgili sizi bilgilendirmeye devam edicem.bu arada ana tankta bir dış filtre mevcut ayrıca bir selaleye ihtiyac var mı?aynı zamanda benim ana tankım standart bir akvaryum gibi değil.eşim kaplamasını kompozitten yaptırdı ve o epey kalın bir malzeme olduğundan şelale filtrenin akvaryumun arkasından sarkıtıldığı boşluk benim akvaryumumdakine göre epey dar olduğundan şelale tipi filtre sabitlenemiyor ne yazıkki.
     
  19. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    denideni bunu beğendi.
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dış filtre varsa şelale filtreye gerek yok tabi. Ben filtre yok anladım, fakat yavru akvaryuma fena olmaz diye düşünüyorum, yavruları çekmemesi için önlem alındıktan sonra kullanılırsa.
     
    denideni bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş