1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bu hobiye yeni başlıacağım

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde yasarbaba tarafından 9 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Arkadaşlar bu hobiye başlayacağım vede 75*40*40 ölçülerinde 120ltlik bi akvaryum yaptırmayı düşünüyorum. İlk Başta sarı prenses yetiştirmeyi düşünüyorum. İlk sorum geliyor; Akvaryumum bu balık cinsi için uygunmudur?Daha sonra sarı prenseslerle birlikte farklı bi tür yetiştirebilirmiyim? Yada sizin bana önerebilceğiniz balık türleri nelerdir?

    Akvaryum için 600 l/h'lık bir dış filtre düşünüyorum. Sizce bu dış filtre yeterlimidir?

    Akvaryum kumu için ne tür bir kum kullanmam daha iyi olur? Dekor olarak neler önerirsiniz?

    Akvaryuma bitki eklemek istiyorum. Şöle biraz doğayı taklik etmek istiyorum açıkcası. Bunun için neler yapabilirim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hoşgeldiniz aramıza. :ay:

    Akvaryum ölçüleri aslında çok yeterli değil bir koloni bakıp üretmek için. Ancak balık sayısı daha az olarak ama dengeli ve iyi dişi erkek oranı ile belli bir üretim tecrübesi yaşarsınız. Bitki sarı prenses akvaryumunda kısıtlı malesef, çünkü kökleri çıkarır atarlar. Ancak Anubias türü olabilir çünkü kökler kayalara misina ile tutturulabilir, zaten kuma gömülmemeli kökleri.

    Filtre ise yeterli bana göre.
     
    Tacsizkral ve yasarbaba bunu beğendi.
  3. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Mrb Yaşar bey;

    Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Bu hobide sınır yok inanın bu nedenle eğer imkan ve yeriniz müsaitse akvaryumu mümkün olduğunca büyük yaptırın.Bizde ilk başlarda 100 lt'lik akvaryumlarla başladık ve giderek büyütmeye devam ediyoruz ve böylede gideceği düşüncesindeyim.Dediğim gibi imkan varsa en az 100*50*50 ölçülerinde akvaryum yaptırın derim.Bu hacimde 120 lt'rede sarı prensesle başlayabilirsiniz tabi damızlık alacaksanız sayıyı fazla tutamazsınız.İlerde yanına farklı tür ekleme şansınız fazla olmaz hacim yetersiz olduğu için malawi türlerinin en alt limiti yani litre hacmi 150 lt're ve üzeridir.Verdiğim link'te kum veya kaya şeçimi için yardımcı olacaktır.

    http://www.akvaryumportali.com/threads/6363-Malawi-Tankı-Kurulumu
     
    Tacsizkral ve yasarbaba bunu beğendi.
  4. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Peki başlangıç seviyesi için farklı bir tür önermenizi rica etsem ne önerirdiniz acaba?? İnanın Akvaryumu koymaya yerim yok. o boyuta zor buldum. İstediğim şey açıkcası şöle birşey; hani bir balık doğurur yada yumurtlar kısaca çoğalır. işte ben ordaki o heyecanı o tadı tatmak istiyorum. Ve daha sonra ürettiğim balıkları belirli bir seviyeye gelince bu hobiyle ilgilenen kişilere vermek.
     
  5. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Yaşar bey 1 erkeğe 4 veya 5 dişi olarak alabilirsiniz.Tür olarak sarı prenses veya ıceman öneririm.
     
  6. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Peki forumda balık satışı yapan arkadaşlar varmı acaba?? Hem akvaryumculardan daha tecrübeli arkadaşlar vardır. Hemde daha sağlıklı balıklara sahiptirler.
     
  7. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    İsterseniz ilanlar bölümüne göz atın formda alt kısımda canlı ilanı veren üyelerimiz olabilir.
     
    yasarbaba bunu beğendi.
  8. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Tamamdır. Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. İyiki sizin gibi akvaristler var. İyiki böylesine bilgi dolu bir forum var. En kısa sürede akvaryumumu kuracağım. Kurudktan sonra sizlerle fotolarını paylaşmayı ihmal etmeyeceğim tabiki :yun: Şimdilik sağlıcakla kalın. Sağlıklı balıklar.
     
  9. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Güzel düşünceleriniz için teşekkürler.Umarım gönlünüzdeki akvaryumu kurarsınız.Bizde sabırsızlıkla akvaryumunuzun kurulumunu bekliyoruz.Birde akvaryum için malzeme vs almadan önce burda paylaşırsanız tecrübeli dostlarımızla uygun olup olmadığı hakkında görüşlerimizi iletiriz.
     
  10. balyoznuri

    balyoznuri

    Mesajlar:
    297
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Aytekin Öztürk
    Bir kişinin hobiye yeni başlaması çok sevindiriyo beni. Umarım İstediğiniz akvaryumu en kısa zamanda kurarsınız ve bizimle paylaşırsınız. Şimdiden kolay gelsin.
     
  11. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Arkadaşlar akvaryumu kuaförümün tanıdığı olan bi camcıya yaptırcam. Bu konuda Tecrübesi varmış. fiyat sordum 5 mm kalınlığındaki camdan 50 tlye yaparım dedi. Isıtıcıyı zaten arkaşımdan alcam ona fazla varmış. İst.-Şirinevler'de bi akvaryumcuya dış filtrenin fiyatını sordum 80 tl dedi. Sizce fiyatı nasıl?(Markasını sormayı unuttum ama) Bunun haricinde forumdan incelediğim kadarıyla dıy projelerden edindiğim bilgiler neticesinde 0dan bir dış filtre oluştursam 50 tl gibi bi fiyata maliyet çıkıyor bana. Ne önerirsiniz?
     
  12. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Balık seçiminiz şimdilik uygun görünüyor tabi 1 E 5 D den fazla olmamak şartıyla ya da 25-30 tane 2-3 cm yavru alıp büyüdüklerinde aralarından seçim de yapabilir ve geri kalan balıkları ya malzeme karşılığı ya da para karşılığı satabilirsiniz akvaryumcunuza. Midye kırığı, kuartz kum ve silis kumdan birini tercih edebilirsibiz kum olarak. 10 kg yeterli olacaktır sanırım. Dış flitreyi iyi araştırmanızı tavsiye ederim hatta sitemizdeki ekipman bölümüne girerseniz oradaki başlıklarda size uygun olabilecek flitrelerle ilgili bilgi de alabilirsiniz. Anubis dışında bitki olayını unutun derim Temel abi nin de dediği gibi sarı prensesler kazıcı balıklar olduğundan bitkileriniz uzun vadeli olamayacaktır. Bunun dışında dekora gelince kenarları sivri olmayan kayalar uygun olur bunlardan balıkların boyutuna uygun mağaracıklar oluşturup erkeğe bölge seçme şansı tanımış olursunuz. Ben açıkçası plastik bitki kullanmaktayım her ne kadar portalımızdaki birçok üstat bunu tasvip etmesede. Balıkların gizlenecekleri yer artmış oluyor açıkçası. Tabi plastik bitki seçimi yaparken suya salınım yapmayacak ürünleri seçmeniz şartıyla. Size tavsiyem sadece görüntüsü güzel diye deniz kabuğu, bilye, renkli taşlar falan atmayın akvaryuma; kesinlikle doğallığını bozuyor. Tabi edinmeniz gereken önemli birşey daha var; hava motoru. İyi havalanan bir akvaryumda balıklar daha sağlıklı olacaktır. Yem olarak da sera ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederim. Suyu en az kirleten yemler kullandıklarım içinde. Sera granugreen ve sera granumeat yemlerinden eşit miktarda karıştırıp kullanıyorum ben. Hatta www.otuz.com da karıştırılmış olarak kovadan paketlenerek satılan şekli mevcut uygun fiyata eğer arzu ederseniz bir göz atın derim.
    Akvaryum kurulumuna gelince ilk dolumu damacana suyla yapmanızı tavsiye ederim. Çeşme suyunda çeşitli parazitler ve nitrat oranı yüksek olabilir. Akvaryum oturup biyolojik denge sağlandığında ve yararlı bakteri kolonizasyonu tamamlandığında çeşmeden yapcağınız su eklemeleri pek fazla zarar vermez diye düşünüyorum. Akvaryumu doldurup dekorları yerleştirip istıcıyı, hava motorunu, dış flitreyi taktıktan sonra ortalama 5-7 gün boş olarak çalıştırmalısınız. Isıtıcıyı 26-28 dereceye ayarlamalısınız. Sonrasında bunu söylediğim için üstadlar bana kızacak olsa da:cekingen: suyun oturup oturmadığını anlamak için birkaç lepistes atıp birkaç gün gözlemelisiniz. Eğer sağlıklarının yerinde olduğunu görüyorsanız akvaryumunuz hazır demektir. Artık lepistesleri geri verip sarı prenseslerin akvaryuma girme vakti gelmiştir. Umarım sağlıklı balıklara ve yavrulara sahip olursunuz. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...
     
    yasarbaba bunu beğendi.
  13. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Damacana su fikri biraz abartı değilmi?? Sonuçta 20 ltlik damacanalardan kullansam 120 lt için 6 adet damacana yapıyor. Ortalama bi damacana su 5 tl olduğunu varsayarsak 5*6=30 tl normal çeşme suyu kullanıp gerekli solüsyonlarla suyun içerindeki klor nitrat vs. miktarlarını dengelesek olmazmı?? Yada akvaryumu kurup boş bir şekilde bi hafta değilde iki hafta çalıştırsak??
     
  14. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Yaşar bey çeşme suyu olur tabi akvaryuma doldurduktan sonra ekipmanlarla birlikte 1 hafta 10 gün gibi sürede çalıştırmanız yeterli olacaktır.
     
  15. aktassa

    aktassa

    Mesajlar:
    43
    İsim:
    Sait AKTAŞ
    Tabiki böyle de olacaktır ama sonuçta şebeke suyunu ıslah işlemleri zor olabilir.
    Ama balıklarımı hemen yeni yuvalarına koymadan önce suyu oturturum derserniz ki bu en mantıklı çözüm olacaktır, sizin ve balıklarınız için gayet iyi olacaktır.
    Size şimdiden kolay gelsin.
     
  16. yasarbaba

    yasarbaba

    Mesajlar:
    9
    İsim:
    Yaşar Baba
    Tabikide suyu gerekli işlemlerden geçircem ve oturmasını bekliyeceğim. Bir sorum var; Acaba su arıtma cihazıyla arıtılmış su damacana suyla aynı kaliteye erişebilirmi??
     
  17. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Olabilir tabi neden olmasın ben sadece çeşme suyunuzun niteliğini bilmediğim için en güvenli yöntemi önerdim. Ayrıca şu da var ki alacağınız solüsyonlar eğer iyi markalar değilse pek de işe yaramayabilirler. İyi markaların solüsyonları da emin olun 30 liradan fazla tutar. Açıkçası balıklarımı kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim. Sonuçta balıklar kaybedilince parada gitmiş olur. Bu arada benim damacana önerim ilk dolum içindi sadece sonrasında musluk suyuyla devam edersiniz su deişimlerinize. Portalımızda su değişimini damacana suyla yapan hobiciler bile var. Tabi çeşme suyuyla sağlıklı discus lar besleyenlerde var seçim sizin...
     
    yasarbaba bunu beğendi.
  18. Kürşat

    Kürşat

    Mesajlar:
    14
    İsim:
    Hüseyin
    Akvaryum için saf sumu gerekli..?Bir arkadaştan duyduğum kadarıyla zeolit suyu temizliyormuş doğrumudur..?
     
  19. mengi_man

    mengi_man

    Mesajlar:
    366
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Zafer MENGİMAN
    Dinlendirilmiş su kullanman lazım.
    Saygılar.
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Saf su tabiri tuzlu su akvaryumları için daha çok kullanılır ama tatlı su akvaryumlarında pek gerek yoktur. Zeolit ise düzgün kullanımda faydalı bir filtre malzemesidir.
     

Sayfayı Paylaş