1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryuma kolay su ekleme

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde hasanaytekin tarafından 21 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Dip çekiminden sonra en zor anlar bana göre akvaryuma eksik suyu eklemek oluyor. Damacana veya kovadan su eklemek bel ve sırt ağrılarına neden oluyor.

    Ben buna basit bir çözüm buldum. Damacana veya kovayı akvaryum seviyesinin üzerine koyup hava hortumu ile kolaylıkla suyu ekleyebilirsiniz. Damacanaya hortumu sallayıp su gelinceye kadar bir kaç kez diğer ucundan suyu ağzınızla çekmeniz yeterli.

    Bunun en önemli avantajı tartışmasız akvaryumdaki canlıların suyun ısı değişiminden en az şekilde etkilenmesi.

    Herkeste bahçe hortumu olmayabilir fakat muhakkak hava hortumu vardır. Resimlerde biraz sakat gibi görünüyor ama dikkatli davranılırsa sorun olmayacağını düşünüyorum.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Dip not : Standart hava hortumu ile 1 damacana su ortalama 1 saat içerisinde ekleniyor akvaryuma ;) Süre uzun ama canlı sağlığı herşeyden daha önemli.
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Akvaryumun camına konulmasada çoğunluğumuz bir yükselti üstüne damacanayı koyup zaten öyle yapıyorduk.Yaptığın belki pratik gibi gelebilir ama akvaryumun camına ters bir şekilde yada gücünü ayarlayamayıp hızlıca koyarsan yan camı patlatabilirsin.. Bahçe hortumu nalburlarda var temini zor bişey değil hava hortumu ile o damacanayı 1 saatte anca boşaltırsın çünki.. Tehlikeli bir yönteme girişmişsin aman dikkat... saygılar:gif
     
    james_34 bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Valla pratik bir yol ama damacanayı oraya çıkarmakta kolay olmasa gerek. Fakat yavaş yavaş suyun ilave edilmesi birçok açıdan faydalı. Bazı türler çok hassas su değişimlerine ve ısıya bu benek hastalığını tetikliyor bu türlerde. Bu yüzden pratik bir yol. Damacana daha sağlam dursa fena olmaz ama. :ay:
     
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
  5. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Biraz dikkatli olunursa pek bir sorun görünmüyor. Cam 8 mm. 19 lt su 19 kg geldiğine göre kaldırabileceğini tahmin ediyorum. 19 lt'lik bir damacana 1 saatte eklendi akvaryuma. Bir arkadaşımızın konusu vardı. Kimindi tam hatırlamıyorum. Dış filtreye bir kaç vana ile çözmüştü olayı. Tabi su değişimi oldukça hızlı gelişiyordu ve ısı pek tolere edilemiyordu. Ama su değişiminde sp yavrularını kaybedince ucunda 1 saat beklemekte olsa böylesi daha iyi olur diye düşünüyorum ;)
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Hasan kardeş nerden biliyorsun dış filtre ile su eklenirken ısının iyi ayarlanamadığını ? Denedin mi acaba ?
     
  7. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    Hayır denemedim Volkan abi. Fakat az çok mantıklı düşününce suyun daha hızlı akvaryuma ekleneceğini düşünüyorum. Oda sıcaklığında bir su ortalama 20 - 22 derece. Akvaryum ısısı ile örneğin malawi türünde 27 - 28 derece. Bir damacana su ortalama 4-5 dk içinde akvaryuma eklenirse ısı düşmez mi? Bu sorun yaşatmaz mı?

    Bu arada tahmin ettiğim gibi Volkan abi senin konunmuş ; http://www.akvaryumportali.com/threads/7493-Dış-Filtreyle-Su-Değişimini-Kolaylaştıralım ;)
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    ;) Ben artık sadece o şekilde akvaryuma su ekliyorum.. Evden eve değişir o durum.. Mesela bizim ev sıcak ve bekleyen sular kaloriferin dibinde oda sıcaklığından biraz daha sıcak olarak tanka eklenmek için bekliyorlar. Isı ya 1 yada yarım derece oynuyordur.Isı dalgalanmasına en hassas olan molly balıklarımda bile en ufak bir benek arızası çıkmadı.. Ben sırf bidon indir kaldır olayından kurtulmak için bu yolu seçtim.20 kg diyip geçmeyin indir kaldır indir kaldır zamanla arıza çıkarabiliyor.. 300 lt'de yarı su değişimi için 7 defa o bidonu doldur taşı kaldır getir götür falan belin son kullanma tarihini kısa sürede tüketir valla :) Gencim güzelim enerjikim diyosunuzda ters bir harekette Allah korusun yani :)
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bende kaloriferde su ısıtıyorum. Akvaryumun ısısı 1 derece rahat yükseliyor. Hem öyle damacana ile su değişimi yapmaktansa ben 5 litrelik bidonları tercih ediyorum sırt ağrım için. zaten haftada 2 defa 20 litre su yani 4 adet 5 litrelik şişe sorun yaratmıyor. Herkes birşekilde kendi kolay yolunu bulmuş anlaşılan. :)
     
  10. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Doğuş abi sen 5 litrelik bidonları tercih ediyorsun güzel fakat senin akvaryumun 120 litre ve 20 litre su değişimi yapıyormuşsun. Ama Volkan abinin tankı ise 300 litre %50 su değişimi yaptığına göre 150 litre su değişimi yapıyor yani. Buda demekki 30 defa o bidonu indir kaldır yapması gerekli :) Bence en iyisi benim işim. Direk çeşmeden balkonda 2 metrelik sehpa üzerinde duran damacanalara suyu dolduruyorum, dinlendiriyorum ve oradan direk basınç ile akvaryuma. Hiç indiri kaldırı yok :)
     
  11. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Volkan abinin yöntemini tek geçerim. Gerisi yalan :)
     
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Aslında en kolay reçine filtrelerle kloru arındırmak. Bas çeşmeden hortumla. :D Dış filtrenin çıkışınıda kanalizasyona kadar uzat. Tamam. :D
     
  13. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    İşte bu, senelerce böyle kullandım. Bravo Doğuş.em34:

    Fakat, öncelik ile düzelteyim Doğuş, reçine su yumuşatır, klor almaz.

    Benim kullandığım ise, üçlü filtre. birinci ve ikinci haznede aktif karbon, üçüncü haznesinde reçine vardı. Bitkili tankımın ilk üç ayını, bu filtre ile idame ettirdim, daha sonra ise osmos filtreye geçtim.

    Osmos filtrede, kullandığım yöntem ise;

    Öncelik ile tankımın altına, 100 litrelik yedek bir tank yaptıp, bu tanka osmosdan direk bir hortum bağlantısı yaptım, dolumu yaklaşık 14 saat sürüyordu. Bu tankın içine, 100 wattık bir ısıtıcı ve büyük bir kafa motoru, kafa motunun hortumu her daim tankın içinde bulunuyordu. Böylelikle, 100 litrelik tankımızda 30 derece ısıda hazır olan suyumuz elimizin altında bulunuyordu, su çekiminin ardından, kafa moturumuzun fişini prize taktığımızda, 10 dakika içinde 100 litre su tankımıza kendiliğinden doluyordu. Yani çektiğim %50 suyun, %60'ı osmos suyu.

    Geri kalan %40 su ise, osmos fitrenin üçlü filtresinin (1 mikron sediment, 5 mikron sediment ve pos karbon) hemen çıkışına bir vana yardımı ile hortum bağlantısının, akvaryuma koymak ve vanayı kısık şekilde açarak akvaryuma su basmak oluyordu, akvaryumun ısı kaybını önlemek için geri kalan su ise yaklaşık bir saati buluyordu. Böyleliklede çekmiş olduğumuz %50 suyun, %40' çeşme suyu.

    Bana görede, su değişimlerinde en basit ve en zahmetsiz yöntem bu oluyordu.

    Sevgiler.......
     
  14. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Benim balıklar artık balık ötesi sınırlarını zorluyorlardı.:) Biliyorsunuz toplamda 5000 litre su ve onlarca akvaryumlarım vardı.Her su değişiminde yaklaşık1500-2000 litre su kullanıyordum.Soğuk mekanda duran toplam 700-800 litre akvaryumlarda su dinlendiriyordum.Bu suyu ısıyı felan ayarlamadan direk motorla akvaryumlara basıyordum.Yetmediği yerde direk çeşmeden basıyordum.Zira 2000 litre suyu ısıtacak bir imkanım yoktu.Akvaryumun sıcaklığı 27-28 dereceden biranda 18-20 dereceye düşüyordu ama dediğim gibi benim balıklar alışmışlardı artık .:F Beyaz benek sarı benek felan hiç görmedim çok şükür. Taştı benim canavarlar taş.:)
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ben anlamam en güzel yöntem benimkisi :))) Bi kere filtrenin çıkışından filtreli suyu niye tahliye edeyim az su değil.. Dışarı çekeceğim suyu kaba pisliklerin olduğu yerden hortumla dışarı atarım olur biter.. Sizinkilerin hepsinde maddi ve fiziki kayıplar var benimkisinde yok.. Hadi bakalım :))) Sağol Can kardeşim doğru yolu gören ve beni anlayan :)))
     
  16. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ben bu kısımları anlayamadım Volkan, biraz aç bakalım neler olacak.:D
     
  17. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Kaba pislikleri filitreden geçirmek istemiyor sanırım.Ama filtrenin kirlenmesindenmi yoksa filtreden geçen suyu ziyan etmemek içinmi söylüyor orasını bende anlamadım.:)
     
  18. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Yok Olcay benim anladığım, osmos suyunu ayrıştırırken, 100 litre saf su için 100 litre atık yapıyor onun için söylüyor sanırım, dur bakalım öğreneceğiz.
     
  19. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hımmm evet olabilir ben orasını hiç düşünmemiştim.:smiley33:
     

Sayfayı Paylaş