1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hava ile çalışan filtre yapımı

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde omeriyidogan tarafından 25 Aralık 2010 başlatılmıştır.

  1. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Merhabalar,

    Daha sonra görüntülerini yayınlayacağım 50 tanklık üretimhanemde filtrasyon olarak bilindik üretim filtresi kullanıyorum. Uzun süre önce hava ile çalışan bu filtreler hakkında yabancı bir kaynakta bazı resimler ve yazılar görmüştüm. Bu sitede hava ile çalışan filtrelerden en iyi performans almak için bazı DIY uygulamalarda dikkatimi çekmişti. Lakin zaman içinde o sitenin adresini kaybettim ve oradaki bilgileride üztün körü okuduğumdan aklımda fazla birşey kalmamış.

    İlk olarak aklıma gelen havanın ince zerrecikler şeklinde çıkması ile direk hava hortumundan çıkması arasında su geçişindeki farktan bahsediliyordu. Bu konuda fikre ihtiyacım var. Ayrıca hava ile çalışan, en verimli şekilde nasıl bir filtre sistemi kurabilirim?
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ömer bey bildiğiniz gibi pipo filitre yada buna benzer havayla çalışan filitrelerin borusundan çıkan hava kabarcıkları beraberinde bir miktar suyuda çıkartır yukarı.Bu beraberinde çıkarttığı su ise filitrenin çeşitli bölgelerinde bulunan deliklerden takrar dolar ve sistem bu şekilde devam eder. Şahsi kanımca bu hava kabarcıklarının mümkün olduğunca kalın çıkması lazımki borunun çapını doldursun ve daha iyi su çekişi gerçekleşsin.Hava kabarcıkları ince olduğunda ise borunun çapını tam dolduramayacağı için su emiş randımanı oldukça düşecektir.Ama bahsettiğiniz sistemide merak ettim açıkcası.:smiley33:
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İlave olarak Pipo filtrelerin yani hava ile çalışan filtrelerin üst borusundan çıkan su hafif su dışına kadar uzatılarak artı süngerden geçirilebilir. Bu sistemi ben çok eski paylaşmıştım ve filtrasyon oranını 2 katına çıkarır.
     
  4. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Teşekkür ederim yorumlarınızdan dolayı.

    Temel bey, bahsettiğiniz paylaşımları okudum, gayet mantıklı ve ek filtrasyon sağlayan bir sistem. Bu ek filtrasyon olayını sisteme modifiye edeceğim.

    Olcay bey, bahsettiğim sitede havayı mümkün mertebe ince çıkış yaptırarak daha fazla ve/veya daha sağlıklı filtrason sağlanmaya çalışılıyordu. Bunu kendimde denedim. Daha doğrusu gözlemledim. Aynı akvaryumda çalıştırdığım filtreler arasında, temizlik sırasında çıkan kirden farkı gördüm. Biri iki kollu pipo filtre, diğeri silindir üretim fitresi. Pipo da hava yandan giriyor ve küçük deliler vasıtası ile boruya akıyor ve yukarı çıkıp suyu çekiyor. Diğerin de, dibe kadar inen hava geniş deliklerden(boşluktan) geçip boru içinden dışarıya çıkıyor. Pipo da sünger hacmi az iken ,diğerin de neredeyse 4 katı sünger mevcut. Ama temizlikte çıkan kir neredeyse 4-5 katı fazla. Fazla kir çıkan pipo filtrenin süngeri. Ayrıca filtreleri su yüzeyine kaldırdığımda pipodan daha çok su çıkışı oluyor.

    Bunu gördükten sonra bahsettiğim sitedeki Dıy aklıma geldi. Ne yazıkki siteyi bulamıyorum.

    Sizinde bahsettiğiniz gibi hava ile çalışan sistemlerde boşalan alana su doluyor ve bu su filtre süngerinden geçerek hava ile birlikte çıkış yapıyor.

    Şöyle bir şey aklıma geldi; bir oda fulbol topu ile doldurulsun, aynı büyüklükteki başka bir oda pinpon topu ile doldurulsun. Bu topların arasında kalan hava boşluğu hangi odada çoktur? Hava boşluğunu su ile doldursak, hangisi daha çok litre su alır? Bence pinpon topu ile doldurulanda daha çoktur.

    Bunu daha basit parçalarla deneyerekte görebiliriz. Bir futbol topunun içine mesela 20 tane pinpon topu sığsın. Odada kaplayacakları toplam alan aynı. Futbol topunun tamamı kadar hacim kaplarken pinpon toplarının arasında yine hava buşluğu var. Aynı alanda kapladıkları kütle hacimleri farklı.

    Dış filtreyi ilk çalıştırdığımızda, içerideki hava çıkış yaparken büyük hacimlerde ise su kesik kesik ve az akar akvaryuma, ama filtrenin pervanesi tarafından inceltildiğinde süreki ve daha çok su akar. Bu da bir örnek olabilir belki.

    Anlatım biraz karışık ve yanlış terimlerden oluşmuş olabilir. Şu anki ruh halim teknik anlatıma fazla müsait değil. İnşallah anlatabilmişimdir derdimi! :) Kurduğum mantık yanlış mı acaba?

    --- Ekleme; ---

    Sonunda siteyi buldum. Denemeler yapılmış. Gerçi site almanca tam çözemedim. Ama baya güzel şeyler var. Biri hayrına çevirirse çok fayda sağlayacağız diye düşünüyorum.

    http://www.tlh-info.de/start/start.html
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ömer hocam çeviri yapılsa da ortaya çıkacak olan farklı bir şey yok bence. Bu sistem güçlü hava motoru kullanımına dayanıyor. Standar akvaryum hava pompaları bile pipo filtrelerin üst kısmından belli bir su atma ve suyun alttan malzemelerden geçerek tekrar dolması mantığına dayanıyor.

    Hava ne kadar güçlü olursa altta kullanılan filtre malzemeleri o oranda artırılabilir ve tabi su o oranda daha fazla geçiş yapar. Benim sana önerim bunlarla kafanı yormamandır. Çünkü mantık zaten basit pipo filtre sisteminin güçlendirilmesidir.

    Beyin fırtınası yaparsak kafanda çok şey canlanacaktır. Tabi ben standart akvaryum için önerimi yapıyorum ama bunu üretim akvaryumlarına uygulama noktasında da değişen olmayacaktır.

    [​IMG]
     
  6. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Haklısınız Temel bey, daha önce de dediğim gibi ikinci bir filtreleme olayını düşünüyorum. Hatta şu sistemi yapmayı planlıyorum.
    [​IMG]

    Üretimhanede malum elektrik masrafını en aza indirgemek önemli bir faktör. Dolayısı ile mümkün mertebe en az elektrik harcayan motorla bu işi halletmeye çalışıyorum. Yoksa en güçlü bir salyangoz hava motoru işi çözer. Ama motor ve sistem standart. Bende bu sistemi en verimli nasıl kullanırım diye çabalıyorum. Mevcut istemle ne kadar çok filreleme yapabilirsem o kâr.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu modelde güzel bunu da beğendim. Sistem aynı aşağı yukarı ama şekil ve uygulama değişik olabilir. Üretimhane olunca oksijene dayalı basit filtrasyonu bu yolla artırmak bence de zekice.
     
  8. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    [​IMG]

    Resimdeki plastik dirseği bulabileceğim bir sektör vb. varmı? Dişli 3/4 " veya 4/6" olabilir, diğer ağız hava hortumu çapında (5-5.5 mm). Dişli kısım olması şart değil. Hava hortumu için dirsek ek parçada olabilir.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bahçe sulama sistemleri satılan yerlerde her türü mevcut. Yine Fırat boru bayiileri çeşitli şekillerinde olanları satıyor.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ömer bey verdiğiniz linkte ince hava kabarcıklarının filtrenin verimini arttırmasıyla ilgili bir konu bulamadım. Daha çok biyolojik filtrelemenin artılarından bahsediliyor.:bilmem:

    Verdiğiniz örnekler aslında gayet yerinde ve mantıklı. İnce hava barcıkları kuvvetli bir hava motoruyla sağlanırsa randımanı diğerine göre daha yüksek olacaktır bencede.Fakat bunun içinde normalden daha kuvvetli bir motora ihtiyacınız olacak demektir.:smiley33: Sizin istediğiniz daha az enerjiyle daha güzel bir filtrasyon elde etmek.Bu durumda bu sistem sizin için pek uygun olacağını sanmıyorum. Zira dediğim gibi bu sistem için şuanki mevcut hava motorunuzdan daha kuvvetli bir motora ihtiyaç var gibi görünüyor.:smiley33:

    Bahsettiğiniz dirsekler yapı marketlerde ve fıratpen bayilerinde bulunabileceği gibi,oto sanayilerinde rekorculardada bulabilirsiniz.
     
  11. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Olcay bey verdiğim linkte; aynı basınçtaki hava kullanılarak, hava kabarcıklarının her iki boyut durumu kullanılarak denemeler yapılmış ve sonucunda su akışları(l/h) arasındaki farkı yazmışlar. Üsteki menülerden açılan sayfaların birinde var. Onun haricinde kullanılacak borunun çaplarına göre ve uzunluğuna göre yine karşılaştırmalar var. Hatta bir örnekte Eheim 400 kullanılarak akan su hakkında bilgi ver resimler var.

    Getestet werden von mir TLH mit Rohrstärken von 16/14, 20/18 und 25/23 (Außen-/Innendurchmesser). Als Membranpumpe nutze ich die Eheim 400 die auch für die großen TLH genug Leistung hat. Die Membranpumpe läuft immer auf Volllast und wird mittels einer Schlauchklemme geregelt (zwischen 0 bis 400 l/h Luft). Die Luftleitung zu den TLH ist ein 2 Meter langer 4/6 JBL Schlauch. Soweit es möglich ist versuche ich auch die Luftmenge zu Messen die in die TLH strömt.

    Hier mal ein paar Bilder meines Testbeckens in dem die TLH auf Herz und Nieren getestet werden.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    ---------------------------------------------------------------
    --------------------------------------------------------------

    Vergleichtest TLH VS "handelsüblicher" Luftheber

    Hier soll mal ein Vergleich bezüglich der Förderleistung zwischen einem TLH und einem handelsüblichen Luftheber gezogen werden. Beide Luftheber sind bis auf die Lufteinspeisung identisch. Der TLH hat wie üblich seine zwei Bohrkränze die mit der Muffe abgedeckt sind. Beim handelsüblichen Luftheber wird die Luft direkt über einen 4/6 Luftanschluss ins Steigrohr gefördert.

    * 20er TLH mit einer Länge von 30 cm
    * 20er Luftheber mit einer Länge von 30 cm

    Aufbau

    * Test-Aquarium wird permanent mit Wasser gefüllt (Randvoll bis zum Überlaufen)
    * Luftheber mit Saugnäpfen innen im Aquarium befestigt (der Auslass des Lufthebers liegt direkt auf Höhe der Wasseroberfläche)
    * Das geförderte Wasser wird in einem Behälter gesammelt und die Menge ausgemessen
    * Luftmenge Membranpumpe: ca. 100 l/h und 150 l/h Luft
    * Messbehälter von 1500 ml und einer Skalierung von 50 ml

    Ablauf

    * Je Luftheber vier Durchläufe mit ca. 100 l/h Luft
    * Je Luftheber vier Durchläufe mit ca. 150 l/h Luft
    * Aus den vier Durchläufen wird ein Wert gemittelt

    Ergebnis

    * 20er Handelsüblicher Luftheber mit 30 cm Länge:
    * Bei 100 l/h Luft: Förderleistung 4800 ml/min entspricht 288 l/h Wasser
    * Bei 150 l/h Luft: Förderleistung 6900 ml/min entspricht 414 l/h Wasser

    * 20er Tschechischer Luftheber mit 30 cm Länge:
    * Bei 100 l/h Luft: Förderleistung 6300 ml/min entspricht 378 l/h Wasser
    * Bei 150 l/h Luft: Förderleistung 9250 ml/min entspricht 555 l/h Wasser

    Fazit

    Dieser Test zeigt eindrucksvoll die überlegene Förderleistung der Tschechischen Luftheber, sie liegt bei max. Leistung (150 l/h Luft) bei satten 141 Litern oder 34% mehr Leistung. Es ist aber nicht nur die Förderleistung die ins Auge fällt sondern auch der ruhige und "weiche" Lauf der TLH zu dem doch recht nervigen geblubber und schwallartigen Wasseraustritt der handelsüblichen Luftheber.


    [​IMG]

    Kuvvetli motor olayını anlamadım. Şimdi ben çok basit bir hava moturu kullanarak aynı akvaryumda iki filtre çalıştırdım. Daha önce de bahsettiğim mesele. Filtreleri bir sebepten ötürü yıkamak durumunda kaldım. İki filtre den çıkan pis su o kadar farklıydı ki. Neredeyse biri temiz biri pis denecek kadar fark vardı. Bu iki filtre aşağıdaki resimlerdekinden.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Üzerinde 2.1 yazan filtrenin diğerine nazaran daha güzel filrasyon yaptığını gördüm. Bu konuyu araştırırken dizaynına baktığımda; aynı linkteki sistem gibi hava dirsek vasıtası ile giriş yapıyor. Dış boru ile iç boru arasında ki çok az bir açıklıktan küçük deliklerle akıyor. Elinde olan var ise inceleyebilir.

    Burada filtrasyon farkı muhakkak var. Tek kötü yanı o deliklerin bir süre sınra tıkanması. Buna sebep ise hava ile gelen küçük partiküller ve sudaki kireç. Bu kirlenme diğer filtrede de var. Ama uzun süreli görülüyor. Hava yavaşlamaya başladığında 5 dakika gibi bir süre ayırarak bu kir temizleniyor. Bizimde işimiz ne, temizleyelim dimi?
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ömer bey bu bahsettiğiniz iki filitrenin ikisinide kullandım yavru akvaryumlarında.2.1 filitrenin diğerine göre tırmanma borusu daha dar ve uzun. Dolayısıyla suyu daha kuvvetli emiyor.Diğeri ise daha çok, alçak akvaryumlarda kullanılıyor. Bu filiterelerin tırmanma borusu diğerine nazaran daha kalın ve kısa.Bu tarz filitrelerin tırmanma boruları aslında sistemin can damarı.Tırmanma borusu dar ve uzun olanlar daha randımanlı oluyor. Çünkü dar borunun içinden geçen hava kabarcıkları borunun çapını tam doldurduğundan daha güzel bir su emişi sağlıyor. Kalın olanlar ise içinden geçen hava kabarcıkları borunun çapını tam dolduramadığı için verim kaybı yaşatıyor. Bu sebeple 2.1 deki filitrenin temizliği diğerine göre daha iyidir. İnce hava kalın hava durumunu aslında iki tane aynı filitrede denemek lazım. Filitrenin birine ince kabarcık,diğerine kalın kabarcık verip iki filitreyşde aynı akvaryumda çalıştırıp aradaki farka bakmak lazım.:smiley33:

    Bu aşağıdaki resimde o hava motoruyla o debide su çıkışı gerçekten şaşırttı beni. Suyu sanki kafa motoru basıyormuş gibi geldi bana.:smiley33:Bu işte bir hile olabilirmi acaba ? :)
    [​IMG]

    Geçmişte birkaç tane filitre yapıp yavru akvaryumlarımda kullanmıştım.Performansı oldukça iyiydi. Bu filitredende yapıp kullanabilirsiniz aslında. Hem maliyetide sıfır sayılır.:ay:
    http://www.izlesene.com/video/hayvanlar-filitre-yapimi/651720
     
  13. zgrkaralar

    zgrkaralar

    Mesajlar:
    556
    İsim:
    Özgür KARALAR
    Şöyle bir konu buldum forumda

    http://www.akvaryumportali.com/threads/1331-Pipo-filtrenin-verimini-10-katına-çıkarmak

     
  14. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    Malesef aşağıdaki resimlerde görülen aparatlara veya benzerlerine ulaşamadım. Genelde bahçe sulama malzemesi satan yerler de geniş ağızlı olanları var. Dişli olan için diş 3/4 " ağız kısmı da, bildiğimiz hava hortumuna geçecek şekilde olmalı. Diğer resimdeki L hava hortum eki. Bu ürünlerden çok miktarda almam lazım. Belki bulunduğu ilde bulabilecek olur diye yardımlarınızı istiyorum.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
  16. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]




    Sistemde kullanılan malzemeler;

    • PVC-U (yapışmalı) temiz su borusu (Ben 20 lik kullandım) - 40cm
    • PVC-U (yapışmalı) dirsek ( Deve boynu olsa daha iyi olur, lakin bulamadım.)
    • PVC-U (yaışmalı) temiz su borusu 32 lik - 6 cm
    • İki adet o-ring )conta
    • Pinomatik otomatik rekor
    • Pinomatik hortumlar
    • Hava hortum eki
    • Matkap - 0,13 ve 0,5 matkap ucu
     
    volkantr34, reis, alper5959 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    Maşallah dış filtre gibi su atıyor. Sünger sarılacak etrafına sanırım değil mi ? Ellerine sağlık hocam güzel gerçekten.
     
    omeriyidogan bunu beğendi.
  18. omeriyidogan

    omeriyidogan

    Mesajlar:
    139
    İsim:
    Ömer İYİDOĞAN
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    Temel bey bu sistemi kurmak baya zamanımı aldı. Ne kadar basit görünse de akvaryumlara göre hesaplaması ve malzeme temini zor oldu. Bu sistemi, daha önceki mesajlarımda bahsettiğim siteden esinlenerek yaptım. Malum akvayumlar çok olunca filtreleme işini hava motoru vasıtası ile yapmak durumunda kalıyorum. Hava ile yapılabilecek en etkin filtreyi bulmaya gayret ediyorum. Resimlerdeki aparata istenilen filtre malzemesi eklenebilir. İstenizse T boru eki ve ek borular kullanılarak sünger adapte edilebilir. Başka türlü eklemelerde yapılabilir. Benim ekleyeceğim ise zeolit ve süngerden oluşan sistem. Resim temsili, kendi sistemimin resmini ekleyecğim en ısa sürede.

    [​IMG]
     
  19. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    Güzel bir yapım olmuş Ömer hocam tebrikler.Ancak sünger kısmı biraz ufakmı olmuş yoksa banamı öyle geldi ? Altta delik açtığın kısma nasıl bir sünger taktın ?
     
    omeriyidogan bunu beğendi.
  20. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cevap: Hava ile çalışan filtre yapımı

    Valla Ömer bey bana kalırsa kesinlikle amaca hizmet eden başarılı bir çalışma olmuş. Bu şekilde bir çıkar yol arayan herkese örnek olacağına eminim.. Maliyet açısından son derecede akla yatkın.. Elinize emeğinize sağlık..
     
    omeriyidogan bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş