1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde mustafakemal tarafından 25 Aralık 2010 başlatılmıştır.

  1. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Merhaba arkadaşlar,

    Önce biraz kendimden bahsedeyim. İstanbul'da öğrenciyim, 500 lt lik bir tankım var ve discus besliyorum. Malumunuz discus için su değişimi çok önemlidir, çünkü çok az miktarlardaki nitrat'a bile tahamülleri yoktur. Ben de gerek maliyet (malum öğrencilik zor) gerek zaman dan tasarruf için "yosun duvarı" filtre kurmaya karar verdim böylece nitrat 0 değerinde sabitlenecek ve su değişimi haftada 1 olarak azaltacaktım.

    Akvaryumumu yaklaşık 1.5 ay önce kurdum.150x50x60(h) boyutlarında tankım ve sumpım var.Akvaryumu kurarken bakteri kültürüde ekledim.Ve geçen hafta pazar günü discuslarım geldi yaklaşık 7 gündür bendeler balıklar şimdi geleyim sonuca çok uzattım:stop: Akvaryum kurulduktan 20 gün sonra falan yosun duvarını kurdum yerim dar olduğu için her zamankinin aksine yatay bir sistem kurdum akvaryumdan gelen su direk cam zemin üzerindeki naylon delikli (çamaşır torbası olarak satılıyor)kumaş benzeri bir şey üzerinden akıyor ve çekmece sistemi sump kulesine dökülüyor.

    Işıklandırma da 32 wattlık beyaz tasarruflu ampul kullandım.Yakaşık 10 gün bekledim fakat sistemde hiç yosunlanma olmadı. Ardından bu naylon kumaşımsı delikli şeydendir dedim bir plastiğe bir çok delik açtım 7-8 gündür de o çalışıyor gene yosun namına bir şey yok. Acaba neden kaynaklanıyor ?

    Herkes sakal yosunundan kurtulmak istiyor ben sakal yosunu oluşturmak istiyorum :)

    Saygılarımla,

    ilk sistemim:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    2.plastik eklediğim sistem:

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hoşgeldin Mustafa.

    Sistemi cesaretle hayata geçirmişsin öncelikle kutlarım. Tabi aslında farklı şekillerde bu sistem kullanılıyor ancak suyun üstten süzülerek sineklikten geçmesi ve ışığında yandan vurması en iyi sonucu veriyor. Yatay bir sistem yapmışsın, aşağıdaki örnekte olduğu gibi dikey yapabilirsen daha fazla verim alırsın. Akvaryum suyunu test kiti ile ölçtün mü, Nitrat oranını biliyor musun ? Bu sistem sadece nitrat değil aynı zamanda fosfat ve silikat tüketir. Su debisini az daha yükseltmen iyi olur. Kullandığın tasarruflu ampul olmaz değil ancak rengi bir de sarı yani düşük kelvin değerinde denemen iyi olur ve çift yönlü aydınlatma verimi artırır. Önemli bir unsurda sabırlı olmaktır.

    [​IMG]
     
  3. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Hoşbulduk Temel bey,

    Sistemin nitrit ve nitratını düzenli olarak ölçüyorum 2 günde 1 yaklaşık nitrit 0-1 mg/l nitrat ise 0-10 mg/l arası oluyor bunları geçmiyor. Fosfat ve silikat'ı hiç ölçmedim nedir ne değildir bilmiyorum hiç araştırmadım bu konuyu (discuslar için bunlar önemli şeyler değil sanırım).Ayrıca .Temel bey dediğiniz gibi gün ışığı ampulüylede denedim ama sonuç gene hüsran. Dediğiniz dik sistem için yerim müsait değil fakat hiç çarem kalmazsa yapacağım. Sabır konusuna gelirsek en ufak bir gelişme görsem bekleyeceğim fakat yok belki 100 tane konu okumuşumdu bu filtreyle ilgili hepsinde de 3. günden itibaren gözle görülür biçimde yosun oluşuyor sorun ne anlamıyorum.Aklıma bir tek şu geliyor akvaryum yeni kuruldu cama cam akvaryum içinde balıktan başka hiç bir şey yok ve daha önce olmadıda.Acaba bu yosunlar için temel bi tohum gibi spor gibi bişey gerekmez mi ? kendiliğinden ortaya çıkacak değiller ya bi yerden gelmesi lazım ve bende gelmedi ondan mıdır ?

    Saygılarımla,
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kuşkusuz çok önemli noktalara değiniyorsun. Araştırmanı gerçekten yapmışsın bu zaten anlaşılıyor. Yeni kurulumlarda zaten dengenin oturması diyatomun atlatılması ve suda belli yapıda alg sporlarının dolaşmaya başlaması gerekiyor. Cama cam olması bu konuda etkili değil çünkü suda var olan asıl hedeftir. Ancak suyun genel yapısının yüzen alglere zemin oluşturacak hale gelmesi gerektiği çok doğru. Zaten Bu sitemi kullananlar küçük yosun topakları bırakırlar yani sinekliği tam anlamı ile temizlemezler. Bu da senin dediğine geliyor zaten.

    Benim önerim debiyi artırman yani sineklik üzerinden geçen suyun debisi yükseltilmeli. Bu önemli bir unsur ve ampulünü değişmesen de yüzeye ışığı yaymak için bir adet daha bağlamandır. Mantık olarak düşünürsek eğer debi, ışık ve sistemden geçen su Nitrat, fosfat gibi besinlerini barındırıyorsa sacak yosunu toplanması kaçınılmazdır.
     
  5. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar kullanılan sistem tuzlu su için olduğundan tatlı suda verim alınamaması normal olabilir mi ?
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet Teoman abi bu olabilir. Çünkü zaten akvaryum bakım uygulamalarına bakarsak 2-3 günde bir su değişimi yapılıyormuş. Bu durumda sistemde sakal yosunu oluşumunu tetikleyecek unsurlar oluşmaması yüksek ihtimaller arasında bence de.
     
  7. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Yıkıldığım noktadır yani bu mesaj,yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla tatlı suda da kullanıyorlar bu sistemi rahatça fakat hem benim akvaryumum yeni hemde su değişimleri fazla olduğu için (sonuç olarak içinde yararlı bakterilerden başka nerdeyse hiç bir şey barındırmıyor suyum) üstelik akvaryum cama cam burda şunu demek istiyorum kuma yada dekorlara da yerleşebilcek canlıları önlüyoruz sonuç olarak sistem çalışmıyor.Acaba başka bir akvaryumda yosun oluşturup sistemi orda kurup yosun oluştuktan sonra ana tanka mı bağlamalıyım?
    Diğer çözümler refigium yada o2 siz ortam sizce nasıl olur her gün %25 su değişimi yapmak zorundayım nitrattan dolayı ve bu yüzden nitratı yok etmem gerekiyor tamamen bu sistemler efektif çalışabilir mi?

    Saygılarımla,
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yıkılacak bir durum yok Mustafa ama akvaryum olgusunun da gerçekleri var. Yeni kurulmuş bir akvaryum olması bir yana 2-3 günde bir su değişimi yapılmasıyla sistemde sakal yosunu oluşmasını beklemek yanlış olur. Bu demek değildir ki hiç olmaz ama bunun için suyun eskimesi, özellikle atık yüküne belli oranda kavuşması gerekir ki istediğin olsun. Bir tabir vardır yosun olması için üç silahşör bir araya gelmelidir.

    Işık, Nitrat, fosfat. Sistem tamam, ışık tamam diyelim ama diğer ikisinin olması için akvaryumun eskimesi ve hatta biraz kendi başına kalması gerekir. Cama cam olmasıyla bir ilgisi yok dediğim gibi çünkü hedef sudaki maddelerdir. Ancak şu var ki bildiğin gibi suyumuzdaki azot döngüsünü amonyaktan başlayarak son halka nitrat'a indirin bakteriler kumda, kayalarda yani tutunabileceği alanlarda olabilir.

    Cama cam akvaryumun ana hedefi nedir o zaman ?

    Bu yapıya gerek bırakmadan bolca su değişimini dip çekimiyle yapmak ve sen bunu yapıyorsun değil mi ? Bunun anlamı senin suyunda amonyaktan başlayan süreç işlemiyor çünkü bu yapı yok ve oluşmasına zemin de yok. Ayrı bir haznede derin kum yatağı ile oksijence zayıf ortam yaratarak bertaraf, Refigium oluşturarak bertaraf etmek mümkün ama yine aynı noktaya geliyoruz. Bu döngünün çalışması bakterilerin veya refigiumdaki bitkilerin besin bulmasıyla mümkün yoksa çöker. Kısaca su değişimlerini şimdiden azaltıp önce besini depolaman gerekir. Fakat cama cam akvaryumda bu o kadar kolay değildir çünkü biyolojik yaşam alanı yoktur.
     
  9. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Temel bey,
    aslında sanılanın aksine inanılmaz bir yaşam alanım var akvaryumun altında tankımın yarısı kadar bir sump haznem var ve içinde bioball sera siporax çok sayıda biyolojik sünger zeolit gibi maddeler mevcut nitrifikasyon bakterileri burada ürüyor ve yerleşiyorlar hatta kule sistemindeki wet&dry sistemi ile de elektrikler kesildiğinde dahi bu bakterilerin ölmesine izin vermiyorum.Biraz su değişiminin mantığını anlatayım discusdaki.Discuslar yaklasık 20mg/l lik bir nitrat oranında büyümeleri duruyor.Çabuk ve sağlıklı büyümeleri için günde 7-10 defa ev yapımı yemle(dana yüreği,karides,sipirulana,cyclop ezee..vs) besliyorum sonuç olarak su çabucak kirlenebiliyor fakat bu amonyak olarak değil nitrat olarak oluyor 2 günde 1 yaptığım testlerde nitrat 10 mg/l civarı nitrit ise 0 a yakın değerlerde çıkıyor buda demek oluyor ki nitrit nitrata dönüştürülüyor.Cama cam olması balıkların dışkılarının kolayca çekiminin yapılması ve onlarında nitrat oluşumuna katkıda bulunmaması için.sonuç olarak ben su değişimlerinden gidecek olan nitratın alglere gitmesini istiyorum böylece su değiştirmeyeceğim hem eziyet hem pahalı fikirlerinizi bekliyorum

    Saygılarımla,
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumun cama olması sorun değil o zaman. Sonuç olarak sump içerisinde süreç işliyor demektir. Bence yapman gereken su değişimlerini azaltmaya başlamak ve yosun duvarından geçen suyun debisini artırarak ve bir lamba daha ekleyerek beklemek. Test kitlerin varsa zaten Nitrat değerinin seni ve balıklarını zora sokacak değerlere gelmesine izin vermezsin. Yapı çalıştığında zaten otomatik olarak su değişim aralığın uzayacak.
     
  11. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Evet dediğiniz gibi olacak Temel bey. Fakat aklımda hep şu sorun var acaba aldığım naylon delikli şey mi engel oluyor çünkü gösterilenler gibi bi ürün değil. İncecik kumaş gibi bir de sakal yosunu tutmuş bi cisim bulup akvaryuma koysam yararlı olur değil mi ? Sonuç olarak gerekli ortam var neden üremesinler.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sineklik telleri bu sistemde yaygın kullanılıyor. Nadiren bazı ürünler suya salınım yapıyor. Bauhaus sineklik teli satıyor ve biraz sert yani kalın olan türden alırsan yosun tutunmsında sorun olmaz.

    Yosun duvarına alg kaplı bir parça taş veya sadece sakal yosunu parçası sıkıştırırsan zarar olmaz tam tersi akvaryum suyunun sistemin çalışmasına olanak sağlayıp sağlamadığını anlamanda süper faydalı olur. Sonuç olarak ışığıda verilmiş bir ortamda ekleyeceğin yosunlar ölürse akvaryum suyun çoğalmaya izin vermiyor demektir, bunu anlayacağız.
     
  13. mustafakemal

    mustafakemal

    Mesajlar:
    13
    Yarın deneyip fotoğraflayacağım dediklerinizi Temel bey inşallah olur...

    Saygılarımla,
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Başarılar Mustafa bekleriz fotoğrafları. Akvaryum tanıtımını yapmanı da bekleriz müsait olunca. :ay:
     
  15. SantaMonica

    SantaMonica

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    SantaMonica
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Merhaba,

    Ben Amerika'dan "SantaMonica". 2008 yılı Ağustos ayında şelale yosun filtreyi icat etti. Soruları yanıtlamaktan mutlu olurum, sorularınızı sorabilirsiniz. ;)
    ----
    English: Hello, this I am "SantaMonica" from America. I invented the waterfall algae filter in August 2008. I am happy to answer questions. Please ask.
     
    ozgun_cyprus, brkfrt, Courageous ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Hello SantaMonica,

    Do you use this system? Fine and good system.

    Nitrate, phosphate and heavy metals. Is it possible to publish the visual system?

    -----------------------

    Selam SantaMonica,

    Bu sistemi kullanıyor musunuz? İlginç bulduğum bir sistem ve seviyorum.

    Sadece Nitrat değil sanırım, Fosfat ve Ağır metal yok edebilir. Sistemi görsel yayınlamak mümkün mü?
     
    Courageous bunu beğendi.
  17. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Hello SantaMonica,

    I would like to see the system from the creator. Surely, you have some important difference from the usual systems. We always talk about advantages of santamonica,is there any negative effects? After we prepared the system, how can we take care of it for optimum terms?
     
  18. BassKiller

    BassKiller

    Mesajlar:
    534
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Aklıma takıldı sormak istedim yosun duvarı yosun oluşumunu tetikleyip bu yosunların nitratla beslenmesi sayesinde nitratı düşürmeyi sağlıyor değil mi ?
     
  19. SantaMonica

    SantaMonica

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    SantaMonica
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Yes I use this system, only. Nothing else. One negative: Soft corals may not grow too much. You can try feeding much more, to help soft corals grow. "BassKiller" I could not understand. Here is my system: --
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Here is many other systems --
    Algae Scrubbers • View topic - Hundreds of Scrubber Designs

    Here is many questions answered (English) --
    Algae Scrubbers • View topic - ALGAE SCRUBBER FAQ (August 2010)

    ------------------------

    Evet, sadece bu sistemi kullanmak. Başka bir şey yok. Bir negatif: Yumuşak mercanlar çok fazla büyümez. Yumuşak mercanların büyümesine yardımcı olmak için, daha fazla beslemeyi deneyin. Anlayamadım "BassKiller". İşte benim sistemi: -

    [​IMG]

    http://www.radio-media.com/fish/SantaMonicaScrubber2

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Burada birçok pek çok soru cevabı var. Algae Scrubbers • View topic - Hundreds of Scrubber Designs
     
    YIKIKTEMO, Courageous, fth-94 ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  20. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Yosun Duvarı (Santa Monica) Nitrat Önleyici Filtre-Yeni Dizayn

    Thanks for the informations. How do you take care of the system? I mean, when/how do you clean it?
     

Sayfayı Paylaş