1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yunuslarımın Cinsiyeti sizce nedir

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde Bademdereli51 tarafından 4 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Bana 1 numara erkek 2 numara dişi gibi geliyor ama sizin fikirlerinizi almak istiyorum saygılarımla
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bana da aynen ilk bakışta 1 numara erkek 2 numara dişi gibi geldi. Ancak 2 numaranın ağız yani boğaz kısmı erkek hissi uyandırmıyor da değil. Akvaryumda bir birlerine davranışlar nasıl ? Biraz tüyo verir tavırları.
     
  3. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    valla Temel abi kavga yok aralarında zaten yaşlarıda küçük ama 7 aylık daha elamanlar. Bu kadar küçükken anlaşılır mı bilemem. Koyu mavi olan biraz baskın duruyor akvaryumda ama çiftleşme süreci gelmedeği için pekde kesin birşey diyemem.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Zaten birinbin baskın olması işi karıştırıyor biraz da. Çünkü rengi zaten baskın olduğundan daha koyu ve görsel olmuş. Diğer balık gurup olmadığından arada karambole gidemediğinden renk gizleyip baskın olana boyun eğmiş bile. Renk soluk olunca fikir zorlaşıyor doğal olarak. Gözlem yapmaya devam edersen belli edeceklerdir diye düşünüyorum.
     
  5. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Tahmininiz doğru Serdal bey. 1 numara erkek 2 numara dişi.:ay: Ancak balıkların 7 aylık olduğuna eminmisiniz ? Dişinin karnı dolu gibi görünüyor resimlerden.:smiley33:
     
  6. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    Olcay bey eminim çünkü 1 haftalık iken arkadaşımdan aldım 5 yavru. biri öldü biri 1 aylık büyüklükte kaldı ne büyüyor ne ölüyor. 3 tanesi ise büyüdü işte. Büyümüyen niye büyümüyor anlamıyorum valla öyle kaldı küçük kuzum benim ya nasıl büyütsem bilmiyorum. Valla işin aslı resimlere bakınca bunlar benim balıkmı diye bende düşündüm burda büyük görünüyorlar. Karın şişliği iyi bakımdandır.
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    [​IMG]

    Hocam bu karındaki sivri şişliğin iyi bakımla alakası yok. Balık bload değilse yakında size süpriz yaparsa şaşırmayın.:ay:


    Büyümeyen balığınız maalesef yanık kalmış. Gelişim aşamasınıda geçtiği için artık ona yapılabilecek birşey yok ne yazıkki. Hayatını kardeşlerinden daha küçük olarak sürdürecek.
     
    Lake Tanganyika bunu beğendi.
  8. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Olcay hocam'a katılıyorum eğer bloat diğilse inşallah diğildir dişinin karnı dolu bariz belli oluyor, umarım en kısa zamanda yumurta alır ağzına...

    Birde yanık olan balığın büyüme olasılığı yok o boyda hayata devam edecek ne yazıkki...

    Saygılar...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşhis koyulmuş hayırlı olsun. Portal hizmeti olarak dişilere ultrason cihazı yapmayı planlıyoruz. Artık yumurta var mı varsa dişi erkek daha anne karnında ve ağzında anlayacağız inşallah. :D

    Tabi güzel yem yemiş ve karnı şişmiş bir balık değilse. tem05.gif
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Temel abi yem yiyerek oluşan karın şişliği yok balıkta. Okla belirttiğim yere dikkatli bakarmısın sivri bir şişlik var.saat:gif Bu balık bload değilse ( ki öyle görünmüyor) yumurta dökecek.:ay:
     
  11. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    Bu balık yanık mı yani şimdi büyümeyecek öyle mi ? Yukardakilerin kardeşi işte düşünün artık 5 te biri kadar ancak.

    Bir de şu bload dediğiniz nedir acaba erkek mi demek istediniz yoksa Allah korusun hastalık felan mı?

    [​IMG]
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Serdal bey evet o yanık kalan balık artık büyümeyecek. Büyüse bile çok az daha büyür ve öylece kalır. Yani kardeşlerinin boyuna asla ulaşamaz.

    Bloat dediğimiz ise evet bir hastalık. Bloat hastalığı genellikle malawi gölü Mbuna cinsi balıklarında görülür. Ve genellikle bloat hastalığı yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkmaktadır. İnşallah sizin balığınızda bu hastalık yoktur.(bence yok)

    Bloat nedeniyle ölmüş bir balık.
    [​IMG]
     
  13. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    olcay bey 2 gün önce 1 tane yunusum karnı şişti yüzemez hale geldi ve malesef öldü. Dış görünüşte bir belirti yoktu. Karnı çok şişmişti ama.o ölünce şimdi gözüm korktu açıkçası bu balığımın bloat hastalığına yakalanmış olma riski doğdu haliyle. bunu önlemek için bir ilaç tevsiye edermisiniz lütfen

    --- Ekleme; ---

    Bloat Hastalığı Nedeni :

    Bloat hem belirtiler açısından hem de nedenlerinden dolayı temelde dropsy ile benzerlikler gösterir. Bloat daha çok afrika menşeili cichlidlerin başına gelir. Özellikle herbivore (otçul) bir beslenme stiline sahip olan, yani doğada daha çok kayalardan yosunları (aufwuchs) sıyıran, veya yosun ve küçük kabuklularla beslenen Malawi mbuna türleri ve bazı Tanganyika türleri bloat olmaya yatkındırlar. Zaten bu nedenle diğer adı da Malawi bloat'tur (Latince adı Crybtobia). Dropsy'ye neden olan sebebler bloat'a da götürebilir bir balığı, özellikle de Malawi ve Tanganyika cichlidlerini. Ancak bloat daha çok mide bölgesinde ve yemek borusunda oluşan bir enfeksiyon olduğundan farklı nedenler de bir balığı hasta edebilir. Bloat'a yatkın olan balıkların sindirim sistemi etçil beslenen türlere göre daha uzundur. Yani mide borusu ve bağırsaklar olması gerekenden daha uzundur. Bunun bir sebebi var elbette. Yeşilliklerin ve otların sindirimi daha zordur ve daha uzun sürer. Protein ağırlıklı yemleme, bakteri deposu olan kurtlarla besleme, çözünmüş ve tekrar dondurulmuş yiyeceklerle beslemek, veya suda ıslatılmadan büyük miktarlarda verilen pellet yemler bu sistemi tıkayabilir. Her kurt veya pellet verişinizde olmaz ama birgün gelir tıkanacğı tutar. Son yıllarda yapılan araştırmalar bloat olarak tanımlanan hastalığın genelde bakterilerden (Aeromonas türü bakteriler, özellikle Aeromonas hydrophilia) veya bağırsak parazitlerinden (Hexamita salmenis ve Spironucleus türleri) kaynaklandığı fikri giderek yaygınlık kazanıyor. Ayrıca bloat'tan etkilenen Afrika cichlidleri üzerinde yapılan araştırmada balıkların midelerinde kamçılı bir tek hücreli canlı olan Cryptobia jubilans keşfedildi. Bu parazitin Malawi gölünden akvaryumlara taşındığı yönünde güçlü bulgular vardır. Bu asalak Hexamita(Hexamita salmenis)ve Spironucleus gibi parazitlerle yakın akrabadır. C. jubilans ve hexamita gibi etnteroparazitik (içte yaşayan parazitler) canlıların üremeleri için başka canlılara ihtiyaç duymadıkları ve opportunistik asalaklar oldukları tahmin ediliyor. Bu bahsedilen parazitlerin ve Aeromonas türü bakterilerin balığa nasıl bulaştıkları henüz bilinmiyor, ancak balığın bloat'a yakalanmasının yukarıda belirtilen su koşulları ve beslenmede yapılan hatalar ile yakından ilişkili olduğu tahmin ediliyor.
    Bloat Hastalığı Belirtileri :

    Bloat'a yakalanmış bir balığı ayırt etmeniz mümkün. İlk günlerde cansızlaşır, yemek ister, yemi ağzına alır fakat dışarı tükürür. Sanki yemek istediği halde yutamıyormuş gibi bir hali vardır. Zamanla rengi koyulaşır, hastalık ilerledikçe en koyu rengini almaya başlar ve Afrika cichlidlerine has siyah çizgiler ortaya çıkar. Gözleri koyulaşmaz, anormal bir görüntüleri de yoktur. Ortalıkta dolaşmadığı gibi sürekli saklanmayı tercih eder. İlk günlerden sonra karnın ya çok hafif şiştiğini, ya da içeri göçtüğünü fark edersiniz. Özellikle karnın alt kısımlarına dikkat edin
    Bloat Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

    Bu belirtileri fark ettiğinizin ilk günlerinde harekete geçin. Geçen vakit balığı kurtarma şansınızı azaltacaktır. Çok temiz suyun bulunduğu, ve ısının da ana tank ile aynı olduğu tedavi tankına aldıktan sonra balığınızı iki şekilde tedavi edebilirsiniz. Ya 38 litreye bir metronidazole eritin, ya da 38 litreye bulabildiğiniz en güçlü balık antibiyotiğini kullanın. İkisini yarım dozlarda birlikte de kullanabilirsiniz. Balık son evrelerde ise, yani tabiri caizse gözünün feri gitmişse, İnsanlar için kullanılan penisilin kullanın, ama bu sefer 50 litreye bir tane eritin. Unutmayın, penisilini sadece son çare olarak kullanın, asla yaşama şansı biraz daha fazla bir balığı penisilin ile tedavi etmeyin. Hangisini seçerseniz seçin ancak 24 saat sonra en az %50 su değiştirip aynı dozajı tekrar uygulayın. 3 gün boyunca aynı yöntemi uygulayın, 3 gün sonunda balığın rengi açılmışsa, ortalıkta yüzmeye başlamışsa, ve yem yiyorsa köşeyi döndü demektir. Eğer yarı yarıya bu belirtiler varsa, ortalıkta dolaşıyor ve hala yem yemiyorsa (bunu anlamak için 1 gün bekleyin), tedaviye bir 3 gün daha başlayın. Zaten 3 günlük tedavi sonrası, 4.günde hala inatla yaşıyorsa kurtulma şansı yüksektir.
    [​IMG]

    2 gün önce ölen balığımda bu belirtilerin bazıları mevcuttu malesef. Şuanki karnı şiş olan balığım yemeğide çok güzel yiyor. Çok hareketli maşallah, hatta akvaryumun en cambazı diyebilirim. Bahsettigi ilaç ise yukardaki resimdeki tablet ilaçtır herhalde
     
  14. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    Cinsiyetlerimiz kesinleşti ve 2 numaralı güzelimiz ağzına yumurtaları aldı. aslında 7 aylık olması ve tankın küçük ve kalabalık olmasına bakmadan bu işin olması beni ayrıca mutlu etti
     
  15. berkan

    berkan

    Mesajlar:
    405
    İsim:
    berkan yıldız
    Balığınızın ağzına yumurta almasına sevindim.Yavruları kusturucak mısınız yoksa kendi bırakmasını mı bekliyiceksiniz?Yavrularınıızın resimlerini beleriz.
     
  16. alper5959

    alper5959

    Mesajlar:
    356
    İsim:
    Alper USTA
    ya temel ağbi sen bu konulardan anlarsın sanırım yanlış hatırlamıosan yunus sen besliodun.ya ağbi benim 1 çift 18 20 cm büyüklüğünde yunusum var.erkek sürekli dişiyi kovalıyo dişiye vuruyo dişinin üzerinde ufak yara izi bile var.ama alalı gerçi 2 ay oldu ama yavru alamadım.akvaryum kalabalık veya sevmediği anlaşamadığı türler var diye olabilir mi bu nedendir.eğer bilen başka biri varsa özelden msj atarsa çok sevinirim bu yunuslardan yavru almayı çok istiyorum yaa
     
  17. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    yok kusturmayı düşünmüyorum kendi haline bıraktım ister atsın ister satsın sonuna kadar devam ilk ağızda küstürmek istemem şahsen güzelimi. Zaten ağız yapısına bakarsan taş çatlasın 5-6 yavru verir gibime geliyor tabi sonuna erdirirse. Kendi küçücük zaten yavrusu ne olsun değilmi. Halen hayret ediyorum zaten 7 aylık küçücük yunus yavru aldı diye hayırlısı bakalım buda kısmet işte. Eğerki yavru almayı başarırsam resimleri koyacam merak etmeyin
     
  18. Bademdereli51

    Bademdereli51

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    Serdal KARACA
    Ve işte 2 numaramazın ilk yavruları geldi minicik minicik [​IMG][/url][/IMG]
     
  19. berkan

    berkan

    Mesajlar:
    405
    İsim:
    berkan yıldız
    Bu yaşta bu kadar yavru ve ilk deneyimi hiçde az değil.Maşallah.:nazar:
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Bu balığın yumurta dökeceğini,karnının dolu olduğunu söylemiştim.

    Yavrularınız hayırlı olsun sağlıkla büyürler ve gelişimlerini birlikte takip ederiz İnşallah.:nazar:
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş