1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Toplama DIY Co2 Vortex Reaktör

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde volkantr34 tarafından 24 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhaba arkadaşlar

    Biten tüpümü değiştirdikten sonra eve gelip taktığımda 2 difüzörümünde sebebini anlamadığım şekilde tıkanması ve co2 kabarcıklarını vermemesi üzerine kara kara düşünürken hemen evde ki parçalarla ne yapabilirim diye bakındım durdum.. Allah'tan elimde mayalı sistemde kullandığım vortex reaktörü vardı ona güvendim ama bir baktım kapak dahil diğer parçaları yok..

    Hemen çekmece ve tüm kutuları karıştırdım..

    Bulduğum malzemeler ;

    Kapak olarak dip çekme aletinin çektiği suyu akvaryuma verdiği bölümün kapağını kullandım.Krema pompasına tam oturdu.Kapağın krema pompasının kapağından yüksek olması yukarı kısmında yeterli co2'nin birikmesine ve iç filtre durduğunda motorun içine co2 kaçmamasını sağlıyor.

    [​IMG]

    Kapak tamamdı ama co2'yi nasıl ulaştırıcaktık. Malumunuz hiçbir parça birbiri ile uyumlu değildi.. Bu seferde iç filtremin hava alma hortumun ucunda ki basit musluğu kullandım.. Üstteki şeffaf olan kıvrılan boru dip çekme aparatının kendi borusu altında ki siyahta bahsettiğim iç filitrenin hava ayar aparatının altı.. Şeffaf boru biraz geniş olunca plastik hava hortumundan bir parça kesilip tam sıkıştırılıp oturtuldu.Altınada co2 tüpünden gelen ve arada check valfin olduğu hortum takıldı.

    [​IMG]

    Damla sayısınıda reaktöre bağlandığı yerden görüp ayarlayabiliyorum.

    [​IMG]

    Çözülen co2 direk tabana vurup etrafı havalandırmaması ve tabandanda bir hareket sağlaması için dış filtremin artan köşe bağlantı aparatınıda reaktörün altına oturttum.

    [​IMG]

    Co2 sistemi aktif hale getirilip iç filtrede çalıştırıldığında vortex içeriye dolan co2 ile hemen oluşmaya başladı.. Tek tük nadiren baloncuk kaçağı oluyor ama geriye kalan tüm co2 vortex sayesinde kaçan baloncuk sayısına oranla % 99 çözünüyor diyebilirim.

    [​IMG]

    Gece apar topar monte ettiğim için şu an ön cama yakın duruyor ve gözede tam hitap ettiğini söyleyemem ama işlevi açısından bakıldığında işimi görüyor diyebilirim. Artık duruma göre ya kafa motoru ile yada dış filtre su çıkışına monte edicem. İlerleyen zamanlarda karar vericem... Ama işin en güzel yanı yarım saat sonra ilk olarak anubias gözle görülür fotosenteze başladı.. Hemen şipşakda 40 lt su değiştirip gübrelerinide verdim. Artık yarın forma girmeye başlarlar yoksa bayağı güzelim bitkim hırpalanmaya başlamıştı.

    Siz siz olun hiçbir ıvır zıvır parçayı atmayın nerde ne zaman işe yarayacakları hiç belli olmuyor.. :ay:
     
    grafikdelisi, james_34, YIKIKTEMO ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Ellerine sağlık Volkan abi. :) Çalışma prensibini anlayamadım malzemeleri ve işleyişini bilmediğim için. Neyse öğreneceğiz zamanla. ;)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Volkan sağlık çok güzel çözüm ve alternatif olmuş. Bitkilerin bozulması üzücü olur sahiden. İnşallah işlemler sonrası sağlık düzeni kaldığı yerden devam eder.
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ellerine sağlık Volkan iyi iş çıkarmışsın, yanlız diffüzörler neden tıkandı anlamadım.

    Bu arada, tüp için ne zaman geleceksin?
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Prensip çok kolay tüpten gelen co2 2. resimde ki yerden 1. resimde ki reaktörün içine doluyor. İç filtre çalıştığı zamanda içerde vortex oluşturup co2'nin baloncuk olarak suya karışmasından ziyade , dönerek suda maksimum seviyede çözünüp bitkilerin besin maddelerini depolaması için kullanılabilir hale geliyor.

    Teşekkür ederim Temel abi temennilerin için.. İnan bitkilide çıkmadık candan ümit kesilmez lafını rahatlıkla kullanabilirsin. Ne bitkileri nerelere getiripte çoğalttım inan. Tek kök kalan bitkilerim çok vakit ayıramadığım halde sağlıklı 2 düzine kök haline geldiler.. Bir gövde parçasından alt - orta ve üst olarak budamayla bile bitki kazandım.. Tabii bunlar deneme yanılma yoluyla oldu ama oldu. :) Su değişimi ve gübreleme daha programlı gidiyor şimdi.. İnşallah başka bir aksilik olmazsa tank uçup şişip patlıycak. :)

    Abi difüzörlerden bir tanesi tüp bitmeden önce çalışır haldeyken tıkandı çok enteresandır.. Peşindende tüpün bitip yenisini takıp çalıştırdığımda farkettim.. Ne yaptıysam çalışmadı. Kesinlikle dışarıya tek baloncuk çıkarmıyor pooof diye patlıyordu hortum.. Zaten satın aldığım yeri arayıp ürünün durumunu anlatıcam.Allah'tan şikayetleri ciddiye alan bir firmada rahatça arayıp konuşup izah edebiliyoruz..

    Dün ablamın arabası bendeydi tüpü dün akşam bizimkilerin ısrarı ile yanımıza almıştık dışarı çıkarken yolumuzun üzerinde denk gelirse sorar şans yaver giderse değiştiririz diye ama çoğu yer ya diğer firmanın birasını satıyor (reklam olmasın diye yazmadım :) ) yada şişe bira olayına geçmişler.. Hep takıldığımız bir yer vardı oraya dönüşte bir uğradık sağolsunlar değiştirdiler.. Sanırım sahibi akvaryum muhabbetini biliyor ki duyanların gözleri "hadi canım" şekilnde açılırken bir tek o normal karşıladı. :) Tüp için değil ama sebebi ziyaretimizin amacı 2 muhabbetin belini kırmak için olsun istiyorum.. Yüzüm yok abi sana valla sonra ulen tüpte olmasa yüzünü göremicez denmesinden çekiniyorum inan..
     
  6. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Süpermiş. Bilmiyordum, bunu da öğrenmiş oldum. Okuyunca yok difüzör yok vortex yok sayaçtı derken insanın kafası karışıyor hayatta anlayamam nasıl yapıcam ben bitkiliyi diyor ancak izah edilince anaaa bu muymuş diyosunuz :D Teşekkürler Volkan abi. Esnek ince pleksiden bile imal edilebilir o zaman bu. :) Süpermiş. Ellerine sağlık tekrardan.
     
  7. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    Geçmiş olsun Volkan,
    Seramik difüzor kullanıyorsun yanılmıyorsam,çamaşır suyu pırıl pırıl yapıyor ama iyice durulamayı unutma.
     
    volkantr34 ve murer bunu beğendi.
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bilgi sahibi olunmadığı zaman cidden çok zor gibi görünüyor.. Tüplü co2'nin bağlantısı benim için dünyanın en zor işi gibi geliyordu. Hiçbir yerde tam anlatım bulunamıyor , işi beceremeyen sisteme çamur atıyor falan sende otomatikman hiç bulaşmasammı diye düşünüyorsun.. Sonra bakıyosun millet yapıyor kullanıyor o zaman iyice o kadarda abartıldığı gibi değilmiş diyorsun ve kendini tüplü sistemin içinde buluyorsun.. Tabii Murat abi faktörü burda ön plana çıkıyor sağolsun , desteği ve bilgisini esirgemeden paylaştığı için daha oturaklı oluyor bazı şeyler..

    Vortex reaktörün mantığı çok basit.. Vortexin oluşacağı reaktöre kafa motoru iç duvarına yandan çarpıcak şekilde ve co2 için yukarda birikmesi için 2-3 cm boşluk bırakıldığı takdirde vortexin oluşmaması için hiçbir sebep yok.. Gerisi ince detay zaten.. O işe başlandığında bizler zaten elimizden geldiğince yardımcı oluruz..

    Teşekkür ederim Serdar abim.. Valla noldu anlamadım ama yosunlanmadan olmasa gerek diye düşünüyorum.. Çalışan difüzör bile nasıl tıkandı anlayamadım.. Fırçaladım sildim ettim ama nafile.. Fakar dediğini yapıcam.. Ama vortexi öyle yada böyle tankta gözü rahatsız etmeyecek şekilde monte etmeyi istiyorum.. Vortexle aramızda gayet seviyeli ve mantıklı bir aşk var :)))
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  9. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Abi bulaştım bakalım armatür yapımı ile başlıyorum işe. Led şerit siparişi vereceğim birazdan. Hasan kardeşim onayı verirse siparişi veriyorum. :)


    :F :D Alemsin Volkan abi. :D Ama bende severim derli toplu tankları. Gıcık olurum hortumları arka camdan sarkanları :D
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Al bendende o kadar.. Uğraşmak lazım işte..
     
  11. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Umarım parçalanmadın tüpe, çünkü onların dolumu bedelsiz.;)
     
  12. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yok yok parçalanmadım Murat abi :) Senden ötürü olayı bildiğim için ona göre girdim konuya , garson afalladı beni başka bir bardan geliyorum zannetti sanırım ama sahibi bizim mevzuya yabancı değildi heralde ki getirin değiştirelim dedi hemen :)
     
    murer bunu beğendi.
  13. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Abi , eline sağlık.

    Şu reaktör olayını bende devreye sokacağım yakın zamanda. Yalnız dıy yapamam o yüzden ista marka temin edeceğim. Difüzörler havataşı gibi çalışıyor bence.
     
    volkantr34 bunu beğendi.
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Cevap: Toplama DIY Co2 Vortex Reaktör

    Valla bende aynı düşüncedeyim.. Murat abide ki gibi suda kaybolan baloncuk kıvamına gelmedi.. Vortex sistemi güzel kamufle edip çalıştırdığında sessiz sedasız işini görüyor.. Ama biraz kuvvetli bir kafa motoru kullanmanızı tavsiye ederim.. Benim kullandığım 4 wattlık iç filtre motoru istediğim kıvamda co2 miktarını çözmekte yetersiz kalıyor.. Çünki zamanla reaktörün üst kısmında haddiden fazla co2 birikmeye başlıyor.. Buda motorun yeterince hızlı olmadığından kaynaklanıyor..
     

Sayfayı Paylaş