1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 28 Şubat 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

    Belki bir çoğumuz tatlı su akvaryumlarından tuzlu suya geçtik veya bazılarımız direk başlamıştır. Tatlı su akvaryumlarında bitkiler çoğunluktadır ve akvaryum üzerinde kullanımları daha yaygındır. Tuzlu su akvaryumlarında Refigium kavramı ayrı bir hazne içinde de olsa vardır ama sadece var olmakla kalmıştır. Yüksek yosun türü refigiumlar içinde denenmiştir ve fayda alanlar kadar almadığını yazanlar çoktur.

    Yüksek ve sürekli aydınlatma ihtiyacı ve bunun maddi getirisine yer sorunu eklenir çoğu zaman. Elbette refigiumlar içinde kullanılan yüksek yosunların bilineni bir elin parmakları kadar değildir. Daha dayanıklı, daha fazla istenmeyeni sistemden uzaklaştırmak adına bir fikir mücadelesine ve belki de sonunda gereken toğumları toplu temine kadar gidebileceğimiz bir konu olabilir.

    Hedef bitkimiz 'Deniz Börülcesi' (Salicornia europaea, Linnaeus 1753)

    Caryophyllales takımına ait bu bitki insanlar tarafından tüketilen bir bitkidir aynı zamanda. Elbette bizi ilgilendiren kısmı akvaryum tarafı olacak.

    [​IMG] [​IMG]

    Absorbe ettiği bileşikler ağır metaller ve büyük organik moleküller. Bunun anlamı bir reef akvaryumunda geleceğin bitkisi olabilir. Tabi bu bitkiyi nerede ve nasıl kullanacağız noktasını da belirlememiz gerek.

    [​IMG]

    Bu bitki su dışında yaşıyor ama gel gitlerde alması gerekeni alıyor. Güçlü ve dayanıklı bir bitki. Deniz kenarlarında ve bazen tuz göllerinin etrafında yetişebiliyor. Bu yüzden bu bitkiyi konuçlandırma konusunda fikirler üretmek gerekiyor.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Aynı zamanda tohum olarak bulunabilmesi mümkün Bu toğumlar elde edilirse aşağıdaki gibi bir sistem düşünülebilir. Sump üzerinde uygun bölmede suyun içinden dolaştığı boru içinden geçen sudan alması istenenleri alabilir.

    [​IMG]

    Saksılar içerisinde akvaryum üstündeki hazneye yerleştirmek kadar sump içerisinde boş yerlere saksılar içerisinde bırakılabilir. Kökleri kalın çakıl taşına yapışmaya uygun olduğundan saksıların içine çakıl koymak gerekir. Fakat bu sistem ışık gereksinimi yaratacaktır. Farklı dizayn düşünceleri ile faydasından olumlu yönde faydalanmak mümkün diye düşünüyorum. Akvaryum suyunda diğer yüksek yosunlar gibi iyot, potasyum, demir gibi bazı elementleri çekeceğinden eklemek gerekir.

    www.akvaryumportali.com
     
    murer, Courageous, reis ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

    Anlaşılan epey bir faydası olan bir bitki. Peki abi bu bitki akvaryumdaki tuz yoğunluğu 1022 vs uyumlumu ? Yani olurmu bu akvaryumlarda ?
     
  3. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Cevap: Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

    Tohumundan bulabilirsek denemek isterim sumpta, aydınlatmayı da led armetürler ile yaparsak ekonomiyede fazla zarar vermez diye düşünüyorum. Isınma yı çözersek...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

    Olcay deniz kenarı bitkisi zaten ve çoğunlukla kökleri deniz suyunun içindedir.

    Özkan yerel tür aynı zamanda. Türkiye'de Gökova'da bulunabilir, Aksaray ve Ereğli ve yine Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır.Tuz Gölü'nün çevresinde de görülüyor. Tohumu hakkında araştırmak lazım biraz. Besin bitkisi aynı zamanda ama ülkemizde tohum olarak bulmak kolay olmayabilir. Bitki olarak türlerinden var ama.
     
  5. Courageous

    Courageous

    Mesajlar:
    2.404
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Özkan Yürekli
    Cevap: Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

    Bir araştırma yapmak lazım,sumpa fazlalaşırsa pişirip yeriz :)
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Araştırmaya Devam (Salicornia europaea)

    Aynen yeriz Özkan. Bitki element deposu gibi valla. Çok şık tasarımlar yapılabilir aslında bu bitki kullanılarak.
     

Sayfayı Paylaş