1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Erman Pehlivan tarafından 21 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Arkadaşlar herkese merhaba,

    Canlı doğuran tankını ilk kurduğumda, bana deselerdi ki 1 buçuk sene sonra tuzlu su akvaryumu kurmaya niyetleneceksin, derdim ki aaa tuzlu su akvaryumu da mı var?

    Nerden nereye öyküsünü kısa tutup, aldığım kararı sizlerle paylaşıp, hayırlısı ile hazırlık aşamasına sizlerinde görüş ve önerilerinizi alarak geçmek istiyorum.. Elimde olanlar belli, balıklarımı zaten elden çıkarmaya başladım bile. Mpangalarımı sattım. Hoş parasından yediğim trafik cezası yüzünden bişey anlamasam da, kuracağım. Kafaya taktım. :)

    Tankım 250 Litre. 10 mm camdan 100 x 50 x 50 ölçülerinde.

    Profil sehpa üzerinde duruyor şu anda kendi odamda.. 22 Temmuz evlilik tarihine kadar, kurulumu tamamlamayı düşünüyorum. Zamana yayarak, yavaş yavaş, üstadların izinden gide gide güzel bir kurulum olması tek amacım..


    Merak ettiğim bir kaç konu var, çizimde görünen sol taraftaki (ilerde çekmece yaptırırım diye kaynattığım rafı kaldırayım mı, kaldırmayayım mı karar veremedim.
    Kaldırmazsam, aşağıya 40 cm yüksekliği olarak düşündüğüm sump'ı koyarsam, resimdeki gibi bir görüntü ortaya çıkması muhtemel.

    Profil sehpayı sump yerleştirilip boru tesisatı döşendikten sonra MDF veya Lake giydirme olarak özel yaptıracağım. Marangoz bir akrabamız var, o halledecek...


    Gelelim Sumpa ve ölçülerine, Sump; 80 x 40 x 40 veya 90 x 40 x 40 bir tank alıp, içerisine 30 cm boyunda bir parça kestirip kendim yapıştırarak yapmak istiyorum.. Tankı da ikinci el alacağım. 40 - 50 TL ye mal olacak.. Sıfırdan yaptırsam, 70 - 80 TL ye mal oluyor.. Bu yüzden bu şekilde bir yol izlemeye karar verdim. Sakıncalı olur derse üstadlar, sıfırdan yaptırırım sorun yok.

    Sump ölçülerini Tuzlu su üstadlarımız Murat Abi ve Temel abiye sorarak aldım ancak, ikinci el tank olayında ne derler bilemiyorum..

    Aydınlatma ve armatür olarak, Murat abide yapımı devam eden önceleri led, istenilirse T5 'e dönebilen çok amaçlı bir armatür olarak Murat ERCAN tarafından tasarlanan armatür kullanılacak.. Nisan ayının 5'inden sonra armatüre tekrar start vereceğiz. Murat abime bu konuda yardımlarından ötürü ne kadar teşekkür etsem azdır.

    Armatür sacı ve genel şekli bu şekilde olacak.. Detaylar Murat abi tarafından açıklanır zamanı geldiğinde, şimdi süpriz olsun saat:gif :heyo:


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



    Protein skimmer, meşhur kırmızı boncuk olacak.. Temel abi'den satın aldım sağolsun gönül rahatlığı ile bana satmaya razı oldu.. Yoksa o performanstaki bir protein skimmerı bu bütçe ile rüyamda bile satın alamazdım.. Protein Skimmer motorunu amerikaya yolculuk eden fabrika çalışma arkadaşlarımızdan temin etmeyi planlıyorum. Motor PSK2500 Olacak inşallah. 220 V bulabilirler mi bilmiyorum ancak, bulurlarsa neredeyse yarı fiyatına sahip olmuş olacağım.. Çırpıcı için ATB 'nin purple pin Wheel diye bir tasarımı var, birde ondan aldırmayı düşünüyorum. Fiyatı abartı düzeyde değil, her iki çırpıcıya denemiş test etmiş olacağız.. Umarım herşey istediğim gibi olur.. Eğer motoru bulamazsak, Fatih kardeşimizin kullandığı PS motorunu kullanmayı önerdi üstadlar.. Bakalım zaman ne gösterir hep birlikte göreceğiz..

    Kırmızı Boncuk;


    [​IMG]


    Kum olarak ya Murat abinin tanıdığı bir arkadaştan argonit, yada sevdiğim bir abimden mercan kırığı temin edeceğim. İstediğin kadar alabilirsin demişti. saygılar:gif :heyo:

    Canlı kaya olarak kuruluma kadar ısınacak olan havalara müteakip dalarak kendim çıkarmak istiyorum. Hep birlikte olurunu olmazını tartışarak hallederiz. Baktım olmuyor, lavkayası üzerine canlı kaya almayı düşünüyorum.

    Sump sisteminde sus tamamlama ünitesi olacak, yalnız merak ettiğim şu, düşen sudaki tuz yoğunluğunu nasıl tamamlıyorsunuz?

    Not: Hayatında PS veya basit marin akvaryumu haricinde tuzlu su akvaryumu görmedim, herşeyi sorarak ve araştırarak öğrenme talebindeyim..

    Saygılar, sevgiler. :heyo: :heyo: saygılar:gif
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 3 Haziran 2015
    selcom2008, murer ve Heliak bunu beğendi.
  2. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Erman hayırlı olsun,umarın gönlündeki kurulumu gerçekleştirirsin.Aramızdan bir kişi daha mavi'ye doğru kayış yaptı.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Abi malawi güzeldi. Ben sigarayı bıraktığım gün kendimi tuzlu su ile ödüllendirecektim. Sigarayı da bıraktık demeyelim de, 20 gündür ara verdim diyelim, içmiyorum. 20 gün bekledim ki emin olayım kendimden diye.. Aylık sigaraya verdiğim para ile tuzlu su akvaryumuna malzeme alırım diyordum içimden hep.. Ya sigara, ya tuzlu su dedim kendi kendime.. Kimine göre saçma olabilir ama, böyle bir yola başvurdum zıkkımdan kurtulmak için, umarım bu 20 gün le değil, ömür boyu sürer.. Velhasıl ismail abim, aldık bir karar ya, hadi bakalım hayırlısı olsun :)

    Daha görünen birşey yok, konuyu da fikir alış verişi çerçevesinde devam ettirip reele geçelim diye açtım. :em:
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Hayırlı olsun Erman kararın. Öncelikle çizimlerinden net anlaşılan şu ki düşünmüşsün gerekenleri. Doğru da düşünmüşsün açıkcası. Çekmece olacak diye sehpada bıraktığın bölümün sana artısı olmaz bence kes o bölümü. Düşündüğün sump şekli ve ölçüleri çok güzel ama raf kısmını kaldırırsan sum uzunluğu alta göre olur daha güzel olur.

    PSK ile DIY ps iyi bir ikili olacaktır şüphen olmasın. Aydınlatmanı da düzenlersen gerisi kolay. Düşen tuz yoğunluğunu yükseltme konusuna takılma şimdiden, çünkü yoğunluk düşmez akvaryumda kendiliğinden.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  5. grafikdelisi

    grafikdelisi

    Mesajlar:
    345
    İsim:
    Serdar KOÇER
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Hayırlı olsun ''Erman'' yavaş yavaş yapmak ilerideki hataları daha aza indirgemek anlamına geliyor bence gittiğin yol doğru yol şimdiden hayırlı uğurlu olsun...
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  6. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları


    Abi teşekkür ederim. Yeni evimde kuracağım için tankı, komple boşalttıktan sonra, arkadan ve yan taraftan diklemesine direklerin arasına çaprazlama profil kaynatacağım. Şu anda akvaryum su ile dolu olduğunda çok hafif bir esneme yapmakta.. Bu esnada canavarla kaynakları kesip o çekmecelik için ayırdığım bölümü çıkaracağım. Sıkıntı yok, 5 cm derinliğinde bir çekmece bile yapılabilir daha sonra giydirme yapılacağı zaman ki şu anda o çekmece 20 cm derinliğinde.. Çekmeceyi istiyorum abi yem vs. gibi şeyleri koyuyorum içine, rahat oluyor.. Gerçi bu profili giydireceğim zaman üstüne de dolap olacak, o yüzden komple kaldırmak daha mantıklı olur.. Yoğunluk düşer derken buharlaşan su tuz yoğunluğunu arttırıyor mu eksiltiyor mu çözemedim..

    Mantık olarak sanki eksilen (buharlaşan su) yerine tatlı sudan olacak olan ilave, tuzu düşürmesi gerekli diye mantık yürüttüm ama, kurulsun bakalım da, sonrasında sizlerinde yönlendirmeleri ile güzel birşeyler çıkar ortaya.


    Temel abi eğer amerikadan veya bir çok yabancı ülkeye giden satış departmanı çalışanımız var.. ATB nin purple pin wheel'i var, PSK 2500 'e uyumlu yapılmış.. Konu hakkında bir fikrin var mı? Henüz konuşmadım gidecek olan arkadaşla sana sormadan bişey de demedim, tasarım bu abi, fiyatı 25 $

    [​IMG]


    Teşekkürler Serdar, Atıyoruz ilk adımları ya, dur bakalım ne çıkacak sonunda..
     
    grafikdelisi bunu beğendi.
  7. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Erman abi kararın hayırlı olsun. Ekipmanlar sağlam. Ps ise mükemmel :)

    Profildeki ara bölüm sana zorluk çıkartacaktır ileride. Bence kaldırırsan daha rahat edersin. Ama sumpı altı tamemen dolduracak şekilde yapma abi. Kenarda 20 cm kadar boşluk kalsın derim. Yoksa hiçbir şey koyamıyorsun dolabın içine.

    Tuzlu suda suyla beraber tuz buharlaşmaz. Sadece su buharlaşır. Tuz akvaryumda kalır. Otomatik su eklmee ünitesi mantıklı. Rahat oluyorsun. Su seviyesi değiştiğinde ps kararlı bir toplama yapamıyor. Hemde su azaldıkça tuz yoğunluğu artıyor. Değerler değişiyor yani sürekli.
     
    YIKIKTEMO ve Erman Pehlivan bunu beğendi.
  8. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Aradığım sorunun cevabı aslında basit.. Vermişsin cevabı.. Doğru.. İlkokulda yapardık, tuzlu suyu kaynatıp tuzun kaynayan cezvede kaldığını ne çabuk unutmuşum...

    Teşekkürler Fatih. ;) Güzel... Süper.. Rahatladım her seferinde tuz mu ekleyeceğim diye merak ediyordum. :ay:
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Çırpıcılı hazır pervane güzel ama Psk zaten hazır çırpıcılı bir ps motorudur. Bunu alıp psk ps motoruna bağlamanın manası yok.

    Tuz konusunu Fatih güzel açıklamış tuzda olay budur.
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Oooo Erman sen alt yapıyı çoktan oluşturmuşsunda haberimiz yok.Tebrik ederim kardeşim kararın hayırlı olsun. Eminim çok güzel bir kurulum yapacaksın. Ps Temel abiden,armatür Murat abiden,gerisi hava civa. Sen en önemli iki ekipmanı ayarlamışsın çoktan.:)
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  11. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Hayırlı olsun Erman abi :) Umarım hayalindeki akvaryumu kurarsın :)
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  12. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Abi alttaki sehpanın ölçülerini aldım dün gece, bugün öğleden sonra çizip koyacağım resmini.. PSK motora hazır yurt dışına gidilmişken eğer aldırabilirsem ve bulabilirlerse aldırayım dedim, gerek yok diyorsan Hocam sensin, gerek yoktur o zaman almayız pardon:gif

    Aydınlatma konusunda Murat abimin engin tecrübeleri, aydınlatma konusundaki bilgisi ve deneyimi ile harikalar yaratacağını biliyorum.. AP 'de ikinci DIY Power Led + T5 Armatür olacak sanırım.. Zamanı geldiğinde paylaşır Murat abi. :)


    Ayın 5 ine az kaldı, Murat abiye armatür için biraz ödeme yapmam gerekli ;) Bitkili akvaryumumu bozup artık tek akvaryum bakmaya karar verdim.. Acele kararlar oldu benim için ancak, bir tane olsun, tam olsun diyorum.

    Teşekkür ederim Anıl 'cım. Umarım hayırlısı ile kuracağım..
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Erman PSK motor için gerek yok demiyorum, çırpıcılı pervane yayınladın yukarda o parçaya gerek yok diyorum. Psk motorunun üzerinde kendi pervanesi var zaten. Psk ps motoru imkanın varsa getirt.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  14. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Hayırlı olsun Erman, umarım gönlündeki gibi kurulum olur.

    Ps güzel seçim olmuş, PSK 2500 ile de mükemmel bir performansı var. Ps motoru Sicce, kafa motouru Sicce Multi 2500 olacak sanırım, ikiside Sicce olunca dalga motorlarını da, bence Sicce Voyager 3000 yapalım 2 tane.;)

    Armatür kolay iş, tamamen duygusala bağlamış durumda.:)

    Camı nasıl deldireceksin, düşündün umarım?
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  15. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Kolay gelsin Erman abi. Umarım herşey istediğin gibi olur. :) Sigarayı bırakmana da ayrıca sevdindim. "Doğaya Saygı" :cicek: Abi Psk ps motoru getirtme şansın varsa süper olur. :) Murat abinin dediğin gibi Sicca Voyager 3000 motoru alabilirsin. Araştırdım çok güzel özellikleri var. 360 derece dönebiliyor ve akıntı şiddeti ayarlanabiliyor. :) Ufak bir resim koyayım. Altına da ortalam fiyatlarını koydum.

    [​IMG]

    Fiyatı:150 TL

    3000 litre

    [​IMG]

    Fiyatı:280 TL
    10500 litre. :)



    Saygılar...
     
  16. selcom2008

    selcom2008

    Mesajlar:
    682
    Yer:
    İSTANBUL Başakşehir/Gaziosmanpaşa
    İsim:
    Selim CÖMERT
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Erman kurulumun hayırlı olsun diyorum. Gönlünce bakabileceğin canlıların olsun, sen zaten ana malzemeleri temin etmiş gibi bulunuyorsun gerisi ayrıntı malzemeler, canlı kaya ile tam kuramazsan lav kayasıda olur unutma benim akvaryum da bu şekilde kurulmuştu. Camı delmek için kendin uğraşma derim bulabilirsen oralarda bir camcıdan veya bir akvaryumcudan yardım al derim. Zira çok riskli bir iş camı delmek punç ile. Delebilirim dersen sabırlı olup çok bastırmadan delmen gerekir unutma....tem03.gif
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  17. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Abi bir sonraki hafta satış yöneticimiz hong kong taki deri fuarına gidecek. Lineapelle diye bir fuar. Ona söyleyeceğim. Ayrıca geçtiğimiz ay buraya ürün ayırmaya gelen tanıştığım ve iyi anlaştığım biri vardı taiwan'lı bir hanım.. Ona da mail atacağım birazdan, hongkong'taki fuara onlarda geleceklermiş.. Taiwanda bulabilirse fiyatlarını ve voltajını soracağım.. Ürünü bilmez ama link verip resimlerini göstereceğim, taiwanda bulursa hongonga getirsin fuara yani, orada bizim satış yöneticisine de verebilir.. Bulamazsa satış yöneticimizden rica edeceğim sağa sola baksın diye. Ayrıca 2 hafta sonra yine satın alma sorumlumuz italya Bolonya fuarına katılacak.. Az önce konuştum, bolonya da çok öyle akvaryumla ilgili dükkan mükkan yok ama, bakarım duruma göre sen bana mail at modelini markasını bulursam alırım neden almayayım dedi, çok mutlu oldum :D

    yine olmuyorsa amerikaya ne zaman gidilir bilmem, ama yakınlarda fuar organizasyonları çok oluyor.. Bakalım duruma göre ancak hiç olmadı, amerika'dan kargo ile getirtebilirim.. Az önce hesapladım, 311 TL ye mal oluyor kargo dahil...

    Abi duygusal iş kolay, telefonda konuştuğumuz gibi, ayın 5 inde start vereceğiz inşallah armatüre. Kafa motorlarına baktım evet, güzel görünüyorlar.. Tunze modellerini de araştırıyorum. Ama olabilir. İki tane yeterli olacaktır dersen, iki tane alacağım abi sıkıntı yok. :) Deldirme olayını düşündüm tabi abi, buradaki camcılar mırın diyor kırın diyor.. Delemem diyor.. Hiç olmadı izmire gittiğimde atarım arabanın arkasına, bir sürü cam fabrikası var izmirde götürürüm birine illaki delerler sanırım. Yani inşallah.


    [​IMG]


    Tunze Turbelle® nanostream® 6025
    (6025.000)

    40 ile 200 litre arası akvaryumlar için
    Debi hızı: 2,500 l/sa
    Enerji Tüketimi: 6W
    Kablo uzunluğu: 2 m
    Boyutları: çap 70 mm
    Çıkış noktası: çap 40/15 mm

    Bu model de hoşuma gitti görkem, sicce de iyi, ama iki markayı da bilmiyorum, üstadlar ne derse o yolu izleyeceğim.





    Selim abi selam, teşekkür ederim öneriler için ;) Çok teşekkür ederim. Abi hiç olmadı öyle yapacağım ancak denizden kendim dalıp çıkarsam? Tüplü dalış değil tabi de, en azından şnorkelle 4 - 5 metre dalabiliyorum. Bulabilirsem çıkarmalı mıyım? yoksa çıkarmamalı mıyım? onu zaman gelince tartışırız sanırım.

    İyi dileklerin için tekrar teşekkür ederim abi ;) saygılar:gif
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Sicce Voyager 3000 güzelmiş tip ve şekil olarak. Motorları da iyi çıkıyor genelde. Güzel akıntı motorları bence de. Psk artık yeni model ps motoru çıkarmış sanırım, onlardan bulur büyük ihtimalle ve iyi olur senin için.
     
  19. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Abi PSK 2500 dedim yani model verdim, SICCE 'nin italya sitesini inceliyorum da şimdi, hangi modeli acaba o yeni dediğin?
     
  20. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Cevap: 250 Litre Tuzlu Su Hazırlıkları

    Sicce Voyagerleri düşünürsen hallederiz Erman, anladın sen onu.

    PSK getirişin 310 TL çok pahalı Erman.

    Dışarıdan motor getirilecekse Buble Blaster 3000 derim tartışmam bile, ama alınmışken 5000 olsun dersen süper olur.


    Bizim pisgitar Barış'a 5000 liğini aldım buradan 450 TL ye, dışarıdan kargosu dahil 420 TL idi.
     
    Erman Pehlivan ve fth-94 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş