1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karma Karides Akvaryumu Kurulumu

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 7 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Sanırım cüce vatozlarda dış döllenme ile ürüyorlar, dişi cüce yuvaya girip yumurtasını diziyor, erkek cücede gelip yumurtayı döllüyor, sonrasındada yavrular çıkana kadar hatta çıktıktan sonrada onlara bakıyor.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Bu arada arkadaşlar sizin karides tanklarınızda sıcaklık kaç derece şu aralar?
     
  2. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ana tankım ve karides tankımda 25-26 derece sıcaklık..
     
  3. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Benim iki tankımdada 26 derece sıcaklık. Gün içinde 28 dereceye kadar çıkabiliyor bazen ana tankda sıcaklık, floresanlar çok ısıtmaya başladı... Karidesler için ideal sıcaklık kaç acaba...
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    24-25-26 sıcaklıklar ideal olarak söylenir.18 dereceye kadarda yaşadıklarını ve sıcaklığın altında üremenin durduğuna ilişkin bir takım bilgiler edinmiştim..
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Benim durumum biraz yadırganabilir ancak küçük akvaryumlarda su değerlerini kontrol altında tutmanın zor olduğunu göz önünde bulundurarak cümlelerimi okumanızı istiyorum...

    Karides akvaryumum 20 lt civarı su alıyor ve gündüz sıcaklık 29-30 dereceyi buluyor. Geceleri ise 27 ye iniyor. Ama buna rağmen karideslerin çoğunda yumurta var. Az önce detaylı baktığımda şaşırdım...
    Volkan Abi, bu karidesler gerçekten bereketli :heyo:
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Benimkilere nazar değdi :) Tankı elden geçirsem iyi olacak.. Benim sessiflora'ları yedikten sonra kısır mı oldular ne haha:
     
  7. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Tamer abi çok güzel olmuş eline sağlık karides değil ama bu sıralar bende bitkiliye merak sardım,tabiki seninki kadar tecrübeyle bezenmiş bir tank değil ama yinede hasretliğimi gidermeye çalışıyor bitkilinin tadı da bambaşka oluyormuş bunu anladım(ayrıca karabatak gibi bir görünüp bir görünemediğim için sizlerden özür diliyorum evde internetim yok işyerinde ve fırsat bulduğumda takip edebiliyorum ayrıca Temel abimin yaptığı forum akvaristleri genellemeside bende tokat etkisi yaptı kendimi en kötü forum üyesi katagorisine soktuğumu hissettim bu bir sebat işidir sizin yaptığınız bir sadıklık ölçüsüdür güzel bir arkadaşlık göstergesidir ben buna elimde olarak veya olmayarak dahil olamadığım için üzgünüm ama kalbim sizinle bunuda bilmiş olun selam ve sevgilerimle)
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Merhaba Nurullah,

    Nerelerdesin. Seni epeydir göremedim forumda. Yoksa gözümden mi kaçtı? Çünkü bir aralar ben de buhar olmuştum. haha:

    Neyse, dediğin gibi, bitki tankın görünümü daha farklı oluyor. Bir yandan bitkilerin diğer yandan da beslediğiniz canlıların büyümesi görülmeye değer. Üstelik, bitkiler nitrat gibi bizim pek istemediğimiz oluşumları da gıda olarak kullandığı için balıklara doğrudan yardımcı oluyor. Keza, sudan aldığı karbondioksit ve verdiği oksijen de balıklara yardımcı oluyor.

    Saygılar
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Su ısısı ile ilgili sorulara gelince. Karides tankı doğuya bakan odada ve direk güneş ışığına maruz kalan bir noktada olmadığı için 25 dereceyi geçmiyor.

    Volkan senin böcüklerin üremesi hakkında bir soru sormak isitiyorum. Bu Türkeri'in açtığı konu ile de alakalı. Üremelerinin durduğunu söyledin. Bu durumda belli ki yumurtadan yeni çıkmış yavru görmiyorsun. Peki yumurta taşıyan dişi karideslerin var mı akvaryumda? Eğer hem yavru sayısı artmıyor ve fakat yumurtalı dişilerin varsa bu durumda Türker haklı olabilir. Yani karidesler döllenmemiş yumurta taşıyor olabilir. Aksi durumda ise dişilerin taşıdığı yumurtaların döllenmiş yumurta olacağına inanacağım.

    Bu arada, hakikaten senin böcüklerin üremesi niçin durdu? Yemleme ve su şartların nasıl? Bir zaman sonra biz de aynı tehlike ile karşılaşmayalım!

    Saygılar
     
  10. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum... Belkide benim sebeplerimle aynı sebeplerden dolayı üreme durmuştur.
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Kusura bakmayın biraz üstün körü cevap vermişim.Üremenin durmasından kastettiğim hiçbir dişimin yumurta taşımadığı ne yazık ki.. ufak yavrumda yok hepsi artık büyüdüler.. 1 ay yada biraz fazlada olabilir bu süre , yumurta taşıyan dişi hiç gözüme çarpmadı.. Sizlerle konuştukça kafama iyice takılmaya başladı aslına bakarsanız.Neden derseniz ana tankımdada kabaca 50-60 karides varsada gördüğüm dişilerdede hiç yumurta yok ve yavruda yok.. eskiden bol bol görürdüm zıplarken.. huh: Gerçi ana tankta çok yoğun bitki olduğu için göremiyorda olabilirim pek emin değili.. Açıkçası şu aralar karideslere yönelik hiçbir çalışmada yapmıyorum.İlgilenecek vaktim yok.. Rutin olarak yaptığım tek şey eksilen suyu eklemek bazende yarı su değişimi yapmak.. Yemleme içinde fazla bişey yapmıyorum.Balık yemlerini yiyorlar , dip yemi var onu atıyorum onu yiyorlar salatalık ve ölen balıkları atıyorum içeriye.. Aylardır yapmadığım tek şey ise karides tankımda ki pipo filtreyi temizlemedim.. Bu hafta müsait olursam 2 tanka birden bir girişicem zaten.. Üşengeçliğim üzerimdede.. :) Sizlerin karides tankını gördükten sonra kendiminkinden soğudum.. Keratalara hakettiği değeri verememişim anlaşılan.. Bir el atsam iyi olacak..
     
  12. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Su değişimi en önemli nokta belkide...Malum nedenden dolayı bende ilgilenemiyordum akvaryumumla. Yumurtalı dişi göremiyordum..Son zamanlarda babam haftada bir su değiştirmeye başladı, bugün itibariyle damızlık boyda olan bütün dişilerimde yumurta var :heyo:
     
  13. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Banada karideslerde su değişimi çok önemli gibi geliyor, çünkü tek yapmadığım şey oydu ve üreme olayı 3 aydır bende hiç olmadı (yumurta tutma durumu). 1 haftadır su değişimi yapıyorum inşallah yakında benim bızdıklarda yumurta tutmaya başlar diye ümit ediyorum.
     
  14. taygun

    taygun Guest

    Teşekkürler Volkan,

    Demek ki üreme olmuyorken dişilerde de yumurta yoksa, en azından yumurtalı dişilerin döllenmiş yumurta taşıdığı ihtimali üzerinde artık rahatça durabiliriz.

    Hem yumurtalı dişi görüp hem de çoğalma göremeseydin o zaman karideslerin döllenmemiş yumurta taşıdıkları ortaya çıkardı.

    Şimdilik bu iyi haber.

    Seninkilere gelince, kanımca sadece beslenme veya sadece su kalitesi değil her ikisi de üremelerini etkiliyordur. Bunlardan birisi eksik olunca zincirin bir halkası kopmuş oluyor bence.

    Birşey daha var. Bu böcükler muhakkak yaşlanınca üretkenlikleri de duruyordur. Seninkilerin yaşla ilgili sorunu olabilir mi acaba?

    Saygılar
     
  15. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Hiç yumurta almadılar ki :) 3 aydır bendeler, boyları 2 cm civarı, bildiğim kadarı ile kirazlar 1-1,5 yıl yaşamaktadırlar demek ki daha genç sayılırlar, beslenme konusunda iyi ve çeşit beslendiklerini söyleyebilirim yalnızca su değişimi hiç yapmamış olmam su değerlerinin aşırı kötüleşmesi onların üremesini kesinlikle durdurmuş gibi görünüyor, belki yaşlı olanlar tekrar üremeyeceklerdir ama boyları 1 cm lik olan gençlerde mevcut, onlardan ümitliyim:)
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Abi bende gencide var yaşlısıda.. Kısa bir sürede aynı boya geldiklerinden ve benzerliklerinden dolayı bir süre sonra kim eski kim yeni çıkarmak mümkün olmuyor.. Belirgin renk farklılıkları yoksa tabii.. Tamer abi şöyle bir durumda var.Kanımca döllenmemiş yumurta taşımıyorlar demek için erken bence neden erken derseniz , şartlardan dolayı yumurtada üretmiyor olabilir.. Karideslerle balıklar ayrı canlılar ama üreme eğiliminde olmayan dişi balıkta yumurta üretmez.. Çeşitli kaynaklardanda bunu araştırabiliriz.Kesinlikle böyledir diye iddia etmiyorum.. :) Bir kaç yerde döllenmemiş yumurtalar dişi karides tarafından terkedilebilir diye bir kaç yerde okumuştum o bakımdan bunun üstünde bu şekilde duruyorum. Discovery'dede karidesler ile ilgili bir program izlemiştim.. Ama orda döllenmiş döllenmemiş yumurta ile ilgili bir açıklama varmıydı hatırlamıyorum..
     
  17. taygun

    taygun Guest

    Bugün itibariyle ilk yavruları gördüm. Ne kadar ufaklar... Mossların arasında dolaşıyorlar, pire gibi zıplıyorlar.

    Yeni yavrularla karşılaşmak heyecan verici.Saygılar
     
  18. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Hayırlı olsun Tamer Hocam danso:
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    em34: Tamer Abi tebrikler, karidesleri yaşat ki akvaryum yaşasın. ;)
     
  20. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tamer abi bilirim o duyguyu, artık bilmem kaçıncı kez yaşıyorum ;) çok hızlı büyüyorlar ama.
     

Sayfayı Paylaş