1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumları ısıtma sistemleri

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde reis tarafından 1 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Teşekkürler Olcay bey açıklamışsınız ama ben mantığı hala çözemedim.

    Öncelikle bu işin temeline inelim. Mevzu bahis güç birimi watt'tır. Akvaryumların bulunduğu odamızın ısı kaybı duvarlar vasıtasıyla atmosfere gerçekleşmektedir. Aynı şartlar altında ısıtma eylemini akvaryumların dışı yerine içinden yaparsak hacim önemli olmaksızın daha düşük enerji tüketiriz. Nedenmi mantığı açıklayayım. İçerden ısıtıyorum; Akvaryum içi su sıcaklığı 25 derece oda sıcaklığı 22 derece dış hava sıcaklığı 15 derece. Odamız ile dışarısı arasındaki sıcaklık farkı 7 derece. Dışarıya odadan kaybettiğimiz ısı miktarı Q olsun. Yağlı radyatörle odayı ve tanklarımı 25 derece tutuyorum. Dışarısı 15 derece, aradaki sıcaklık farkı 10 derece. Formulünü yazmayacağım ama kaybettiğimiz ısı miktarı Qx10/7 = 1,42 xQ biçiminde. Yani %42 kayıptayız.

    İkincisi
    "Şimdi bi hesap yapalım:

    450 lt relik akvaryumlara 300 waat ısıtıcı takalım.
    12 yavru akvaryumuna 100 waat ısıtıcı takalım.
    pire tankalrına 200 waat ısıtıcı takalım.
    220 lt relik olanada 200 waat takalım.

    Etti 4400 waat."
    Hesabınızı kontrol ediniz.
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Hocam,%42 lik kaybı,mantolama ile ortadan kaldırıyoruz.Bukadar kayıp yok ortada.Şuan akvaryum odasının mantolanmış hali ile,içerde sıcaklık hiçbirzaman 20-21 dercenin altına düşmüyor.

    Ayrıca bunuda anlamadım.Hacim nasıl önemli olmaz? Yani bundan 1000 lt relik akvaryum ile 100 lt relik akvaryumu ısıtırken aynı enerjiyi tüketiriz anlamını çıkartabilirimiyim?
     
  3. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Olcay bey mantolama işlemi duvarların ısı iletim katsayısını düşürdüğünden her iki durumdada ısı kaybını azaltacaktır. Bu nedenle mantolanmış bir dıştan ısıtmayla mantolanmamış bir iç ısıtma sisteminin verimliliklerini mukayese edemezsiniz, elma ile elma değildir yani.

    İkincisi, hayır aynı sonucu çıkartamazsınız mesajımda da belirttiğim gibi bu akvaryumunuz hangi hacimde olursa olsun içerden ısıtma daha avantajlı olacaktır anlamındadır.

     
  4. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Akvaryumlari isitma sİstemlerİ

    Boşuna dememişler''ucuz mal alacak kadar zengin değilim '' diye.

    Ucuz diye aldığım ufonun,aldığım günden beri 4-5 kere sargısı koptu :mad:

    Tamir ola ola artık vidaları bile yalama olmuştu.Daha dün tamir ettiğimiz halde bu sabah birde baktımki gene çalışmıyor :mad:

    Bende sinirlendim ve kalan sağlam tellerinide ben kopardım attım :mad:


    Bugün bir arkadaşın yanına gittim.Daha önceden onun dükanının bir köşesinde eski bi elektirikli soba vardı :dusunceli: Gittim baktım soba hala atıl bir vaziyette duruyor.Arkadaşa sorduğumda sobanın çalışmadığını,sigortaları attırdığını söyledi.İşine yararsa al götür deyince hemen koyuldum işe ;)

    Tabi elektirik konusundada bilgi,tecrübeme ve kendime güvendiğimden hemen cihazı darmadağın edip içini söktüm.Hatayı önce kabloda,sonra rezistans larında,ve termostadında aradım.Termostad tamam bozuktu ama ark yaptıracak bir arızası yoktu. Geri kalan kısımlardada bir sorun bulamadım :dusunceli: Geriye kaldı tek parça.Oda fan.Fanı söktüm ve cihazı çalıştırdım.Herşey yolundaydı ve ısıtıyordu.Fan kısa devre yapıp yanmış,sargıları birbirine temas ederek ark yaptırıyordu cihaza.Normalde 4 ısıtıcısı olan bu sobayı,1 ısıtıcısı kırık olduğu için sökerek,3 ısıtıcıyla çalışır hale getirdim. :basardim:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    İşte sorun çıkartan fan. Fanı söküp attım mecburen.

    [​IMG]

    Ve sonuç.

    [​IMG]

    Bu hurdayı bile adam ettim ya daha ne diyeyim :D
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Ben her zaman düşünürüm, bizler bilgisayar başında elimizin altında klavye olan insanlarız. Kısaca klavyeye şirin olmak içinde basılır, inanmadığına sırf genel kabul görmüş diye inanmış gibide gösterbiliriz. Ben her zaman dürüstçe klavyeye düşüncelerini yazanlardan zarar gelmeyeceğini düşünürüm.

    Olcay hoca emeğini , yaptıklarını paylaşmış, Bahadır hoca bilimsel ve eğitimi gereği doğru düşündüklerini. Bizlere düşen sadece iki düşünceyide birleştirmektir (Sadece daha güzel işler için amaçlar aynı şey için değil mi?

    Bunu bize yaşattığınız için teşekkür ederim.
    Saygılar...
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Bahadır Bey'e katılıyorum ve doğalgaz sobası fikrmde hala ısrarcıyım.Ne kadar elektrik(watt) o kadar ısı.Akvaryumları tek tek ısıtmak ile bütün odayı ısıtmak arasındaki tek fark odadaki havadır.Odayı ısıtırsanız fazladan havayı da ısıtmış olursunuz ki bu da sarfiyatı arttırır(istediğiniz kadar yalıtım yapın) 1 tonluk bir akvaryumu içeriden ısıtmaya kalksak piyasada benim gördüğüm en güçlü ısıtıcı 300 watt,bunlardan en az 3 tane kullanmamız gerekir ki bu da kablo vb kirliliğine neden olur.Yağlı radyatörü pek efektif bulmuyorum.Onun yerine infra red ısıtıcı kullanırım daha iyi.Bahsettiğiniz gibi aldığı bütün enerjiyi ışık enerjisine çevirebilen bir ürün şimdiye kadar geliştirilemedi.Yani ufo hem havayı hem gördüğü yeri ısıtmakta.Kaldı ki genelde dış cephe duvarı asıl ısı kaybının yaşandığı yerdir.O yöne çevirilirse oda daha rahat ısıtılmış olur.
    Başım ağrımaya başladı.Geçelim şu doğalgaz sobasına olsun bitsin :)
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Hocam ; iyi güzelde,benim evimde doğalgaz yokki :D
     
  8. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Merhabalar öncelikle...

    Olcay bey ısınma sorununuza kömür sobasıyla ısındığınızı varsayarak bir alternatif getirmeye çalıştım kendimce.Umarım işine yazar.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Umarım aramızda hoş vakitler geçirir,kıymetli paylaşımlara imzanızı atarsınız. :cicek:

    İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim fakat çiziminizden pek birşey anlayamadım :cekingen: Sobanın çıkış borusuna takılan bir aparattan bahsediyorsunuz sanırım ? huh: Biraz daha detaylar hakkında bilgi ve çizim verebilirmisiniz?

    Bu arada profil bilgilerinizi doldurursanız size hitap etmekte zorlanmayız. ;)

    Saygılar.
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Arkadaş bakırın ısı iletiminden yararlanmak istemiş ama astarı yüzünden pahalıya gelecek bir proje gibi geldi bana.Maliyeti azaltmak için aluminyum kullanılabilir.
     
  11. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Teşşekkür ederim Olcay bey iyi dilekleriniz ve uyarınız için.

    Önerime gelince:Cem beyin dediği gibi alüminyum yada bakır boruyu sobanın çıkış borusunun etrafına sararak,borudaki sıcaklıktan faydalanmaya dayanıyor.Bİr devir daim motoruyla da suyun hareketini sağlayarak küçük bir kombi+petek uyarlaması yapılabilir gibi geliyor.
    Tabi Cem beyin dediği gibi fiyat-performans olarak araştırılması gerek.

    Malzeme olarak:
    - Sizin çok sevdiğiniz bir adet çamaşır makinesinden çıkma devir daim motoru:) (ücretsiz)
    - Doğalgaz tesisatlarında kullanılan bakır borular.
    - Kullanacağınız kapalı alanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde petek(markaya göre peteklerin mt fiyatı 100tl civarı)
    Not : bakır borular ile ilgili fiyat bulamadım.

    Yaklaşık 200tl civarı bir fiyat çıkarıyor kesin olmamakla birlikte.Avantajımız ise sadece motorun kullanacağı elektrik sarfiyatıyla sobamızın çalışma süresiyle orantılı kesintisiz ısı:)
    Yorumlarınızı bekliyorum.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Kadir Bey selam,
    Konu üzerine yapılan bu güzel yorumlara katılmak istedim müsadenizle. Kışın kullanılan sobamızdan faydalanarak akvaryumu ısıtmak fikri güzel bir fikir. Tabi biraz genel düşününce, kalorifer sistemi kullanan hobiciler içinde sistemi genelleştirmek güzel olur. İlave olarak çıkan maliyete bakarsak, birden fazla akvaryumu olan hobiciler için daha ideal gibi mi? Fikir olarak bence çok güzel üzerine düşüncelerin belirtilmesiyle geliştirilebilir.

    Saygılar...
     
  13. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Öncelikle kontrolsüz güç güç değildir ile başlamak istiyorum :)
    sobanın borusundaki ısıyı kontrol etmemiz imkansız,sürekli dalgalanmalar yaşanacaktır.Haliyle bakır borudan iletilen ısıyı da kontrol etmemiz imkansızlaşıyor.Elimizdeki tek kontrol mekanizması motor.Bunu kontrol etmek için de akvaryumun sıcaklığına göre açılıp kapanan bir devreyi motora bağlamamız gerekecek.Kalorifer sistemi kullanan arkadaşların akvaryum odalarına ilave petek eklemeleri en mantıklısı olacaktır.Soba kullanan arkadaşlar da dediğim gibi motora bir devre bağlayarak kullanmalı.Yoksa balıklarınız haşlanabilir ya da donabilir.
     
  14. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Kesinlikle +1

    Arkadaşımızın düşüncesi gerçekten güzel ve akla yatkın ama hesaplamaların iyi yapılması lazım çünkü ısınan soba borusu soğuduğu zamanda bu sefer suyu soğutacak müdahale edecek durumda olmaz isek.. Ekonomik olması ve para harcamayı daha ekonomik hale getirmesi lazım yada yapılan masrafı önümüzdeki günlerde kendi kendine çıkarması lazım..

    Ama Emre'nin de dediği gibi kontrol şart..

    Saygılar
     
  15. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Haklısınız,teşekkürler tespitiniz için gözden kaçırdığım bir husus. :cicek:
    Kontrol altına almak adına termostat benzeri birşey dahil edilebilir gibi geliyor.İşin bu kısmında şu anda başka fikir beyan edemeyeceğim bilgisizliğimden mazur görün.Bu konuda bilgili arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Kadir kardeş bilgisizlik falan mazurat söz konusu değil zaten.. Senin bizle paylaştığın fikir cidden değişik ve güzel bir fikir.. Bizlerin olumlu olumsuz eleştirileri ise düşünülen sistemin artılarını eksilerini belirlemeye yardımcı olmak zaten.. Şak diye aha icat ettim olayını beklemiyoruz kimseden :) Ama faydalı olabilecek birşey ise sonuçta bundan herkes faydalanmak ister ;) Herkesten böyle değişik fikirler bekliyoruz ama elinizi çabuk tutun Olcay abiniz olaya el atarsa nasıl yapıldığını kendisinden öğrenmek durumunda kalabiliriz. :cicek:
     
  17. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Volkan abi teşşekkür ederim değerli yorumların için.
    Bu tür konularda gerçekten korkulacak bir adam Olcay abi saç:
    Ve bu yüzden 2. fikrimi paylaşmak istiyorum.

    Malzemeler

    -elektrikli şofben(bildiğimiz ufak tefek olanlarından)
    -bakır yada alüminyum boru
    -şofbenli sisteme entegre edebileceğimiz modelde bir termostat(model veremiyorum malum:) )
    -petek yada benzeri bir ürün.

    Kurulum önceki şemanın aynısı sayılır.Ana ısıtıcı olarak soba borusu yerine şofbenimizi kullanacağız.Isı sabitleyici-kontrolü içinde uygun termostatımızı sisteme dahil ederek.

    Artıları: uzunca boru tesisatı kullanmamıza gerek kalmıyor.Duvarda ki 1mt2 lik alanda bile bütün sistemi aktif getirebilriz.

    Eksik yöneleri proje dahilinde olabilir.Önemli bir hususta aylık fiyat(elektrik)-performans ölçümü yapılamamış olması.Bu yüzden verimlilik için kesin birşey söylemek doğru değil.
     
  18. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Kadir kardeş,elektrikli şofben düşünüyorsan bu sistem hiçbir zaman iç ısıtıcı olarak kullandığımız aletlerden daha ekonomik olmayacaktır.Doğalgaz ile çalışan şofbenlerden bahsediyorsan orasını bilemem.Yakında sanırım doğalgaz daha da ucuzlayacak.İran indirim yapmak zorunda bırakılmış.Bir de 1milyar dolar tazminat verecekmiş Türkiye'ye...Yerse tabi...
     
  19. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    AKVARYUMLARI ISITMA SİSTEMLERİ

    Cem hocam,Olcay beyin ihtiyacına yönelik alternatif olarak ele almak istedim elektrikli şofbeni.
    Tek bir akvaryum için değilde oda-ortam ısıtması için uygulandığında hesaplı olabilir diye düşünmüştüm.Öğrendiğime göre suyu kaynatırcasına 1 saat çalıştırıldığında 7kw elektirik yakıyormuş ki bunun yerine 300 wattlık ısıtıclarla 23 akvaryum ısıtmak daha mantıklı olur:)
    Kıscası pahalı bir yöntem.

    Aşağıda verdiğim linklerde sürekli ve ücretsiz elektrik nasıl elde edilir'e cevap şeklindedir.Peredev ve bedini olarak aratırsanız çok daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.Geleceğin bedava enerji kaynağı olarak görülüyor.Söylenenlere göre Almanya da bir şirket 30-40bin euroya 5 yıllık günlük 80 kw gücündeki jeneratörlerden kiralıyormuş.Kısaca çalışma mantığı ise ilk verilen güçten sonra kendi kendini tetikleyerek sürekliliğini sağlayan bir sistem.Gözatmanızda yarar var.Belki bu işlerden anlayan arkadaşlarımız tanklarımız içinde küçük bir model yapabilirler.


    Bedini alternativ-coil update

    http://www.youtube.com/watch?v=grQVV6hvvgo&feature=related


    Perendev magnetic motor
    http://www.youtube.com/watch?v=PFGiWiXMHn0&feature=related

    (Linklerin üzerindekiler videoların isimleridir.Youtube 'a direk giriş yapamayanlar diğer yollardan siteye erişerek bu isim altında aratabilirler.Örn siteler: yasaktube.com , dtunnel vs...Olcay beyin konusundan biraz sapmış gibi oldu ama hepimiz adına yarar sağlayabilecek bir çalışma.)
     
  20. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Akvaryumlari isitma sİstemlerİ

    Artık konunun yavaş yavaş sonuna geliyoruz sanırım.Yada artık son noktayı koymak üzereyiz. :)


    Akvaryum odam gölge olduğu için herzaman serin bir yer olduğundan yaklaşık bir aydır ısıtıcı kullanıyordum. Bunun bir ayı sağolsun Bursadan arkadaşım Muratın yolladığı ufo ile geçti. Ancak bir ay sonra gelen elektirik faturasını görünce perişan oldum ve artık bu işkence bitsin der gibi bir klima aldım. Tabi klimayı almadan evvel sıkı bir araştırma yapmayıda ihmal etmedim. ;) Bana en uygun olanını seçip aldım. Aldığım klima İklimsa garantisi altında sigma marka A enerji inverter 9000 btu klima.


    Klimanın linki.

    http://www.hepsiburada.com/sigma-sgm09invdma-9.000-btu-inverter-duvar-tipi-klima/productDetails.aspx?categoryid=17453&productid=evsigmasgm09invdma

    Bunlarda resimler.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Yaklaşık bir haftadır 7/24 kullanıyorum. Akvaryum sularım şuan 28 derece sabit. Eskiden ufo kullanırken içerde korkunç bir nemlenme oluyordu. Tavandan boncuk boncuk su toplayıp damlıyordu. Şimdi ise nemlenmeden eser yok. em34: Klima çalışırken gidip elektirik saatine bakıyorum ve neredeyse saat dönmüyor diyebilirim. :helalolsun: Gözle görünürde hiçbirşey yakmıyor gibi görünsede bu ay gelecek olan faturada anlayacağız artık ne yaktığını. Ancak klimacıların tahminine göre,yani kaba taslak hesaplarına göre aylık 20-30 tl gibi birşey yakarmış. saat:gif

    Tabi bunu duyunca dururmuyum? Benim evim bildiğiniz gibi sobalı. Ve her sene 2 ton kömür harcıyorum. Tabi birde isi pisi badana boya derdi var ardından. Normalde çocuk odası olarak kullandığımız odayı hemen oturma odasına çevirip bir klimada oraya taktım. Yani bu sene hem kendimizi hemde akvaryum odasını bu klimalarla ısıtacağım nasip olursa. :horon:


    Şimdilik herşey güzel görünüyor. İnşallah bu güzellik gelen fatura ilede devam eder. pardon:gif
     

Sayfayı Paylaş