1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Balıkları Yem Sorunları

Başlığı 'Canlı Yem Kültürleri ve Diğer Yemler' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 15 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu balıklarının özellikle yeni ithal edilen bireylerinde yeme alıştırma sorunu yaşanır. Bazı türlerde daha çok, bazı türlerde kısmen yaşanır. Bazı akvaryumcular çok daha nazlı türleri yeme alıştırıp satmayı denese de koliden balık alma furyası içerisinde pek işlevsel değildir ve yine çok da sorunu aşmaya yetmemektedir. Yeni ithal edilmiş olan türler esnaf akvaryumlarında yeme hamle yapabilir, yemi alıp tükürebilir ve hatta yemi yiyebilir ama balıklar bu işlemi sizin akvaryumda gerçekleştirmeyebilir.

    Yazımızda deniz akvaryumu balık yemi kabul etme sorununa çözümler aramaya çalışacağız. Aslında itiraf etmek gerekirse değişken kavrama sahip bir konu. Çünkü belki bazılarımız çok şanslı çıkar veya veya şanslı olduğunu düşünürken sorunu kolay aşmasını mücadelesine borçludur. Bu sorunu neredeyse sıfır yaşayan şanslı hobicilerdenim dersem sanırım abartmamış olurum. Elbette bunun altında yatan sebeblerde vardır ancak unutulmaması gereken nokta bu gibi bir sorunla karşılaşıldığında mücadeleyi bırakmamak asli olmalıdır. Mücadele evet ama nedir ve nasıl yapılır bu mücadele? İşte bunlara yanıt arayacağız.

    Kendimden bazı kareler;

    [​IMG] [​IMG]

    Deniz Akvaryumu Balıklarında Yem Konusunda Nazlanma;

    Stres birincil sebeptir. Çünkü stres nedenleri aslında çok fazla sayıdadır ve muhtemelen bir sebep bizde her zaman bulunur. Stres kaynakları ne kadar azsa yeme alışmak veya yemi kabul etmek o oranda kolaylaşır. Ancak eğer diğer faktörlerde uygunsa bu kolay gerçekleşir.

    Aklınızda bulunması gereken olası Stres faktörleri;

    [​IMG] Kötü bir adaptasyon.
    [​IMG] Hastalık ya da rahatsızlık.
    [​IMG] Zehirli veya devam eden zehirlenme.
    [​IMG] Su kalitesi bozukluğu.
    [​IMG] Şok esaret ve başa çıkacak güç yokluğu.
    [​IMG] Gövde üzerinde hasarlar olması
    [​IMG] Akvaryum içi - Düşmanca karşışama.
    [​IMG] Akvaryum içi - Fırsat eksikliği.
    [​IMG] Baskın bir balık tarafından esir edilmesi.
    [​IMG] Sindirim sistemi bozukluğu.

    Bu sebeblere derinlemesine girmeye gerek yok. Zaten bariz şekilde kendini belli edebilecek unsurlardır ve yem alma isteğinde önemli göstergelerdir. İyi bir adaptasyon yaşatmak sorunu aşma konusunda yardımcı olacaktır. Alıştırma haznesinde 3-4 gün bekletmek ortamdaki baskın türlerin alışmasını sağlayacaktır. Yem denemelerini bu hazne içerisinde gerçekleştirmek ve rahatsız edilmeden yeme hareketlenmesi adına faydalıdır.

    Su kalitesi elbette çok önemli bir unsur olarak ve yine akvaryum başarısı olarak her anlamda karşımıza çıkan bir unsurdur. Suda bulunan toksik maddeler her zaman bir mutsuzluk unsurudur. Bu şartlarda balık yemi değil zaten canını kurtarma telaşındadır. Toksik olmayan ancak aşırı atık yükü ile asidik hale gelmiş sularda isteksizlik yaratır.

    Bazen ise doğru su şartları yetmez. Reef akvaryumlarının balık akvaryumlarından daha kolay olduğunu ilk dile getirdiğimde anlaşılabilir olmasında zorluk yaşayan çok olmuşsa da zaman içinde doğruluğu netlik kazanmıştır. Çünkü tüm mercanlar için doğru su değerleri sağlıkları için fazlasıyla yeterli gelirken balıklar için durum o kadar basit değildir. Balıkların benek sürecini akvaryuma taşıması ardından su değişimleri de fayda etmeyebilirken, siyanür sıkıntısı, agresif balıkların artık ölüme götürecek anlamsız tacizlerine kadar sorunlar zinciri yaşanır. Ancak doğru su koşulları her koşulda balığın yanında olduğunda sıkıntılar en aza iner. Bazı yaralanmalar balığın yem almasına sorun teşkil etmez ancak ağız yaralanmaları, solungaç sorunları, ağız kısmındaki mantarlaşmalar yem almayı engeller. Bunlar bazen gizli sorunlarda olabilir.

    Akvaryum ortamı önemlidir. Bunun içerisinde akvaryum arkadaşlarının kim olduğundan tutunda sığınma ve gizlenme alanı anlamında birçok fırsat eksiliğinin azlığı yem alma isteğini törpüler. Yeme çıktığında saldırıya uğradığında açlıktan zayıflık başlar. Bazen yemleri fazla oranda akvaryuma dağıtmak az da olsa beslenmelerine imkan tanır.

    Sindirim sistemi bozukluğu düşündüğünüzden daha yaygındır. Özellikle ortamından yakalanıp tutsak olarak tutulduğu süre içerisinde bağırsak bakterilerini kaybetmiş olabilirler. Özellikle Tang türlerinde daha yaygın bir sorundur ve bu sorun akvaryumdaki diğer sağlıklı Tang türlerinin varlığıyla zamanla ortadan kalkabilir.

    Yanlış Gıda almaya zorlamak sorunlardan biri olabilir. Yemlerinizin kalitesine ne kadar güvenirseniz güvenin doğru yem olduğunun garantisi yoktur. Doğasına yakın canlı yemlerden ve yosun türlerinden tutunda mutfağınıza kadar bu denemeleri sürece dahil eder ve yem çeşitliliğini çoğaltırsanız faydalı olacaktır.

    Bazı balıklar yeme istekli görünür ama yemi dışarı tükürür. Onların kafaları doğal beslenme periyotlarında demektir. Bazen yukarda sayılan diğer unsurlar yüzünden de bu tavır görülse de daha çok yem seçiciliğinden kaynaklanır. Bu tavırla mücadele kolay değildir ve aslında sizin yaratıcılıktaki başarınız sonucu belirler. Elbette türe göre birçok deneme mümkündür ancak her koşulda hazır, doğal ve ev yapımı gıdayı test etmeye hazır olmalısınız.

    Deniz Balıkları Yem İp uçları :

    Balığınızın türünü, doğasındaki beslenmesini ve isteklerini iyi etüt etmeliyiz ki benzer besinleri sürece katabilelim. Akvaryumunuzu bulunmaz nimet sanmayın! Su kalitesini kontrol edin. 2 gün gibi bir süre sonrasında yem alımı gerçekleşmiyorsa su değişimlerine baş vurun. Donmuş gıdaları deneyerek başlayın. Türe göre etçil besin alan balıkalara çok zorlandığınızda küçük solucanlar (Kan solucanları) size yardım edebilir. Batan yemleri tercih edin ki diğer balıklar tarafından tüketilmeden utangaç balığa da ulaşabilsin.

    Yeni balık eklendiğinde ışıkların kapatılması gerektiğini bugüne kadar okumuş olmanız;

    Yıllardır balık tuzlu su akvaryumlarımda ön planda olmuştur. Bu düzeni yeni yeni değiştirmeye ve farklı zevkleri tatmak isteği içimde oluşsa da balıklardan her koşulda vaz geçmedim. Bir balık eklendiğinde ışıkları kapatmak onu kurtların sofrasına atmaktan öte değildir. Elbette eklediğiniz balığı rahatsız edecek muhtemel türler varsa akvaryumda ki genelde hep vardır. Işıklar kapandığında balıklar bölge korumasına girer ve akvaryuma ilave edilen balık yeni olmanın sarhoşluğu ile savrulurken normalde maruz kalmayacağı darbelere ve strese maruz kalır. Gün ışığı altında balıklar genelde yem arayışındadır ve iç güdüleri bölgelerini kollamaya odaklanmamış sizin vereceğiniz yeme odaklanmıştır. Bu da yapacağınız hafif yemlemeler ile onlara yeni balığı unutturmak demektir. Hatta yeni eklenen balık hafif sığınmayı tercih ederken ışıklar kapandığında daha korunaklı yer arayacağından ve o bölümlerinde çoktan sahibi çıktığından darbeler fazla olur. Diğer bir yöntem ise tamamen karanlıkta yani gece akvaryuma salmaktır, bu diğer balıkları yeni balığa karşı tavırsız bırakacaktır ve balık zaman kazanacaktır.

    Düşünce veya benzer sorunlarınızı aktardığınızda türlere göre balık yemi konusunda farklı tecrübeler konuya renk katacaktır.

    Bu yüzden şimdilik iyi şanslar!

    Akvaryum Portalı;
     
  2. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Abi mükemmel bir yazı olmuş. Ben şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım ama ilerde yaşamamak için artık hazırım. :aha:
     
    TencoMelih ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Yem alma sorununu hemen hemen herkes ucundan berisinden yaşar. Balıkların doğadan toplanması direk olarak ortamı yadırgamasından başlayan ve alıştığı besinleri arayan bir moda bürünmesini doğal karşılamak gerek.

    Anthias türleri narin bu konuda. Koloni balığı olarak daha görseldir ancak bir tane ekledim ve esnaf artemia ile başlayarak kuru yeme alıştırmaya çalışmış. Aslında yem atıldığında bütün gurubun hareketlenmesi kimin yediğini zorlaştırır ve siz aradan balık seçtiğinizde evde de yem alacak diye beklersiniz. Yine alıştığı yem sizin evde olmayabilir. Örnek vermek gerekirse benim aldığım balık 1 hafta yem almadı ama Karidesler yavruladıkça idare etti. Sonrasında yem alması şart olduğundan birkaç deneme ardından inanılmayacak şekilde akıllara gelmeyecek bir besini kabul etti.

    [DAILY]xi2tux_beslemek_animals[/DAILY]
     
    TencoMelih ve Saruman bunu beğendi.
  4. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Küçük bir not;

    Yeni balığın yem alması için sürekli yemleme yapılması, kısa süre içerisinde nitrat patlaması ile bir felakete dönüşebilir.

    Yeni balık aldığım zaman;
    Spirulina, gammarus, nls kuru yem, biraz midye karides ve balık yumurtası karışımına, bir iki damla sarımsak suyu ilave ederek karma bir yem veriyorum. Mutlaka içerisinden birini seçiyorlar, sonra kuru yemi arttırarak birkaç gün devam ediyorum bu işleme. Bir-iki kez hariç hep işe yaradı. Işık kapatma konusunda hem fikirim faydadan çok zararı oluyor.
     
    Sinan09 ve TencoMelih bunu beğendi.
  5. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Abi ben balıkları aldığım ilk günden beridir ağırlıklı canlı yem kullanıyorum. 2 gün canlı yem, 1 gün kuru yem. Belki de sebebi budur ama hiç sıkıntı çıkarmadılar. Hatta yemi hep ayni köşeden veriyorum ve inanmayacaksınız birisi akvaryuma yaklaştığında hemen yem köşesine koşuyorlar, karidesler dahil :)
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Özgün, bu biraz kişilerin beslediği türlerle alakalıdır. Yani saymaya kalkarsak birçok tür yem alma konusunda sıkıntı yaratmazlar. Sendekiler bu türlerden. Bunun anlamı bu türler kesin yem alır değildir ama su şartları olağan seviyede olan bir akvaryumda bu inatları çok kısa sürer.

    Birçok tür vardır ki adı zaten yem konusunda sıkıntı demektir, bu yüzden odak noktamız sorun yaşanması muhtemel türlerdir. Bunun dışındaki türlerin yani yem alımında sorun yaşanmayan türlerin yem sıkıntısı akvaryum kaynaklı sorunları barındırabilir diyebiliriz.
     
    TencoMelih ve ozgun_cyprus bunu beğendi.
  7. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Yukarıda belirttiğiniz gibi, satıcıda sürü halinde yeme atılan balıklar eve geldiğinde yeme duyarsız kalabiliyor.Arkadaşım ile Cardinal aldık, yemleme olayını akvaryumcuda gördük, ama şu an ikimizinki de yeme ilgisiz, bendeki hamle yapar gibi görünüyor ama, tam olarak alıp almadığını şimdiye kadar görmedim.5 gündür bende, bazen yemlemesem bile su içinde sanki yem varmış gibi hamle yapıyor.Belki küçük canlı yada yosun yiyordur bilemiyorum.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Yer yer o da yer. :helalolsun: Yeter ki yem seçimi doğru olsun.
     
    TencoMelih ve Saruman bunu beğendi.
  9. Puruva

    Puruva

    Mesajlar:
    68
    Yer:
    Pendik/İstanbul
    İsim:
    Fatih GÖK
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Güzel yazı,bende anthiasları alıştırmaya çalışıyorum...
     
  10. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Benim Kardinellerim de yemleri alıp ağzında öğütüp tekrar tükürüyorlar, bugün dikkat ettim. İki farklı tür yemim var, birine bu şekilde yaptılar, yarın başka bir yem daha deneyeyim bakalım.

    Ha bir de aklıma takılan bir şey var. Biz akvaryumdaki balıklara hamsi, istavrit gibi pişirilmiş balıklarıdan bir parça verirsek yerler mi? Ne kadar az/çok vermek gerekir acaba?
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Pek girme o tarz besinlere. Daha doğal ve faydalı besinler var. Kalamar, karides, doğal balık ayıklarken çıkan havyarı vermek daha mantıklı. Yağlı olan gıdalar protein skimmeri uzun süre iptal eder, bazı düşük güce sahip akvaryumlarda bu süre önemli etken olabilir.
     
    TencoMelih ve suret bunu beğendi.
  12. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    İyi ki domates anemona hamsi verdim dedim Burak abi karides almaya üşendiğim için dolapta hamsi vardı onu verdim sen bence kuru yem vermeye devam et. Elim titreye titreye verdim hamsiyi ama dometes neredeyse maşayıda alacaktı vallahi. Hanım amma açmış bu ya elimi versem onuda yer bu dedi :F
     
    TencoMelih ve ziya yelci bunu beğendi.
  13. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Tuzlu Su Balıklarında Yem Kabul Etme Sorunları

    Ne biliyim üstadım senin videonu görünce canım domates çekti :)
     
  14. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Bu cumartesi akşam Azmi den Naso tang aldım XL boy hemde baya bir XL el kadar diyelim. Orada yem alıyordu benim akvaryuma koydum bir türlü yem almıyor. Yelloy gidip gidip ona bulaşıyor. Arka arka gelip yüzgeçleriyle onu bir bölgede tutmaya çalışıyor vurma olaya yok. Nori verdim biraz almaya isteklendi fakat yellowdan fırsat bulamıyor.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  15. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Bugün de yem almaz ise yarın Azminin akvaryuma geri götürüp koymayı düşünüyorum nedersiniz yoksa bekleyelimmi?.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    7/24 hizmet verilir.:)

    Yok öyle yemedi cart curt, bize gelen yiyecek.

    İlk deneme tek parça kayaya değil, 3 küçük parça kayaya sigara gibi çeyrek nori yaprağı sarıp lastik ile tutturuyoruz, 3 nori parçasını akvaryumun farklı bölgelerine koyuyoruz. Sonraki adım Tetra pul yem.
     
    TencoMelih ve MOVACIKLI bunu beğendi.
  17. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Tamam Temel abi eve gider gitmez hemen dediğin işlemleri uygulayacağım. Ama bu yellow bir türlü rahat vermiyor. Onu bir bölmeye mi hapsetsem ne yapsam bilmiyorum ki. Bu seferde kaş yapayım derken göz çıkartmak var işin içinde yellowu da küstürürsek ayıkla pirinç'in taşını.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yellow tang küsmez ama yakalamak, akvaryumu duman etmek gibi zor unsurları var. Kolay yakalarsan naso alışana kadar tutulabilir. Aslında bunu akvaryuma asılacak bir alıştırma hanesinde naso için başta yapabilirdin. Fakat sorun olmaz bence yer yemi yakında, sakin ama tehlikeli tang türüdür o da.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  19. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Abi benim de Yellow u yakalayabileceğimi gözüm kesmiyor o yüzden senin dediğin gibi sabredip 3 köşeye nori uygulaması ve yaprak yem deneyim.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  20. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Bendeki naso 6 gün hiçbirşey yememişti.Bence sabırlı olup,deneme yapmak lazım.İlk alacağı muhtamalen nori olur.Yellow rahat vermıyorsa farkı bölgelere nori asmak veya noriyi parmakla çitileyerek,ufak parçalar halinde tanka saçmak işe yarıyor...
     
    TencoMelih bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş