1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlı Su Midyeleri

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde Hiper0ktivE tarafından 10 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Şu aralar ilgimi tatlı su midyeleri çekti. Biraz araştırma yaptım ve edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

    Tatlı su midyeleri akvaryumda ki suyu süzerek beslenir. Yani doğal bir filtrasyon sağlar. Su da sertlik oluşturabilecek herşeyi süzüp kabuğuna katar.
    İdeal su sıcaklığı 25 ve altıdır. 5-10 dereceye kadar dayanabilir . Saatte 10 litreden fazla su süzebilirler. Bu canlılar suyu temizledikleri için filtre ekipmanını kullanmayan veya az kullanan hobiciler de vardır.
    Artemia, su piresi, yavru akvaryumları vb amaçla kullanılan ve filtresiz akvaryumlarda çok büyük iş görürler. Bunun dışında akvaryuma görsel ve doğal ortam havası katar.
    26 derecenin üstüne çıkmamalıdır su sıcaklığı. Yaşam süreleri uzundur. Sert balıklara karşı kendini koruyabilir. Öldüğü zaman diğer balıklar tarafından yenir. Diğer bir özelliği ise iyi bir canlı yem olmasıdır.
    pH değerinin az olması (5.5-6.0) gerekir.
    Akvaryum ortamında üretilemez.
    Her cins balık ile yaşarlar.
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    9-10 derece sıcaklık aralığında larva dökerler.Bunu da ben eklemiş olayım.
    Bende de var.Filtremi sadece arada bir çalıştırıyorum,dip çekimi hiç yapmıyorum.
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Ben de birkaç cümle ilave edeyim.

    Genelde akvaryum kumuna yarı gömülü olarak yaşarler ve çok sık yer değiştiriler. Yer değiştirme kumu havalandırmakla birlikle yerini de değiştirirler. Bunun ciddi iki sonucu vardır.

    Birincisi ve en önemlisi, üstüste duran kayalarınızın dengesini bozarak yıkılmasına ve akvaryum camınızın patlamasına sebep olurlar. Bu nedenle öncelikle akvaryumda kayalarınızın olması gerektiği gibi sağlam bir şekilde dengelenmesi lazım.

    İkincisi de yer değiştirmeler nedeni ile bitki köklerinizin kumla bağlantısı zayıflayabilir. Ucu ucuna kuma tutunmuş bitkilerinizi su yüzüyinde görebilirsiniz.

    Eminönünde 7-8 liradan piyasaya çıktı. Forumlarda internet ortamında çok daha ucuza alabilirsiniz. Heveslenip de paranızı Eminönünde bu konu için çarçur etmeyin. Forumlarda genelde fiyatı tanesi 4, üç tanesi 10 tl gibi geçer.

    Saygılar
     
  4. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ben uzun yıllar Çanakkale'de olta balıkçılığı ilgilenmiş ve doğal olarak da tuzlu su midyeleri(!) ile oldukça fazla haşir neşir olmuş birisi olarak; tuzlu su midyelerinin belirli dönemlerde regil olduklarını, bu dönemlerde yapış yapış, koyu sütü andıran, iğrenç kokulu bir sıvı ile içlerinin kaplandığına çok kez şahit oldum. Bu durum tatlı su midyeleri için de geçerli mi? Şayet geçerliyse suyu kesinlikle çok bozacağına garanti verebilirim. İdeal su sıcaklığının 25 °C altı olduğunu da göz önüne alırsak özellikle yazın akvaryuma koymamız bence çokda mantıklı olmayacaktır.
    Saygılar,keyifli paylaşımlar.
     
  5. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Yanlış hatırlamıyorsam bir sitede bir akvarist bunları akvaryumda üretmişti. Yumurta döküyorlar zaten. Hiç beslemedim beslemeyide düşünmüyorum.

    Saygılar...
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Midyeler için regl olduğunu ve bu nedenle de yenmemesi (!) gerektiklerini dinle yakından ilgilenen kişilerden duydum.

    "Regl olmak" bünyedeki döllenmemiş yumurtanın dışarı atılmasıdır. Bunu memeliler yapar. Midyede böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum.

    Siz söylediklerinizi bir yerden mi okudunuz yoksa sizikinler de duyum mu?

    Saygılar
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Midyeler regl olmazlar tuzlu su midyelerini bilmem ama tatlı su midyeleri,
    suyunda en ufak bir değişim olursa yada ısı değeri değişirse bünyelerinden dışarı mukoza benzeri birşey çıkarırlar doğadan topladığımız midyelerde bu kusturmayı yaparak daha sonra akvaryuma koymanız doğadan gelen atıkların akvaryumunuza karışmasını önlerler
    miidyeler akvaryum ortamındada suyunda bozulma olursa bu kusmayı yapıyorlar yani midyeniz akvaryumda kustuysa anlayınki suda bir değişim var bunlar benim kendi tecrübelerim
    ayrıca midyelerin hiç bir şekilde suyu bozmazlar aksine sudaki küçük mikroorganizmaları ve pislikleri yerler benim akvaryumumda nerede pislik birikmişse oraya göç ediyorlar ben çürümüş bir bitki parçasının midyenin ağzından girdiğini gördüm suyu çok hızlı süzdüğü için hemen çıkması gerekirdi ama çıkmadı yani böyle küçük atıklarıda yiyorlar midyeler saatte 25 lt suyu süzebilirler,midyelerin salgıladıkları bir sıvının yavru balıkların gelişiminde etkili olduğu söyleniyor
    ben aylardır besliyorum ve zararını değil yararını gördüm
    bitkili tanklarda bitkilerle arasına taşlardan bir siper yapılırsa bitki köklerine çarpıp sökmezler
    yerini beğendiyse yani durduğu yerede besin bol ise çok uzun müddet yerini değiştirmezler
     
  8. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Tamer Abi, bana soruyorsan ben hiç midye beslemedim ve deniz midyelerinde defalarca kere şahit olduğum bir durumu anlattım. Gözünden kaçtı sanırım. :cicek: :cicek: :cicek:
    Saygılar.
    Emrah Hocam, sudaki değişme derken, sonuçta kapalı bir sistemde canlılar besleyen insanlar olarak tanklarımızda stabil değerler yakalamak neredeyse imkansız. Bence hergün sudaki değerler değişmekte.
    Saygılar.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Evet kaçmış. :) :)

    Saygılar
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Mehmet abi sana sonuna kadar katılıyorum.


    Saygılar.
     
  11. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tabiiki hergün sudaki değerler az da olsa değişiyor ama benim kastettiğim şey bir anda fazla kirlilik yada ısı değişimidir, midye besleyenler bilir bunu alıştığı ortamda farklılık olunca hemen tepki verir
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bir ara 5-6 tane midye almıştım Bursa'dayken.Nedenini anlamadığım şekilde 3 gün içinde içleri boş olarak akvaryumdan toplamıştım.Geçenlerde Köşr Akvaryuma gittim(Vatan Cad. üstündekine) Boy boy midyeler vardı.Baş parmak kadar olanları 10 liraya satıyordu,yok kalsın dedim.Bir de elim kadar büyükler vardı,onlar damızlıkmış.Midyeler tomurcuklanma ile ürüyor diye biliyordum,bu yumurta olayı nedir?
    Ben de balık tutarken oltaya midye takıyordum ama hiç mukus'a falan dikkat etmedim.Zaten içi afedersiniz sümük(mukus) gibi :D
     
  13. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    midyeler larva dökerler bildiğim kadarı ile
    ama akvaryum ortamında üretmek oldukça zor kumunu ona göre ayarlayacaksın su sıcaklığı 8-10 derece arasında olacak vs, vs, vs
     
  14. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Midye anatomisi incelendiğinde midyelerin suyu süzerek beslendikleri görülür. Suyun süzülmesinin amacı sudan mikro organizmaları, çökeltileri süzerek beslenmektir. Hiç bir akaryum bu besini Midyelere sağlayamaz. Ön araştırması yapılmadan satın alınan veya akvaryumlara doğadan eklenen midyelerin yaşam ömürleri akvaryum dostlarının akvaryumlarının filtrasyon eksiliği ile alakalıdır. Zayıf akıntı , iyi şekilde suyu süzemeyen bir filtrasyon sayesinde, filtreye talkılmayan organizma yumurtaları, çökeltiler midyelere ulaştıkça ömürleri uzar. Tam tersi güçlü su süzmesi yapan filtrasyonlarda yaşam süresi kısalır.

    Bu konulara mütakiben, midyeler sudan nitrat, nitrit, ağır metal gibi maddeleri süzmez. Bu akvaryum dostlarının yanlış bildiği diğer bir konudur.

    Akvaryumunuzda midyeye ihtiyaç olmasın...
     
  15. taygun

    taygun Guest

    Herkese merhaba,

    Midyelerin üreme konusun benim de aklıma takıldı. Kimi yerlerde, akvaryum ortamında üretilemeyeceği yazılı. Neyse, internet ortamında birkaç yazı buldum. Adresleri ile gönderiyorum. Okumakta fayda var.

    http://www.bakterim.com/akvaryum-dunyasi/50830-akvaryum-icin-midye-beslemenin-faydalari-hakkinda-bir-makale.html

    -Midyeler nasıl ürer?
    Erkek midye spermlerini suya bırakır,dişi midyede sudaki bu spermleri içerisine çeker,çekilen spermler içerde dişi midye tarafından döllenir.Dişi midye döllediği bu yumurtları birkaç hafta sonra dışarıya bırakır.kabuksuz küçük kurtçuklara benzerler 0,05 mm büyüklüğündedirler.Bazen bu yavrular balıkların solungaçlarına yerleşerek bu evreyi orada geçirmektedirler kabuk yapmaya başlarlar,çiftleşmenin olması için 1 litre suda 10 mg dan az nitrat olması gerekir.



    http://site.mynet.com/tatlisumidye/1/id5.htm

    S6-Akvaryumumda midyeler ürer mi?
    C6-Midyeler akvaryum ortamında üreyemezler. Nedeni ise midyelerin üremesi için ısının uygun olmayışıdır. Midyelerin bazı zararlı salyangoz türleri gibi akvaryumda kontrolsüz üremeleri söz konusu değildir.



    http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/su_urunleri/su_urunleri.htm&curdir=/uretim/su_urunleri&fl=midye/midye.htm
    Yukarıdaki linkteki makale çok uzun olduğu için buraya kopyalamadım. Bilimsel içerikli bir yazı olduğu için bilimsel tabirler mevcur. Bizler tercüme gerektirebilir. ;)

    Not: Yukarıdaki linkleri seçerken diğer akvaryum forumlarında geçen konuları almadım. Amacım daha bilimsel verilere dayalı makaleler bulmaktı.


    Saygılar
     
  16. ekotim

    ekotim

    Mesajlar:
    69
    İsim:
    ahmet öztürk
    Tatlı Su Midyeleri

    Merhabalar arkadaşlar ben de bir midye var. 2 gündür çok hareketsiz ve kabuğu aralandı içinden beyaz birşey geliyor sonra geri cekiliyor.Sizce sorun nedir?
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tatlı Su Midyeleri

    Sperm salıyor olabilir mi acaba ? Fotoğraf eklerseniz iyi olur merak ettim şeklini şemalini.
     
  18. ekotim

    ekotim

    Mesajlar:
    69
    İsim:
    ahmet öztürk
    Tatlı Su Midyeleri

    Şu an biraz hareketlendi ve arkasını döndü. Ellemek istemedim ama dediğiniz gibi olabilir.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tatlı Su Midyeleri

    Hareketlenip arkasını dönmesi iyi mi yoksa size kızgınlığının ifadesi mi bilemeyiz ama sperm salımı da olabilir. Ancak ölmeye başlayıp çürüme ve dağılma olmasın diye kontrol edin bence. Suyu bozabilir.
     
  20. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tatlı Su Midyeleri

    İçinden gelen beyaz şeyler sindirim sisteminin artıklarıdır korkmaya gerek yok, akvaryumda sperm salmazlar tabii akvaryumunuz 8 C nin altında değilse.
     

Sayfayı Paylaş