1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Betta üretimi

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gerek renkli şekliyle, kanat büyüklüğü ile güzel bir tür. bilimsel adı Betta splendens. Çevreye uyumu ve onun şaşırtcı özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Besledin mi diye sorarsanız ? Bir ara çok az. Ama benim bu balık hakkında bu yazıyı yazmamam anlamına gelmez sanırım.

    Bu uzak ülkelerin durgun sularında yaşarlar. Şaşırtıcı olarak ovalarda yaşayan yerel halkın gelenekse pirinç ekili tarlalarında ekim zamanları halkın karşısına çıkar. Bunun sebebi musun yağmurlarından dolayı su seviyesinin yükselmesi ve bu alanın bu yağmurlarla dolmasıdır. Sular çekildiğinde pirinç tarlalarında görülürler. Yüksek sıcaklık bu tropik enlemlerde organik maddelerin büyük miktarda olamasına yol açar. Su birçok faktörler sebebiyle değişkenlik gösteriri. Çözülmüş oksijen sınırlı seviyelere ulaşır. Beta ailenin diğer üyeleri gibi evrimsel avantaj yaratmışlardır. Solunum organı olan labirent geliştirilmiştir. Kendilerine doğrudan havadan oksijen albilme özelliğini kazandırmışlardır.Yiyecek Diğer aile üyeleri gibi, küçük fleas, Artemia, böcek larva, tubifex solucan, çamurlarda yaşayan organizmalar gibi besleme için güçlü ve fazlaca seçenekleri vardır. Bu gerçeke akvarist için bir sorundur. Doğasına uygun beslenmesi üretilmesinde önemli rol oynayacağından dolayı, bu besinleri veya bu besin değerlerine yakın canlıları bulundurmak gerekir Beta balığı kuru yem kabul etse de dediğim gibi yeterli olması söz konusu değildir. Bu söylemim onlar için üretilen yem markaları için, takviye olarak canlı gıda verilmediği sürece geçerlidir. Bu tüketilen gıdalar suya atık yükleyen gıdalardır. Bu durumda su kalitesini ve atık yükünü düşünmeniz gerek. Suda bir bozulmaya neden olacak gıdaları dikkatli verir ve su değişimlerini aksatmazsanız, buna ilave olarak iyi bir filtrasyon eklerseniz, sonuçları sizi üzecek derecede olmayacaktır. Biyolojik döngüsü oturmuş filtrasyon veya akvaryumda, bakteri kolonileri yardımcınız olacaktır. Eğer bu konulara dikkat edilmezse potansiyel olarak balık sağlığı için tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.

    Karakteristik özellikler ve Sosyal Davranış.

    Hobicinin en büyük hatası dışarıdan oksijen alma özelliğne güvenerek litresi düşük, hatta su bardağında beslemeye çalışmasıdır. Minimum iyi koşullar Beta balıkları için akvaryum boyutu 30 X 20 X 20 cm olarak öneririm. Ama eğer amaç tamamen üretim üzerine ise, akvaryum boyutu büyültülmeli ve mümkünse bölmelere ayırarak dişi ile birbirlerini görerek kızışmaları sağlanmalıdır. Gurup dişiler ile bir arada tutulduğu akvaryumlar söz konusu iken erkek tek olmalıdır. İyi bir üretim için dişinin üreme döneminde yanına eklenmesi yaygın bir yöntemdir. Su sıcaklığı 26 ile 28 ° C olmalıdır. Akvaryumları ağırlıklı olarak Vallisneri, Hygrophila ve Cryptocorine gibi bitkiler tercihen yerleştirilmiş olmalıdır. Bu nedenle bitkilerin gelişmesi için yeterli ışık olmalıdır. Bu tanklar ancak filtre sistemi sistemleri ile yürütülebilir. Taban kumu ince çakıl, turba kumu ile karışık olabilir. Bitki kökleri ve gelişimi açısından taban kumu önem kazanıyor.

    Üreme.

    Eğer sıradışı bir akvaryumda tutulmuyorlarsa yavru alımı çok çok zor bir şey değildir. Erkek bir çok bölmeli akvaryuma yerleştirilir ve çiftin fiziksel temas yapması engellenir ama görsel teması engeleyecek dizayn yapılmamalıdır. bir cam ile ayrılmış bölme uygundur. Eğer şartlar üremek için elverişli ise, yakında erkek dişi için çekici ve cazip görünmeye çalışacaktır. Su yüzeyinde baloncuklardan bir yuva kurmak için hararetli bir çalışmaya girişecektir.

    Çok dikkatli yapmak zorundadır çünkü yuva biraz kırılgan olabilir. Suda herhangi bir türbülansı önlemek için gerekli düzen ve ayarları yapmak bana değil, üretmek isteyene düşecektir. :D Soğuk hava embriyoları öldürebilir, akvaryumun üzerini cam veya akrilik ile kapamayı unutmayın sonra bu yumurtalardan sahanda yumurta bile olmaz. :D Erkek yüzeyde baloncuklardan yuvasını oluşturur ve ağız yolu ile her baloncuğu balgam türü bir madde ile yumurtalarını korumak için bir direnç tabakası oluşturur. Erkek bir yuva yapmını bitirmişse, cam ardından tacizlere başlayacaktır. Aradan camı kaldırmak veya dişiyi yanına ekleme zamanı gelmiş demektir.Yumurtlama başladıktan sonra bu birkaç saat sürebilir. Tabi dişi yumurtlayacak derecede hazır ve aynen erkek balık gibi istekli olmalıdır. Başta belirttiğimiz gibi, bu balık genellikle atmosferik oksijen alacak şekilde evrimleşmiştir. Sıra portal farkıyla ezber bozmaya gelmişse ve alışıla gelmiş bilgilere fark katmak gerekmişse, ekleyeceklerimiz vardır elbette.

    Betta yavruları erişkinler gibi oksijeni atmosferden alamaz. Bunun için zaman geçmesi gerekir. Bu açıdan su yüzeyinde oksijen oranı düşürülmemelidir. Bu yavruların çoğunun kaybedilmesi anlamına gelebilir. Sıcaklığa bağlı olarak Yumurtaların kuluçka süresi 2 ila 4 gündür. Yavrular çıktıktan sonra su yüzeyinde oluşan film tabakasını dağıtmak için küçük bir hava taşı ile pipo filtre bağlayabilirsiniz.
     
    Düzenleme: 24 Haziran 2015
    Bozzzok, TencoMelih, Glsn ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Abi ellerine emeğine sağlık. Güzel bir paylaşım olmuş. Bettadan yavru alıp büyütmüş biri olarak bu işin ne kadar zevkli bişey olduğunu anlatamam. Gerçekten bu bettalar başlı başına bir dünya em34:
     
    yasemin elif bunu beğendi.
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Bettalar Muhammed Ali Abi'nin de dediği gibi başka bir dünya. Temel Abi emeğine sağlık. Senin bu makale tarzındaki yazılarına bayılıyorum.


    Saygılar , Sevgiler...
     
  4. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Temel çok güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş paylaşımın için teşekkürler ellerine emeğine sağlık.
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Temel abi,eline koluna sağlık.Zevkle tüm konuyu okudum.Akıcı bi dille yazmıssın.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Derived ( Üretmek, Türetmek ) anlamında kullanılıyor. Düzenledim gereksiz olmuş gerçekten. Türe özel gıdaların üretildiği ve yeterli olacağının düşünüldüğü paylaşım içerisinde düşüncelerim olduğundan yer almıştır. Türkiye'de tek marka olarak satılsada Dünya'da çeşitli markalar ve çeşitli içerikte satıldığına dikkat çekmişsin.

    Bu tespit doğru ' Dünya'da çok çeşitli markalarda ve içerikte üretiliyor, bizde tek marka altında' Üretecek olan ve bu yazıyı okuyacak olan elinde çeşit olan Düya akvaristleri değil, bizler 'Türkiye'de' yaşayanlar olunca, sözünü ettiğim 'yeterli gelmez' ifadesi doğrulanıyor diye düşünüyorum. ;)

    Tüm yorumlara teşekkür ederim.

    Not: Paylaşıma fotoğraf takviyesi yapılmıştır.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  7. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Betta üretimi

    Abi öncelikle paylaşım için ellerine sağlık. Bu balıkların küçük kaplarda yaşatılmaya çalışılması beni gerçekten çok üzüyor.
     
  8. ömer38

    ömer38

    Mesajlar:
    2
    İsim:
    ömer
    Cevap: Betta üretimi

    Ben de guzel biri erkek var fakat dişi pek bulamıyorum. Bir tane buldum o da yavru erkek bakmaz bile.
     
  9. murat064

    murat064

    Mesajlar:
    99
    Yer:
    uşak
    İsim:
    muratsavaşkol
    Abi açıkcası geçenlerde üretim tankuma almıştım 50*20*30 yumurtadılar dün yumurtadan cıkması gerekiyordu ama cıkmadılar bide 35*15*20 tankımdamı denesem ?
     
  10. Tunabay

    Tunabay

    Mesajlar:
    34
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Tuna TUNABAY
    Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.Yuvanın dağılmaması için köpük yapmaya başlayınca yanlamasına kesilmiş plastik bardak köpüklerin yapıldığı yüzeye konursa etkili olabilir.Dişi tankı kurup,üreme tankı alıpta yaza kadar hazırlıkları tamamlayıp kısmet olurda yavru alabilirsem sadece yaşayacağı şartların sağlandığı tankının resimlerini gönderen arkadaşlara sembolik rakamlara vermeyi düşünüyorum.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 24 Haziran 2015
    TencoMelih ve YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş